Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
59482
View
49
Reply

nak tau kebaikan keburukan buat full settlement utk kereta

[Copy link]

Author: ma_atiff       Show all posts   Read mode

Post time 15-4-2010 06:13 PM | Show all posts
loan gen 2 - 9 tahun, sekarang dah pakai 5 tahun..tanya kat eon bank FS ada baki rm27,000...tapi used car nak rm24,000...kena top up lagi...macamana boleh macam tu? bila masanya aku boleh trade in dengan nilai 'RM0'? maksudnya aku tak top up kat bank?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 09:05 PM | Show all posts
salam...
sy punye loan tinggal 1thn 3bln..
dlm rm7000..
kalau buat FS...
byk xrebet?...
tgh berkira2 nak buat FS atau x ni...
kebetulan nampak thread ni...
tumpang tnye jela..
tomatogirl Post at 15-4-2010 17:18


Rebate, based on estimation, dalam rm200 - rm300.. To confirm, call Bank.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 09:15 PM | Show all posts
loan gen 2 - 9 tahun, sekarang dah pakai 5 tahun..tanya kat eon bank FS ada baki rm27,000...tapi used car nak rm24,000...kena top up lagi...macamana boleh macam tu? bila masanya aku boleh trade in dengan nilai 'RM0'? maksudnya aku tak top up kat bank?

venom1 Post at 15-4-2010 18:13


Kalau yang dimaksud 'baki' adalah 'jumlah baki hutang' rm27,000- Kalau itu maksudnya, kena call bank semula dan tanya, Berapa jumlah 'full settlement'.

Dalam kes di atas, Bank akan kasi rebate. Jadinya, jumlah di atas bukan rm27,000-

Macam mana nak trade-in dengan nilai '0'?

Ada beberapa cara:

1. Jual to end buyer. Harga used car selalunya kurang dalam rm3000 - rm5000 dari open market. Dalam kes di atas, jual rm27,000-

2. Keep on paying the installments till the full settlement's amount is rm24,000-

3. Cari kereta baru yang ingin dibeli yang ada rebate tinggi. Tak payah keluar duit apa-apa.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 09:01 AM | Show all posts
NorZalia

5. Kalu dah FS, insurance boleh ambik ikut suka hati amount yg nak cover, nak ambik t ...
zzcbr Post at 15-4-2010 11:51 AM


katne bleh buat 3rd party?
sbb, kalau kt pejabat pos, diaorg tak ambik 3rd party dah
kete aku dh FS..buat pun sbb masa tu tukar enjin..banyak songel sgt, last2 buat FS terus..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 09:24 AM | Show all posts
fast punya pic tue membuatkan aku nak balik umah cepat aje... gheheheh

tips....

kalau nak settlement....

buat cepat... dalam setahun dua.. ada untung lebih berbanding kalau dah hujung2... sebabnya..
awal2 bank ambik bunga dulu... kalau dah last2.... tinggal pokok aje.. so kalau pinjaman 7 tahun dan tahun ke enam berbaki rm20000... kalau full settlement dalam sekitar rm18500++ aje.... sebab yang banyak masa tue hanyalah pokoknya.. sebab buah dan daun2 nya dah disebat oleh bank..... Dulu sekitar tahun 2000 CIMB buat flat rate.. now semua bank dah buat calculation lain... iaitu ambik bunga banyak2.. lepas dah togey ... tinggal pokok aje..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 12:31 PM | Show all posts
Reply 25# actza

ooo begitu ye...
jd pd pendapat actza...
berbaloi x sy buat FS ni?..huhuhu..
ha..lg 1 kan..
kalau kita minta bank buat pengiraan balik utk FS...
dia dh siap buat utk kita..
last2 kita xjd buat ...
xpe ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 01:00 PM | Show all posts
Reply  actza

ooo begitu ye...
jd pd pendapat actza...
berbaloi x sy buat FS ni?..huhuhu..
ha. ...
tomatogirl Post at 16-4-2010 12:31 PM


Pihak beng akan pi tangkap tomato dan jailkan sebab dah penat2 deme kirakan FS, alih2 tomato tak jadi buat FS lak..penat tau deme nak mengira tu....

joking jer ya tomato.....tak der masalah apa2pun kalau kita tak jadi buat FS tu...dulu2 anis pun selalu call pihak bank n tanya kalau nak buat early settelment berapa lagi baki perlu dibayar...tak der masalah pun kalau kita hanya tanya jer...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 01:29 PM | Show all posts
nak tnye gak.....tp tggu menang peraduan shell yg 100,000 tuh
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 03:27 PM | Show all posts
FS elok buat awal2(kalau ada duitla), kalu lg setahun dua nk abis loan baru buat FS sikit sgt diskaun bank bg
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 03:33 PM | Show all posts
nak tnye gak.....tp tggu menang peraduan shell yg 100,000 tuh
220796 Post at 16-4-2010 02:29 PM


yg beli kete cash boleh tak nak tanya gak
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 03:49 PM | Show all posts
yg beli kete cash boleh tak nak tanya gak
zzcbr Post at 16-4-2010 15:33


yop Z kaye rayer....umo pon udah 3x ganda umo teman...boleh la beli kete cash.....teman ni nunggu menang peraduan le....nak beli evo X mcm yop Z gak....
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 04:11 PM | Show all posts
Pihak beng akan pi tangkap tomato dan jailkan sebab dah penat2 deme kirakan FS, alih2 tomato tak ...
AnisSuraya Post at 16-4-2010 13:00



    memang arr takde masalah.. tekan je komputer tu, kuar lar figure dier..

kalau kena kira manual, haku pong malas, kalau yg ko tipun tu haku, haku cakap, "weh penat taw haku kira, ko jangan main-main, kalau ko tak wat settlement, haku bakar kete ko"  



yg bona
fast
setap kol senter
bank yang anis wat loan
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 04:39 PM | Show all posts
adehhhh...ampehh tul lah fast nihhhh....nasib baik tak tertipon hang masa tu....kah kah kah kah

yeop Z kaya raya maya...leh arrr beli kete cash...anis pun mampu gak beli kete cash...tapi kete mainan lah yg regenya 58.80 . kuikuikui
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 11:43 PM | Show all posts
rugi buat full settlement.....
duit tu bole buat run bisnes..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2010 05:01 AM | Show all posts
i bought my brand new car cash.  takut lah nak utang2 nie.  for me i rather not have anything kalo nak berutang.  aku sanggup jalan kaki or tak g mana2 sbb takder kereta or naik public transport.  bila aku dah cukup duit baru aku beli kereta lah.

skang sedang berusaha utk FS my house pulak.  mana nak cekau duit
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2010 07:22 AM | Show all posts
Reply 33# AnisSuraya

korang ni jgn lah bergurau dgn statement macam ni...kalu nurulsofinas baca lah statement macam ni mahu terbantut henjutannya, elok2 dapat 3 henjutan seminggu, tinggal 0.48 henjutan aje lak
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2010 11:16 AM | Show all posts
Reply 29# al-asil


baru berangan nk buat FS....ada 2 thn lg keta....RM15k....
cuma duitnya yg x ada

RM15k tu kalu msk ASB.....ada untungkah?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2010 12:11 PM | Show all posts
aku rasa kalu dah tinggal 2,3 tahun loan baik takyah.......... sbb kalu dah buat nanti kompem mula gatal nak keta baru..... maklumlah keta dulu dah abih bayar... dan nampak buruk gitu... last2 sambung hutang keta baru plak........ tarik lagik 9 tahun
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2010 12:15 PM | Show all posts
aku rasa kalu dah tinggal 2,3 tahun loan baik takyah.......... sbb kalu dah buat nanti kompem mula g ...
cmf_rambutan Post at 19-4-2010 12:11



    ikut sejarah haku, paling lama haku pakai yg hutang free, 1 tawun jer ngam-ngam.. paling cepat, 1 bulan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2014 10:16 PM | Show all posts
tips buat loan kereta
kalau interest lebih dari 2.9% jangan ambik
ampa boleh masuk ringgitplus.com katsitu byk blh membantu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086046s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list