Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
11367
View
25
Reply

Alat Pemadam Api utk Kereta

[Copy link]

Author: hansr       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-4-2010 09:56 AM | Show all posts |Read mode
Kebelakangan ini selalu kita tengok kereta terbakar, tak kira la kereta baru ke lama.. dalam ruangan thumbnails kat akhbar The Star selalu le ada gambar2 kereta terbakar ni





[pix from : The Star Online / Thumbnail section]

jadi nak tanya la, apa jenis pemadam api yg sesuai untuk kereta, kat mana boleh didapati dan kat mana sesuai untuk simpan pemadam api ni...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2010 10:42 AM | Show all posts
kompeni aku ade bg satu.. kecik je, sesuai la utk kete...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2010 05:27 PM | Show all posts
kalau dekat indon,pemadam apa tu satu kewajipan utk setiap kereta..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2010 07:01 PM | Show all posts
Saya ada letak pemadam api dalam kereta, kalo boleh beli yg Type ABC, jangan beli yg jenis buih (foam. ) Saya beli kat ACE hardware.

yg ABC saiz dia lebih kurang mcm tabung pringles patato chips, tapi ada 2 jenis. satu yg refilable dan satu yg tak boleh refil balik(pakai buang).

yg refilable tuh mahal sikit, berbanding dgn pakai buang, sbb dia punya balang tong lebih tebal dan siap ada meter kapacity, (sebijik mcm pemadam api standard kat ofis2 cuma saiz dia lebih kecik) dan lebih berat.

last time aku beli yg jenis boleh isi semula  around rm70.00.

setakat nih, benda tuh tahan panas gak lah bila bubuh dalam trunk, walaupun panas terik takdelah bocor.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2010 07:21 PM | Show all posts
ye la..lately ni asal naik KL je, as mmg akan terserempak dgn keter terbakar..
mggu lps Honda Accord..
selasa baru ni, Gen 2..
uishhh ngeri lak tgk..
rasa mcm nk carik gak la pemadam api letak dlm keter..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2010 09:04 PM | Show all posts
betul gak.. rm70 eh harga die? kasi hangkat satu la ini macam..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2010 09:23 PM | Show all posts
Reply 6# raxief

harganye lebih kurang mcm tu lah, tapi lain brand lain harga, pastu kalo ko ambik jenis pakai buang (takleh refill) lagi murah. kat ace hardware type ABC pakai buang tong dia warna kuning, masa beli check dulu expiry date. mana kala yg boleh refill tong warna merah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 12:37 AM | Show all posts
ada mekanik yang cakap kat aku kejadian banyak kereta terbakar nei ada kaitan dengan pengubahsuaian dalam kereta sama ada melibatkan litar elektronik atau pertambahan aksesori yang berlebihan....maksunya kereta yang terlebih modify lah..tapi berjaga jaga dengan pemadam api merupakan satu langkah yang sangat2 bijak kerana dimana ada asap ...disitu mungkin ada api...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 01:10 AM | Show all posts
Peringatan yang bagus, aku pun nak cari satulah. Sebagai langkah berjaga-jaga.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 07:45 AM | Show all posts
Reply 8# siput_sedut

kereta aku pernah gak hampir2 nak terbakar, gara-gara tikus mamam wiring ignition, mmg dah dah hangit gila, angkat engine hood tengok cable bateri dah merah menyala sbb short. nasib baik bateri tak meletup.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 10:30 AM | Show all posts
ak udari dulu nak beli satu..cuma tuh lahh..aku tgk kedai2 jual..tgk expired date die tinggal berberapa bulan jer lagikk...kang expired masa diperlukann...kuar angin jerk..ker tak kuar langsungg...

1 more..korang letak kat boot belakang ker pemadam api nie?sempat ker mau amik in case of emergency?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 11:19 AM | Show all posts
ak udari dulu nak beli satu..cuma tuh lahh..aku tgk kedai2 jual..tgk expired date die tinggal berber ...
tuah_r Post at 23-4-2010 10:30


kalo ko beli yg pakai buang mmg ader exp date, paling lama pun average 1 1/2- 2 thn jer exp date dia.


bab bonet tuh rasanyer sempat. boleh jer letak dlm kabin, tapi jagala tgn budak kecik
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 01:34 PM | Show all posts
kedai hardware banyak jual...kalu boleh, carik fire extinguisher yg diperbuat daripada besi, bukan plastic...a good safety equipment inside the car...

p/s: first aid kit pun patut ade dlm kereta
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 06:38 PM | Show all posts
kalo nak senang..ko amik jer yg kat opis punya letak dlm keta...habis pakai tukar lain...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 06:45 PM | Show all posts
kalo nak senang..ko amik jer yg kat opis punya letak dlm keta...habis pakai tukar lain...
danedzya Post at 23-4-2010 18:38



    kalu aku jumpe ini org.. aku report bomba kasi penuh buih dlm kete die..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 07:43 PM | Show all posts
on monday pon ade keta terbakor kt DUKE.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 08:17 PM | Show all posts
Reply 14# danedzya

berat tuh, nanti minyak keta makan lebih
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2010 08:18 PM | Show all posts
Reply 16# True-X

tak snap-snap gambau ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2010 03:02 PM | Show all posts
Reply  True-X

tak snap-snap gambau ke ?
batu_bergolek Post at 23-4-2010 20:18


x sempat... sibuk nak g dinner kt gombak time tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2010 10:50 AM | Show all posts
Saya ada letak pemadam api dalam kereta, kalo boleh beli yg Type ABC, jangan beli yg jenis buih (foa ...)
Saya beli kat ACE hardware.

batu_bergolek Post at 22-4-2010 19:01


kat mana lokasi ACE Hardware ni..?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091250s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list