JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
54593
View
152
Reply

[Edisi Kejuruteraan] Board of Engineers Malaysia(BEM) - Bakal Jurutera WAJIB Daftar Segera!

[Copy link]

Author: Satria-Naga       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-4-2010 12:13 PM | Show all posts |Read mode

Aku ni grad Ogos 2009... so boleh dikategorikan fresh grad lagi laa kan...

Ada tak sesiapa di sini ahli BEM???


----------------------------------------------------------------

Daftar Online: http://www.bem.org.my/v3/downloads.html

Kewajipan mendaftar:

PERLU DIINGAT sebenarnye adalah SALAH!!!  bagi seseorg engineer yang menjalankan practice engineering (civil, mechanical, electrical, E&E, chemical, komputer dll) tidak mendaftar dalam BEM dan menyalahi seksyn 22 ke ape aku tak ingt iaitu AKTA PENDAFTARAN JURUTERA

Last edited by dauswq on 30-3-2013 01:14 AM

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2010 01:00 PM | Show all posts
Kene fotostat transkrip. pastu cop pengesahan dari profesional engineer (dalam bidang). pastu baru hantar permohonan. dah daftar bem baru boleh daftar iem.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2010 01:11 PM | Show all posts
satria tnya cara2 nk apply ker?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2010 04:03 PM | Show all posts
aku baru dapat confirmation as an electrical engineer lewat tahun lepas
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2010 04:21 PM | Show all posts
err..BEM , IEM , IMM, NACE ... byk lagi tak daftar rupanya.. . tahun depan je lah daftar (ayat yg diulang-ulang since 2003)
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2010 12:09 AM | Show all posts
salam, bukan ke nak dafter graduate engineer dari BEM kena daftar dulu student member ngan IEM?
kolo salah tlg betolkan-
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2010 12:10 AM | Show all posts
aku dengar baru2 ni ijazah engg dari UniMAP ada problem dgn BEM...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2010 10:25 AM | Show all posts
6# super_nova [/bda

daftar terus je dgn BEM ..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2010 02:13 PM | Show all posts
Daftar ngan BEM..download formnye kat website
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2010 10:13 PM | Show all posts
Baru daftar BEM, yg lain2 belum
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2010 11:19 PM | Show all posts
aku dah lama grad..dah 5 thn dah..nn skrg tgh wat master tp xregister2 pong
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 06:55 PM | Show all posts
aku dah lama grad..dah 5 thn dah..nn skrg tgh wat master tp xregister2 pong
hantu_poyos Post at 8-4-2010 23:19


haku pun sama...dah 8 tahun..now dah masuk bank..degree civil pun ntah ke mana
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 08:52 AM | Show all posts
aku xpenah reg pun...dh abis master pun..tp IEEE penah la join...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 04:45 PM | Show all posts
sebenarnya yg nak register BEM ni orang yg betul practice2 engineering tu, meaning buat design, installation, construction, commissioning, inspection. etc (not really compulsory actually). kalau dah masuk bidang lain walaupun ada degree engineering, tak register pun tak apa...bila dah masuk bidang pekerjaan tu, walaupun kita ada master, PhD , etc , kemahiran kita menyelesaikan masalah secara pantas yg lebih diperhatikan, kerana bila ada delay , cost increase..kadang2 jalan untuk penyelesaian sesuatu masalah tu hanya diilhamkan oleh budak2 rigger yg hanya ada kelulusan SPM sahaja..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 04:51 PM | Show all posts
nak minta pendapat, yg mana lebih baik?

i. seorang pelajar, habiskan degree dalam engineering, kemudian terus bekerja sbg engineer selama 5 tahun, kemudian buat part time master by research

ii. seorang pelajar, habiskan degree dalam engineering, kemudian terus sambung master dan menjadi pensyarah selama 5 tahun.

Adakah pelajar (i) boleh menjadi pensyarah lepas 5 tahun? dan adakah pelajar (ii) boleh jadi jurutera selepas 5 tahun?

Ini utk adik aku yg tengah belajar skrg, aku ada pendapat tersendiri, tapi aku nak tau juga pendapat orang lain. TQ
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 06:00 PM | Show all posts
entah la animaniac..aku yg ke 2 tu..sbb terikat dgn scholar...klu blh aku nk 1st tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 07:56 PM | Show all posts
entah la animaniac..aku yg ke 2 tu..sbb terikat dgn scholar...klu blh aku nk 1st tuh...
lurve82 Post at 16-4-2010 18:00


sebenarnya bila dah lama keja, kita akan rasa malas je bila nak buat master , takut fail lah itulah inilah, lebih baik ambik professional certification macam boilerman,safety officer, ndt specialist, corrosion specialist, etc ..  dan macam kawan aku yg dah jadi lecturer dia macam malas pula nak fikir keja2 luar dari bidang mengajar. tapi jika diperhatikan banyak  juga lecturer2 kejuruteraan bertaraf Dr & Prof di M'sia ni ada status IR .
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 10:43 PM | Show all posts
Reply 17# animaniac

slh satu cita2 aku jgk tu...terpulg la pd diri masing2...aku ni nanti nk smbg PHD jgk..tp xtahu la ble..mmg rasa mls tp tgk akak aku dh abis PHD...jeles lak aku...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2010 11:49 PM | Show all posts
Reply 15# animaniac

aku pernah tanya pendapat prof2 yang dah lama kerja as lecturer..so better la keje dulu as engineer 5 years..dptkan IR..pastu masuk bidang akademik sambung master.. ( sah2 dpt scholar)..pastu sambung phd... itu lagi baik... in term carrier... mcm ni better..sbb beza dia terasa sgt bila dah tua2 sok.. org yang ada pengalaman ni cepat maju skit..sbb naik skit..cepat naik pangkat pun ye..sbb even dah masuk bidang akedemik..dia still involve ngan consultant which is one of the criteria yang cepatkan dapat prof..selain research..publication dan pengajaran...
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2010 12:09 AM | Show all posts
master sub  bidang ape yg senang skit nk diambil dlm civil engg. ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048179s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list