JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
83299
View
284
Reply

Antara Pulau Redang dengan Pulau Tioman , yg mana satu korang suka?

[Copy link]

Author: idril       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-3-2010 04:33 PM | Show all posts |Read mode
Saja lerr aku nak buat poll ala2 bancian... nak tau, korang prefer redang or tioman? aku tengah konpius tatau nak pilih yg mana satu.... so, kalau korang ada pendapat pun dialu-alukan.... kalau korang ada experience kerr citer n bgtau la aku... thank u in advance....
Single Polls, Total 371 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2010 04:49 PM | Show all posts
dua2 aku xprnh g..tp aku mmg teringin bangat nk ke tioman..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2010 04:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by InVendeTTa at 25-3-2010 17:10

pulau tioman ler best.
aku suka tengok gunung tu. mcm hawaii le pulak.
and aman sikit plus ade duty free.beli rokok murah
and Redang mcm dah commercialized sgt.PAham2 je lah mcmana.
Ramai sgt apeks and nyonyas yang hingaq and havoc..x aman ler
kat mana pulau ramai omputih,yang tu lah bagus and lagi aman.
kalo ramai orang cina,yang tu lah lagi commercialized and a bit crowded.
even kat Tioman tu omputih prefer duk kat area2 kampung while chineses prefer to stay kat Mutiara.
Bagi aku kat area kampung2 tu much more authentic
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2010 05:29 PM | Show all posts
dah g dua2x tpt...
tpt suka redang lagi...
tioman pasir dia kasar sket arr
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2010 05:35 PM | Show all posts
dah g dua2x tpt...
tpt suka redang lagi...
tioman pasir dia kasar sket arr
shuk_one Post at 25-3-2010 17:29

ic... tapi 2-2 crystal clear water tak?
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2010 05:49 PM | Show all posts
Aku suka Tioman... sebab tak lah komersial sgt mcm redang. Kat tioman, ada kampung2. Boleh lepak kat gerai2.. Kat redang, satu kampung pun tadak.. cafe & bistro & disko jer ada..
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2010 07:57 PM | Show all posts
aku gi redang & perhentian bln 6 thn lepas, gi tioman baru2 ni..
pada aku 2-2 best, masing2 ada keistimewaannya
tioman-ikan2 dia cantik, coral pun cantik
redang-coral2 dia cantik & pasir pantainya halus
yg penting kalo nk gi pulau2 ni kena tgk cuaca dulu, cuaca baik best la percutian
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2010 08:21 PM | Show all posts
thanks kengkawan.... at least aku ada clear picture sket pasal 2 pulau nih...... ati aku berat nak ke tioman sebenar nyerrr......
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2010 10:52 PM | Show all posts
tahun ni nak ke redang
tahun depan ke tioman
so dua-dua tak tau camana lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2010 10:53 PM | Show all posts
aku pilih pulau sipadan atau pulau mataking
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 12:06 AM | Show all posts
dua2 best, cantik, punye keistimewaan tersendiri..
mesti pegi dua2 pulau..
tambah lg 1 pulau perhentian pun best..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 09:06 AM | Show all posts
baru penah pegi redang.. thn ni plan nak pegi perhentian

kalau de rezeki tioman thn dpn la

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Sometimes I wondered if I was seeing the same things through my eyes that the rest of the world was seeing through theirs. Maybe there was a glitch in my brain - Bella Swan, Twilight


Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 09:49 AM | Show all posts
due-due aku suke
kalo rajin, ko leh trekking kat pulau tioman.. gi dr kampung ke kampung or gi air terjun kat situ.. dulu on the way balik dr tioman, ade dolphin dok follow bot kitaorg.. best gile
redang pun ok gak kalo gi resort yg ade kwsn pantai sendiri..
time aku gi, ade penyu mendarat kat pantai tu time mlm, tapi tak de sape perasan
pagi nye, dpt tgk penyu dr jeti
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 10:42 AM | Show all posts
tioman lama dah aku tak pergi. masa budak2 lagi.. tak tau apa tu snorkeling.. heheh.. sebab tu rasa tak best kot... then this coming holiday, aku dah book redang.. so aku vote redang wpun tak pernah pergi.. boleh?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2010 02:58 PM | Show all posts
tioman lama dah aku tak pergi. masa budak2 lagi.. tak tau apa tu snorkeling.. heheh.. sebab tu rasa tak best kot... then this coming holiday, aku dah book redang.. so aku vote redang wpun tak pernah p ...
june-july Post at 26-3-2010 10:42


boleh ajerr heheheeee..... follow ur instinct gittew.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2010 03:00 PM | Show all posts
aku pun rasa 2-2 pulau nih kena gi ..... tapi tu ler... bajet x ngizinkan ...... maybe gi tioman dulu, pastuh baru gi rendang..... aku ingat nak travel by berjaya air jer senang jimat masa kan..... kalau jalan darat cam leceh jerr kan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2010 05:43 PM | Show all posts
vote lagi! yahhh mari mariii!!
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2010 02:43 AM | Show all posts
tp rasanya nk vote tioman la, sbb kt tioman ada kampung,ada air terjun,ada byk batu yg menyerupai benda & tioman itself penuh dgn lagenda
cuma xtahan gi tioman tu sbb naik feri, 1 1/2jam..kalo ombak kuat mau mabuk laut siap boleh muntah dlm feri tu..time aku gi gi redang dulu naik speed bot dr perhentian, 30minit gak la, siap singgah kt pulau lang tengah lagi, tp xde apa yg best pun kt situ
kalo drive from kl to tioman lg best sbb leh singgah kt mersing (keropok lekor & seafood) & leban condong, pahang for it fresh udang galah
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2010 03:37 AM | Show all posts
honestly la pada aku both island tak de ciri kepulauan langsung
both too commercial...and both ada airport although small ones
kalau tioman siap ada jalan raya lagi...memang tak bley consider as island gateaway la pd aku kalau betul2 nak bercuti kat pulau

kalau yang betul2 true pulau experience, contoh mcm mabul, perhentian...somewhere identity pulau tu masih ada..a true island gateaway
kalau dah too commercial, its nothing more like koh samui, and few islands kat selatan thailand

so i dont vote any
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2010 07:39 AM | Show all posts
Post Last Edit by arwien at 27-3-2010 07:52

punye la byk pulau2 kat msia ni, knape limitkan 2 pulau tu jer.
I vote for Mabul-Sipadan.. sorry ah wpun takde dlm list, aku nk vote gak.
Redang semak la, ramai sgt org, and way too commercial. Walaupun pantai & laut dia masih lg cantik, tp makin lama aku rasa mcm dah hilang dia punye natural beauty.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2010 10:22 PM | Show all posts
Aku suka Tioman... sebab tak lah komersial sgt mcm redang. Kat tioman, ada kampung2. Boleh lepak kat gerai2.. Kat redang, satu kampung pun tadak.. cafe & bistro & disko jer ada..
kuncisaya Post at 25-3-2010 17:49


salam..
correction on info.. kat redang.. ade kampung.. ari tuh aku pergi stay kat berjaya redang... dekat gile ngan kampung..makan2 pon kat situ..murah.. harga nasi goreng pon dlm rm5...
btw.. i've been to both... aku lebih suke tioman...
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 05:59 AM | Show all posts
kalu pasir halus lagi sedap ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 12:57 PM | Show all posts
sy penah g tioman jer...
pulau redang x penah g lagi..
tp best r pulau tioman...
cm nk g lg skali....
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 06:15 PM | Show all posts
22# MeganMcCormick

sedap? ko nak buat cekodok ke? hehe..
pasir halus ni sedap memijak le..kalau kasar mcm kat PD tu terjatuh pun dah luka
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2010 03:23 PM | Show all posts
Post Last Edit by arwien at 27-3-2010 07:52

punye la byk pulau2 kat msia ni, knape limitkan 2 pulau tu jer.
I vote for Mabul-Sipadan.. sorry ah wpun takde dlm list, aku nk vote gak.
Redang  ...
arwien Post at 27-3-2010 07:39


aku limitkan 2 tuh coz aku tengah saru kepala otak yg mana satu aku nak pilih.... kalau ikutkan memang mabul ngan sipadan lagi cun n best ... tapi bajet aku agak tak mengizinkan larrrrr heheee
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051364s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list