JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
54631
View
152
Reply

[Edisi Kejuruteraan] Board of Engineers Malaysia(BEM) - Bakal Jurutera WAJIB Daftar Segera!

[Copy link]

Author: Satria-Naga       Show all posts   Read mode

Post time 9-2-2011 12:45 PM | Show all posts
Reply 50# adamh


    kalau keje bidang qs( quantity surveyor) depan nama depa ni ade la Sr..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 12:54 PM | Show all posts
Reply 39# adamh


1.Ko kene setkan la ape yg ko nak dalam idup ni..aiyakkkk nk keje makan gaji ke,nak bizness ke..nak dok umah je ke..

2.Kalau ko nak keje dalam field electrical ni start la buat resume, hantar kt mana2 yg ade vacant, ko tgk la iklan kt The star hari sabtu, banyak iklan job vacancy kt situ..tak pon ko daftar la dengan jobstreet

3.Kalo ko punye degree 1st class,bole terus sambung master,kalau bagus sambung PhD.

4.Mcm forumer2 lain kt sini cakap ko kene daftar dulu dgn BEM, so g la daftar pas grad nanti..

5.Byk2 kan la surfing, cari website BEM,cari info2 pasal career electrical. Electrical ni luas, ko n ak masuk field mane, instrument? power?electronic?communication?ICT?

6. Sektor pun ko bleh pilih ko nak sektor mane, general industry?oil n gas? government agencies?semiconductor?telecommunication?

7. Kalau ko dapat keje ngn kontraktor, byk la mase ko kt site. kalau ko dapat keje ngn consultant, keje ko kt opis, buat design, once a while je ko turun site..

lain2 tu ko buat la research, study, tanye org2 yg ade pengalaman..aku just cakap yg surface je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2011 10:44 AM | Show all posts
Macamana aku boleh lupa pasal thread ni

Kalau jadi pensyarah valid ke permohonan kite kat BEM??? Lagi satu kalau nak cop pengesahan, sah ke kalau pengesahan dari pensyarah???
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2011 03:47 PM | Show all posts
aku start jd eng bermula 16 Julai 2006 n sampai skrang x daftar2 lagi BEM nih...rasa nak daftar tapi asyik x berkesempatan jer...huhu...cdh2..
nie baru plan nak sambung master so akan cuba ntuk mendaftar kn diri kat BEM nih...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2011 11:21 AM | Show all posts
aku maseh konpius ler...kalo jd member IEM, otomatik bleh jd member BEM x? camne nak wat?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2011 04:42 PM | Show all posts
Salam..

Aku ada persoalan. Aku ada kenal seorang pakcik ni, umur dah dekat 50, tak de degree in eng., tapi ada dip. eng. Sekarang dia jadi engineer. Bila tgk bussiness card, ada tulis Sr. Memang dia dah terlibat dalam bidang ni dah lama, pengalaman pun luas. Tapi possible ke kalau takde degree boleh jadi engineer? Kalau bidang profesional lain seperti doctor, arkitek, setahu kena ada degree dulu baru boleh begelar doc or arkitek.

Satu lagi soalan, berapa normal salary for senior engineer? ada dalam 5k tak?

Tq.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2011 03:38 PM | Show all posts
Aku grad dri UK,Marine Enginering...nk dftar kt BEM,bnyak plak songehnye..kata diorg xiktiraf la ape la..padahal navy officer berlambak graduate dri Uni aku kt UK nun...kalo nk ikutkan bnyak lecturer marine engineering yg Ir,Dr,prof dtg dri sana jgak....xfham aku dgn BEM msia nih...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2011 05:58 PM | Show all posts
Salam..

Aku ada persoalan. Aku ada kenal seorang pakcik ni, umur dah dekat 50, tak de degree in e ...
Nara_Gaara Post at 27-2-2011 16:42


Aku pon dr dulu tertanyer2 ...sbb trdapat dlm iklan kekosongan jwatan engineer:
min Diploma in enginering or Degree...
So yg just ade diploma tp expecience lebih 5,6 thun boleh la jd engineer cam gitu
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2011 09:35 PM | Show all posts
diploma in engineering....setakat ni biasanya dari germany or UK yg boleh dpt jadi engineer...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2011 03:55 PM | Show all posts
aku salah seorg member BEM dan IEM (civil engineer)....skrg tgh siapkan report nak amik profesional  ...
lkick2113 Post at 9-10-2010 21:16


ko PE dh ek? bleh la aku amik cop dr ko....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2011 04:06 PM | Show all posts
ko PE dh ek? bleh la aku amik cop dr ko....hehe
iza_yuss Post at 9-4-2011 15:55



    belum amik proffesional exam dan interview lg...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2011 07:25 PM | Show all posts
belum amik proffesional exam dan interview lg...
lkick2113 Post at 9-4-2011 16:06


cam aku electrical.....pastu aku amik cop PE civil or mechy, bleh ke?

~mase aku grad dedulu, lecturer penah cakap.....kalo nak EE punya, aku kena amik subjek apa....so kitorang memang pakat amik subjek yg di syorkan ler.....

malangnya aku punye master, not purely EE.....mesti kalo aku apply, x dpt EE...syg nya
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2011 07:54 PM | Show all posts
cam aku electrical.....pastu aku amik cop PE civil or mechy, bleh ke?

~mase aku grad dedulu,  ...
iza_yuss Post at 9-4-2011 19:25



    kalo ko jalankan praktis EE, buleh amik untuk EE punya PE, tapi kalao ko jalankan praktis E, ko kena amik basic course E, untuk ko di equivalent kan dengan disiplin E.....gitu la kiranya...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2011 07:57 PM | Show all posts
diploma in engineering....setakat ni biasanya dari germany or UK yg boleh dpt jadi engineer...
me_ai Post at 2-4-2011 21:35



    kalao advance diploma, memang buleh jadi engineer, kalau dip biasa, x boleh, tapi kalau nak gak jadi engineer, kena la amik exam khas dari BEM or IEM untuk mendapat taraf untuk menjalankan practise as engineer before that kena la daftar dgn BEM dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2011 08:21 PM | Show all posts
kalo ko jalankan praktis EE, buleh amik untuk EE punya PE, tapi kalao ko jalankan praktis  ...
lkick2113 Post at 9-4-2011 19:54


skang aku ngajor....since aku dh dpt master not purely EE, mesti dpt E je la kot.....huhu

satu lagi, bukan ke kalo nak jd PE, kena ada pengalaman keje kan?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2011 08:37 PM | Show all posts
skang aku ngajor....since aku dh dpt master not purely EE, mesti dpt E je la kot.....huhu

sat ...
iza_yuss Post at 9-4-2011 20:21



    ok....kalau seseorang jurutera yg dah berdaftar untuk menjalankan praktis.......sekurang2nya kena ada 3 tahun pengalaman berkerja dalam related field dgn disiplin yg kita daftar tu la.....3 tahun ni merangkumi 1 tahun design (untuk disiplin civil, yg lain2 6 bulan dah memadai), 1 tahun site experience, 1 tahun management....... tapi kalau ko line pendidikam tak silap aku memadai 1 tahun pengalaman dalam related field je.......ada 2 cara, pertama ko kena hantar 2 jenis report iaitu 1 report pengalaman dan 1 report teknikal (design2 yg ko dah wat la), tapi kalau ko dah wat 1 projek dari stage design, supervise dan management tu lg baik.....yg cara kedua, ko kena wat buku log (warna hijau buleh beli kat IEM) dan ko kena wat report ape je pengalaman kerja ko kena tulis dlm buku log tu dibawah pengawasan 1 org Professional engineer (kira mcm ko punye supervisor la).....gitu la serba sedikit...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2011 08:58 PM | Show all posts
ok....kalau seseorang jurutera yg dah berdaftar untuk menjalankan praktis.......sekurang2n ...
lkick2113 Post at 9-4-2011 20:37


thanx.......insyaAllah, aku akan p register....huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 02:52 PM | Show all posts
Reply 65# super_nova


    nope..BEM and IEM is two diff things..BEM is the board...IEM is just a society....main things is daftar ngan BEM dlu...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 02:54 PM | Show all posts
Reply 63# Satria-Naga


    still valid tp dengan sijil2 yg berkaitan ler...pengesahan lecturer sah kalo lec ko tu ade 'IR' tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 02:57 PM | Show all posts
Reply 64# bravork


    baik la daftar cpt..kalo ko still stay kje skrg xpe la..kalo nk jd academician..satu kerugian sbb pengalam ko bekerja x dikire slagi x daftar ngan BEM...once start daftar ngan BEM..baru la dikira...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049122s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list