Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
243151
View
1089
Reply

[MISTERI PELARIS]Gerai Makan/Restoran/Warung yang sedap/X sedap.

  [Copy link]

Author: sya_sugar_sugar       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-2-2010 10:00 AM | Show all posts
hi

aku pun nak tumpang kongs satu gerai ni..  kalau sesapa penah atau sedang study kat usm, pasti pernah ke glugor kan.. haa.. kat situ ada satu gerai mamak kandar tepi jalan yang sentiasa ada oran ...
mieraedoera Post at 7-2-2010 09:02



aku rasa hang ni pi makan kat kedai yang nama dia "NASI KANDAR BERATURQ".
aku tak berapa ingat. masa kiat turun Penang hari itu, ada sekelompok member pergi nak saksikan & rasakan sendiri
'aura' & suasana Nasik Lemak Beraturq ker... Nasik Kandarq Beraturq ker....
Tak pastilah. Tapi kat penang ada 2 kedai yang mengamalkan konsep yang sama.


Satu lagi Nasik Kandar Line Clear.


Mengikut feedback dari member aku yang bawak reramai kelompok member makan kat NAsi Kandarq Beraturq tuh...

1. "heranlah... orang beratur sampai ke jalan-jalan,.... dia wat selamba ajer tak buka kaunter... macam sengaja dia buat org beratur agaknya, nak jadikan gimik & trademark yang menimbulkan thrill, identiti pada kedainya"

2."makanan biasa sahaja, tapi part suruh customer queue baru dia buka at certain time, kalau tak salah pukul 9 malam...."


Tak pastilah.
Aku ada google Nasi Kandar Line Clear images & photo tadi... tapi tak ada pulak gambar customers sampai beratur.
Jadi, kepada sesiapa yang pernah menikmati pengalaman di Nasi Kandar Beratur & Mana2 Nasi Beratur...
Eh.. nasi yang memebuatkan customer sentiasa beratur walau hujan, ribut petir sekalipun
tetap tak berganjak... sila-silakan berkongsi dengan pembaca di sini.


TQ.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 12:03 PM | Show all posts
Memandangkan ini thread pasal nasi lemak, ada sesiapa yg ada cerita tentang nasi lemak internasional kampung baru tu? Kul 2 pagi pun orang beratur, dari dulu sampai sekarang pun masih serupa tu jugak.

Aku makan situ ada la 4-5 kali tapi tak pernah la terasa macam sedap sampai teringat-ingat. Pergi pun samada sebab meneman orang ataupun sebab saja mengidam nasi lemak tengah2 malam.

Tengok periuk lauk dia pun macam tak menarik je, macam orang masak kawah. Semua lauk dia pun merah2 je, semuanya pun sambal.  Berbeza dgn makcik yg jual tepi jalan yg masak lauk sikit2 tapi banyak jenis. Tapi orang masih beratur gak kat kampung baru tu.

Dulu2 ada pernah dengar orang cerita kata tuan dia letak pelaris dlm lauk dia. Aku dan famili tak pernah la terasa kempunan nak makan selalu situ walaupun bila lalu situ, tapi ramai gak kawan2 aku yg asik saja cakap nasi lemak situ sedap sangat....ada sesiapa nak kongsi pengalaman???
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 01:04 PM | Show all posts
I anak jati kelahiran kampung baru...tapi kalau tak silap...sepanjang hidup di kampung baru dah berpuluh2 tahun dan semenjak nasi lemak antarabangsa membuka kedainya kalau tak silap berbelas tahun lalu...i beli nasi lemak di situ tak sampai pun 10 kali...apatahlagi sekarang dah merantau menumpang di negeri orang...lagilah tak berpeluang nak makan nasi lemak antarabangsa selalu...bila berpeluang balik KL pun...jarang sangat beli/makan nasi lemak antarabangsa tu...biasanya cari lontong...cos sini susah nak dapat lontong sedap macam lontong pure yang jual kat kampung baru tu.........

Tapi takde pulak rasanya nasi lemak dia membuatkan ketagih pulak...siapa yang ketagih tu...rasanya sebab psikologi je...pasal brand nasi lemak antarabangsa kampung baru tu dah dikenali ramai...ini pendapat i lah......
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 01:21 PM | Show all posts
Thread ni rasanya boleh merged dgn topik pelaris perniagaan. Akan dimerge sedikit masa lagi.

@sya_sugar_sugar

Pasal Nasik kandar Line Clear tu, san pernah makan. Tak beratur pun masa beli. rasa biasa je, taklah meninggalkan kesan ke apa ke. Cuma makanan situ murah, RM 5 je untuk nasi kandar, ayam gorang yg besar, telur dadar besar, kuah kari dgn sayur kobis tumis.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2010 01:58 PM | Show all posts
Thread ni rasanya boleh merged dgn topik pelaris perniagaan. Akan dimerge sedikit masa lagi.

@sya_sugar_sugar

Pasal Nasik kandar Line Clear tu, san pernah makan. Tak beratur pun masa beli. rasa ...
Santeira Post at 7-2-2010 13:21


Okay Boss... Roger... titah dijunjung!
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 02:22 PM | Show all posts
Okay Boss... Roger... titah dijunjung!
sya_sugar_sugar Post at 7-2-2010 13:58

San rasa tak yah merge kot. sebab thread ni khusus pasal tempat makan yang dirasakan dan pasal makanan in general.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 09:33 PM | Show all posts
aku rasa hang ni pi makan kat kedai yang nama dia "NASI KANDAR BERATURQ".
aku tak berapa ingat. masa kiat turun Penang hari itu, ada sekelompok member pergi nak saksikan & rasakan sendiri
'aur ...
sya_sugar_sugar Post at 7-2-2010 10:00


rasa Cup mcm pernah ke sana..tempat dia biasa2 jer kan..tak silap ada masjidkan dekat2 situ.

kalau betullah kedai tu, bagi Cup masakan gerai nasi kandar beraturq tu biasa jer..even husban Cup yg giler makan nasi kandar pun cakap masakan kat sana biasa jer..
Dia cakap sedap lagi pelita nasi kandar tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 09:44 PM | Show all posts
32# cupcakes

Ini kedai yang ada masuk dalam tv tu agaknya...yang kena queue sampai dekat 1/2 km ke macam tulah...dekat dengan masjid kapitan keling ke?...
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 10:10 PM | Show all posts
aku rasa hang ni pi makan kat kedai yang nama dia "NASI KANDAR BERATURQ".
aku tak berapa ingat. masa kiat turun Penang hari itu, ada sekelompok member pergi nak saksikan & rasakan sendiri
'aur ...
sya_sugar_sugar Post at 7-2-2010 10:00


yang ni ka?


Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 08:55 AM | Show all posts
oooo nasi kandaq beratur tak penah lak tgk.. mugkin dia buka lepas aku grad kot.. yg aku selalu pi dan setia cuma 'nasi kandar sharif' :pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 09:45 AM | Show all posts
sy pulak...kalau kedai makan yang orang ramai beratur tak putus2
tp masakannya tak sedap sangat..
sy tak akan pergi lagi...
mesti ada sesuatu...
heeeee....
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 11:00 AM | Show all posts
sy pon dah keje 7 tahun kat area kg baru ni, tapi sekali je mkn nasi lemak antarabangsa tu..tu pon sbb org belanja nasi lemak bungkus kat opis..

x sedap langsung..sedap lagi mak & kakak aku buat...huhuhu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 11:27 AM | Show all posts
Cerita pasal nasi lemak yer???

Aku ader satu citer, kt sebelah daerah kampung aku ada satu nasi lemak misteri..kedai dia bkk kul 1.30am - 2.30 am.. klu kita datang awal 5 minit pun dia x kn jual..sharp 1.30am baru dia akan tanya kita nk aper... suasana kt kedai tu  x la seram sangat.. tapi jalan nk g tempat jual nasi lemak tu..memang seram..gelap..Aku pernah pergi beli sekali.. masa tu kitaorang memancing udang dekat sungai berdekatan kawasan tuh...pastu pakat dengan kawan2 aku,Pegi beli nasi lemak tuh..nk merasa..sebab member aku dok citer yang nasi lemak tu sedap..dia siap panggil  nasi lemak tu nasi lemak antu..yela pukul 1.30 pagi..maner ader orang jual nasi lemak pepagi camtu..klu kt kl nih lain ler..ni kampung..rasa dia ok la..ada lauk macam2..dia dh siap bungkus.. ayam merah, sembilang, udang. tapi masa dalam perjalanan tu kitaorang jumpa sejenis binatang tengah melintas jalan yang kitaorang gunakan tu..Kitaorang menjerit giler2 dalam keta tuh..Sampai skang kitaorang x dapat nk kenal pasti aper spesis binatang tuh..rupa macam babi..tapi muncung panjang..badan ada tompok2 hitam (besar).. eii seram.. x nk g dah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2010 11:42 AM | Show all posts
Cerita pasal nasi lemak yer???

Aku ader satu citer, kt sebelah daerah kampung aku ada satu nasi lemak misteri..kedai dia bkk kul 1.30am - 2.30 am.. klu kita datang awal 5 minit pun dia x kn jual..sharp 1.30am baru dia akan tanya kita nk aper... suasana kt kedai tu  x la seram sangat.. tapi jalan nk g tempat jual nasi lemak tu..memang seram..gelap..Aku pernah pergi beli sekali.. masa tu kitaorang memancing udang dekat sungai berdekatan kawasan tuh...pastu pakat dengan kawan2 aku,Pegi beli nasi lemak tuh..nk merasa..sebab member aku dok citer yang nasi lemak tu sedap..dia siap panggil  nasi lemak tu nasi lemak antu..yela pukul 1.30 pagi..maner ader orang jual nasi lemak pepagi camtu..klu kt kl nih lain ler..ni kampung..rasa dia ok la..ada lauk macam2..dia dh siap bungkus.. ayam merah, sembilang, udang. tapi masa dalam perjalanan tu kitaorang jumpa sejenis binatang tengah melintas jalan yang kitaorang gunakan tu..Kitaorang menjerit giler2 dalam keta tuh..Sampai skang kitaorang x dapat nk kenal pasti aper spesis binatang tuh..rupa macam babi..tapi muncung panjang..badan ada tompok2 hitam (besar).. eii seram.. x nk g dah..
Akuler Post at 8-2-2010 11:27



Weiyhhh... ini hebat nih...
Nak tahu lebih lanjut & tertanya-tanya:

1. dah ler dinihari opening time dia... 1.30am -2.30am.... closing tak tau ...
2. buat kat kampung.... kalau dalam hutan , hujung kampung... lagik ngeri...
3. ada customer ker tak adaer... regular customer dia orang2 kampung ker? tok imam, tok bilal yang balik masjid ker?
   ke bebudak main dam...
4. samapi sekarang ada lagi ker?
5. sapa yang berjual? pompuan chanteek ker, makcik gemuk ker...?
6. berapa lama dapat ia beroperasi & bertahan business begitu?
7. bila peristiwa itu, tahun berapa?
8. kampung kamu di mana?

Ini memang kategory Misteri Luar Biasa...

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 11:53 AM | Show all posts
aku tak pernah lak alami misteri makan kat kedai nasi lemak ni...

cuma adalah dulu sekali, beli nasi lemak kat tepi jalan tu..mata aku tak terkedip tgok "nasi lemak singgit stgh" awek  yg jual tu dok bergoyang ceduk lauk....

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 11:53 AM | Show all posts
Sampai skang kitaorang x dapat nk kenal pasti aper spesis binatang tuh..rupa macam babi..tapi muncung panjang..badan ada tompok2 hitam (besar).. eii seram.. x nk g dah..


itu binatang... macam tapir je... rupa dia ala2 babi... muncung panjang sket tp takdela mcm belalai... n badan itam putih.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 12:39 PM | Show all posts
aku tak pernah lak alami misteri makan kat kedai nasi lemak ni...

cuma adalah dulu sekali, beli nasi lemak kat tepi jalan tu..mata aku tak terkedip tgok "nasi lemak singgit stgh" awek  yg jual tu d ...
pisang69 Post at 8-2-2010 11:53


itu nasi lemak sebagai hiasan mata saja. kira pelaris gak tu.... kategori misteri gak ni!
seringgit setengah tu besar mana?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 12:45 PM | Show all posts
hi

aku pun nak tumpang kongs satu gerai ni..  kalau sesapa penah atau sedang study kat usm, pasti pernah ke glugor kan.. haa.. kat situ ada satu gerai mamak kandar tepi jalan yang sentiasa ada oran ...
mieraedoera Post at 7-2-2010 09:02




kedai yang miera cakap tu kat depan 7eleven ke...yang sebelah dia ada burger stall tu ke...kalau kat situ punya nasi kandar memang sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 12:47 PM | Show all posts
7# sya_sugar_sugar

dulu aku keje pam minyak bp permas tu.. mule2 xpecaye sedap nasik lemak senibung tu..

satu hari beli 1 bungkus... tak cukup aku return beli lagi 1.. tak cukup lagi.. aku beli terus 3...

gilerr.. xpenah aku buat keje gile mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 01:04 PM | Show all posts
42# mega_zord

Ini tanya size nasi lemak ke apa?......
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 01:05 PM | Show all posts
44# unekspekted

So altogether awak makan 5 bungkus lah?...berapa harga sebungkus tu?..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 01:10 PM | Show all posts
itu nasi lemak sebagai hiasan mata saja. kira pelaris gak tu.... kategori misteri gak ni!
seringgit setengah tu besar mana?
mega_zord Post at 8-2-2010 12:39


Sedang2 elok je tu....
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 01:28 PM | Show all posts
kedai yang miera cakap tu kat depan 7eleven ke...yang sebelah dia ada burger stall tu ke...kalau kat situ punya nasi kandar memang sedap..
trans_007 Post at 8-2-2010 12:45


ye tidak syak lagi..

dia buka dari 6 ptg - 9 malam je.. sabtu- ahad cuti..  sapa2 yg dok area penang tu leh la try ye.. miera paling suka ayam kapitan dia .. tak suka campur2 dgn kuah2 lain.. tu je pun dha sedap dgn kuah dia je..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 02:25 PM | Show all posts
27# mega_zord

tu la...i igt selera i x srupa ngan org lain.sbb penah gi situ bau tikus la, tgh makan pon ada tikus gemok2 melintas. tapi i tgk org lain yg nmpk macm x kesah je....
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 02:29 PM | Show all posts
46# almaa

dua ringgit satu.  telur dgn sambal dia mmang power sgt.. mcm ade candu je kat dalam tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077257s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list