Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
246659
View
1089
Reply

[MISTERI PELARIS]Gerai Makan/Restoran/Warung yang sedap/X sedap.

  [Copy link]

Author: sya_sugar_sugar       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 8-2-2010 02:41 PM | Show all posts
Post Last Edit by sya_sugar_sugar at 8-2-2010 14:49

Aku ada satu citer lagik.
Ini bukan kedai nasik lemak.


Tapi kedai nasik campur stye kampung & ikan bakar berempah ala Muar.
Tepi Jusco Tmn Maluri, dekat AM Bank.

Di gelar oleh staff2 kat situ dgn pelbagai gelaran & nama yg dianugerahkan;
1. makcik mahal
2. makcik cekik darah
3. makcik sorok harga

Kawan2 aku kalau tengah makan, tengah2 makcik tuh  tengah kira tulis atas sekeping kertas kecik, handphone berbunyi... tanya "Eh, kau makan kat mana?"
terang2 tanpa bersuluh mesti jawab,

1. "Aku kat kedai Very Expensive Auntie nih"
2. "Aku kat kedai Makcik Sorok Harga"....

Nak jadi kes...

1. kedai dia sentiasa penuh, walau hujan ribut sekalipun pada waktu lunch awal bulan, lunch tengah bulan... tak pernah ada tempat kosong. Tapi tak ada kes beratur yg melampau.

2. kedai sentiasa penuh walau harga makanan tak ada tanda harga, tak tentu letak harga bagi makanan bergoreng nasi goreng, mee goreng, mee bandung, hari ni beli nasi goreg ikan masin bayar dgn dia harga RM4.00, esok beli nasik goreng bayar dgn laki dia RM3.50, esok hubby si A beli bayar dgn dia dia charge RM4.90.

3. kedai sentiasa penuh walau ramai merungut2 makanan harganya mahal melampau , 40% higher dari market price.

4. kedai sentiasa penuh, walau customer yg gaduh dgn dia, dia baling duit kat customers, dia terajang kerusi sebab customers tuh komplaint,
customer tuh sendiri kata, "AKU BAN KEDAI NIH...!"...
yang aku heran... customers tu tetap datang.

5. dia nih, masa kiata amik nasik, tak kira2 lagik, kengkadang sampai nasik tinggal 3 suap baru nak datang kira.
bila kita cakap peparu amik sehiris ajer... dia tak caya... dia maki2- hamun2 kita , nak kira satu senduk jugak.

6. ada member aku, ordr mihun sup... kuah nya yang clear tuh menampakkan
penuh dgn semut hitam terapung2... dalam tuh.
So, kawan aku complain lah... tak jadik makan. Itupun makcik tuh berkeras suruh bayar... GILLLEERRR...  {:2_75:}
Tapi memebr aku tetap berkunjung kat kedai tuh, at leat 2x seminggu. Tak serik-serik...


7. ramai yg syak 'dah sah2 mandrem"... tapi pegi jugak kedai makcik mahal tuh...


korang ingat apa? something must goes wrong some where...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 05:07 PM | Show all posts
51# sya_sugar_sugar

kedai ni ...bini aku selalu gi makan ka situ kalo ade meeting kat HQ Jusco,
tetiap kali tu lah bile balik umah dok komplen mahal.....tp biler ke HQ situ gak lah tpt die gi makan.....
hehhehehe
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 05:18 PM | Show all posts
51# sya_sugar_sugar

Ada juga pekedai yang baling duit kat customer...terajang kerusi...sombong dan besar kepala betullah pekedai macam ni...yang lebih menakutkan...masih ada juga pelanggan nak makan kat kedai tu???????...pelik yang teramat...bertambah besar kepalalah dia...:@...ini boleh disyaki ada sesuatu yang tak kena di mana2......
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 06:50 PM | Show all posts
51# sya_sugar_sugar

pernah makan kedai ni... dlm 2x itu pun sbb family member ajak. tp tak lah sedap mana...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 10:36 PM | Show all posts
normal la wei...
kat tempat aku keje kat damansara jaya

aku gelarkan kedai ni pakcik mahal
bayangkan aku amek nasik separuh, sayur sket n ikan... RM6.50
x tengok pon makanan yang aku amek..
aku cakap ar 'pakcik, tengok la ape yang saye amek!'
dia kata ' aku tengok doh mu punye'
aku cakap mahal btol la..dia kata ikan mahal....

aku boikot dh, tapi member2 aku tetap makan...makanan dia biase2 je...tapi ramai jugak g makan.......
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 08:46 AM | Show all posts
Nie jawapan tu sya_sugar_sugar

1.Dia bukak 1.30am sampai 2.30am sahaja, x der kedai, dia jual dari tingkap dapur yang di ubah suai,(klu kita jeguk dalam,nampak ler keadaan dalam dapur tu.
2.Kawasan kampung yang tersorok dan kedalam sedikit (klu nk masuk tu jalan kecik jer)
3.Pasal customer x pasti la..tapi masa pergi tuh ada la dkt2 10orang yang menunggu
4.Ada kut, nti klu ada masa balik kampung aku tanya member aku
5.Tukang jual tu dua orang, Anak beranak kut..badan memang sihat
6.x pasti..nti confirm balik
7.Tahun lepas jer..Masa tu kitaorang nih memang giler memancing udang...Gian gitu!!
8.Kampung aku kt sg beso..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 08:54 AM | Show all posts
oooo..Tapir yer..tapir tu kecik je ker?bkn badan tapir ni besar? binatang yang aku jumpa tu tinggi dia had2 lutut, badan ada polka doot yang sederhana besar..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 09:13 AM | Show all posts
macm2 cite psl kedai makan ni ek....kt tmpt aku ada satu kedai makcik ni, w/pon x ramai org pegi, tapi kedai dia akan sentiasa ada org x penah kosong. kalu tgk sekali imbas mmg xkan rasa nk pegi, sbb kedainya kurang menarik, rupa lauk pauk pon x brpa mengancam. Aku selalu beli masakan panas je. biasa aku order pas tu setengah jam baru dtg amik. nk dijadikan cite, satu ari aku tunggu dia masak.....ku lihat segala sayur dan bahan2 yg digunakan tidak dibersihkan/basuh terlebih dulu. daun sawi dicarik2, batang sawi dipatah2, ayam dari peti ais xtau dah basuh ke idok terus campak kedlm kuali. terkujat aku, x tekeluar dari mulut nk kata cancel. tapi lepas bayo aku offer je kt cleaner opis aku. rasa nk termuntah pon ada, hilang selera aku nk makan ari tu. terus aku terpkir entah2 seme bahan masakan dia x basuh........uwek................

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 09:14 AM | Show all posts
Post Last Edit by tdpp2006 at 10-2-2010 09:16

Den pon ado dongar pasal kodai nasi lomak ni eh.. Ado kek Skudai tahun 90an dulu memang ramai la orang beli.. Den ponah makan tapi raso ok sobab boras pun jenis mahal tapi x la ketagih.. Ado pulak member cakap dia x nak makan kek situ dah.. Napo ?? Dio cakap ado seorang ustaz tu lopeh dio boe ceramah kek mesjid, ajk ajak la makan kek situ tapi dio x mahu kelua kete. Bila semua dah balik baru ustaz tu koba yang dio nampak kek atas bumbung tu ado jin mato satu jelir lidah kek atas bumbung kodai tu.. raso eh pelaris la tu..
wakaka pelaris pakai jin ni masalah nyo bilo dia merasuk orang lomah ado makcik balik ke rumah kena rasuk lopeh tu dongan muka manis tanyo kek anok makcik tu "Bang nak burger bang??"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 09:30 AM | Show all posts
ha..ha..lawak sungguh..ble la mak dia tanya anak dia camtu..atau memang mak dia panggil anak dia abang kut... (Aku kena baca 2/3 kali baru paham bahasa nogori ni..he..he..)
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 09:55 AM | Show all posts
24# mieraedoera

Hehehe...Nasi Kandar Shariff lah tuh...nasi kandar dia mmg sedap..bukan pasal dia boh apa2 pun..tapi pasal mmg sedap...my hb cukup suka makan kat situ..asal masuk pulau je mesti cari nasi kandar tuh...campuran/kombinasi kuah dan lauk yg sedap sebenarnya...kalau x pandai pilih lauk tak jadi gak...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 10:00 AM | Show all posts
59# tdpp2006 wakaka pelaris pakai jin ni masalah nyo bilo dia merasuk orang lomah ado makcik balik ke rumah kena rasuk lopeh tu dongan muka manis tanyo kek anok makcik tu "Bang nak burger bang??"

Mula2 I tak paham langsung part nie.   Lepas kena rasuk oleh jin mata satu tu, makcik tu tanya dekat anak dia, nak burger tak? Dia ingat anak dia as her husband?! Gitu kot kesimpulannya
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 10:16 AM | Show all posts
62# oyen
Maafkan den tak joleh ek..err tukar mode

Cerita kedua tu cerita lain untuk memberitahu tentang keburukan memakai pelaris yang ada jin ni. Jin itu digunakan oleh seorang penjual burger di sesuatu tempat (den lupo isy isy).. Seorang makcik yang lemah semangat melalui di hadapan kedai burger tersebut.. Bila di rumah dia terjatuh.. Anak lelaki dia yang ada di situ terus menolongnya.. Bila bangun makcik tu dengan senyuman mesra bertanya kepada anak makcik itu "Bang nak beli burger bang?? sedap" Suaranya berubah dan si anak terkejut dan panggil la perawat.. Sekian ..

(Adeh den x pandai buek karangan)
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 10:27 AM | Show all posts
Nie jawapan tu sya_sugar_sugar

1.Dia bukak 1.30am sampai 2.30am sahaja, x der kedai, dia jual dari tingkap dapur yang di ubah suai,(klu kita jeguk dalam,nampak ler keadaan dalam dapur tu.
2.Kawasa ...
Akuler Post at 10-2-2010 08:46


kat sg.beso..?
pasti ke masa siang, rumah tu mmg ada
macam ada sesuatu ajer... heh3
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 10:31 AM | Show all posts
24# mieraedoera  

Hehehe...Nasi Kandar Shariff lah tuh...nasi kandar dia mmg sedap..bukan pasal dia boh apa2 pun..tapi pasal mmg sedap...my hb cukup suka makan kat situ..asal masuk pulau je mesti  ...
Isfa76 Post at 10-2-2010 09:55



haaa... miera rasa pun dia femes sebab masakannya dia memang mantopp.. sama la.. kalau miera nak pi pulau pinang, kena make sure datang hari gerai tu buka.. hehe.. ada sekali tu datang hari sabtu/ahad tgk2 tak ada, nampak gerai dia pun jadi la.. ahaks..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 11:13 AM | Show all posts
63# tdpp2006


baru laa paham

hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 03:31 PM | Show all posts
tdpp2006 mekasih2..Baru le x berbelit lidah and bepinor mata...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 03:33 PM | Show all posts
kat sg.beso..?
pasti ke masa siang, rumah tu mmg ada
macam ada sesuatu ajer... heh3
awan Post at 10-2-2010 10:27


HA..ha...Umah tu confirm manusia yang duduk..x kn malam ada siang ilang plak..depan umah tu surau..Jadi x la aku sangsi sangat nk beli nasi lemak tu..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 03:46 PM | Show all posts
Kat BBN pun ada satu kedai nasi kandar. Tp org kata kedai ni pakai pelaris. Ada srg ustaz nampak ada jin berupa kera tgh kencing lam mknan kat kedai tu. Patutlah tiap hari mmg ramai org g sana terutamanya waktu tgh hari. Selalu penuh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 04:30 PM | Show all posts
Post Last Edit by ikangpiana at 10-2-2010 16:31

Kalau pasal kedai makan ni, ade 1 tempat kat kuantan ni, pagi2 memang penuh, xsilap kedai ni beroperasi setakat pukul 2 petang jer.. kedai ni mmg besar, kre kalau dari kuantan nak ke kl memang perasan la.. IP penah 2 kali masuk dalam kedai tu, mase tu lebih kurang pukul 10 pg, igt nak sarapan la ngn family, org kate nasik lemak situ best.. yg xbest nye, cari meja kosong xde, kena tunggu customer lain siap makan n bla dulu.. punye la nk makan kt situ, rela tunggu.. padahal kat sebelah tu ade 1 lg kedai makan tp xde org pun (sekarang xtahu kedai ni ade lg ke x)... kedai tu mmg femes, org luar pahang pun ade yg tahu kedai tu... xpasti la kedai tu guna pelaris ke x, tp ade dgr2 ade guna benda kotor untuk jerang air..punyela maju kedai ni  sampai org dok bercerita yg owner die nak g simpan duit kat bank pun heli dtg ambik.. Wallahualam la betul ke x..
tp owner kedai tu dah meninggal..n dgr crite jugak,ade perkara pelik berlaku.. ( xnak crita pasal ni nanti ade yg kate buka aib org yg dah meninggal..)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2010 08:19 AM | Show all posts
Selalu nyo eh  kalau dongar cito (Dulu banyak  tersebar kisah)
Kedai kopi cino ado guno petuo tapih teh/kopi seluar kecik anak daro tak basuh lae. (Kopitiam dulu ada menggunakan petua menggunakan penapis diperbuat dari seluar dalam yang telah dipakai yang fresh  oleh anak dara ).. Rasonyo ponuh dongan sapo lelaki ko pompuan? (Jadi boleh la kita teka siapa yang memenuhi kedai tersebut...) tapi dululaa..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2010 03:31 PM | Show all posts
nasi lemak pinggiran ape ye...kat stadium tunku abdul rahman sEREMBAN...kedai kecik...tapi ramai orang...kene tunggu orang habes bru leh duduk...memang laku...kadang2 pukul 9lebih dah takde nasik..bagi aku tak le sedap mane...kedai sebelah menyebelah sunyi jee...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2010 03:45 PM | Show all posts
betul ke kedai nasi lemak kat senibong tu owner nyer cina...???...ke ada kedai nasi lemak yg lain kt situ...???...{:1_125:}
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2010 05:57 PM | Show all posts
aku ada satu siter pasal kedai mkn, tp bukan kedai nasi lemak lah.
citer ni arwah nenek aku yg bgtau.
ada  sebuah kedai mkn  kt negeri pantai timur nun. kedai ni mmg glemer.
org sentiasa penuh terutama waktu luch.
yag istimewanya kedai ni mkn atas daun pisang.
jd kedai ni org paggil kedai nasi daun pisang.

ada srg sedara kami (sedara jauh, bau2 belacan gitu).
dia mmg suka mkn kt kedai tu, dlm seminggu plg kurang pun mesti pegi 2 kali.

pd suatu hari tu, dia pg mkn bawak anak bini.
tgh syok2 mkn tu, tetiba anak dia yg umor dlm 3-4 thn tu nak kencing.
jd wife dia bw la pi bahagian dapur cari toilet.
masa kt dapur tu ada satu tong hitam besar mcm tangki air & kt bawah dia ada kepala paip,
ala cam tangki air tu la kan.
tgh tgu anak dia lepaskan hajat dia duk la kt tepi tong hitam tu.
tetiba bunyi sesuatu dtg dr tong hitam tu, bunyi mcm ada ikan besar tgh lompat2 kt dlm.
dia pelik jugak, jd dia tanya la salah sorang pekerja kt situ, apa yg ada dlm tong tu sebenarnya.
jd pekerja tu bgtau tanpa rasa bersalah n takut, dia ckp kt dlm tu ada biawak, diaorag bela dlm tu
dan air dr tong tu la diorang buat masak nasi. dan pekerja tu pulak bukan oorg islam pun , dia dr Thailand.
yg si wife sedara aku ni apa lg, bila kuar jer anak dia, terus dia tarik ngn suami2 sekali kuar dr kedai tu
lps tu mmg tak pi mkn dh kt situ.
aku tak tau la kedai tu ada lg ke tak sbb ni citer thn 80an ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2010 07:37 PM | Show all posts
nasi lomak ni..
kalo kat mlk ada satu gerai kat ujong pasir melaka.
mmg berantu gilo.. ramai je yg membeli.. penuh jer... walhal  makcik tu tumpang kedai cina...
pon ramai melayu india cina semua ramai...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052181s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list