Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
239268
View
1089
Reply

[MISTERI PELARIS]Gerai Makan/Restoran/Warung yang sedap/X sedap.

  [Copy link]

Author: sya_sugar_sugar       Show all posts   Read mode

Post time 24-2-2010 01:47 PM | Show all posts
57# Akuler

TU namanye anak tapir.. Anak tapir ngn mak tapir mana sma pattern..nampak sgt ko org bando wehh..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 01:56 PM | Show all posts
Kat kuantan ada satu kedai nasi lemak..gila2 nyer femes.. melayu cina sume makan kat cni. Kalu mai pukul 9-10 mmg susah nak dpt tpt duduk. Kalau bagitau tau nama sume org tau.. kat batu 10. ..Nasi lemak dia 'fresh" panas2..kadang2 sedap, kdg sambal xsedap..ikut ar..

Harap2 ok je la..sbb aku slalu makan kat ctu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 02:59 PM | Show all posts
sebut pasal kedai makan kat kuantan ni aku pun ada pengalaman gaktempat kedai makan ni kat Indera Mahkota...tersangat la popular di kalangan sebuah IPTA ni
dia ada 3 kedai berderet....masa mula2 aku bertapak kat kuantan ni. aku selalu makankat kedai yang ujung skali...layanan dorang bg memang best la...aku siap leh kamcing ngan pekerja kat sana la....tapi bila masa berlalu kawan2 yang selalu g sana banyak dah berpindah atau habis belajar, tgl la ku sorang jer...so aku terpaksa cari kawan2 baru..dengan kawan2 baru ni dorang lebih suka makan kat kedai yang pertama....

dengan rasa yang xsedap + harga yang mahal memang aku kutuk kedai ni, tapi ntah la dalam aku tak suka mamber baru aku semua suka kedai ni, penah aku tanya naper dorang ska kedai ni, dorang ckp ntah...dalam pala hotak aku masa ni dah pk mesti kedai ni ada guna menderem..

nak di pendekan cerita, satu hari aku lepak kat bilik mamber aku and dorang heboh cerita pasal kedai yang pertama tu. ada orang nampak ada jin duk jilat bontot kuali yang tergantung kat dinding. budak yang nampak  ni memang terkenal ngan mata dia yang leh nampak apa yang owg biasa xnampak...

aku tak tau nak tulis apa lagi...tapi tu lah kalu kedai tu xsedap n mahal semacam jer harap korang pk2 kan lah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 05:26 PM | Show all posts
nasik lemak makcik bomba kat hartamas pon bermisteri gak! lazatnyer bukan main lg! kalau rase nasik pergh terasa lomaknyer! sambal die sedap mgancam! kalau nak beli mak ai beratur panjang giler!!! sanggup tuuu... :-)
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 05:34 PM | Show all posts
pergh kedai ni mmg ramai orang .. kalo datang lambat alamat mmg susah nak carik parking .. and carik tmpt nak duduk .. pasal mmg ramai orang ... gerai ni mmg ramai giler orang datang ... and betui ...
neceolite Post at 22-2-2010 16:39


mail char kuey teow n8i memang sedap.nasi lemak dia pun.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 05:42 PM | Show all posts
aku skg tgh muskil ngn kedai ns lemak yg pemes kt kl ni..ns lemak t*ngl*ng..dlu kedai die gerai / van klau xsilap meniaga sebarang jln klinik kerajaan tu..dpn kedai china buruk.tp la ni kedai die dh p ...
havovasta Post at 23-2-2010 19:23


aku pernah pekena nasi lemak nih....
sambal dia bukan warnah merah....tapi mcm kaler gelap sikit....
aku pernah makan 2 kali jer kat situ....
tak sedap langsung.....
tapi...orang yg beratur...ramai giler....
tak tau la....tang mana sedap nyer..........
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 05:52 PM | Show all posts
Post Last Edit by sya_sugar_sugar at 6-2-2010 23:57

CASE 3:

NAsik Lemak Di Satu Tepi Jalan Taman Maluri Cheras...

Dekat dengan C****f**r.... sana.
Aku kerje kat Tmn Maluri kat lebih kurang  ...
sya_sugar_sugar Post at 6-2-2010 23:10
aku dok cheras wehh...mana stu kdai ni?yg tepi carefour tu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 06:42 PM | Show all posts
korang penah pg tak nasi kandar mamak line clear kat penang....adik aku la bawak...aku ingat restoran apa...sebab dia ckp line clear...sekali dia bawak rupanya bukan restoran tp, dok open table sebela ...

sebab dah letih cari tempat mkn kat penang ni punya la susah...cinasesaje...melayu susah nak jumpa mcm dok kat negara china..yg ada bykmamak jer la..
aliimran Post at 24-2-2010 08:59


banyak la kedai makan kat penang tu, melayu ada juga tetapi memang la mamak yg dominan.
kalau pakai redah saja, memang la payah nak jumpa. kena buat homework dulu, search kat internet kedai2 makan yg feveret, tanya orang/kawan2.

roti canai gulai daging, naan (berbagai2) di restoran kapitan, nasi kandar di jelutong, ushh banyak la kalau nak senarai kan...
tapi line clear memang kotor, toksah nak pergi la. tidak dinafikan kari ikan bawal dia memang masyuuukk tapi kedai dia kotor.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2010 11:49 PM | Show all posts
Post Last Edit by sya_sugar_sugar at 1-3-2010 21:56
aku dok cheras wehh...mana stu kdai ni?yg tepi carefour tu ke?
toknek Post at 24-2-2010 17:52


bukan...
KAT JALAN PEEL
Ko cari Shell...
Ko lintas depan shell (opposite)... menyusur hala nak kuar balik ke balai polis lama.
sampai ko jumpa kedai mamak.
Kedai mamak kena turun bawah sikit.

Warung nasik lemak nih tepi jalan. Depan kedai mamak tuh.
Depan warung nih kalo lintas jalan ada saloon rambut cina & kedai nasik cina.


Warung nasik ini antara Kari Kepala Ikan - Shell.
Tepi jalan sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2010 09:50 AM | Show all posts
ade satu restoran kat JB ni, mmg glamer ar, JB + negara  jiran punya orang slalu ar makan cini, malam mmg ramai.. aku kalo balik JB pun mesti mkn sini dgn family aku..

adik aku cite, kawan die g makan situ dgn family die plus atuk nenek die.. die kate atuk die pelik nape ramai gile orang, kat tempat parking ramai, kat tempat makan pun ramai, yg pelik tu, macam2 kaler lak 'orang2' tu.. org len tak nampak, cume atuk je die yg nampak 'mereka'..

sory ar kalo korang tak paham, huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2010 10:35 AM | Show all posts
Post Last Edit by ikangpiana at 10-2-2010 16:31

Kalau pasal kedai makan ni, ade 1 tempat kat kuantan ni, pagi2 memang penuh, xsilap kedai ni beroperasi setakat pukul 2 petang jer.. kedai ni mmg bes ...
ikangpiana Post at 10-2-2010 16:30


ni sah2 restoren zaman tu kan..hat tepi jalan tuh..huh..bukan sedap pon..taktau naper ramai org kat situ kan..musykil aku..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2010 10:37 AM | Show all posts
nasi lemak antarabangsa tu..hat jual kat kg baru dgn hat jual kat cafe tu rs x sama..mcm haramjadah jer...mengarut tol..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2010 03:48 PM | Show all posts
Tau tak nasi lemak cikgu kat Kelana Jaya...?
Dulu depan BSN KJ..macam bangsal jer..kat situ kita boleh nampak depa dok menggoreng ayam..kacau sambal...Kalau pergi tengah hari, orang beratur punya panjang..kalau dtg lambat, memang kena tunggu tempat duduk lama..bila aku makan, takdela ekselen pun rasa nasik lemak tu..

La ni, MBPJ tak bagi lagi bisnes mcm tu..kena masuk dalam kedai..so, nasik lemak cikgu ni dah ada kedai yang elok..kat deret BS tu jugak..tapi aku pelix kenapa dah tak ramai org mcm dulu..

Agaknya bila kita nampak ayam tu segar2 dari kuali, jadi pemnambah selera kot..skang ni masak kat belakang, tau2 ayam dah siap goreng dalam talam..dah kurang umph..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2010 04:16 PM | Show all posts
Aku rekomen kau orang makan Nasi Lemak Haji Zul kat PJ sedappp, harga murah , orang makan sebelah  pun kita terbau lagi kewangian nasik dia.bab rendang memang tak boleh lawan la tempat lain.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2010 05:28 PM | Show all posts
ni sah2 restoren zaman tu kan..hat tepi jalan tuh..huh..bukan sedap pon..taktau naper ramai org kat situ kan..musykil aku..
ell768 Post at 25-2-2010 10:35


aku baru je mkn nasi lemak zaman ni utk pertama kalinya 2 minggu lepas. ipar aku beli bungkus utk sarapan kt rumah. sedap je. nasi dia lemak teramat n wangi je baunya, n sambal dia secukup rasa. tp tak de la plak aku teringat2 nk serbu ke sana.

nasi lemak malis pun bagi aku antara yg tersedap. nasi cukup lemak, ayam n bilis yg rangup, sambal yg cukup rasa. milo ais yg kaw. char kway teow dia pun ok je (wlupun x de la sedap teramat, tp lulus la pd lidah aku). mmg dia masak kway teow tu one by one. kan mmg biasa org masak gitu??? cuba la korang tgk kt mana2 pun even pasar mlm, mmg le org masak one by one. selama hayat aku x pernah plak nampak org masak char kway teow berlambak satu kuali penuh terus (kecuali mi, bihun, nasi goreng, kway teow goreng dlm kawah kt pasar mlm tu). korang pernah tgk ke?

dua2 tempat ni bg aku antara nasi lemak yg sedap klu dibandingkan dgn nasi lemak antara bangsa tu. mmg hampeh! pedas je lebih. rasa nasinya mcm dh pupus pokok kelapa kat dunia ni.

tempat2 nasi lemak ni sama ada yg sedap atau tak sedap, aku tak pulak terindu2 nk makan kt sana. semuanya aku hanya makan sekali je. aku ni jenis lidah cerewet. susah nk menepati citarasa aku sbb aku pun mmg peka dlm bab2 rasa ni.

bab2 'misteri' ni aku tak mau komen la. mungkin ye mungkin tak. mungkin mmg betul2 sedap, atau mungkin sbb kedua2nya ( sedap + misteri) maka org beratur x putus kt gerai tu.

wallahu a'alam.

ps : sblm makan, jgn lupa baca bismillah n doa makan. moga terhindar dari sebarang keburukan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2010 12:22 AM | Show all posts
Post Last Edit by katakpuruz at 2-3-2010 01:27

Post Last Edit by katakpuruz at 2-3-2010 01:26

Post Last Edit by katakpuruz at 2-3-2010 01:24

Salam..

Kalau dari segi psikologinya, di suatu pagi yang hening, kita teringin nak makan nasi lemak. kebetulan plak kita baru kat kawasan kejiranan/tempat kerja/tempat bersosial. Bila kita jumpa dua gerai yang jual nasi lemak sebelah menyebelah, dan ada beberapa pelanggan..mana pilihan kita:

A) Pi ke gerai yang ada ramai orang beratur
B) Pi ke gerai yang takde orang.jimat masa nak beratur panjang.

Aku percaya mesti ramai akan pilih A. sebabnya..bila nampak ramai orang beratur, mesti kita ingat gerai tu yang jual nasi lemak sedap?!kalau tak, takkan ler depa nak bersusah payah beratur(perasaan ingin tahu) padahal gerai di sebelah kosong?? so, kitalah diantara mereka yang meramaikan barisan..

Dah rasa nasi lemak gerai 'misteri'tu, kalau sedap(walhal kedai yang sebelah tu mungkin 2x lebih sedap..) kita panjangkan cerita pada yang lain; keluarga terdekat, jiran taulan, sahabat handal, member tempat kerja,dll..yang lain-lain tu, bila dah dengar kita yang bercerita, mesti nak try test cuba..dan makin panjang la barisan tak kira masa..

Dan antara yang akan pecahkan tradisi makan kat gerai nasi lemak yang sama adalah mereka yang telah merasa nasi lemak yang lagi sedap dari gerai 'misteri'itu..

Yang telah melariskan gerai nasi lemak 'misteri' itu adalah mereka yang secara tak sengaja telah memilih gerai itu sebagai gerai untuk membeli sarapan mereka..

Dah tengok gerai sebelah pelanggan 25 jam tak kering-kering, maka owner gerai malang(sebelah gerai 'misteri') ni gulung tikar sebab business tak balik modal..maka makin panjang ler barisan gerai 'misteri' itu..

Setelah beberapa ketika mendapat keuntungan yang berlipat kali ganda, secara tiba2 pelanggan makin hari makin kurang di gerai 'misteri'..disebabkan PHD yang dah sebati dengan kita dan dalam dunia perniagaan..maka terjadilah kejadian dimana mereka nampak 'itu' dan 'ini' kat gerai itu..maka kitaran dunia perniagaan pun terjadi..

WALLAHUALAM...yang baik datang dariNya, dan yang buruk dari kita..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2010 01:19 AM | Show all posts
141# katakpuruz


Kalau Alien, Alien pilih B.
Sebab tak suka kedai yg ramai orang.. Susah nak makan
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 10:55 AM | Show all posts
TU namanye anak tapir.. Anak tapir ngn mak tapir mana sma pattern..nampak sgt ko org bando wehh..


maner ler aku tau kt kampung aku tu ader tapir..kerbau pn jarang jumpa
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 10:57 AM | Show all posts
alamak aper aku buat nih..salah ler plak
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 02:50 PM | Show all posts
masa aku belajar kt pahang dulu ada satu kedai ni mmg femes gile. kedai dia antara gambang ke kuantan,depan balai polis..biasa kalo sebut nama org msti tau punye..nasi lemak daun pisang die mmg sedap..ada gak byk dengar cite2 tak best ttg kedai ni mcm dia gaul kan seluar dalam dalam sambal nak bagi sedap..ntah la nak caya ke tak..tp yg pasti aku g sana makan mmg sedap n kedai mmg selalu full je..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 05:37 PM | Show all posts
Tau tak nasi lemak cikgu kat Kelana Jaya...?
Dulu depan BSN KJ..macam bangsal jer..kat situ kita boleh nampak depa dok menggoreng ayam..kacau sambal...Kalau pergi tengah hari, orang beratur punya p ...
yenil95 Post at 25-2-2010 15:48



haaa.... tu yg aku perasan... dulu dan sekarang..... dengar khabar nasi lemak cikgu tu dia nak franchais kan.. so sapa yg nak.. hehe

mmg betul dulu rasa dia lain, sekarang pun lain.. gmukin dulu dia goreng depan mata so nampak fresh dan panasss dan bauu... tapi bila pindah kat dalm building mmg tiap kali lalu depan kedai dia mmg tak ada orang sangat kecuali mgukin kenalan atau sedara kot...  tapi saya tak minat sangat.. saya lebih minat nasi lemak makcik yang niaga sebelah 7-Eleven hujung kedai nasi lemak cikgu.. dia niaga dari maghrib sampai malam kot..  rasanya dah berbelas tahun dia niaga situ dgn konsep yg sama... banyak dia kumpul duit sampai leh beli sebijik kete tau.... tapi selalu miss nak beli nasi lemak dia sebab time balik dia tak buka lagi..

nak tanya sapa penah rasa nasi lemak makcik ni?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 08:00 PM | Show all posts
off topic sat...

tapi masa dalam perjalanan tu kitaorang jumpa sejenis binatang tengahmelintas jalan yang kitaorang gunakan tu..Kitaorang menjerit giler2dalam keta tuh..Sampai skang kitaorang x dapat nk kenal pasti aperspesis binatang tuh..rupa macam babi..tapi muncung panjang..badan adatompok2 hitam (besar).. eii seram.. x nk g dah..
Akuler Post at 8-2-2010 11:27


Akuler binatang tu bukan tenuk@tapir ke?
camni...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 08:03 PM | Show all posts
Aku penah makan nasi lemak kat senibong masa turun Jb gi rmh adik aku dulu...mmg sedap giler tapi tak tau lak tmpat tu cam ada angker je...aku gi gerai yg org melayu (lupa nama gerai tu)...yg ayam goreng dia sedap sgt! kali kedua pegi...kedai tutup pulak!
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 07:26 AM | Show all posts
2# sya_sugar_sugar

Tuan Tanah... tang mana satu ekk gerai dia?

aku tengok kalo senibong ni berderet ada restoran atas air ni tp so far aku tak pernah pulak makan nasi lemak kat situ...
dulu masa kakak aku keje kat TMTOUCH dia pun penah citer pasal restoran nasi lemak kukus ni... tapi pasal benda yang diorang letak sebagai penyedap la... takde dengar pulak pasal kaki kena tarik atau lain2 misteri...

kat perling ada satu restoran nasi lemak, kawan aku panggil must-eat-everyday. aku x pernah try... tp kawan aku kata nasi lemak dengan ayam goreng dia sangat sedap, dah makan tambah dan tambah lagi... tp pastu dia kata... ada salah sorg ustaz/penceramah terkenal datang situ nak makan (masa dia lawat jb) skali masa nak masuk dia nampak ada jin terkangkang kat depan restoran tu panggil orang masuk... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2010 10:01 AM | Show all posts
Jadi semua orang yang masuk lalu bawah anu jin la yek macam citer kasino genting highlands pulak tapi itu kononnya untuk bagi yang lalu bawah kangkang tu suwey..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066806s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list