JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
104389
View
46
Reply

CAMANA NAK CUCI TILES?

[Copy link]

Author: new_mum       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-4-2010 12:14 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum....

Mum nak tanya. Mum tak pasti kalau dah ada sesapa yang tanya soklan macam ni. Kalau dah ada, mod tolonglah buat apa yang patut ye.....

Cam ni... mum baru lepas renovate rumah dan pasang tiles skali. Indon yg buatkan. Masalah sekarang ialah, kat permukaan tu cam ada kesan -kesan kapur yg buat tiles tu tak berkilat. Bila pijak rasa cam berdebu je kaki ni. Mum dah mop, tapi tak berkesan langsung. Mum terpaksa gosok tiles tu guna penggosok periuk untuk buang kesan-kesan tu. Teruk la jugak sebab banyak..... Mum takut nak guna sebarangan bahan kimia sebab takut tiles tu nanti rosak ke...., apa ke..... So, mum nak mintak tolong sesiapa yang tahu cara nak cuci atau bahan pencuci yang sesuai untuk kesan-kesan sebagitu.

Tolong ye....
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2010 02:33 PM | Show all posts
cuba guna asid yg jual kat kedai hardware....conform berkilat lepas tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2010 02:45 PM | Show all posts
Reply 2# kaizer8118


    tq... camana nak tanya asid tu kat hardware? tanya asid utk cuci tiles ok kut?
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2010 04:13 PM | Show all posts
asid tu kena + dgn air
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2010 08:22 AM | Show all posts
Curahkan sikit asid tu atas surface yang ada cement tu.... (nanti akan nampak reaction asid tu bila kena simen - berbuih2 macam tu)... dah curah tu.. u gosok2lah dengan berus penyapu... letak air dan gosok sampai simen tu hilang.. bilas dengan air...

Hati2 masa mencuci.. pakai kasutlah kalau boleh..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2010 08:42 AM | Show all posts
....dan jangan lupa glove dan mask...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2010 03:58 PM | Show all posts
ari tu saya guna asid tu tp x brp berkesan, pas tu kwn suh beli mr muscle, sy buat seminggu sekali, alhamdullilah nampak cun sket dah
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2010 10:53 AM | Show all posts
aku hari tu pun jadik macam nie..Jenuh laki aku + upah orang lagik cuci..Guna asid (nama luper)beli kat kedai hardware....sebotol kecik dalam rm8++ mcm tu..Pastu cleaner tempat keje laki aku bagi sabun kilatkan tiles untuk mop lantai..Ok la..
Tapi indon yang pasang tiles rumah tu memang kena tembak kaw-kaw dengan laki aku...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2010 12:21 PM | Show all posts
Reply  kaizer8118


    tq... camana nak tanya asid tu kat hardware? tanya asid utk cuci tiles o ...
new_mum Post at 20-4-2010 14:45



Cara terbaik ialah dgn mengikis kesan kesan cement dgn scrapper.(beli jenis plastic)
JANGAN guna asid sebab ia akan menjadikan tiles itu menjadi kesat.
Ini akan mengakibat hilang kesan GLOSS pada tiles tersebut.

Miker bley jugak guna penyental scrub jenis 3M yg ada tempat pemegang nya.

Harap maklum
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2010 12:38 PM | Show all posts
dulu ayah choc penah basuh toilet ngan acid...abih sume railing towel, kepala paip  & lampu downlight berkarat...maybe  barang pun bukan quality yang elok..hihi..so kalau nak guna acid, make sure barang2 kat tmpt tu anti karat..kalau tak abih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2010 04:44 PM | Show all posts
terima kasih atas maklumat semua.....

mum belum ada kesempatan lagi utk beli asid. tapi bila dah baca komen, tak sesuai lagi kut mum nak guna asid tu sbb anak mum kecik-kecik lagi. kang tankut bahaya plak.

mum akan ikhtiarkan guna penggosok tu dulu kut.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2010 04:38 PM | Show all posts
Cara terbaik ialah dgn mengikis kesan kesan cement dgn scrapper.(beli jenis plastic)
JANGAN guna asid sebab ia akan menjadikan tiles itu menjadi kesat.
Ini akan mengakibat hilang kesan GLOSS pada tiles tersebut.

Miker bley jugak guna penyental scrub jenis 3M yg ada tempat pemegang nya.

Reply 9# niceghost2005

TQ...seb baik sempat baca pesanan NG nie...sebab esok nak gi basuh umah...dah siap plaster ceiling, wiring...so nak basuh sebelum cat dan pasang kabinet...

ooo....so boleh la beli scrapper yang plastik ye...kena gi kedai hardware petang ni jugak la nampaknya...esok kedai tutup kot...aku rasanya upah indon aje bersihkan kesan simen nie..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2010 04:37 PM | Show all posts
Problem kita plak kt dlm bathroom. tensen jer tengok lantainye tu...camnernye nk citer...
tile tu cam nmpk beminyak...air pun betakung setompok2...Jenuh dh menggosok...still x bleh,
naper yer jdik camtu...kwn2 pls advise skit...tq
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2010 08:52 PM | Show all posts
cuba guna mosaic cleaner keluaran good maid blh beli kat kedai runcit shj.
bubuh atas permukaan tiles/mosaic kering @lembab (jgn basah) biarkan 5-10min berus dengan penyapu plastik yg agak keras. bilas dgn air yg byk.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2010 10:08 AM | Show all posts
dulu ayah choc penah basuh toilet ngan acid...abih sume railing towel, kepala paip  & lampu downligh ...
choclate_mocca Post at 28-4-2010 12:38



Teman dulu jual chemical.
Asid ini adalah jenis hydro cholride dan juga sulphuric.
Di masukkan sedikit MP5 agar ia menjadi pekat seperti sabun serta berbuih.

Tidak sesuai utk tiles.
Nanti tiles akan hilang 'gloss' nya.
Permukaan akan menjadi kesat serta akan bertambah 'sembam'.
Kotoran akan mudah melekat.

Kalau di gunakan di atas permukaan yg rata, sekiranya tidak di gunakan dgn betul/baik.
Ia akan meninggalkan kesan bertompok tompok.

Harap maklum
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 07:56 AM | Show all posts
aku dah try mcm yg niceghost advice aritu...pakai scrapper plastik...skang ni banyak simen2 lebihan tu dah tanggal...kena rajin ulang buat baru betul2 tanggal..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 09:45 AM | Show all posts
TT, saya pun baru renovate rumah dan pasang tiles di tiga kawasan berbeza (jenis tiles pun berbeza).Memang ada kesan yg TT sebutkan tu. Kesan-kesan kapur tu ialah tompokan simen. Bila kerap di basuh dan mop kuat-kuat, dlm 2-3 hari sekali  tompokan tu hilang tapi saya tak gunakan sebrg pencuci yg "kuat". Kalau terlebih rajin, ambil towel tak pakai, basahkan dan sental/gosok di kws tersebut. Sekarang saya hanya cuci bila rajin saja.((2 minggu sekali).
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 10:12 AM | Show all posts
huhu..sy ade experience pasal benda ni...konon2 nak bersih la kan...pki la satu pencuci tu..rasenyer mcm asid cume dia x kate la asid...dia kate boleh bersihkan kotoran degil....kt ni punyer la smgt sbb nak kasi umah bersih kan....tup2 lepas kering nampak bertompok2....igt kan sbb kesan sabun....p la mop...tgk2 mmg mcm dah rosak...huhuhuhuhuh satu rumah OK.....frust giler....ade ke cara nak nak kasi dia ok balik ek klu dah camni?????
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 12:51 PM | Show all posts
huhu..sy ade experience pasal benda ni...konon2 nak bersih la kan...pki la satu pencuci tu..rasenyer ...
ferra81 Post at 13-5-2010 10:12



Actually tiles nie ada pelbagai jenis n kualiti.
Dari ceramic tiles hingga lah kpd heavy duty tiles aka homogenous tiles.
Heavy duty tiles ini juga terbahagi kpd bbrp jenis.
Dari jenis yg di letak di luar......kasar n kesat sehingga lah kat dalam dining or hall.
Yakni jenis gloss....(mcm cermin)
Seakan akan jenis granite.

Gloss pada tiles ada banyak kualiti.
Ada yg hanya di sapu gloss kat permukaannya.
Ada yg si sapu dan di 'bake' dalam oven.
Dan ada yg di polish...... (ini jenis mahal)

Kalau tak salah teman, ada di jual di kedai hardware, cat gloss n water proof.

Cuber komer tanya kat tauke hardware.

Salam
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 03:55 PM | Show all posts
Reply 19# niceghost2005


    ooo ade yer??maknenyer kt sapu kan je pada tiles yg rosak tu ..so nnt dia nampak shining balik??
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2010 10:51 AM | Show all posts
Reply  niceghost2005


    ooo ade yer??maknenyer kt sapu kan je pada tiles yg rosak tu ..so nnt ...
ferra81 Post at 13-5-2010 15:55



Masaalah UTAMA ialah kerja tangan kita tidak lah 'sehebat' kilang.
So, akan kelihatan lah kesan kesan sapuan yg tidak serata.

Tapi cat nie ghaser teman , KHAS utk tiles yg kesat/kasar.
Bukan utk ceramic tiles.
Dan ia juga water proof.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2010 04:06 PM | Show all posts
kalau mmg tiles tu bukan jenis kilat.....boleh ke kasi kilat??
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2010 12:35 PM | Show all posts
kalau mmg tiles tu bukan jenis kilat.....boleh ke kasi kilat??
izzah_mia Post at 14-5-2010 16:06



    Tiles jenis apa?
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2010 12:59 PM | Show all posts
Tiles jenis apa?
niceghost2005 Post at 17-5-2010 12:35


alamak..jenis x tau lak tp buatan msia.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2010 05:58 PM | Show all posts
alamak..jenis x tau lak tp buatan msia.
izzah_mia Post at 17-5-2010 12:59



Contoh jenis tiles di pasaran.
1. ceramic - atas gloss or ada warna tetapi di dalam mcm warna clay/perang
2. heavy duty tiles or hemegenous tiles - atas, dalam dan di bawah tiles itu sama warna nya
- gloss
- tidak gloss
- kesat (khas utk tangga, bilik air or garage)
3. marble
- broken marble
- slab marble
4. granite
5. dll

Salam
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050138s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list