JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
53569
View
150
Reply

[Edisi Kejuruteraan] Board of Engineers Malaysia(BEM) - Bakal Jurutera WAJIB Daftar Segera!

[Copy link]

Author: Satria-Naga       Show all posts   Read mode

Post time 23-9-2011 08:07 AM | Show all posts
mamcam mane ya????????
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2011 11:27 AM | Show all posts
Reply 5# whchin

Yup, experience memang dikira lepas register dengan BEM, mean starting 2009 la dalam kes nie.

Kalau boss u memang dah PE, tak perlu buat log book scheme pun takpe. Tapi kalau nak buat lagi baik..

Cuma kalau u nak tukar tempat kerja ataupun Boss yg PE tue nak pindah, pastikan dapatkan pengesahan pengalaman kerja dari dia, boleh dapatkan format pengalaman kerja tue daripada laman web BEM.

I dalam bidang Electrical Engineering...:-)
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2011 09:18 PM | Show all posts
saya berminat untuk buat Ir, tapi saya bukan aliran konsultan, ada cara lain kah yang boleh saya buat IR?

Saya terlibat dalam kejuruteraan awam, instrumentasi dan elektrikal.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2011 02:23 PM | Show all posts
kalu pensyarah engineering boleh apply IR gak ke?? coz ada gak 2-3 org kat sini yang apply dulu...lama dah 2-3 tahun....lepastu senyap..lama ke prosedur nya?
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2011 08:26 AM | Show all posts
ada 2 car utk apply Ir kan?

log book scheme & PAE exam

yg mane senang ?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2011 06:47 AM | Show all posts
kena tanya org-org JKR... proses apply...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 12:01 PM | Show all posts
Best ke jadi IR? Apa kelebihan bila dah ada IR?
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2011 10:51 PM | Show all posts
salam, nak tanya... exam Part 1,2,3 IEM or BEM utk jadi Grad. Engg masih laku lg ker? dgr kata Msia dah join washington Accord, & exam tu x pakai dah? ada benar?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 08:37 AM | Show all posts
Best ke jadi IR?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2012 08:38 AM | Show all posts
IEM tu wajib register x?
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2012 10:00 PM | Show all posts
IEM tu wajib register x?
whchin Post at 1-2-2012 08:38


tak wajib.Yang wajibulghunnah ialah pendaftaran dgn BEM
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2012 02:59 PM | Show all posts
Yup, lepas diterima jadi Graduate Member IEM, boleh pakai title Engr. Termaktub di dalam IEM Con ...
jamaluddin Post at 15-9-2011 14:48


aku dah lama daftar dengan bem. nak gak register IEM tapi yuran tahunan utk graduate member berape? then, kalo aku tangguh dulu register ngn IEM, pastu masa nak amik Profesional egineer, baru aku nak register ngn IEM, aku kene bayar balik ke yuran2 start dari aku daftar dengan BEM?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2012 03:03 PM | Show all posts
Route baru untuk kes2 lecturer nak jadi Ir ni adalah melalui IEM.  Kalau dah ada PhD regis ...
danae Post at 11-8-2011 23:39


ramai je lecturer or prof2 yang ada lesen profesional engineer yang penting report & pengalaman.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2012 09:03 AM | Show all posts
Reply 98# _dj_

Yuran die bergantung pada Umur..boleh semak di IEM website..
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2012 01:19 PM | Show all posts
macam mane???????????????
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2012 01:21 PM | Show all posts
skrg BEM annual fee berapa?
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 03:20 PM | Show all posts
Salam semua,
Errr aku baru download borang BEM nampaknya yuran untuk application masih RM50. Yuran tahunan tak sure pulak.

Aku dah lama grad tapi aku punya specialisation dalam bidang polymer engineering, and dah buat masters dan PhD dalam bidang yang sama. Aku kat UK selama 12 tahun dan balik ke Malaysia 2010. SO masa kat sana aku dah berdaftar as CEng (Chartered Engineer) dengan Engineering Council UK (sama macam PE kat Malaysia la more or less).

Kerja aku sekarang banyak involve design petrochemical proses, construct petrochemical plant so aku ingat nak guna tu sebagai application utk Ir di Malaysia... saja dari tak buat apa.

Masalah sekarang bidang aku Polymer and dalam borang BEM tu limited choice on discipline. So far aku assume polymer ni ialah sub-field kepada 'Materials'... cuma tak sure takut di Malaysia ni kalau sebut 'Materials' kebanyakan orang assume tu metallic materials walhal aku non-metallic... camne ek nak isi borang BEM ni (sebab kat borang ada "materials' jer...)?

Any (non-metallic) materials engineers out there yg boleh advise?

(sorry panjang plak posting aku)

Thanks in advance.

GiJ0e - KL

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2012 07:36 PM | Show all posts
Nak register dari dulu tapi tak ter-register. Sebabnya grad dalam Chem Eng. Tapi keje dalam bidang lain. Keje jadi Design Engineer dalam cable manufacturing. Camno tu??

Ada sesape yang senasib? Belajar bidang lain, kije bidang lain. Dah tu nak kena register bawah apa? Letrik? Chem? Any PE ke boleh sahkan? Rasanya pernah terbaca yang PE nak sign ni pun kena sama bidang.

Haih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2012 11:10 AM | Show all posts
Sy graduate Pure Pysics (Degree Sc in Physics). Skrg dh almost 2 years keje sbg mechanical engineer dlm bdang HVAC. So nk tnya, ada peluang x saya utk apply for IR. satu hari nnt?
TQ.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2012 02:33 AM | Show all posts
BEM registration RM 50. annual fee x de. just sekali seumur hidup.

IEM registration RM 1++. annual leave wajib bayar utk kekalkan keahlian.

hmm RM RM RM.... benefit? entah...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2013 03:42 AM | Show all posts
sy lupe je nak regsiter BEM.. what a waste.. graduate 2007.. now dh masuk 2013 pun xregister lagi.. skrg kat oversea.. xpela pertengahan tahun nanti balik nk register..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2013 03:18 PM | Show all posts
aku pn sama...dh bertahun keje tp x register lg...haishhhhh

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2013 07:44 PM | Show all posts
kalu keje private, kene laa ade Ir. kenapa? sbb without Ir. your design tak laku... dlm erti kata lain tak boleh praktis... unless your boss (yg ada Ir.) sign your drawing or calculation laa.. ni merujuk kepada civil & structure, mechanical and electrical Ir... kalu dlm gomen ada tak ada sama jek. but sekarang ramai dlm gomen yang apply... (haku bukan Ir... ini pemahaman dan pemerhatian haku) Last edited by ntohapehapentoh on 23-2-2013 07:48 PM

Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 03:34 PM | Show all posts
depends la keje camana yg dipilih. bukan semua keje yg akan make difference bila ada IR atau tak.

dulu zaman study berkobar2 la nak ada IR.. tapi bila dah sibuk keje.. lupa pulak pslnih. skarang dah dkt 12thn keje.. masih tak apply utk IR sbb tak nampak kepentingannyer dlm my company skarang.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2013 12:07 PM | Show all posts
Kawan husband I ada bbrp org ada IR tp diaorg tak guna/ sorokkan IR tu sbb kerja dan gaji sama jer.
Lagipun kalau boss tahu staffnya ada IR, dia bagi kerja lebih tp gaji tetap sama....kata org IR tu ler..
Tapi kalau nak kepuasan diri, boleh lah apply IR.
Company vendor, contract staff mungkin perlu jugak ada IR...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045864s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list