Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
59485
View
49
Reply

nak tau kebaikan keburukan buat full settlement utk kereta

[Copy link]

Author: ma_atiff       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-4-2010 10:27 AM | Show all posts |Read mode
salam,
nak dengar pendapat kwn2 tentang full settlement keta.. so far ada yg ckp rugi...betol ke.. sesapa bleh tlg explain.. saya x faham sgt... utk info. skrg nih tgh timbang2 samada nak wat full settlement utk personal loan or keta..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 10:46 AM | Show all posts
Aku bagi Kebaikannya dulu

1. Peace of mind. Dah tak ada hutang lagi, tak perlu bayar monthly installment anymore
2. Dah boleh menggatal buat lawatan sambil berlajar ke showroom kete model terkini
3. Duit lebihan setiap bulan tu boleh buat belanja aku makan roti telor kuah taruk atas
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 10:52 AM | Show all posts
2# zzcbr
no 3 tu tak tahan  
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 11:15 AM | Show all posts
no.4 blanje aku gak eerkkk.....

rasanya   keburukan   tu   kurang  kot....
cuma  tertanya2  gak   pasal  insuran, ada  perubahan  tak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 11:51 AM | Show all posts
4# NorZalia

5. Kalu dah FS, insurance boleh ambik ikut suka hati amount yg nak cover, nak ambik third party pong boleh. So, ada lagi duit lebih tu, aku minta upgrade lah....kau belanja aku telor separuh masak dua bijik

6. Dapat save on the total amount of interests ~ kalu buat early settlement bank akan bagi rebate. Lagi ada untung ni, aku rasa tak nak lah telor separuh masak, teringin nak makan sup gearbox lah pulak

keburukan

1. Duit yg nak buat FS tu kalu masuk ASB mungkin akan bagi pulangan yg lebih. Mudah kira cam ni. Kalu ASB bagi 7% setahun, manakala serve car loan tu 4% setahun, so dah dpt utg 3%. Bayangkan kalu FS tu 100k, byk tu....jadi aku buat keputusan, kau belanjalah aku Sup gearbox dua ketul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 12:03 PM | Show all posts
biasanya orang buat full settlement sebab

- duit banyak lebih, kasi settle hutang
- sebab kete tu nak pakai lama

setakat duit ciput, pas tu memang ader niat nak pakai kete baru, tak yah lar buat..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 12:20 PM | Show all posts
FULL Settlement kalau ikutkan merugikan terutama untuk kereta yang sudah dibayar installment bulanannya melebihi separuh dari tempoh yang ditetapkan. Contoh, tempoh pinjaman 9 tahun, sudah bayar 5 tahun, tinggal lagi 4 tahun.

Sebabnya, pembayaran 5 tahun yang pertama tu, melibatkan pembayaran faedah yang cukup tinggi.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 12:51 PM | Show all posts
nape? ko dpt income dari "Unstoppable" ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 12:53 PM | Show all posts
dapat jackpot toto kot...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 12:57 PM | Show all posts
FULL Settlement kalau ikutkan merugikan terutama untuk kereta yang sudah dibayar installment bulanannya melebihi separuh dari tempoh yang ditetapkan. Contoh, tempoh pinjaman 9 tahun, sudah bayar 5 tah ...
bro_kr Post at 15-4-2010 12:20


salah.. tu hanya applicable utk mortgage utk pembelian hartanah.. di mana ko bayar interest dulu, baru bayar principle..

beli kete plak konsepnya hire purchase, kalau islam berkonsepkan aitab, sewa beli cara islam. semua sewa beli berkonsepkan flat rate calculation, andainya loan 9 tahun, tapi tahun ke5 nak wat settelment, maka calculation semula will base on 5 years tenure..

yg bona
fast
manager bank
cawangan CnM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 12:57 PM | Show all posts
keta aku kalau nak fullsetelment..ada sebulan lagi.....lebih kurang 900 hinggir saja lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 02:32 PM | Show all posts
salah.. tu hanya applicable utk mortgage utk pembelian hartanah.. di mana ko bayar interest dulu, baru bayar principle..

beli kete plak konsepnya hire purchase, kalau islam berkonsepkan aitab, sewa beli cara islam. semua sewa beli berkonsepkan flat rate calculation, andainya loan 9 tahun, tapi tahun ke5 nak wat settelment, maka calculation semula will base on 5 years tenure..

Fast-N-Furious Post at 15-4-2010 12:57


Thank you for the info.

Let I show you an example:

Pinjaman rm100,000
Tempoh pinjaman 9 tahun
Kadar faedah (Profit margin), let say, 3.50%
Jumlah faedah setahun rm3,500
Jumlah faedah 9 tahun rm31,500

Jumlah kos pembelian = 100k + 31.5k = rm131,500

Bulanan 131,500 / 108 bulan = 1,217-59

Jumlah bayaran KOS untuk 5 tahun yang pertama : rm1217-59 x 60 bulan = rm73,055-56

Jumlah bayaran INTEREST untuk 5 tahun yang pertama : rm3500 x 5 tahun = rm17,500

Jumlah bayaran LOAN untuk 5 tahun yang pertama : (rm100k / 108) x 60 bulan = rm55,555-56

Kalau ikutkan straight calculation: Full Setllement = rm100k - rm55,555-56 = rm44,444-44

Berdasarkan pengalam buat trade in, hampir-hampir mustahil akan dapat full settlement rm44,444-44

Anyway, berdasarkan scenario yang ditunjukkan, boleh tak Fast-N-Furious, nilai full settlement yang sebenar?

Thank you.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 03:10 PM | Show all posts
Thank you for the info.

Let I show you an example:

Pinjaman rm100,000
Tempoh pinjaman 9 tahun
Kadar faedah (Profit margin), let say, 3.50%
Jumlah faedah setahun rm3,500
Jumlah faedah 9  ...
bro_kr Post at 15-4-2010 14:32


memang tak akan dapat bro, sebab dalam HP agreement, pihak bank akan quote price loan offered dah siap campur sekali ngan interest. if you minus from actual loan RM100k, camner nak dapat..

What I'm trying to say is, what ever year that you do your full settlement, sama jer, takde first 5 year tinggi,  first 2 year rendah, or something similar. sebab bank akan tolak bahagian unearn interest sahaja according to duration bila dier wat settlement.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 03:43 PM | Show all posts
What I'm trying to say is, what ever year that you do your full settlement, sama jer, takde first 5 year tinggi,  first 2 year rendah, or something similar. sebab bank akan tolak bahagian unearn interest sahaja according to duration bila dier wat settlement.
Fast-N-Furious Post at 15-4-2010 15:10


Ok. This is what I understand:

Full settlement untuk tahun kedua: Rebate dapat tinggi (we are talking about percentage). Maksudnya, jumlah outstanding balance dengan full settlement, jauh beza.

Full settlement untuk tahun ke 5, Rebate tak tinggi. Jumlah outstanding balance dengan full settlement, tak jauh beza.   

Full settlement untuk tahun akhir, Rebate sikit sangat. Jumlah outstanding balance dengan full settlement, hampir-hampir sama.   

Yes, the unearned interest for the second half of the period is much lesser than the first half. That's why the rebate becomes lesser and lesser according to the time-lines. They charged you heavily in the first half.   

Mengikut accounting principles of hire purchase, kalau kita tengok graf pembayaran, pada peretengahan tempoh pembayaran, graf pembayaran pokok akan menyilang dengan graf pembayaran kadar faedah. Graf ni akan berbentuk X..

My point is, from financial point of view, kalau jumlah outstanding tak jauh beza dengan jumlah full settlement, kenapa nak buat full settlement? Sedangkan duit tu boleh simpan kat tempat lain yang memberikan nilai dividen yang tinggi, contohnya ASB, Tabung Haji etc.  

Of course, the tangible benefits for an early full settlement is a peace of mind.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 04:09 PM | Show all posts
nampaknay kena kuarkan  teorem pitagoras ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 04:59 PM | Show all posts
Ok. This is what I understand:

Full settlement untuk tahun kedua: Rebate dapat tinggi (we are talking about percentage). Maksudnya, jumlah outstanding balance dengan full settlement, jauh beza. ...
bro_kr Post at 15-4-2010 15:43


ooo.. if you're talking about rebate, that's correct,  the earlier your buat settlement, the more rebate your getting at the early tenure compared kalau dah hujung-hujung nun..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 05:04 PM | Show all posts
nampaknay kena kuarkan  teorem pitagoras ni
zzcbr Post at 15-4-2010 16:09


haku rasa inilah first time haku berporem secara ilmiah tawun  nieh...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 05:08 PM | Show all posts
nampaknay kena kuarkan  teorem pitagoras ni
zzcbr Post at 15-4-2010 16:09


aku tunggu hang punya teori jer ni...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 05:11 PM | Show all posts
aku tunggu hang punya teori jer ni...
ryo_takahashi1 Post at 15-4-2010 17:08


haku kuarkan dulu..

y=mx+c

dy/dx=tan45-kos4782//% errr.. tak cukup sign language plak keyboard nieh.. heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 05:18 PM | Show all posts
salam...
sy punye loan tinggal 1thn 3bln..
dlm rm7000..
kalau buat FS...
byk xrebet?...
tgh berkira2 nak buat FS atau x ni...
kebetulan nampak thread ni...
tumpang tnye jela..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.104197s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list