Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
242908
View
1089
Reply

[MISTERI PELARIS]Gerai Makan/Restoran/Warung yang sedap/X sedap.

  [Copy link]

Author: sya_sugar_sugar       Show all posts   Read mode

Post time 15-2-2010 10:32 AM | Show all posts
aku ada satu siter pasal kedai mkn, tp bukan kedai nasi lemak lah.
citer ni arwah nenek aku yg bgtau.
ada  sebuah kedai mkn  kt negeri pantai timur nun. kedai ni mmg glemer.
org sentiasa penuh ter ...
cik_puan Post at 11-2-2010 17:57


citer nih paling ngeriii

aku penah nampak kat tivi dlu..rancangan makan2

dia siarkan ttg restoren yang makan guna alas daun pisang

mmg sentiasa penuh..

ntah2 kedai nih kot

tapi lupa pla nama kedai tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2010 10:40 AM | Show all posts
Post Last Edit by sya_sugar_sugar at 6-2-2010 21:56

Kat Senibong, Permas Jaya Johor....
Kannnn... ada kedai makan-makan atas pelantar... bawah dia laut....


Geng2... tempat kerja aku kalau tur ...
sya_sugar_sugar Post at 6-2-2010 21:51


bukan ker tokey dia org melayu duk kat kampung kuala masai.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2010 01:46 PM | Show all posts
bukan ker tokey dia org melayu duk kat kampung kuala masai.
akimaru Post at 15-2-2010 10:40


ha'ah.. orang asli tu kan.. tp moden laa
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2010 11:24 AM | Show all posts
wakaka KFC pun ado urban legend juo... macam kesah KFR haha..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2010 11:51 AM | Show all posts
Nie jawapan tu sya_sugar_sugar

1.Dia bukak 1.30am sampai 2.30am sahaja, x der kedai, dia jual dari tingkap dapur yang di ubah suai,(klu kita jeguk dalam,nampak ler keadaan dalam dapur tu.
2.Kawasa ...
Akuler Post at 10-2-2010 08:46


weh, akuler sg beso tang maner ni?aku tak tau pun psl ni..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2010 12:16 PM | Show all posts
pelik la dengan korang nie..

entah2 memang org ske makan kedai tu.. dah korang ingat ada mandrem bagai..

melambak org makan/minum kat kedai mamak.. semua bangsa ada..

naper x cakap kedai  ...
chimaira Post at 12-2-2010 12:39


nak tau mamak ni lagi kuat mandremnya tau..aku pengalaman sendiri takder tapi pengalaman kawan dan ipar aku..

Kawan aku kedai sebelah kedai mamak...memula bisnes ok...sbb area dia tu kedai dia jer melayu yg lain kedai cina dan kedai mamak ni la..2-3 minggu bisnes dia ok..ramai yg datang, tapi masuk jer sebulan takder yg datang...mmg sorang pun takder org dtg kedai dia..kedai mamak tu plak yg ramai..

Memula dia tak syak apa2 bg dia mungkin masakan dia tak sedap, so dia pantau la mcmana staff dia masak...tapi dh sebulan sorang pun takder yg masuk kedai dia..dia syak bila Allah nak tunjuk..satu pagi staff dia nampak, sorang staff mamak ni tabur benda kuning mcm kunyit kat depan kedai ni..dan dia terserempak dgn customer dia as usual pertanyaan biasa..."lama tak nampak akk..akak..dah tak niaga lagi ke?"..apalagi dia terus gi jumpa ustaz..dan ternyata betul la ada org dah tutup pandangan org2 tak nampak kedai dia ni..

same goes to ipar aku ni jugak..yg lagi bestnya ni kawan dia call nak dtg kedai, dah depan kedai..dia boleh ckp aku tak nampak kau pun...mana kau ni? ipar aku leh cakap..oii..! aku kat depan kau ni la..huhu...penangan dari kedai mamak tau..
bukan nak tuduh dorang tapi yg nyata kat situ cuma ada kedai ipar aku dan kedai mamak ni jer..

so pikir la sendiri ada..aku percaya ada jugak mamak yg pakai mandrem ni sbb org selalu ckp kedai mamak ni laku sbb dorang macam2 ada..tapi kalau ada kedai makan melayu yg mmg masakan dia best..boleh tergugat jugak kedai mamak ni tau..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2010 01:07 PM | Show all posts
Kat BBN pun ada satu kedai nasi kandar. Tp org kata kedai ni pakai pelaris. Ada srg ustaz nampak ada jin berupa kera tgh kencing lam mknan kat kedai tu. Patutlah tiap hari mmg ramai org g sana terutam ...
wan_is Post at 10-2-2010 15:46


Erkk...Bandar Baru Nilai ke nie..? yg kat desa cempaka tu kan..yg kedai dia ramai org sentiasa..beratur sampai ke luar kedai tu ke?
klau ni la kedainyer..huhu..aku penah nmpk dia recycle balik kuah ns kandar yg org x abis mkn tu..dia campur2kan dlm satu bekas, pastu bwk g dapur..wallahualam..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 04:15 PM | Show all posts
huhuhu tak paham apsal nak mandrem2. aku rasa pikir satu benda je dah cukup -- nak ke nko guna duit haram buat makan2 n buat tanggung anak branak?? kalau org ada agama, pikir mende tuh pun dah tak mau.
org jenis apa la yg dengki sampai macam tu sekali. kalau masak tak sedap, blaja la buat sampai sedap. kalau koto, rajin2 lah kemas n hias kedai tu.
yg penting hati bersih suci murni ikhlas nak berniaga cari rejeki. insya-Allah ramai dtg.

saja off-topic jap mod. sebab sedih bl pikir pangai dengki-mendengki busuk hati sampai macam tu sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 12:04 AM | Show all posts
aku suka nasi lemak yg sedap!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 12:18 AM | Show all posts
109# t0m
nasi lemak ok lagi, yg lagi seram nasi sawah
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 04:05 PM | Show all posts
ok laa. sbb untuk berkongsi cerita, salah satu kedai yang aku tengok memang lain macam.

Mamak Zubaidah kat Uptown Danau Kota.

Memandangkan aku selalu lepak CC dekat Danau Kota, jadi selalunya selepas sesi bermain game aku dan rakan-rakan akan lepak di Zubaidah. Tiap kali main lepas sesi game akan secara automatik budak-budak akan suggest Zubaidah walaupun banyak lagi kedai lain yang ada. Aku memang kurang berkenan dengan mamak so aku hanya order air tin soya jer selalunya.

Jadi pada suatu hari tue jam 4 pagi, tergeraklah hati aku untuk memerhatikan keadaan dalam kedai Zubaidah itu. Ternampaklah beberapa bingkai ayat Quran tergantung di dinding. Tapi bila aku perhatikan, rupa-rupanya bukan ayat Quran tapi Wafaq. Nampak macam ayat Quran tapi tulisan rumi berbentuk binatang dan tergantung di setiap alang dan semua penjuru kedai. Time tue juga aku dan rakan-rakan nampak sorang pekerja dia akan tabur air kuning keliling kedai. Mulanya aku ingatkan dia maybe tabur air untuk halau binatang atau serangga. Nampak macam air kunyit tapi dia hanya akan tabur di sempadan kedai di saja biarpun kedai sebelah dia bersambung longkang.

Jadi malam tue juga aku bercerita dengan kawan-kawan aku pasal syak wasangka aku dan bila baliknya diorg semua terus sakit perut makan. Kemungkinan sebab pelaris tue marah kot orang dah tau rahsia dia.

Itu saja.. Terima kasih..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 04:39 PM | Show all posts
nasi lemak cikgu tu aku pernah mcm terdengo2 org kata ada sesuatu...
yg nasi lemak/char kuew teow malis tu (yg dekat kolej tar tu), laki aku dulu2 yg kenalkan kat aku tpt tu. b4 that pernah baca dlm  ...
nurkasih74 Post at 12-2-2010 11:35


pergh kedai ni mmg ramai orang .. kalo datang lambat alamat mmg susah nak carik parking .. and carik tmpt nak duduk .. pasal mmg ramai orang ... gerai ni mmg ramai giler orang datang ... and betui, dia masak kuey teow one by one ...

sekali makan mesti teringat2 punya la .... wa tak tipuuuuu ....since nurkasih dah kasik info mcam ni .. aku tak mai dah aaa .... tapi dalam hati rasa nak gi lagi ... bukan jauh dari umah mak aku .. dalam 5 minit je..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 04:42 PM | Show all posts
Erkk...Bandar Baru Nilai ke nie..? yg kat desa cempaka tu kan..yg kedai dia ramai org sentiasa..beratur sampai ke luar kedai tu ke?
klau ni la kedainyer..huhu..aku penah nmpk dia recycle balik ku ...
sta Post at 20-2-2010 13:07


kat assalam yang ada owning besar cover antara dua blok tu ke ?? kalo ye ... tmpt ni mmg port .. tak tau la ada mender ke idak ... tapi kalo nak ikutkan mmg ramai dtg situ pasal kat tmpt lain bukan 24jam and environmtn tak best ...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 05:46 PM | Show all posts
aku rasa hang ni pi makan kat kedai yang nama dia "NASI KANDAR BERATURQ".
aku tak berapa ingat. masa kiat turun Penang hari itu, ada sekelompok member pergi nak saksikan & rasakan sendiri
'aur ...
sya_sugar_sugar Post at 7-2-2010 10:00



Nasi kandar beratuq in town
Nasi kandar gelugur kat usm tu kat gelugur area

Kat gelugur tu memeng sedap.Rasanya tak pakai apa2 kot coz ada yang suka,mcm Tasha tak suka nasi kandar sangat tak makan pun ok

Nasi kandar beratuq ni setengah orang suka..org lain kata biasa saja.Dulu sedap ..lani biasa.Tak pakai apa apa kot.Tak teringat ingat pun..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 06:32 PM | Show all posts
agak2 kat singgah selalu kt JB tu ada tak guna2 pelaris nie??
sbb tempat nie sll penuh pastu ramai giler org2 kaya dan x kaya mkn kat sini siap ada parking khas utk vip lg..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 07:04 PM | Show all posts
aku penah dapat emel pasal berhati-hati ngan kedai mamak. kekadang bukan kedai mamak pun, kedai hindu menyamar mamak... aku rasa korg pun dh dpt emel tu kan?

kesimpulannya, walaupun aku anak perak yg bermastautin kt penang, tak penah lg aku jejak kedai mamak...kecualilah kalau bos aku bawak. tu pun minum air dan makan maggi goreng jelah
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 08:34 PM | Show all posts
115# baby_bro85


cuba recce dengan nazurah. dyer pun pernah dengar, tapi takde kesahihan. takut jatuh fitnah plak kalo tak betul. sape bole confirmkan SS yang kat danga bay tu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 10:57 PM | Show all posts
penah makan 2 kali kt kedai nasi lemak kt senibong..
alhamdulillah, x plak dgor apa2 yg mencurigakan...
ish..mmg x kan pegi lagi ke kedai tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 02:43 AM | Show all posts
70# ikangpiana

aku tau kedai ni. tapi takdelah sedap mano pun nasi lemak dio. nasi lemak yg sedap penah aku makan mase duk skudai dulu. ader kedai nasi lemak bukak kul 3 pg - 5 pg (org ckp owner die org singapore). yg best ayam die besar2.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 07:23 PM | Show all posts
aku skg tgh muskil ngn kedai ns lemak yg pemes kt kl ni..ns lemak t*ngl*ng..dlu kedai die gerai / van klau xsilap meniaga sebarang jln klinik kerajaan tu..dpn kedai china buruk.tp la ni kedai die dh pindah masuk gerai2 yg br siap..yg pelik dr aku kecit smpi skg dh keje, kedai die mnjng org bratur pnjg je..xkire cine mlyu india..yg pelik aku pnah skli je mkn, mmg serius aku rase hmbaq n lngsung xsedap..sedap lg ns mekan rm1 tuh..mmg xtipu..aku rase mmg misteri jgk psl kwn2 bpk aku ckp yg meniaga tu org yg ade mgamalkn sesuatu..wallualam..

kisah psl ns lemak antbgse pun same, aku xpnah rase besh mskan/ns/lauk die..mmg rase mcm mkn ns biase n xde rase..xtaw aku ape yg beshnye..psl restoren mamak lak, aku mmg makan jgk kt restoren mamak ni..cume, ble slh sorg bos aku (die india), die ckp die xmkn kedai mamak..esp kari die..knape? psl die ckp ptua diorg kalau nk kasi kari pekat n kaw, mmg die akan recycle shj kuah2 tersebut..lg lame..lg kaw.so diorg juz tambah n tambah je dr hari ke hari..mak aiihhh gler la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 08:08 PM | Show all posts
ok laa. sbb untuk berkongsi cerita, salah satu kedai yang aku tengok memang lain macam.

Mamak Zubaidah kat Uptown Danau Kota.

Memandangkan aku selalu lepak CC dekat Danau Kota, jadi selalunya s ...
thoyol Post at 22-2-2010 04:05 PM


wehhhh....aku ni dulu mmg restoren Zubaidah ni la yg selalu pi lepak malam2...depan Danau kota Uptown tu kan....hjampir 2-3 malam sekali konpem aku ngan member2 aku dtg lepak2 kat situ...org mmg sentiasa ramai la..penuhhh......Perasan juga ayat2 Quran tu,.....Wafaq rupenya.,...mmg nampak mcm ayat2 suci je..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 10:34 PM | Show all posts
nasi lomak ni..
kalo kat mlk ada satu gerai kat ujong pasir melaka.
mmg berantu gilo.. ramai je yg membeli.. penuh jer... walhal  makcik tu tumpang kedai cina...
pon ramai melayu india cina semua  ...
noreen Post at 11-2-2010 19:37


Hahah

Nasik lemah Ujung Pasir yang tumpang kedai cine tu memang x boleh dinafikan kesedapannya....

Ak pernah masuk dapur dier, bersih dan tuan dier pun x lokek share macam mana nak buat nasik lemak sedap macam dier....
Mak cik ak try resipi dier bagi, memang sebijik sama rasa....

Nasik lemak ni memang sedap sampai nenek ak masuk sepital x mo makan mende lain selain dari nasik lemak ni....

Ak makan ok je, tak teringat-teringat pun....
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 08:59 AM | Show all posts
korang penah pg tak nasi kandar mamak line clear kat penang....adik aku la bawak...aku ingat restoran apa...sebab dia ckp line clear...sekali dia bawak rupanya bukan restoran tp, dok open table sebelah kedai mamak gak...nasi mamak line clear ni...ramai org ternama dtg  makan tun mahathir pun penah datang mkn situ..yg aku heran, tmpat tu punya la kotor...kat situ la masak...kati situ la makan..org dtg makan sampai beratur panjang...aku tak selera nk makan..tp, sebab masa tu sumer dah lapar..telan gak la tp, aku mkn nasi kosong n ikan goreng jer...tu pun rasa loya tekak aku..sebab dah letih cari tempat mkn kat penang ni punya la susah...cina sesaje...melayu susah nak jumpa mcm dok kat negara china..yg ada byk mamak jer la..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 12:16 PM | Show all posts
medang,

memang arr zubaidah tue port melepak kat Danau tue. Itulah, dulu aku pun tak perasan tapi bila dah depan mata aku dia duk percik2 air kuning pukul 4.30 pagi, barulah aku sibuk perhatikan kedai dia.

ko cuba tgk kat alang2 bangunan dia. Hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 12:30 PM | Show all posts
123# aliimran
aku pon nk share gak.........penah makan kt situ.......kawan2 aku semua kusyuk makan....skali x smpi separuh aku makan, ternampk ekor cicak daa..........trus aku loya........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.099409s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list