Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
59577
View
153
Reply

[Edisi Kejuruteraan] Board of Engineers Malaysia(BEM) - Bakal Jurutera WAJIB Daftar Segera!

[Copy link]

Author: Satria-Naga       Show all posts   Read mode

Post time 7-10-2010 12:07 AM | Show all posts
ada expiry date tak utk apply graduate engineer dgn BEM ni?
hari tu semangat nak apply, tapi lepas dapat keje terus busy sangat sampai terlupa..
dah grad 3 tahun lepas..
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2010 01:11 AM | Show all posts
nak tanye, ape kelebihan IR dari segi future?

saya lemah dari segi design tapi planning dan costing saya mahir..

ke mana rentak yang saya perlu ikut?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 09:16 PM | Show all posts
Post Last Edit by lkick2113 at 9-10-2010 21:18

aku salah seorg member BEM dan IEM (civil engineer)....skrg tgh siapkan report nak amik profesional engineer....

senang je nak daftar.... 1 tunggu grad (maksudnye dapat scroll dan stranskrip rasmi....) then download borang kat laman web BEM, then fotostat transkrip dan ijazah tadi dan disahkan oleh seorang PE (yg ade cop bulat) dan PE tu mustilah berdaftar dgn BEM....after that, hantar la borang yg lengkap berserta ijazah dan transkrip rasmi ke BEM (kat tingkat berapa aku dah lupa bangunan KKR, jalan sultan salahuddin)....then tunggu la dlm 3-5 bulan barulah dapat sijil yg mengesahkan u ni dah berdaftar...itupon dgn kelulusan board, normally bord akan bersidang untuk mengeluarkan sijil yg kita dah mendaftar dgnnye....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 09:22 PM | Show all posts
Post Last Edit by dauswq at 13-10-2010 00:52

PERLU DIINGAT sebenarnye adalah SALAH!!! bagi seseorg engineer yang menjalankan practice engineering (civil, mechanical, electrical, E&E, chemical, komputer dll) tidak mendaftar dalam BEM dan menyalahi seksyn 22 ke ape aku tak ingt iaitu AKTA PENDAFTARAN JURUTERA
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 11:18 PM | Show all posts
BEM bleh trima jadik member ke kalo  cgpa degree trok?hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 11:57 PM | Show all posts
BEM bleh trima jadik member ke kalo  cgpa degree trok?hehehe
super_nova Post at 9-10-2010 23:18



    boleh as long as ko grad dapat hons. (kepujian) iaitu lulus semua  kriteria yg U tetapkan dan layak diberi ijazah
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2010 04:59 PM | Show all posts
lecturer eng plak dh tambah syarat...wajib daftar BEM & salah satu society samaada IEM or ICheMe...
borang IEM dah 2 thn hanta tp sampai skrg ni diorang tk proses sbb x cukup sijil katanya :@
sudahnya register ICheME..register online jer senang x byk songeh mcm IEM
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 10:21 PM | Show all posts
salam semua . saya nak tanye . saya sekrang sedang amek degree untuk elctrical engineering . saya na ...
adamh Post at 29-9-2010 19:47


xde org reply ke?
saye jgk same keadaan cmni
bakal grad
sy pompuan dan mhu mintak pdgn ttg hala tuju selepas ini
(sy major in control)
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 08:42 PM | Show all posts
nak tanye, ape kelebihan IR dari segi future?
allsparks Post at 8-10-2010 01:11

gue difahamkan oleh orang atasan keperluan adanye Ir/Ar/Sr.. selain drp keperluan akta. at one time nanti m'sia akan mengamalkan dasar pintu terbuka pada orang luar.. so sape2 yang practise wajib berdaftar bagi bersaing dengan orang luar.. . utk itu di tempat gue bekerja, sape2 yang berdaftar even siswazah berdaftar mempunyai kelebihan drp yg tidak berdaftar. sebagai satu langkah menggalakkan semua jurutera/arkitek/QS mendaftarkan diri.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2010 06:36 PM | Show all posts
gue difahamkan oleh orang atasan keperluan adanye Ir/Ar/Sr.. selain drp keperluan akta. at one tim ...
ntohapehapentoh Post at 28-11-2010 20:42



Sr untuk ape ? kerjaya ape ?
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2010 08:58 PM | Show all posts
Sr untuk ape ? kerjaya ape ?
adamh Post at 11-12-2010 18:36

untuk all surveyor member spt valuer, land surveyor n quantity surveyor
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2010 02:05 AM | Show all posts
untuk all surveyor member spt valuer, land surveyor n quantity surveyor
ntohapehapentoh Post at 11-12-2010 20:58



oke thx
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2010 02:11 AM | Show all posts
oke  thx
adamh Post at 12-12-2010 02:05

no hal..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2010 02:47 AM | Show all posts
no hal..
ntohapehapentoh Post at 12-12-2010 02:11



ntohapehapentoh  ko keje dlm bidang ape eyh ?
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 08:08 PM | Show all posts
seorang civil engg.  bleh jadi Sr.  x? (cert. QS/LS)?
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 01:32 AM | Show all posts
seorang civil engg.  bleh jadi Sr.  x? (cert. QS/LS)?
super_nova Post at 13-12-2010 20:08


Kalu ada sijil QS/LS tapi tak practice sebagai QS/LS dan takde pengalaman..sangat-sangat sukar untuk dapat Sr. sebab nak dapatkan Sr. sama macam nak dapatkan Ir atau Ar...kena practice bidang tu...ada exam..ada log buku kerja yang berkaitan..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 10:33 PM | Show all posts
Software enginere  title.Tapi perlu ke IR.Bagi bidang aku software just a term...Taipi aku more focus on accounting issue.While ada gak accountant charted focus on it issue tapi  still low.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2010 08:31 PM | Show all posts
ko keje dlm bidang ape eyh ?
adamh Post at 12-12-2010 02:47

yg pastinya ada kaitan dgn kontrak kerja.. bleh ke gue jwb gitu
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2010 08:34 PM | Show all posts
Kalu ada sijil QS/LS tapi tak practice sebagai QS/LS dan takde pengalaman..sangat-sangat sukar untuk dapat Sr. sebab nak dapatkan Sr. sama macam nak dapatkan Ir atau Ar...kena practice bidang tu...ada exam..ada log buku kerja yang berkaitan..
penyapu Post at 17-12-2010 01:32

unless kalo lecturer.. kalo gue tak silap laa.. ada betol ka penyapu??
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 12:40 PM | Show all posts
Reply 15# animaniac


    pada pendapat aku..yang i) lebih baik..

    melalui pengalaman aku menimba ilmu mase kt U dan mase keje, cara pengajaran yg disampaikan oleh pensyarah aku berbeza  
    dengan boss/ senior aku kt tempat kerja.

    Kat U: Blaja teori je,sket sgt relate dgn keadaan yg sebenar ditempat kerja. Lecturer yg aja pun tak penah experience keje kt
    site,design,buat inspection, installation jadi example yg die bagi tak berapa nak paham la( pada aku)

    Kat tempat keje skg: Boss/ senior dah ade IR, byk experience, boleh relate teori dgn contoh yang sebenar, kesan dan akibat
    atas keputusan etc jadi bole feel keje kite..kire mcm ade org yg bole pimpin ke jalan yg lurus...

    Lagi advantage la pada aku kalau sesape dah masuk sektor keje,buat design, inspection, dah ade IR then jadi lecturer..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086584s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list