Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
5137
View
26
Reply

BTOL ke, parents tahu semua?

[Copy link]

Author: my-alja       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-4-2010 02:03 PM | Show all posts |Read mode
salam


kelakar soalan nie...
btol ke semua mak/ayah tahu apa yg TERBAIK utk anak2 dia?

btol ke mak/ayah kita tahu benda yg TERBAIK utk kita?...

sapa yg lebih tahu sebenarnya?....

kekadang i rasa cam pelik gak nak guna phrase "umi tahu lah apa yg umi buat utk awak?"
is for your own gud!!...btol keee

my eldest cam abah dia, akan tease me dgn soalan....." iye ke....umi tahu?"

so to what extend, kita nie sebagai mak/ayah paham anak2 nie....
adakah kita pikir yg TERBAIK tu utk kita atau anak2?....
Single Polls, Total 20 Users voted View Voters
 
5.00% (1)
 
10.00% (2)
 
55.00% (11)
 
5.00% (1)
 
25.00% (5)
  (This Poll is open, your vote is visible)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 02:32 PM | Show all posts
of course kita pikir yang terbaik untuk anak kita....
cuma sometime yang terbaik tu tak suite ngan anak kita..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 02:58 PM | Show all posts
salam


kelakar soalan nie...
btol ke semua mak/ayah tahu apa yg TERBAIK utk anak2 dia?

btol ke mak/ayah kita tahu benda yg TERBAIK utk kita?...

sapa yg lebih tahu sebenarnya?....

kekad ...
my-alja Post at 13-4-2010 14:03


semua perkara yg baik2 adalah berkemungkinan yg terbaik utk anak2..
for me..insyaAllah mcm2 tahu lah apa yg terbaik utk anak2..
at least,semua lackness yg i facing dulu..adalah benchmark utk anak2 ..
apa2 pun Allah yg maha mengetahui segala2nya..
apa2 pun segala input kebaikan,keagamaan..may be sukar utk mendatangkan keburukan...
yg lelain tuh..mcm corak didikan,tegas vs tak tegas, sekolah aliran apa, masuk asrama ke tidak, nak amik course apa..tu semua..biarlah anak2 yg tentukan jalan mereka..kita cuma support dan lead agar tidak tersasar...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2010 06:48 PM | Show all posts
of course kita pikir yang terbaik untuk anak kita....
cuma sometime yang terbaik tu tak suite ngan anak kita..
AmMiNafeesa Post at 13-4-2010 14:32


hahaha....my point, exactly...

apa benda yg kita PASTI baik utk dia?....dan...ermmm....MACAM tahu yg terbaik utk dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2010 06:50 PM | Show all posts
semua perkara yg baik2 adalah berkemungkinan yg terbaik utk anak2..
for me..insyaAllah mcm2 tahu lah apa yg terbaik utk anak2..
at least,semua lackness yg i facing dulu..adalah benchmark utk ana ...
hereana Post at 13-4-2010 14:58


setuju...bab didikan agama adalah muktamad, takde soalan kann
dan lagi pd i, bab2 kemahiran idup....pun takde pilihan
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 06:50 PM | Show all posts
tak semestinya sume parents tau apa yang terbaik untuk anak2. they do make mistakes.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2010 07:14 PM | Show all posts
tak semestinya sume parents tau apa yang terbaik untuk anak2. they do make mistakes.
cik.panda Post at 13-4-2010 18:50


SGT SETUJU......kita pun tak terkecuali

my mom dulu paksa my adik bongsu supaya jadi ustaz
jenuh budak tu, cuba ikut....last2 kami abg.kakak nie masuk campur
w/pun mak sendih tapi kena terima gaklah.....adik tu sesuai buat keje kasar
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 10:08 AM | Show all posts
ibu2 memang selalu ckp mcm tu....
sbb setiap ibu nk yg terbaik tuk anaknyer....
tu yg dia kalo leh nk tntukan itu ini...

dlm masa yg sama, anak dh meningkat remaja, ada kehendak dan kemahuan sndri...
benda mcm ni selalu terjadi...
mcm mak aku nk adik jd cikgu, tp adik aku tk minat jd cikgu....
adalah bertegang urat sket...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2010 10:36 AM | Show all posts
8# xixin5230

ada satu masa, my eldest masa tu 7 thn...dia balik sekolah
dia kata, nak jadi salesman.....

sebagai mak, shud i ....iye kann atau just dgr dia bebel
masa tu i gelakkan saja, i said to him....iye kaa?...org malas bercakap, takleh jadi salesman

dah makin besar nie, cita2 nak jadi salesman tu pun berlalu...ditiup angin
kekadang i tertanya gak, dlm pada kita nak ikut kemahuan dia...tapi kita tahu dia tak sesuai
serba salah gak nak bagitau....

tapi lelama dia makin paham apa yg i selalu maksudkan, semua ada kepandaian kita
cuma u kena explore more.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 11:07 AM | Show all posts
9# my-alja


My girl baru 6 thn...so macam dia pun masih blur2 untuk membuat pilihan terbaik untuk dirinya sendiri.
So far memang mak dia ni lah yang choose everything untuk dia..even baju pun dia jenis tak memilih..
apa yang mak dia pilih (of course yg tercantik di mata mak dia ) ..semua dia okkey!

cuma lately..aii pernah tanya...nanti dah besar nak kerja apa?? nak jadi apa?
dia cakap nak jadi doktor! so ku cakap kena belajar rajin2 dan mesti jadi budak pandai..sebab nak jadi doktor ni susah.
Tapi bila org sekeliling dia sakit (nenek dia)..dia served nenek dia seperti seorang nurse.
So aii cakap.."ini bukan kerja doktor" ini macam kerja nurse sahaja.

so dia terus tukar minat nak jadi nurse "sebab nak jadi doktor kena belajar pandai...susah"

jadinya..pada mak dia..jadi doktor tu adalah terbaik dalam bidang kerjaya dan pendidikan..tapi bagi si anak..mungkin tak!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 01:06 PM | Show all posts
Bagi aku, aku setuju jika dikatakan bahawa ibubapa tahu apa yang terbaik untuk anak-anak mereka. Zaman sekarang ni, remaja dah demanding, mereka kata ibubapa tidak memahami diri mereka. Siapa yang tidak memahami siapa sebenarnya? Ibubapa tidak memahami naluri remaja, atau remaja yang tidak tahu naluri ibubapa. Bagi aku, anak-anak yang tidak memahami ibubapa. Kita jangan lupa, sesorang ibubapa itu pernah melalui zaman remaja, mereka tahu gelodak dalam jiwa seseorang remaja, sebab itu ibubapa sangat berhati2 agar anak-anak mereka tidak tersilap langkah. Atau mungkin ada ibubapa yang ingin memastikan anak-anak mereka tidak akan mengulangi kesilapan yang pernah mereka lakukan sewaktu remaja.

Tetapi perlu juga diberi perhatian, ibubapa tidak boleh mengawal anak-anak secara total, kita mesti hormati mereka sebagai makhluk yang mempunyai jiwa. Kita juga kena ingin bahawa cabaran yang mereka lalui hari ini agak berbeza dengan apa yang kita lalui. Dengan perkembangan teknologi yang ada sekarang, cabaran mereka lebih besar. Sebab itu, sebagai ibubapa, kita jangan ketinggalan dengan perkembangan zaman agar kita x dibodohkan oleh anak sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 02:28 PM | Show all posts
menarik soklan alja neh...

bg saya tak semua parents tahu apa yg terbaik untk ank-anaknya
tk dinafikan semua parents klu boleh nak yg terbaik untuk ank2

tp as parents kita kena pikir jugak perasaan ank2
kita pernah lalui zaman remaja dan tk mungkin kita akan ulangi benda yg sama pada ank kita...tida kebebesan untuk memilih

mcm ai punya cousin kesian dia..
dia mmg minat nak jadi cikgu...tp bapaknya tak bagi sbb bapaknya minat anknya jadi doktor
nak tak nak pergi la dia belajar kat oversea sana nun hah...tp tiap2 hari call maknya nak blk....pantang cuti mesti mintak nak blk

alih2 thn ke-2 dia give up..dia ugut bapak dia klu tak bg dia jadi cikgu dia nak bunuh diri
last2 tpaksa la bapaknya setuju...

ye la mula2 nak bantah mayb dia takut sbb background family dia ni agak ok la
mak ayah lecture...abg n kakak pun kerja profesional gak...cuma dia je yg pilih cikgu

alih2...sendiri kita tgk la resultsnya mcm mana
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 02:34 PM | Show all posts
klu nak diikutkan ai pun hampir menjadi mangsa 'parents tahu yg terbaik untuk ank'
tp nasib baik la ai ni jenis melawan

dan dr situ jugak la ku berikrar takkan jadi jadi mcm parents ai untuk ank2 nti
bagi kebebasan dorang utk memilih dah melakukan sesuatu asalkan benda itu tak bercanggah dr segi islam...dan tidak salah di sisi undang2..

i just monitor sahaja...jika benda tu betul...biar dorang teruskan...
dah jika salah dan tidak betul mungkin masa tu akn ku masuk campor

errrr ..alja ,related tak posting aku ngan topik ko neh ?
aku rasa mcm lari topik jer
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 03:02 PM | Show all posts
klu nak diikutkan ai pun hampir menjadi mangsa 'parents tahu yg terbaik untuk ank'
tp nasib baik la ai ni jenis melawan

dan dr situ jugak la ku berikrar takkan jadi jadi mcm parents ai untuk ank ...
mek_ja Post at 14-4-2010 14:34

setuju. parents bukan tahu yang terbaik, mereka cuma mahukan yang terbaik, tapi tak semestinya diorang saja yang btol kan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2010 06:32 PM | Show all posts
klu nak diikutkan ai pun hampir menjadi mangsa 'parents tahu yg terbaik untuk ank'
tp nasib baik la ai ni jenis melawan

dan dr situ jugak la ku berikrar takkan jadi jadi mcm parents ai untuk ank ...
mek_ja Post at 14-4-2010 14:34


hehe....gud one, pengakuan ikhlas dr sorang anak

i rasa ramai anak2 sekapal dgn u ..esp mak2 yg ada pelajaran
dia ada target sendiri...anak kena keje apa, course apa bila belajar

like my mom, dia pun skolah tak tinggi....okay laaa
cuma dia nak sorang anak tu jadi ustaz...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2010 06:35 PM | Show all posts
setuju. parents bukan tahu yang terbaik, mereka cuma mahukan yang terbaik, tapi tak semestinya diorang saja yang btol kan.
cik.panda Post at 14-4-2010 15:02


agreed....we want the BEST, for sure
and we don't know EVERYTHING.....

masalahnya ada parents susah nak ngaku benda yg dia tak tau
sebab dia terlebih makan garam....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2010 06:44 PM | Show all posts
Bagi aku, aku setuju jika dikatakan bahawa ibubapa tahu apa yang terbaik untuk anak-anak mereka. Zaman sekarang ni, remaja dah demanding, mereka kata ibubapa tidak memahami diri mereka. Siapa yang tid ...
hadi1978 Post at 14-4-2010 13:06


btol tu....anak remaja, dulu kita sendiri tak paham kann
kenapa mak kita terlalu mendesak suruh belajar, belajar dan belajar

dan pd i plak, utk mengetahui keunikkan anak2 budak setakat ikut arus teknologi
kita kena jadi student utk anak2 kita sendiri....kena belajar , kena ada ilmu gak
i ada 2 nie pun kecenderungan mereka amat berbeza....ada yg generic, ada sgt specific
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 12:17 AM | Show all posts
kekadang mak ayah terpaksa berlakon yg drg tahu sumer supaya anak akan lebih menghormati & x akan mempersoalkan tindakan drg dlm mendidik anak2..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 03:41 AM | Show all posts
kebanyakan mak/ayah memang inginkan pilihan terbaik untuk anak2, but the fact is sesuatu yg terbaik pada mak/ayah tidak semestinya @ belum pasti juga yg terbaik untuk anak2, sbb setiap anak2 mempunyai keinginan, cita2, minat, kenderungan, bakat, kebolehan, kepintaran/kecerdasan & nilai2 yg tersendiri terhadap sesuatu perkara. Banyak faktor yg mempengaruhinya sejak dari lahir, tapi saya percaya apabila sampai kesatu peringkat usia (remaja, 15-18th), biasanya anak2 dah boleh berfikir, menilai dan membuat pilihan yg sesuai untuk diri sendiri on what he/she want to be. Sebagai mak/ayah, rasanya lebih berperanan mendidik, membimbing, memberi galakan, menasihat & memandu anak2 kearah menjadi yg terbaik & berjaya dlm apa jua bidang pilihan masing2 mengikut minat, kecenderungan, kebolehan & kepintaran mereka dlm bidang berkenaan.  

Sesuatu itu akan menjadi lebih bermakna, bernilai & lebih dihargai apabila mendapat & mecapainya melalui keinginan & kesungguhan sendiri daripada sesuatu yg disuruh/diminta/dipaksa untuk melakukannya hanya kerana mak/ayah ingin mereka lakukan or want him/her to be. So, for me, I would let my children (if i have any) to choose/decide on what he/she want to be & be proud of his/her decision which may becomes the key of his/her successfull in life later on, coz i believe nothing is "terbaik" if he/she can not becomes the "terbaik" in whatever bidang he/she choose to be. Mungkin setiap mak/ayah mempunyai pandangan berbeza tetapi rasanya tiada suatu bidang pun yg tidak baik selagi ianya mengikut norma2, undang2, hukum & akidah yg kita percaya.

Kalaulah mak/ayah berfikir pilihan mereka untuk anak2 adalah terbaik tetapi tidakkah pilihan anak2 juga adalah yg terbaik, coz that is what he/she really want to be. Kalaulah mak/ayah fikir anak2 menjadi doktor, engineer, lawyer, etc. itu terbaik, tetapi tidakkah anak2 yg memilih menjadi accountant, scincetist, educationist, mufti, professional chef, professional cartoonist, businessman, etc. itu juga terbaik untuk mereka? etc. etc..... rasanya banyak persoalan yg perlu difikir & dijawab sebelum mak/ayah boleh berkata pilihan mereka adalah terbaik, so fikir2 kan lah supaya anak2 tidak mendam rasa @ protest dlm diam @ hilang rasa hormat, etc...... .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 10:32 AM | Show all posts
So kesimpulannya lebih kurang gini lah yer..
Tak semua parents tahu..tapi yang parents tahu...dia nak yg terbaik untuk anak2nya.

dan tak semua anak2 yang tahu...tapi sometimes apa yang parents mahu bukan kehendak dan sesuai dengan kehendak anak2 tu.

so dia mcam saling lengkap melengkapi patutnya...

parents kena banyak buat research...untuk list down kan pada anak2 zaman sekarang ni..yg banyak noorr permintaannya!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2010 07:08 PM | Show all posts
kekadang mak ayah terpaksa berlakon yg drg tahu sumer supaya anak akan lebih menghormati & x akan mempersoalkan tindakan drg dlm mendidik anak2..
carly_lah Post at 15-4-2010 00:17


percayalah.....perbuatan nie akan memakan diri kita gak sebagai mak/ayah
just be honest wt our kids....kalo tak tahu, sesama carik infos
tak perlu cover EGO kita sebagai mak/ayah....kelak bila anak tahu
semua rasa hormat tu hilang sekelip mata....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2010 07:10 PM | Show all posts
So kesimpulannya lebih kurang gini lah yer..
Tak semua parents tahu..tapi yang parents tahu...dia nak yg terbaik untuk anak2nya.

dan tak semua anak2 yang tahu...tapi sometimes apa yang parents mah ...
AmMiNafeesa Post at 15-4-2010 10:32


perbaiki komunikasi dgn anak2....tu saja kot
selain tu ada ilmu utk guide anak2 kita

my 1 cent worth
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 12:20 AM | Show all posts
perbaiki komunikasi dgn anak2....tu saja kot
selain tu ada ilmu utk guide anak2 kita

my 1 cent worth
my-alja Post at 15-4-2010 19:10


betul, dalam apa hubungan (dgn sesiapa pun) komunikasi penting tapi bukan faktor terpenting/utama sbb tidak semua orang boleh @ berpeluang untuk berkomunikasi dgn baik setiap masa/selalu dgn orang lain, termasuk dgn. ahli keluarga sendiri atas banyak faktor (masa, jarak/lokasi, sifat/karektor seseornag yg berbeza/pendiam/tak suka banyak cakap, etc.).

Tapi apa yg lebih penting rasanya sikap seseorang @ mak/ayah & content komunikasi tu (apa yg dikomunikasikan/bincangkan/cakapkan). Banyak orang boleh & berpeluang berkomunikasi/bercakap selalu/setiap hari malah berjam-jam tapi disebabkan sikap negatif & content/pengisiannya kurang bermakna (tak berapa significant) menyebabkan kadang2 benda remeh temeh pun sering menimbulkan masaalah dlm sesuatu hubungan/ahli keluarga/mak/ayah/anak2. Alangkah baiknya, jika ada sesuatu isu, semuanya (anak2/mak/ayah) boleh bersikap positif, duduk sesama berbincang/communicate, menerima semua pandangan/pendapat secara terbuka, sesama memikirkan baik/buruknya (pro & cont.), sesama mencari & mencadangkan kaedah penyelesaian, etc.etc. & akhirnya sesama make a collective decision (supaya semua berpuashati, tidak rasa terpinggir @ berasa pandangannya tak diambil kira/tidak diperlukan). Off-course yg tua (mak/ayah) has to lead the both ways communication @ discussion but in any circumstances not to use the veto power unnecessarily.  Anyway, memanglah mudah untuk dicakapkan tapi amat sukar untuk dilaksanakan.... that is the reality
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2010 09:28 AM | Show all posts
Reply 23# sulan01


hehehe.....takpe, kita baca ..tambah ilmu, teori pastu pelan2 kita amalkan
tak mudah....ilmu tanpa amal pun, tak kemana....tapi itu azam kitalah kann

kita nie takut, assume macam2 pd benda yg kita tak tahu....takde ILMU
berbekalkan ILMU dlm mendidik, tahu kekuatan dan kelemahan anak2
kita bole pasang strategy....tak semua anak bole jadi specialist, bare that in mind
ada yg boleh jadi big boss....semua benda dia tahu tapi surface saja
so kalo kita tahu, kita boleh support dia...

so masalahnya utk memahamkan anak2 nie...komunikasi kena tip top
like my son nak jadi salesman, kalo i cakap...takyah, pasti dia rasa i tak paham dia
tapi hakikatnya, dia tu tak suka bercakap....so how?....part2 nie kita bole guide anak tu
kita guide dgn ILMU....supaya dia kenali diri sendiri....and make a rite choice
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2010 10:39 PM | Show all posts
mmg mencabar jg anak2 skrg...dulu sy x berani tanya mcm2 kat mak..tpi skrg anak sndiri mcm2 soalan dia tanya...siap dia ngajar kita apa dia blajar kat sek...skrg baru 4tahun...minta2 anakku ini jadilah anak solehah..terpelihara dunia akhirat..amin..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058646s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list