JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12
Return to list New
104422
View
46
Reply

CAMANA NAK CUCI TILES?

[Copy link]

Author: new_mum       Show all posts   Read mode

Post time 21-5-2010 02:25 PM | Show all posts
Contoh jenis tiles di pasaran.
1. ceramic - atas gloss or ada warna tetapi di dalam mcm warna ...
niceghost2005 Post at 20-5-2010 17:58


wah..byknya jenis.....sy punya jenis x gloss
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2010 03:32 PM | Show all posts
from experience my jiran utk rumah baru jangan basuh tiles dgn acid
nasihat yang sy dpt dari supplier tiles pun jangan cuci tiles rumah dgn acid
acid boleh membuat kaler berubah dan menipiskan, kalau silap kene dinding habis rosak semua nanti. basuh mcm biasa aje guna sabun
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2010 02:42 PM | Show all posts
thanks sgt kwn2 atas petua2 ni..kebetulan nana mmg menghadapi masalah yg sama ..tp ada 1 lagi masalah tambahan plak..lantai parquet pon byk scratches..:@ geram betul..nan mmg bli umah 2nd hand tp masa tgk umah nk beli tu..ok je..shining je tiles n parquet tu..skali kontraktor yg renovate bathrooms tu xalas ..abis semua..bengang betul..:@

kalo boleh kawan2 bgla petua nk cantikkan balik lantai parquet nana tu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2010 11:34 AM | Show all posts
thanks sgt kwn2 atas petua2 ni..kebetulan nana mmg menghadapi masalah yg sama ..tp ada 1 lagi masala ...
ewinana Post at 7-6-2010 14:42


parquet rasanya mmg susah nk jaga....mcm rumah minah dulu dalam bilik mmg guna parqute...dekat2 ngan bilik air tu mmg dh terkeluar...letak gam kejap je... dh terkeluar balik...agaknya sbb tu rumah2 baru sekarang akan letak tiles
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2010 02:37 PM | Show all posts
hm..nampaknye kne tukar ke lantai parquet tu..??

wit lagi..hm..sedey..

rasa nk marah je kontraktor tu..:@
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2011 08:21 AM | Show all posts
Salam,
saya nak tanya...saya dah cuci tile dapur & bilik air ( baru renovate), tapi still ada habuk2 putih tak hilang lepas basuh..tile tu kaler gelap, jadi still tak cantik...cleaner indon tu suh saya mop dgn acid...ok ke guna acid? rasanya tile ni takde gloss, yela, yg kesat (kat dapur & bilik air).
tq...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2011 11:26 AM | Show all posts
Salam,
saya nak tanya...saya dah cuci tile dapur & bilik air ( baru renovate), tapi still ada habuk ...
aazlina78 Post at 23-11-2011 08:21


Acid akan merosakkan tiles miker.
Cuci or mop seperti biasa.
Olih kerana habuk terlalu banyak dan pabila kering, ia akan kelihatan juga pada permukaan tiles tersebut.

Di nasihatkan agar di sapu bersih ataupun di vacuum terlebey dahulu sehingga bersih.
Selepas itu baru lah di mop 'kering' dan di bilas mop tersebut bbrp kali.

Salam
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2011 12:22 PM | Show all posts
TQ Niceghost,
Kalau guna thinner ok tak?
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2011 04:37 PM | Show all posts
TQ Niceghost,
Kalau guna thinner ok tak?
aazlina78 Post at 25-11-2011 12:22


Thinner di guna utk membuang sisa sisa cat. (or miker scrap jer dgn scrapper)
Teman baru jer beli scrapper knife.
Habis 2 pintu sliding door di kikis gam tinted. (tak sampai 30 minit olih anak umoq 12 tahun)
Btw thinner bukan utk buang habuk or kotoran melainkan grease.

Kalau grease...............bley guna thinner or grease remover.
Then kena basuh dgn sabun.

Salam
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2011 04:58 PM | Show all posts
oo..maknanya kena mop mcm biasa juga la ye.
Saya mmg guna scraper utk buang sisa cat & simen...tapi tang habuk kapur tu la susah nk tanggal..maybe kena mop byk2 kali baru hilang...huhuhuh..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2011 07:03 PM | Show all posts
kalau tang kapur tu, i tgk pekerja buat kat umah i, dier pakai berus dawai yg biasa pakai utk cuci kuali atau periuk, berkesan, tapi simen tak tau la
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2011 10:47 AM | Show all posts
ok, tenkiu ye for the tips..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 11:02 AM | Show all posts
up balik.... dah cuci pakai asid tapi tiba2..... jeng jeng jeng....

tiles tu jadik tompok2 kat surface dia..sbb kena asid... yg x kena tak bertompok2... (T.T) mcm mana nak settel
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan susah
Hubungi 0167698969
Khidmat cuci tile, Carpet dll

Facebook.com/cucicarpetjb
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2016 12:01 AM | Show all posts
guna soda bikarbonat yg buat kek tu...boleh google tgk





http://toppikmalaysia.com/category/news/
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2016 11:55 AM | Show all posts
pakai mr muscle ?
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2016 10:25 AM | Show all posts
rumah saya baru cat..hampir keseluruhan tiles dlm rumah kena cat..macammana ye nak cuci..saya dah pening kepala..kalau nak guna scrapper jenuh la satu rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 03:34 PM | Show all posts
kacangpis replied at 6-9-2016 10:25 AM
rumah saya baru cat..hampir keseluruhan tiles dlm rumah kena cat..macammana ye nak cuci..saya dah pe ...

mcm byk yg kena tiles tu. kalu skit2 boleh guna minyak tanah. gosok dgn kain.

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2016 03:12 PM | Show all posts
salam smua

nk tnya sapa penah jadi mcm ni ??
sy silap guna pencuci lantai(mosaic cleaner) melekat kt tile trus
susah nk tanggal lg

guna asid pn dh xleh
mohon sapa2 yg arif or penah jdi mcm ni?

silap pencuci lnatai

silap pencuci lnatai
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2016 08:12 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Unlimited Deposit Bonus hanya untuk anda!!!


Deposit minimum MYR100 keatas dan dapatkan bonus anda sekarang!!!



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2017 10:08 AM | Show all posts
sebab dah penat nak sental celah2x dinding/lantai...ada plan nak beli benda alah ni sebab nampak ikan dlm FB.
sebelum beli..nak tanya kot2x ada member2x yg penah guna benda alah ni. berkesan tak? maklumlah sekarang iklan gempak bukan main :-


Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 03:27 PM | Show all posts
kalau tiles tu terbakar macam mana? ade tak tips nak hilangkan kesan terbakar tu? ari tu ade org bakar kotak atas tiles. dah cuci guna asid pun tak hilang
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047700s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list