JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
53531
View
150
Reply

[Edisi Kejuruteraan] Board of Engineers Malaysia(BEM) - Bakal Jurutera WAJIB Daftar Segera!

[Copy link]

Author: Satria-Naga       Show all posts   Read mode

Post time 4-5-2010 08:23 AM | Show all posts
aku pun sependapat dgn gal2. masuk industri dulu la faham selok belok org2 industri then br masuk akademik. just takut2 bila dia selesa dgn industri, gj dah byk, dia x mo sambung ms.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 11:45 AM | Show all posts
masa aku keje engineer dolu....aku tak register pon dgn BEM ke IEM ke haper ke...sbb masa aku study dulu dr degree sampai master, tak wajibkan pon suruh register with BEM...
masa kt kilang, aku tanya semua manager aku diorang register ke tak...manager aku tak tau apa2 pun pasal BEM...padahal dah 15 thn keje..kt multinasional company plak tu,..

then aku resign masuk bdg akademik...masa interview tu dekan siap tanya dh register with IEM or not...aku cakap dgn BEM pon blum..terus aku dipaksa register...kalu tak surat perlantikan aku dpt lambat
dah masuk ngajar bru tau yg student pon kna wajib register with IEM & BEM

yg aku tak puas hati, yuran IEM kna bayar every year tp bkn dpt apa pon melainkan buletin evry month
kalu bg g conference ke takpe jugak...ni takde mende pon melainkan sbg syarat wajib nk apply for Ir
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:26 PM | Show all posts
masa aku keje engineer dolu....aku tak register pon dgn BEM ke IEM ke haper ke...sbb masa aku study  ...
britney_sapiah Post at 15-5-2010 11:45



    kaka sapiah mengajar kt mana ipta ke ipts
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 04:00 PM | Show all posts
IPTA dek wan...kuli gomen jer
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 04:12 PM | Show all posts
IPTA dek wan...kuli gomen jer
britney_sapiah Post at 15-5-2010 16:00



    uni mana eh...... dh lama ke jadi lecturer
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 04:28 PM | Show all posts
knapa dek wan cuak??
uni plg glamer hikhik

bru jer lg...blm konpem pon
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 05:17 PM | Show all posts
knapa dek wan cuak??
uni plg glamer hikhik

bru jer lg...blm konpem pon
britney_sapiah Post at 15-5-2010 16:28



    usm kah.........saje tnya kaka sapiah
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 05:42 PM | Show all posts
apa pendapat lu orang tentang engineer-engineer yang takder degree, tapi ada licence ataupun certificate of competency yang di issue oleh designated authority, goverment, ataupun international organization....
contoh paling dekat engineer kapal terbang ataupun engineer kapal laut laaa...
ada jugak engineer gas yang gua pernah jumpa takda degree pun....
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 09:31 PM | Show all posts
Reply 32# chewan


    uitm d hatiku ..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2010 12:24 AM | Show all posts
salam,saya nak tanya la..
mana lebih mudah,murah dan jangkamasa yg pendek utk menjadi sorang Jurutera,
adakah dgn ambil Paper 1/2/3 IEM/BEM @ EC ataupon study 4 thn ijazah kejuruteraan di IPTA?
Dan apa beza paper2 ni dgn ijazah kejuruteraan yg dioffer di IPT?
ada yg taw?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2010 12:47 PM | Show all posts
nak minta pendapat, yg mana lebih baik?

i. seorang pelajar, habiskan degree dalam engineering, ke ...
animaniac Post at 16-4-2010 16:51



    kalau adik yu lelaki better no 1.. dan kalau adik yu perempuan better sebaliknya .. No2
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2010 12:51 AM | Show all posts
dah berapa bulan thread ni .. aku tak daftar2 lagi , he he he baloq liat sungguh .. btw kepada yg dah ada pengalamn dgn BEM/IEM  ...aku background pure mechanical , lepas tu setahun dalam automation, lepas automation masuk pulak oil & gas, specialize in corrosion engineering particularly in cathodic protection, 3 tahun, lepas tu skrg (dah 3 tahun) dalam marine system (berthing & mooring) , sesekali assist dalam submarine hose change out FSO/FPSO ... macam dah melompat-lompat dari satu scope ke scope yg lain .. IR rasanya kena specialize utk bidang2 tertentu, utk satu tempoh jangkamasa tertentu + monitored by another IR .. , mcm xde harapan je .. (bukan apa kalau ada IR ada nilai tambah la dlm resume, baru cunn nanti orang ingat kita ni setakat cakap pong pang2 je..)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2010 12:53 AM | Show all posts
kalau adik yu lelaki better no 1.. dan kalau adik yu perempuan better sebaliknya .. No2
bowring Post at 20-9-2010 12:47


thanks , saya pun fikir macam ;)
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 07:47 PM | Show all posts
salam semua . saya nak tanye . saya sekrang sedang amek degree untuk elctrical engineering . saya nak tahu apekah next step saye untuk hidup . adakah saya perlu kerja ? adakah saya perlu sembung blja ke tahap yang lebih tgi . if saye saya kerja . ? adekah syarikat yang terima fresh grad . dan saya nak tahu BEM nie penting ker ? apa fungsi BEM ? . mintak tunjuk ajar daripada senior2 . saye baru na blaja . if boleyh share la skit2 pengalaman k . mintak tunjuk ajar semua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2010 02:35 PM | Show all posts
Assalamualaikum semua.. saya salah sorg Proffesional Engineer dlm bidang Civil Eng.... baru jer pakai title Ir. kat depan nama tu dalam 3-4 tahun. Apa yg saya cuba nak kongsikan disini adalah pengalaman saya sendiri & saya rasa anda semua patut tahu juga.

Sekarang ni saya bekerja sebagai jurutera dalam bangunan yg sama dengan pejabat BEM di jalan sultan salahuddin kl tu. So memang saya sangat dekat dengan Pejabat BEM. Apa yg saya nk kongsikan adalah; Sebagai syarat menjadi seorang jurutera proffesional (pakai title "Ir." kat depan nama dan atau  title "P.Eng." kat belakang nama), seseorg jurutera perlulah mengumpul pengalaman sebagai Jurutera Siswazah (Graduate Engineer) terlebih dahulu. Sebab tulah digalakkan pelajar2 yang baru graduate & dah ada transcipt untuk terus mendaftar dengan BEM. Supaya pengalaman kerja selepas tu di ambil kira sebagai pengalaman untuk menduduki penilaian utk jadi Jurutera proffesional nanti.

Kerana saya seorang Jurutera Proffesional & bedekatan dengan pejabat BEM, saya selalu didatangi oleh pemohon2 yg nak mendaftar dengan BEM sebagai jurutera siswazah. Mereka datang berjumpa saya untuk mendapatkan pengesahan sijil2 mereka bagi tujuan pendaftaran jurutera siswazah.. Cuma apa yang menyedihkan saya, pemohon2 yg datang berjumpa saya semuanya berbangsa asing... kalau ada 20 org datang, cuma 1 bangsa saya..!! selalu saya tertanya2 dimanakah jurutera bangsa saya sendiri. Tak mahukah mereka mendaftar?? Saya selalu menceritakan pengalaman ini kepada jurutera2 junior & menggalakkan mereka untuk mendaftar.

Saya beranggapan zaman telah berubah, tapi pemikiran bangsa saya masih belum berubah.. Betullah agaknya anggapan bangsa lain bhwa bangsa saya ni terlalu dimanjakan & diberi pelbagai keistimewaan & sebab tulah selalu mengambil ringan, menganggap semua perkara remeh, suka sambil lewa & leka terhadap pembangunan diri sendiri. Bangsa lain pulak berebut-rebut mencari peluang & mereka nampak keuntungan yg bakal mereka kecapi suatu hari nanti....

Jangan sampai suatu hari nanti bangsa saya ketinggalan.... & suatu cabang bidang itu didominasi oleh bangsa lain....

jgnla ada yg marahkan saya. Saya cuma berkongsi pengalaman sendiri..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2010 12:07 AM | Show all posts
ada expiry date tak utk apply graduate engineer dgn BEM ni?
hari tu semangat nak apply, tapi lepas dapat keje terus busy sangat sampai terlupa..
dah grad 3 tahun lepas..
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2010 01:11 AM | Show all posts
nak tanye, ape kelebihan IR dari segi future?

saya lemah dari segi design tapi planning dan costing saya mahir..

ke mana rentak yang saya perlu ikut?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 09:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by lkick2113 at 9-10-2010 21:18

aku salah seorg member BEM dan IEM (civil engineer)....skrg tgh siapkan report nak amik profesional engineer....

senang je nak daftar.... 1 tunggu grad (maksudnye dapat scroll dan stranskrip rasmi....) then download borang kat laman web BEM, then fotostat transkrip dan ijazah tadi dan disahkan oleh seorang PE (yg ade cop bulat) dan PE tu mustilah berdaftar dgn BEM....after that, hantar la borang yg lengkap berserta ijazah dan transkrip rasmi ke BEM (kat tingkat berapa aku dah lupa bangunan KKR, jalan sultan salahuddin)....then tunggu la dlm 3-5 bulan barulah dapat sijil yg mengesahkan u ni dah berdaftar...itupon dgn kelulusan board, normally bord akan bersidang untuk mengeluarkan sijil yg kita dah mendaftar dgnnye....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 09:22 PM | Show all posts
Post Last Edit by dauswq at 13-10-2010 00:52

PERLU DIINGAT sebenarnye adalah SALAH!!! bagi seseorg engineer yang menjalankan practice engineering (civil, mechanical, electrical, E&E, chemical, komputer dll) tidak mendaftar dalam BEM dan menyalahi seksyn 22 ke ape aku tak ingt iaitu AKTA PENDAFTARAN JURUTERA
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 11:18 PM | Show all posts
BEM bleh trima jadik member ke kalo  cgpa degree trok?hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 11:57 PM | Show all posts
BEM bleh trima jadik member ke kalo  cgpa degree trok?hehehe
super_nova Post at 9-10-2010 23:18



    boleh as long as ko grad dapat hons. (kepujian) iaitu lulus semua  kriteria yg U tetapkan dan layak diberi ijazah
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2010 04:59 PM | Show all posts
lecturer eng plak dh tambah syarat...wajib daftar BEM & salah satu society samaada IEM or ICheMe...
borang IEM dah 2 thn hanta tp sampai skrg ni diorang tk proses sbb x cukup sijil katanya :@
sudahnya register ICheME..register online jer senang x byk songeh mcm IEM
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 10:21 PM | Show all posts
salam semua . saya nak tanye . saya sekrang sedang amek degree untuk elctrical engineering . saya na ...
adamh Post at 29-9-2010 19:47


xde org reply ke?
saye jgk same keadaan cmni
bakal grad
sy pompuan dan mhu mintak pdgn ttg hala tuju selepas ini
(sy major in control)
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 08:42 PM | Show all posts
nak tanye, ape kelebihan IR dari segi future?
allsparks Post at 8-10-2010 01:11

gue difahamkan oleh orang atasan keperluan adanye Ir/Ar/Sr.. selain drp keperluan akta. at one time nanti m'sia akan mengamalkan dasar pintu terbuka pada orang luar.. so sape2 yang practise wajib berdaftar bagi bersaing dengan orang luar.. . utk itu di tempat gue bekerja, sape2 yang berdaftar even siswazah berdaftar mempunyai kelebihan drp yg tidak berdaftar. sebagai satu langkah menggalakkan semua jurutera/arkitek/QS mendaftarkan diri.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2010 06:36 PM | Show all posts
gue difahamkan oleh orang atasan keperluan adanye Ir/Ar/Sr.. selain drp keperluan akta. at one tim ...
ntohapehapentoh Post at 28-11-2010 20:42



Sr untuk ape ? kerjaya ape ?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048119s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list