Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
239677
View
1089
Reply

[MISTERI PELARIS]Gerai Makan/Restoran/Warung yang sedap/X sedap.

  [Copy link]

Author: sya_sugar_sugar       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-2-2010 10:15 PM | Show all posts
aku ada satu siter pasal kedai mkn, tp bukan kedai nasi lemak lah.
citer ni arwah nenek aku yg bgtau.
ada  sebuah kedai mkn  kt negeri pantai timur nun. kedai ni mmg glemer.
org sentiasa penuh ter ...dia ckp kt dlm tu ada biawak, diaorag bela dlm tu
dan air dr tong tu la diorang buat masak nasi.
dan pekerja tu pulak bukan oorg islam pun , dia dr Thailand.
cik_puan Post at 11-2-2010 17:57


Isyhhh.... wekkkksss....
Maknanya segala peluh, taik , taik mata, air kencings, hingus,
cairan lendir biawaks tuh lah yg meng'unik'kan nasik dia....
tak payah guna msg... patutlah kedai lain tak bleh produce yg sama....
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2010 11:27 PM | Show all posts
nasi lemak pinggiran ape ye...kat stadium tunku abdul rahman sEREMBAN...kedai kecik...tapi ramai orang...kene tunggu orang habes bru leh duduk...memang laku...kadang2 pukul 9lebih dah takde nasik..bag ...
pure_lady Post at 11-2-2010 15:31



pada aku rendang daging & rendang ayam yg best kat kedai ni

tapi aku pelik..ada pagi tu aku nak bungkus rendang daging saja
tokei kedai x bagi...dia kata kalau nak tapau kena dgn nasi lemak sekali

eerrr sesuatu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2010 11:48 PM | Show all posts
huuu~ nasib baik la aku jenis tak suka makan kat luar..selamat....
lebih suka makan masakan sendiri walaupun tak sedap takpelah..janji bersih
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2010 11:53 PM | Show all posts
tapi aku cuma konpius ni..yg korang maksudkan nasi lemak antarabangsa tu kedai tu kat belakang dewan tu ke?

sbb ape aku kalau pi pun yg kat belakang dewan tulah..dia serve pakai alas daun pisang..
tp aku mmg tak suka pun..mcm nasi putih biasa, bukan nasi lemak pun..
tp kedai tu mmg asik ramai je org terutama tgh mlm..yg aku rasa ngeri skit sbb kat dinding tu kan dia ada lukis gambar pompuan menangis..
pekerja dia pulak stok muka buat tapai mesti tak jadi (muke monyok, kelat)

tp aku mmg pelik la sbb dahla tak sedap pun, tp ramai sgt org..tp aku tak into pun kat nasik lemak dia..lebih into nak meratah ayam saja
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 01:15 AM | Show all posts
adei seriaunya aku baca cerita2 kat sini ...dah la aku suka makan nasik lemak...mintak mahap ye tanya nih..aku suka sgt nasik lemak cikgu kat kelana jaya..kalau makan misti bertambah esp lauk ayam goreng dgn sambal sotong dia...yg tu ok ker...nasik lemak malee kat tmn bunga raya tu pon aku fan jugak (ni lagi gila nyer ketagih) ...anybody can share..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 02:27 AM | Show all posts
haa..nasi lemak malee kat tmn bunga raya tuh..ramai jugak org kerumun ctu..aku baru cuba sekali je tp tak gemor..tang mana yg sedap tu? tak rasa lemak pun nasi lemak tu..huuu~
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 09:30 AM | Show all posts
Thread ni rasanya boleh merged dgn topik pelaris perniagaan. Akan dimerge sedikit masa lagi.

@sya_sugar_sugar

Pasal Nasik kandar Line Clear tu, san pernah makan. Tak beratur pun masa beli. rasa ...
Santeira Post at 7-2-2010 13:21


sedap makan kat nasi kandar line clear tuh.
tp masa ahkak pegi, mmg ramai pon, jadi kenalah beratur.
lps tu tgk..., takderlah beratur lg biler dah tinggal 5-6 org gitu.
mmg sedap, tp yg xleh tahan tu..., satu senduk kaut utk sumer lauk beb!
yg sayur kobis goreng pon leh tukar kuah kari.


sori mod kalo kuar dr topik.
tp criter psl nasi ngan beratur pjg nih releven gak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 09:42 AM | Show all posts
77# keane
mmg ada setengah kedai cam tuh....takut lauk abis dulu ataupon lauk ngan nasi dia dah masak cukup2...stail berniaga masing2
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 10:23 AM | Show all posts
adei seriaunya aku baca cerita2 kat sini ...dah la aku suka makan nasik lemak...mintak mahap ye tanya nih..aku suka sgt nasik lemak cikgu kat kelana jaya..kalau makan misti bertambah esp lauk  ...
wak_pijah Post at 12-2-2010 01:15



oo nasi lemak cikgu ni saya tau sangat.. dekat rumah mak saya.. dulu2 memang femes masa kat gerai lama dia kat seberang jalan tu je.. mmg beratur panjang je sentiasa.. masa tu penah beli.. yg sedapnya ayamdia garing dan goreng berempah kot.. dah banyak.. macam 1/4 ayam kot.. dan tengok pekerja situ pun semangat2 semuanya.. hehe..

tapi now dah pindah ke sho house seberang jalan lepas semua gerai2 tu kena roboh.. tapi saya pun perasan lepas tukar kedai tu dah tak ramai orang.. atua mugkin time saya lalu tu kebetulan tak ada orang sangat.. penah beli sekali dua tapi rasanyanya macam tak mengancam sangat macam sebelum ni.. mugkin dia tak taruh aapa2 kot sebab saya tak de le teruja nak makan situ lagi.. cuma suami suka la sebab ayam dia banyak
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 10:53 AM | Show all posts
ade satu tuh kat kg haku..
sorang makcik tua..
nasik lemak die mmg sedap..
lauk? lauk ikan aya jer.. udang, ayam, daging, paru.. sori.. mmg takde..
aku mula2 mai KL pon terkejut.. ade nasik lemak lauk ayam
makcik tua tuh punye nasik lemak.. mmg sedap.
tersedap di donia yg penah aku makan..
pagi2 musti makan nasik lemak tuh..
tapi makcik tuh buat kadang2 jer..
kalu mood die malas nak wat nasik minyak..
die wat laa nasik lemak..
tapi mmg sedap laa..
kalu lah makcik tua tuh ade kat KL nih..
indahnya donia..
tapi sayang..
mak aku tuh kat KG..
sekian..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 11:21 AM | Show all posts
85# ajis_kg

Mesti kampung u kat terengganu...nasi lemak ikan tongkol...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 11:35 AM | Show all posts
nasi lemak cikgu tu aku pernah mcm terdengo2 org kata ada sesuatu...
yg nasi lemak/char kuew teow malis tu (yg dekat kolej tar tu), laki aku dulu2 yg kenalkan kat aku tpt tu. b4 that pernah baca dlm majalah mastika psl sejarah mali tu. takdelah mastika cite psl benda mistik. tp die cerita ttg bagaimana asal mali tu dibuka. thne bila aku gi makan kat sana, char kuew teow dia mmg okay. tp ada gak tpt lain yg mcm tu rasanya. nasi lemak dia pun biasa jek. malahan sambal tak sedap pun. cuma ayam gorengnya garing n berempah. nak kata tersedap tak jugak. anyway, adik aku pun berantu makan situ. aku selalu usik laki n adik aku- "ntah2 dah kena mandrem malis tak?" n hati aku kuat mengatakan mmg ada mandrem sbb org2 tak putus dtg n si mali tu blh berniaga kat tepi jalan yg mengganggu lalu-lintas gak tanpa interference majlis perbandaran. pelik gak.
tp misteri dah terungkai. adik aku ada ajak kawan dia makan situ. then kawan adik aku adelah ajak sedara dia yg ada ilmu2 ni sket, makan kat malis. tp org tu tak mo makan. rupanya dia sudah nampak jin dok kencing atas makanan customer. patut pun style kat malis ni, dia akan masak 1 pinggan sekali masak. dia tak msk banyak2 w/pun customers berduyun beratur. agaknya style mandrem ni, kena msk specialise n kena soh org dtg melotot depan depa baru rasa power. so aku nak listkan drp cite korang ant tpt yg ada/dikatakan ada pakai pelaris:

1. malis kat tmn bunga raya ke hapa area wangsa maju (betul ke lokasi aku ni?-dkt dgn kolej TAR);
2. Nasi Lemak Antarabangsa (ni aku pernah gak dengo cite- rasa mmg tak berapa...lauk2 byk tp variety...org beratur pjg..sekali beli mesti atas rm10..kira mahallah tu utk nasi lemak kan?)
3. nasi lemak cikgu kat pj.
yg lain2 tak tau/belum ada info..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 12:11 PM | Show all posts
85# ajis_kg

Mesti kampung u kat terengganu...nasi lemak ikan tongkol...
shiina Post at 12-2-2010 11:21


yeahh.. the best in asean


dulu mase kecik-kecik.. selalu makan nasik lemak.. tapi die jual kat pasar malam jer.. 4 org makcik tua.. mybe dah aruah kot skrg.. tapi nasik lemak die mmg sedap laa.. kalu beli 3 posen.. die ceduk nasik.. n cubit ikan tongkol tuh skit.. bungkus.. n bayor.. rasenye.. perhh.. setakat nasik lemak antarabngsa tuh.. jauh larik maa... tapi beli yg hage 3 posen jer laaa... kalu beli 5 posen tuh.. alamak.. tido awal laa.. cuma pelik skit nasik lemak die kaler kuning..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 12:37 PM | Show all posts
ohh... pasal kedai ni... aku tau...
tak silap nama kedai nasi lomak ni ialah... Restoran Mana Lagi... ustaz yg ko mentioned tu Ustaz Ismail Kamus...


Post Last Edit by tdpp2006 at 10-2-2010 09:16

Den pon ado dongar pasal kodai nasi lomak ni eh.. Ado kek Skudai tahun 90an dulu memang ramai la orang beli.. Den ponah makan tapi raso ok sobab boras  ...
tdpp2006 Post at 10-2-2010 09:14 AM
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 12:39 PM | Show all posts
pelik la dengan korang nie..

entah2 memang org ske makan kedai tu.. dah korang ingat ada mandrem bagai..

melambak org makan/minum kat kedai mamak.. semua bangsa ada..

naper x cakap kedai mamak pakai mandrem jugak.. kasi mandrem itu
tv supaya epl banyak siar match Chelsea, Liverpool, Man Utd etc..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 12:45 PM | Show all posts
51# sya_sugar_sugar

aku tau sangat gerai makan yg ko cakap nie.. sebelum nie aku buat part time kat Jusco TM.. lebih kurang 10bulan sebelum aku dapat kerja tetap..

aku x rasa kedai nie mandrem.. yg aku nampak org malas nak berjalan cari gerai makan lain.. dah situ
jer yg dekat dorang nampak.. kebetulan plak customer jusco yg kuar masuk lalu depan gerai dia..


x jauh dari tempat tu ada banyak lagi gerai makan melayu.. naper x gi saner jer.. kat situ pun 2 gerai jer
yg penuh org dalam pada 12 gerai yg ada.. x kan nak kata mak cik kelantan tu pun mandrem gak..

dan akak kedai tu jugak dapat tander masuk kantin JJTM..

soal harga tu betul, kadang murah.. kadang mahal betul.. tapi pilihan lain ada..

naper kat situ jer..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 12:54 PM | Show all posts
88# ajis_kg

Makanan asasi kita sejak lahir...mestilah kita cakap sedap...lain orang...lain citarasa...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 12:54 PM | Show all posts
ada satu kedai makan kat Perak kawasan bukit gantang...

korang pernah dengar Mee Udang Mak Teh tak.. dulu gerai nie x ramai dan kurang fofuler.. tapi setelah masuk tv, banyak org datang.. tiap hujung mgu penuh..

sampai kena tunggu meja kosong.. tak menang tangan pekerja.. mee udang banjir tu bukan murah gak.. x kisah part duit nie sebab nak rasa kat mana sedapnya tu..

tapi lepas orang tau owner kedai makan tu penyokong tegar umno, berbondong2
orang x nak makan.. bukan sebab mandrem ker haper..

rupanya org malas makan tempat tu sebab 'itu gerai orang umno'

yg camni pun ader.. politik punya pasal sampai org meniaga pun dorang boikot..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 01:28 PM | Show all posts
93# chimaira

Off topic kejap...
Tu kira ok jugalah...boicot kedai makan penyokong tegar sesuatu parti...ada kat sini lagi teruk...ada orang...untuk pendidikan agama anak pun masih berpuak2...tak mahu hantar anak ke sebuah sekolah agama tu yang agak dekat dengan rumah dia...hanya kerana sekolah agama tu milik seorang kuat dan atasan dalam PAS...padahal sekolah tu memang elok...dia takut orang kata dia orang umno yang hantar anak belajar kat sekolah orang PAS...dahsyat betul...:geram:...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 03:02 PM | Show all posts
nasi lomak ni..
kalo kat mlk ada satu gerai kat ujong pasir melaka.
mmg berantu gilo.. ramai je yg membeli.. penuh jer... walhal  makcik tu tumpang kedai cina...
pon ramai melayu india cina semua  ...
noreen Post at 11-2-2010 19:37


me slalu gi sini beli nasi lemak..dulu2 lagik dah ader.sejak me tecik2 lagi ayh rajin beli nasi lemak kat ctu..memang mabeles..
tapi skang nie rege dia ya ampunn...mahal. beli lauk asing dgn nasi dah cas lain dah...aritu pegi dgn my sis beli 2 jenis lauk jer, udang dgn kerang n nasi asing.sekali byr sampai 20hengget....

lagi satu kat area bukit katil..memang ramai giler org kat sana. penoh kete tepi2 jalan.penah le gi sana sekali dgn my sis.sejam nak tunggu amek order..sampai tertdo.sudahnya me ban kedai tu..tak nak pegi lagik.but me pnh dgr wellknown ustaz ni nak pegi makan kat kedai tu.nak test kesedapan la kekdahnya..sekali tu dah sampai tak nak turun la...rupenyer dia nampak makhluk yang amat la besar, kaler itam dok bertenggek kat bumbung kedai...serreeeemmm
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 03:34 PM | Show all posts
nasi lemak antrabangsa ni kat kampung baru tak paham aku. dah la pengotor. tikus bersepah. kat situ bukan tikus takut customer tapi customer takut tikus. tangah makan tikut kat bawah meja main2x. tolong la. 1st and last makan sana. kalau time tu keadaan tak terdesak x de aku makan sana.

( pengalaman makan sahur di sana, 2 hari sebelum raya)
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2010 03:34 PM | Show all posts
wellknown ustaz ni nak pegi makan kat kedai tu.nak test kesedapan la kekdahnya..sekali tu dah sampai tak nak turun la...rupenyer dia nampak makhluk yang amat la besar, kaler itam dok bertenggek kat bumbung kedai...serreeeemmm
orangebear Post at 12-2-2010 15:02

Samo jo dongan cito den pasal kodai kek Skudai tu.. Kedai mano lagi huhu memang catchy namo kodai eh tqla sutera_abadi
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2010 01:11 AM | Show all posts
tapi aku cuma konpius ni..yg korang maksudkan nasi lemak antarabangsa tu kedai tu kat belakang dewan tu ke?

sbb ape aku kalau pi pun yg kat belakang dewan tulah..dia serve pakai alas daun pisang..
...
cmf_fatt Post at 11-2-2010 23:53


Yang kat dewan tu nasi lemak city garden@ nasi lemak atan, satu lagi cawangan dia kat pasaraya koop(pasaraya tu sekarang dah tukar nama) jn menghala ke pasar chow kit , kat situ orang panggill nasi lemak pondan, sebab ada pondan kerja situ. Nasi lemak situ sebungkus 60sen je(sekarang tak tau la?) tapi orang memang ramai beratur..sebab memang sedap, nak kata tokeh dia pakai pelaris kita tak boleh cakap sebab tak nampak ..tapi yang pelik ..teng teng teng1
tokeh dia asyik dok belakang gerai sorang sorang mencangkung tak pakai baju sambil isap rokok
..kalau panas tak pa jugak ..tapi malam malam pun tak pakai baju ..kalau sekali dua kali tak apa la , tapi selalu aku terserempak , aku tak tuduh apa apa, tapi pelik yaa? Korang pelik tak?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2010 01:16 AM | Show all posts
Nak melencong pasal Tom Yam pulak Kat Kg Baru ada satu kedai Tom Yam yang popular masa era 80an dan awal 90an, nama kedai tu Juara Tom Yam .. pertengahan 90an kedai tu mula slow sikit sikit pas tu merudum .nak tau tak sebab apa? tunggu sambungan esok
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2010 10:29 AM | Show all posts
Nak melencong pasal Tom Yam pulak Kat Kg Baru ada satu kedai Tom Yam yang popular masa era 80an dan awal 90an, nama kedai tu Juara Tom Yam .. pertengahan 90an kedai tu mula slow sikit sikit pas tu mer ...
cm_matjawasp Post at 15-2-2010 01:16



aikk..apesal plak esok..

sambongla sekarangg:@
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068577s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list