Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
35798
View
127
Reply

Cari Agen Penghantaran di Jakarta, Vietnam dan Guangzhou

[Copy link]

Author: demimasa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-2-2010 11:34 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by demimasa at 23-2-2010 13:04

Salam semua,

Ada tak sesiapa yang tau atau pernah deal dengan agen penghantaran barang di Jakarta, Vietnam danGuangzhou. Aku merancang untuk memborong pakaian di sana. Jadi aku amat memerlukan agen penghantaran untuk uruskan penghantaran barang2 tu ke Malaysia nanti. Door to door . Jadi jika ada sesiapa yang kenal dan pernah deal dengan agen yang boleh dipercayai tolong berikan no contact agen tu. terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 05:36 PM | Show all posts
kalo pakai DHL or other courier service pon boleh...tp u kene deal dgn supplier u kat negara tu...suruh die bgtau courier service sane yg shipment tu u nak door-to-door, means consignee yg bayar...kalo nk pakai agen jgk, agak mahal lah dr gune DHL, FDEx tu sume....tp kalo pkai agen,brg cpt smpai,lg 1 kalo urgent boleh mintak dorg cepatkan pnghantaran...kadg2 brg smpai lmbt kat kite sbb clearance lmbat or ade bnde yg tersangkut ms buat clerance..kalo u nk u pm i...ok...u area mane??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2010 10:03 PM | Show all posts
Ramai ckp courier service ni mahal. kalau boleh nakcaro gunakan kapal. memng lambat sikit tapi murah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 10:14 PM | Show all posts
nak agen jakarta pm aku....selalu per cubic meter rm80 door to door .aku pakai khidmat ni sebulan 2/3 kali dari jakarta...selalunya dalam 10 hari sampai...paling lambat 2 minggu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2010 10:25 PM | Show all posts
Post Last Edit by demimasa at 23-2-2010 22:31
nak agen jakarta pm aku....selalu per cubic meter rm80 door to door .aku pakai khidmat ni sebulan 2/3 kali dari jakarta...selalunya dalam 10 hari sampai...paling lambat 2 minggu
izzuddin Post at 23-2-2010 22:14


Dah pm tuan,terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 08:04 AM | Show all posts
Banyak forwarder from Indon ni cepat sampai dan mereka boleh hantar ke rumah/office kita from Port Klang pada additional charge RM50. Tetapi cara mereka simpan barang kita tu agak kotor lah. Berabuk, berpanas, main campak aja. Kalau DHL/Fedex/UPS ni 'berlembut' sikit. Ada plak cukai yg kekadang free, kekadang bayar RM 100-200, mcm sesuka hati plak diorang charge.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 08:07 AM | Show all posts
kalo let say mcm kite beli brg tiruan contohnya hp ke dr china then shippin ke malaysia...kastam ada cek ke?sapa yg pernah berurusan keadaan mcm ni sila beri pendapat..thq
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 08:42 AM | Show all posts
Takda plak kesan bungkusan kena kopek dek kastam. Tak tau laaa mereka  punggah barang from Indon ni melalui port mana, sama ada halal atau haram. Tapi memang cepat sampai ...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 10:16 AM | Show all posts
kalo pakai DHL or other courier service pon boleh...tp u kene deal dgn supplier u kat negara tu...suruh die bgtau courier service sane yg shipment tu u nak door-to-door, means consignee yg bayar...kal ...
saga2717 Post at 23-2-2010 17:36


kalu shipment guangzhou-KL harga kira cmner?? timbang ke... ikut ukuran kotak?
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 10:27 AM | Show all posts
tak yah le PM2.. apa kata share je maklumat n contact no yg ada dkt sini... ok kot rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 10:38 AM | Show all posts
Contoh: Kau order pakaian from China, so kilang sana akan dapatkan quotation from DHL. Manufacturer akan cakap laa berapa harga courier DHL. Kalau reverse pickup, kau yang akan bayar melalui akaun DHL kau. Kau arahkan DHL Malaysia uruskan pickup itu sehingga sampai ke pintu kedai/office/rumah kau.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 05:34 PM | Show all posts
salam otai2 board usahawan,

just nak share my experience yg tak seberapa kat sini. sy akan detailkan citer, so that forumer leh nampak bhgn mana yg masa terbuang. sy bw masuk barang dr vietnam. the best part, sy tak tau kena appoint local agent to handle our shipment bila brg sampai kat port klang.

Di vietnam sy hanya byr supplier usd80 & dia uruskan penghantaran. kalau tak salah usd80 utk 1cbm. correct me if i am wrong.

before brg sampai dah ada local agent call, tanya whether i am expecting shipment from vietnam. quite shock camne dia org tau. cut short citer, i appoint this agent sbb kesuntukan masa nak cari agent lain. this company call me on friday & email to me their quotation & draft letter to Kastam on their appointment.

shipment from vietnam to PK, 3 hari dah sampai. ahad kapal belayar, selasa brg dah sampai. sabtu -isnin masa terbuang coz hujung minggu & public holiday. rabu agent call chase appointment letter. depa ni pun cuti panjang CNY. khamis petang baru pos appointment letter. dah delay few days, brg kena letak kat gudang (so additional charges). sabtu agent bgtau amount of tax. tuesday dia fax billing & kita kena bank in to their a/c. then baru leh ambik brg.

FYI, sy collect sendiri brg kat west port. save RM280 transport charges. brg sy cuma 2 cartoon. dia bg lori 1 tonne. nak wat hape. kos return to port klang tak sampai RM50 pun. jimat la few hundred.

utk brg 2 cartoon tu i paid around RM1200 (all in termasuk tax) to local agent plus usd80 paid in vietnam.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2010 04:33 PM | Show all posts
nak tanya otai2 sini,,kalau kat gungzhou beli barang,mereka ada sevive tranport ke port dan ke malaysia tak,,,kasih2
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2010 07:18 PM | Show all posts
apasal otai2 tak mau tolong lansung,,,ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2010 03:27 PM | Show all posts
kalu shipment guangzhou-KL harga kira cmner?? timbang ke... ikut ukuran kotak?
steno Post at 24-2-2010 10:16


door-to-door RM350 per-cbm.
normally sampai dalam 14 days-21 days tengok buffer barangan coz ada yang deal direct dari kilang.

klu nak more info, boleh email dilla@nusantaraempire.com

tq.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2010 03:30 PM | Show all posts
nak tanya otai2 sini,,kalau kat gungzhou beli barang,mereka ada sevive tranport ke port dan ke malay ...
laksamana1 Post at 26-4-2010 16:33


tgk jenis barang u beli..
kadang2 ada supplier nie jenis malas nak htr port..jadi your shipping company kena pi sana collect.
so chrge akan based on 1 tonned lorry..
tapi jika kilang/supplier to ok...mereka akan htr port n yr shipping agent akan uruskan..

bergantung pada shipping agent u, ada yang jenis amik n tak chk brg, so tu yg byk terjadi barang banyak rosak bila sampai sini.
tapi jika nak adv shipping agent buat QC, akan ada commission chrge but still worth it...

pakai air mahal sangatlah....so kena mark up harga barang tgi sket utk cover air shipmnt.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 10:11 AM | Show all posts
thk u,cinderella,,,nanti ada soalan ,,tolong menberi tunjuk ajal,,,tq.rancang nak gi,(memang nak),so sebelumtu kena tahu detail sikit....
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2010 09:22 AM | Show all posts
hmmm bnyk keje gak ekk nk buat kalo bli brg dr oversea ni....huhuhuhu aku ada bli brg dr indon tp x smpai lg.....huhuhu tkot je kang ada xtra chrge..risau...risau....

cinderella u keje kat shipping co. ke atau u prnah bli brg dr luar....
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2010 12:54 PM | Show all posts
mmg byk keje..aku keje kt SA LOGISTIK..kalu sape2 nk hantar brg2 kt oversea...
aku leh rekemen sales person...so kornag leh ar bincang psl hage..kita org byk wat base on project...
personal effect pn byk da...aku rase hage kita org murah berbanding ejen lain...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2010 01:47 PM | Show all posts
di facebook ada sorang yang saya kenal, boleh cari nama beliau " dilla suriani " saya pnh deal dengan beliau dan dia sangat2 blh dipercayai
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107603s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list