JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
85217
View
289
Reply

Antara Pulau Redang dengan Pulau Tioman , yg mana satu korang suka?

[Copy link]

Author: idril       Show all posts   Read mode

Post time 29-4-2010 03:26 PM | Show all posts
Reply  cmf_fatt


    tak masuk sipadan sbb aku n geng masih lesen baru. cuma da 2-3 org je yg d ...
sweetfrangipani Post at 29-4-2010 14:48


aiseh.. ko pi bulan 6 ek?..kalu pi bulan 7 bole aku join. Aku nk cuba dapatkan 2-3 hari permit utk masuk sipadan kalu dpt. Last year aku pi, dpt 1 hari jer, tk puas.

haa ade btul gak tu. diving kat sipadan kalu dah confident skit br syok. Kat sana ade site yg 600m dlmnye. Kalu leka skit ko tak perasan yg ko dah  makin turun ke bawah, kena selalu watch out your depth.  
Current tu biasa la, kalu kat barracuda point mmg current kuat skit.

Ape2 pun Mabul mmg terbaeekk.. baru real island holiday. Dudok kat homestay atas air, pagi2 bila bangun tido bukak tingkap jer, terus nampak laut saujana mata memandang, perghhh.. Ptg2 tunggu bot ikan lalu, bole beli ikan fresh, kalu ade rezeki dpt la lobster. Buat bbq utk dinner.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 05:31 PM | Show all posts
Reply  arwien

amboi turki tuh..
duit sana dgn duit sini mn lagi murah ek?
klu aku nk pi turki  ...
cmf_fatt Post at 28-4-2010 21:55


aku pi candat sehari lepas wesak..
bot tu ckp dia nak bwk candat kat pulau redang. Aku pun tak pasti pulau kapas ke pulau redang yg lg by sutun. Harap2 dpt byk la hasil tangkapan..ehehe..kalu tak sia2 jer muntah/mabuk laut semua.
Aku amik bot besar, bole muat 15 org, ade tandas (penting ni). Aku takut gak kalu dpt bot tkde tandas, kalu laki takde hal. Rege bot dlm RM900. start candat lepas asar sampai subuh pagi besok. Tu la info yg aku dpt so far.

diana mne diana,,yellowtulip, im, ceempaka, budak2 tu semua mne..lama tk nampak.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 05:40 PM | Show all posts
arwien,
cara ko bercerita ni buat orang rasa nak fly ke sana besok2 jugak
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 06:05 PM | Show all posts
Reply 80# sweetfrangipani

aku penah dgr jugak org ckp camtu. beginners jgn terus terjun kat sipadan..melompat nanti..
aku teringt aritu ada beginner ni baru pes taim dive, ketar gila2 la dia waktu tu. aku sendiri leh nampak dia menggigil masa kemaskan alat2 dive kat badan dia. walhal aku dok jauh dari dia. masa nak terjun dlm laut pun nampak dia shaking gila2. instuctor dia wat dek je..kesian dia..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 06:07 PM | Show all posts
Reply 81# arwien

ha..betul2..bukak tingkap je nampak air. depan bilik aku tu hari2 penyu datang bekpes rumput kat situ
mmg port dia makan kot. beso gila. 2 ekor lagi.
takyah gigih pegi tengah laut nak tengok. bukak tingkap bilik aje
aku dok arung sayat haritu sbb bilik kat billabong penuh.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 06:11 PM | Show all posts
Reply 82# arwien

oic..group aku nak pegi time wesak. aku tataula brp kene caj 1 boat. tp per trip tak lama, dlm 2-3 jam aje. mgkin lagi murah la kot sewa.

hahaha..ingat lagi ko ek nama seketul2 tuh..tah aku pun tatau mana pegi dorang. bz keja la kot. tp ada je nih kat fesbuk
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 07:27 PM | Show all posts
Reply  arwien

ha..betul2..bukak tingkap je nampak air. depan bilik aku tu hari2 penyu datang bek ...
cmf_fatt Post at 29-4-2010 18:07


haaa kan..kalu kat Perhentian/Redang, kalu nampak sekor penyu pun dah mcm satu achievement, semua org tepuk tangan kalu jumpe penyu. Kat mabul, sampai tak larat nk tengok penyu..

berapi jer org lain baca post kite ni. Ni thread Redang / Tioman tp dok promote mabul..ahahahhaha..
sorry geng..
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2010 10:28 AM | Show all posts
Reply 81# arwien


   

Apasal x leh nak g bln 6? reschedule je lar.. blh join sekali geng kitorang.. tapi kitorang x gi sipadan lar....
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2010 10:32 AM | Show all posts
Reply 84# cmf_fatt


   

tingat aku masa memula buat kat tioman tu. nak turun dr boat masa arus tgh deras aduhai.. kecut perut gak la..
tapi bila dah duk dlm air rsaa mcm x nak turun..
dah balik KL lagi la rasa mcm nak duk dlm air je..
punya la kuat penangan dive ni..
luckily instructor aku sgt baik, so kitorang xde masalah lar..
ko blm amik lagi yek? amik la blh kita buat group divers cari plak...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2010 12:55 PM | Show all posts
Reply  sweetfrangipani

erk..nape tak masuk sipadan? permit abis ke?
takpe..next time cuba sipad ...
cmf_fatt Post at 29-4-2010 12:57


klu mabul, kapalai no need permit ke? stay kt mabul blh pimai2 sipadan klu permit siap? ke 1x guna aje. permit nk apply dgn sabah gov , melalui sape klu kita duk smnanjung ni?walk in ke kna book awal2?...sori... tkut aku byk soklan ni jgn marah ye otai kaki jln kt sni tlg jwb ;)
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2010 10:18 PM | Show all posts
klu mabul, kapalai no need permit ke? stay kt mabul blh pimai2 sipadan klu permit siap? ke 1x gu ...
ixora05 Post at 10-5-2010 12:55


nak masuk sipadan kena apply permit siap2..permit susah dpt tau & expensive. kena arrange dgn dive center kat semporna atau mabul la senang.. kalu tk dpt masuk sipadan, dudok aje kat mabul.. tp kalu ko tk diving 3-4 ari jer cukup lama2 takut boring lak..kalu diving tkpe.. 10 hari dok pun tk boring..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2010 09:03 PM | Show all posts
aku fikir balik kan........mgkin sipadan/mabul/kapalai ni last destination aku utk kategori pulau. sbb apa tau..aku pkai korang prnh ckp mabul/sipadan mmg pulau yg cntik xleh celen semenanjung nyer...so aku tkut nti bl awal2 ni aku dh p sipadan...maka smer pulau kt semnnjung yg aku akn visit nti lps sipadan jd basi smernye..dh xdop aura. so far aku bru 2 pulau
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:56 AM | Show all posts
klu mabul, kapalai no need permit ke? stay kt mabul blh pimai2 sipadan klu permit siap? ke 1x gu ...
ixora05 Post at 10-5-2010 12:55 PM


mabul & kapalai takyah permit, cuma sipadan je. better book at least 4-6 months ahead, tour agent/diving operator selalunya yg uruskan. contoh mcm billabong or scubajeff.

tp wlpun ada permit ke sipadan tp penginapan sume kat mabul (reasonable/cheap accomm) or kalapai (mahal punye accomm)
pusing la dulu pulau2 kat pantai timur, pehtu gi sipadan..hehe coz sipadan all year round open (kecuali cuaca buruk)



Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 10:13 AM | Show all posts
mabul & kapalai takyah permit, cuma sipadan je. better book at least 4-6 months ahead, tour agen ...
cmf_fatt Post at 13-5-2010 01:56



aku bca ko nyer blog la fatt.dlm xde mood dh jln2 ni..tut2 ko g sipadan hepi blik. so aku simpn lu sipadan tu.kna g pulau kt smnjug lu.kang xde aura pulau2 tu nti.sian dia. last bru g sipadan.

p/s: klakor fatt aku tgk pic ko yg tgh snoklg tu..terapung2......bl lg ni nk tenggelam ni  mcm duyong tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2010 11:34 PM | Show all posts
aku bca ko nyer blog la fatt.dlm xde mood dh jln2 ni..tut2 ko g sipadan hepi blik. so aku simp ...
ixora05 Post at 13-5-2010 10:13 AM


aik..camne ko tau tu blog aku..silap org neh..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2010 10:59 PM | Show all posts
wah2 cibuk bergebang pasal mabul,sipadan yek..
xpe thn depan aku aku gi, skrg ni baca je la citer korang tu
tioman,redang,perhentian, dh sampai, tawau tunggu ketibaan aku tahun depan!!


http://nasilemaksambalsotong.blogspot.com/
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2010 08:15 AM | Show all posts
wah2 cibuk bergebang pasal mabul,sipadan yek..
xpe thn depan aku aku gi, skrg ni baca je la citer k ...
pucuk Post at 22-5-2010 22:59



    ikuttttt!!!   rasanya nak gi jugak tawau thn depan.. tak sure biler lagik...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 02:15 AM | Show all posts
Reply 97# afieza_ariffin
tiket aku dh beli 7-10 April 2011, return rm30, gi anak beranak...dok pulau ni belanja ikut pakej per kepala, kena menabung la mulai skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 08:46 AM | Show all posts
Reply  afieza_ariffin
tiket aku dh beli 7-10 April 2011, return rm30, gi anak beranak...dok pulau ...
pucuk Post at 25-5-2010 02:15

Murahnyaaa... btul ker nih? dari mana?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 12:17 PM | Show all posts
Reply 99# afieza_ariffin
Promo 0 fare AA la..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064992s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list