Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
87872
View
317
Reply

CADANGAN : ADUAN : PERTANYAAN : TUTORIAL

[Copy link]

Author: adikkeluangman_       Show all posts   Read mode

Post time 17-10-2007 08:58 PM | Show all posts
Originally posted by mypuppyiz at 22-6-2007 03:59 PM
Dear all CARI forumers & MODS

Permit me with some suggestions ~ I was hoping that forumers would helppost up more thumbnails (smaller pictures) instead of the usual largecaps.

*  It will  ...


yes i agree. klo nak bukak thread kat sini mee terpaksa DISABLE IMAGE.Tak pun terpaksa modified SCREEN RESOLUTION. memang pening naktunggu page load. klo mee wat setting "screen resolution" mee besar,jam la komputer mee coz low virtual memory.tolonglah bukan semua komputer kat mesia nie high viertual memory.kekedang kitorg bukan naktgk gambor sangat ,sekali jer .bILe bukak page yg sama lain kali kitorg cuma nak baca posting jer.  tolonglah do something. klo leh wat cam sesetengah forum yg secara outomatik wat kecilkan gambo lagi baguih!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2007 04:31 PM | Show all posts
NI INFO YG SAMA MCM BEL BUAT KAT SOAP OPERAS...
INFO NI JUGA BERKUATKUASA DISINI....

ATTN :
forumer yg bel kasihi semuanya...:kiss:

ni bel nak mintak tlg semua x kira ler penduduk tetap kat sini or sekadar lalu lalang pun x kisah...

oleh kerana BOD kita ni...(bukan BOD ni aje semua BOD) terkadang dan boleh dikatakan selalu ler..  ada aje masalah x kira dari segi posting x keluar, posting kena telan, posting double dan plg letih bila ada tiba2 aje hantu dtg hentam post spam kat sini sampai menganggu keamanan sejagat....

Terus terang nak mengaku ler bukan semua thread yg akan kami msk cuma sekali sekala aje buat spot check.  Oleh sebab tu...bel, MOD lin dan adikeluang mintak kerjasama semua sekiranya anda mengalami salah satu diantara ni...sila PM bel dan yg lain supaya masalah dpt kita org tangani gan cepat dan pantas...(ewah ni bunyi mcm polis aje.. )  

sekian..

kamsahamida...:handshake:

[ Last edited by  isabel at 13-11-2007 04:37 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2007 04:04 PM | Show all posts
MSG BY ADMIN......


[quote]ATTENTION PLEASE!!!....SYSTEM CLEANING WILL START AT NEXT WEEK


Dear Friends:

To ensure the system stability, we decided to temporary close the

full text search
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2007 12:00 PM | Show all posts
lagi sebulan lebih gi tinggal utk ko org semua update dan register utk Cari Account..so bagi yg masih gi kebinggungan amcm nak register..
ni bel bagi step by step amcm nak register dlm Cari Account...

dan langkah2 seterusnya ikut step yg bel buat ni...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2007 12:03 PM | Show all posts
tutorial ni bel copy aje dari SOAP OPERAS BOD

Step 1

Log out dan refresh Cari dan akan dpt yg ni...

kat situ ada tunjuk dua benda ni...

Update My Profile Now

>>Show Me Step to Upgrade My Account <<


Step 2

Pilih dulu Update My Profile Now
tgk kat dlm ni..try log in username gan password lama..klu dia tunjuk error maksudnya kena register new username...




Step 2a

ni klu ada yg rasa leceh ikut step yg bel buat kat sini seterusnya...
leh ler pegi clik benda ni >>Show Me Step To Upgrade My Account << dan belajar buat sendiri...

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2007 12:07 PM | Show all posts
Step 4

msk balik ke page >> Show Me to Upgrade My Account <<<

jgn gatal2 gi klik benda lain dulu..;)
clik terus kat Register New...




Step 5

akan keluar benda ni dan mskkan email ko org dan terus ler tekan submit...




Step 6

benda ni lak akan keluar...
jgn lak terkejut bila dah klik color lain lak keluar x sama mcm kat sini....ni sbb bel nak copy full page bagi ko org tgk ni adalah contoh...
make sure ko org fill up details kat sini gan lengkap..klu x dia akan tendang balik suruh ko org isi apa yg tinggal...don't play..play...
pastu submit ler...

note : kat sini ko org kena create new username and password....
try kekalkan nama username yg lama tapi pandai2 ler tambah perkataan ke atau angka kat belakang username tu..
ni sbbnya adalah utk kesenangan sendiri gak ...

contoh mcm bel..

ID lama : isabel
ID baru : isabel0575




pastu next tunggu email dari Cari
mcm ni...



langkah seterusnya....
akan disambung selepas iklan....
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2007 12:07 PM | Show all posts
Step 7

Seterusnya pegi balik page ni dan klik yg bel highlight tu...



Step 8

mskkan dulu id baru kat User Name
pastu mskkan id lama yg kita selalu guna kat English/Malay Forum Login Name
tu ada chinese forum klu ko org nak msk sana pun klik sekali ler.. klu x ignore aje...
lepas tu klik kat Merge My ID




lepas tu dia akan jadik mcm kat bawah ni...
tutup semua dan log in balik mcm biasa guna id lama dan lagi buat ler kerja berporum anda mcm biasa..



TAMAT dah Tutorial .....

dan makesure ko org register cepat2 bagi mengelakkan masalah...
jgn suka buat kerja last minit...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2007 01:28 AM | Show all posts
yayy!! dah update!! :pompom: thanks a lot kak bel, baru paham! really3 appreciate it! gomawoyo!! :handshake:


P/S: fuih.. lega rasanyer!
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 09:12 PM | Show all posts

IMPORTANT GUIDE : How to resize big picture

Tutorial ni bel copy aje dari Soap Operas Bod


Seperti yg dijanjikan bel akan ajar cara2 amcm nak kecilkan gambar yg oversize sebelum posting...

tutorial ni adalah khas bagi yg x tau gi amcm cara nak buat..

bel harap semua forumer dlm Soap Operas Bod ni berkerjasama dlm hal ni sbb ni pun demi kesenangan bersama gak...
step dia senang bangat dan bel cuba sedaya upaya bagi tutorial ni in detail supaya semua org leh paham...
rasanya budak tadika pun paham step yg bel bagi ni...


okey semua kita start tutorial utk ari ni..

Step 1

pilih ler gambar yg ko org nak post tu dari apa link sekalipun...

ni contoh gambar gan size asal

p/s : ni sengaja guna gambar boyfriend dlm mimpi..




Step 2

Right clik dan pegi ke Properties




Step 3

Kat situ ko org akan nampak size gambar tu
kemudian bahagikan size tu kepada dua

contoh :

lebar gambar : 640 bahagikan 2 : dpt 320

panjang gambar : 418 bahagikan 2 : dpt 209


Step 4

ambik no yg dah dibahagikan tu mcm ni..

[img=340,280]



maka gambar yg oversize tu akan jadik mcm ni...

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 09:15 PM | Show all posts
klu ada apa2 soalan psl tutorial ni bagitau bel...

seperti gak yg bel katakan dlm Soap Operas Bod

tutorial ni bukan saja ko org baca tapi bel nak semua forumer praktikkan disemua thread dlm Bod ni....

muktamad dan dimestikan...
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 09:37 PM | Show all posts
IMPORTANT REMINDER

Dear everyone..

psl register or update your CARI ACCOUNT before end of the year..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 10:11 PM | Show all posts
ok ni bel hampir terlupa...

bel bagi contoh gambar yg x berapa besar...

so gambar yg terover size tu seperti contoh kat bawah ni...

size original gambar

lebar : 896

panjang : 602

x semestinya ko org kena bagi 2

seeloknya size gambar tu ko org letak resize ke..

lebar : 520

panjang : 347




size yg dibenarkan dlm ni....

520:347
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 10:03 AM | Show all posts

Reply #3 isabel's post

yeah bel! so saiz yg biasanya kite guna kat sini ok la ek maknanya tq!
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2007 03:47 PM | Show all posts
thanks..... especially to whitedove coz ajo aku caner nak resize dulu....
sangat senang semudah ABC
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2007 03:26 PM | Show all posts

Reply #5 nzhass79's post

hehe!   'ter'bangga lak!
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2007 02:56 PM | Show all posts
bel sshi...

den cuba register yg baru tu.taip email den tapi keluar nie"sorry,the email address  you specified has been used to register for another CARI  Account Portal".await ye........

kalu tak update account..nanti thn depan tak leh masuk ke...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 12:22 AM | Show all posts
Attn semua...

mulai skrg dan buat masa skrg x yah gi bukak new thread utk thread yg mencapai 100 pages...


regards

bel
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 08:39 AM | Show all posts
Bel thread suju tuh close lagi... tak leh post pun
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 09:28 AM | Show all posts

Reply #38 miss_mulan77's post

sori mulan dan semua...
bel dah bukak balik...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2008 09:33 AM | Show all posts

Reply #39 isabel's post

takper...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.646988s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list