JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
53530
View
150
Reply

[Edisi Kejuruteraan] Board of Engineers Malaysia(BEM) - Bakal Jurutera WAJIB Daftar Segera!

[Copy link]

Author: Satria-Naga       Show all posts   Read mode

Post time 9-4-2011 08:37 PM | Show all posts
skang aku ngajor....since aku dh dpt master not purely EE, mesti dpt E je la kot.....huhu

sat ...
iza_yuss Post at 9-4-2011 20:21



    ok....kalau seseorang jurutera yg dah berdaftar untuk menjalankan praktis.......sekurang2nya kena ada 3 tahun pengalaman berkerja dalam related field dgn disiplin yg kita daftar tu la.....3 tahun ni merangkumi 1 tahun design (untuk disiplin civil, yg lain2 6 bulan dah memadai), 1 tahun site experience, 1 tahun management....... tapi kalau ko line pendidikam tak silap aku memadai 1 tahun pengalaman dalam related field je.......ada 2 cara, pertama ko kena hantar 2 jenis report iaitu 1 report pengalaman dan 1 report teknikal (design2 yg ko dah wat la), tapi kalau ko dah wat 1 projek dari stage design, supervise dan management tu lg baik.....yg cara kedua, ko kena wat buku log (warna hijau buleh beli kat IEM) dan ko kena wat report ape je pengalaman kerja ko kena tulis dlm buku log tu dibawah pengawasan 1 org Professional engineer (kira mcm ko punye supervisor la).....gitu la serba sedikit...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2011 08:58 PM | Show all posts
ok....kalau seseorang jurutera yg dah berdaftar untuk menjalankan praktis.......sekurang2n ...
lkick2113 Post at 9-4-2011 20:37


thanx.......insyaAllah, aku akan p register....huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 02:52 PM | Show all posts
Reply 65# super_nova


    nope..BEM and IEM is two diff things..BEM is the board...IEM is just a society....main things is daftar ngan BEM dlu...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 02:54 PM | Show all posts
Reply 63# Satria-Naga


    still valid tp dengan sijil2 yg berkaitan ler...pengesahan lecturer sah kalo lec ko tu ade 'IR' tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 02:57 PM | Show all posts
Reply 64# bravork


    baik la daftar cpt..kalo ko still stay kje skrg xpe la..kalo nk jd academician..satu kerugian sbb pengalam ko bekerja x dikire slagi x daftar ngan BEM...once start daftar ngan BEM..baru la dikira...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2011 01:04 PM | Show all posts
salam, nk tanya, kalu saya dh daftr BEM dan dpt graduate eng.....kemudian sambung master or Phd....dikira x pengalaman 3 tahun tu?
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 10:04 AM | Show all posts
Assalamualaikum semua.. saya salah sorg Proffesional Engineer dlm bidang Civil Eng.... baru jer paka ...
minkhadijah Post at 30-9-2010 14:35


pd pendapat sy,mereka yg sebangsa kte ni bkn lah xmau reg..tp mgkn mereka belum bersedia atau pn merasakn kriteria design dlm memohon PE ni susah..kebanyakan mereka yg bkn majoring structure mesti ada terfikir sedemikian..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 03:02 PM | Show all posts
Reply 81# uzair_rosli


    u mean pengalaman ape ye?belajar?x dikira...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2011 10:38 AM | Show all posts
Reply 83# lyaily


    3 tahun time buat phd tu la.....owh,x dikira ek.....
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2011 10:43 AM | Show all posts
Reply 76# lkick2113


    line pendidikan? xpham....
nak tanya,pengalaman sbg lecturer pun diterima ke....bukan kena keja industri je ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2011 11:41 AM | Show all posts
Reply  lkick2113


    line pendidikan? xpham....
nak tanya,pengalaman sbg lecturer pun diterim ...
uzair_rosli Post at 28-5-2011 10:43



    pengalaman lecturer semata2 tak diterima, melainkan ko ada pengalaman dalam related field ko...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2011 04:11 PM | Show all posts
pengalaman lecturer semata2 tak diterima, melainkan ko ada pengalaman dalam related field  ...
lkick2113 Post at 28-5-2011 11:41


bro, gua tak register lagi, asyik delay je ... 7 tahun gak dalam industri dlm bidang2 lain  , camno tuh ? aku biar je ok ke? sbb kalau dalam tender2 Petronas, Shell atau Exxon aku tengok competent person utk contoh utk corrosion protection design must have NACE level 1, 2 , 3 etc , setakat  ni tak pernah jumpa lagi yg secify must be registered with BEM
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 09:26 AM | Show all posts
Reply 84# uzair_rosli


    either u teching or working..then tu br dikira...but still with terms & condition apply...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2011 12:05 PM | Show all posts
Aku ni dah lama practice. daftar baru jer lagi. BEM dah settle.
Sekarang dlm proses daftar IEM.
Ada tak sesiap sini dah daftar dgn IEM sbg fellow (F.I.E.M)..?
nak mintak tolong jadu Mentor la
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 08:33 PM | Show all posts
aku skrg ni tgal kat alor setar..baru nak reg dgn BEM walaupun dah lima thn keje..

ada sesape tahu mana nak dptkan pengesahan cop jurutera profesional BEM kat area alor setar?

atau aku boleh terus g BEM suh diorg sahkan kat sana..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2011 11:39 PM | Show all posts
pengalaman lecturer semata2 tak diterima, melainkan ko ada pengalaman dalam related field  ...
lkick2113 Post at 28-5-2011 11:41



    Route baru untuk kes2 lecturer nak jadi Ir ni adalah melalui IEM.  Kalau dah ada PhD register as corporate member IEM then buat report utk dapat title fellow tu.. then leh guna fellow IEM tu utk terus ke temuduga PE -BEM. Aku pernah ikut roadshow tu.. sbb aku pon academician jugak.. mari bersama ke arah PE.. yeay!
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2011 02:42 AM | Show all posts
bagus laa thread ni. thanks for sharing..
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2011 11:13 PM | Show all posts
Alhamdulillah aku dah settle register BEM last year dan this year dah settle register IEM pulak, boleh pakai title Engr. dah sekarang nie..hehe

Nie dalam proses nak kumpul CPD hours untuk apply for P.Eng Interview pulak...ade sesiapa Electrical Engineer ke kat sini..kalau pergi course kat IEM PJ tue boleh la berkenalan dan tegur-tegur ye..:-)


Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 01:41 PM | Show all posts

Permohonan utk Ir (Jurutera Professional)

Post Last Edit by whchin at 15-9-2011 21:52

Adakah sesiape di sini yang telah memohon utk Ir?

Ataupun yg dah jadi Ir?

Boleh share experience x?

Saya baru 4 tahun experiences, thinking nak apply Ir, tapi x tau macam mane cari & prosedurnya....


Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 01:43 PM | Show all posts
Alhamdulillah aku dah settle register BEM last year dan this year dah settle register IEM pulak, boleh pakai title Engr. dah sekarang nie..hehe

jamaluddin Post at 13-9-2011 23:13



    dah register IEM ada title Engr kah? bagus nya

i baru nak apply IEM

selain transcript & sijil degree, perlu ape cert lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 02:48 PM | Show all posts
dah register IEM ada title Engr kah?  bagus nya

i baru nak apply IEM

selain transc ...
whchin Post at 15-9-2011 13:43


Yup, lepas diterima jadi Graduate Member IEM, boleh pakai title Engr. Termaktub di dalam IEM Constitution and Bylaws, Article II Membership. So lepas nie tak pelik la kalau ramai akan guna title Engr. tue, dan perlu diketahui ianya tak sama dengan title Ir...hehe

Selain daripada Degree Scroll and Transcript, perlukan juga No. Pendaftaran BEM, maknanya perlu mendaftar sebagai Graduate Member BEM dulu, then baru boleh register dengan IEM pulak..

Good Luck

www.poweroilandgas.com
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 02:59 PM | Show all posts
Adakah sesiape di sini yang telah memohon utk Ir?

Ataupun yg dah jadi Ir?

Boleh share experien ...
whchin Post at 15-9-2011 13:41


Dah jadi IEM Member ke belum. Pergi je workshop IEM berkenaan dengan procedures dan tips untuk apply for Professional Interview tue. Boleh attend next month punya workshop. Register ikut link kat bawah nie ye

IEM PROFESSIONAL INTERVIEW WORKSHOP

Link kat bawah nie pulak step untuk apply for Professional Interview ..

HOW TO BECOME A PROFESSIONAL ENGINEER
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 08:46 PM | Show all posts
wowwwwww teror
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 09:31 PM | Show all posts
Post Last Edit by whchin at 15-9-2011 21:44
Dah jadi IEM Member ke belum. Pergi je workshop IEM berkenaan dengan procedures dan tips untuk a ...
jamaluddin Post at 15-9-2011 14:59



     I baru nak apply IEM membership. Encik Jamaluddin , u jugak nak apply Ir kan? dlm bidang civil?
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 09:49 PM | Show all posts
Dah jadi IEM Member ke belum. Pergi je workshop IEM berkenaan dengan procedures dan tips untuk a ...
jamaluddin Post at 15-9-2011 14:59



    I ada masalah, i keje kat singapore dlm consulting firm ( C & S ), i dah registered dgn BEM pada 2009. So experience saya dikira dairi 2009 kan? walaupun saya start keje 2007 =='''


Boss saya adalah PE Malaysia & PE Singapore, maka saya boleh minta dia jadi mentor kan?
follow system 1 ? system 1 xde log book kan? jadi macam mane dah record experience ya?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046085s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list