View: 213814|Reply: 1144
|
[MAB] Bintang Garden - Mari Bercucuk Tanam
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by adabintang at 5-7-2010 13:37
PENGENALAN salam untuk semua.. jemputlah masuk sini.. tiada yang istimewa. semuanya simple je..memandangkan ada ni suka berkebun kalau ade masa terluang.. dan sekiranya ada kerajinan..(hhaha).. memang best berkebun nih... dalam thread nih, ada nak kongsi sikit tumbuhan yang ada tanam.. yang teringin nak tanam.. yang selalu dilihat.. yang jarang dilihat.. dan yang terlintas di fikiran nak tepek pic ape.. jom jom..
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 10-6-2010 11:06
2. pokok ati ati
pokok yg paling simple di tanam.. sedikit info tentang pokok ni:
Pokok Ati-ati, sejenis pokok hiasan yang mempunyai daun dua warna. Warnanya yang bertentangan memberikan daya tarikan yang menyerlah sebagai tanaman penghias taman.
Pokok ati-ati ini cantik dan mudah ditanam. Ia juga popular ditanam di kepulauan Fiji, Maluku dan Australia sebagai pokok penghias taman.
Varieti Coleus terkenal dengan keunikannya kerana memiliki kombinasi daun berwarna warni dalam serlahan gabungan warna merah, kuning, ungu dan merah jambu. Spesies yang paling menarik ialah Coleus blumei dan Coleus hybridus dan ia mudah ditanam menggunakan keratan batang muda. Proses pengakarannya juga cepat dan tidak memerlukan penjagaan rapi.
Spesies ini anggun ditanam dalam pasu atau dalam satu barisan memanjang untuk hiasan tepi rumah. Pokok ati-ati mempunyai tekstur pokok yang berbagai-bagai seperti sederhana kasar, halus dan sederhana padat (bergantung kepada spesiesnya). Ketinggian maksimum pokok ini mencapai tiga meter.
Bunga ati-ati menyerlahkan kombinasi warna daun hijau, kuning kemerahan dan keputihan. Ia memerlukan cahaya penuh, tanah peroi, keperluan air sederhana tetapi tidak tahan kemarau
3. pokok bunga kertas
sedikit info:
Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu, telah menjadi pilihan tanaman hiasan tropika yang sangat popular. Berasal dari Amerika Selatan, pokok bunga kertas sering ditanam di taman-taman, kawasan perumahan, dan kawasan hiasan laman. Semasa pokok bunga kertas berbunga, adalah kebiasaannya bahawa kebanyakan daunnya akan luruh dan meninggalkan bunga-bunga dan dahan-dahan yang menarik. Nama botani bunga ini Bougainvillea spp.
Pokok bunga kertas mendapat nama disebabkan bunganya yang nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. Nama Inggeris bunga ini, iaitu Bougainvilla, pula dinamakan sempena nama Louis Antoine de Bougainville, seorang Komander Laut Perancis.
Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia, iaitu B. glabra, B. spectabilis, dan B. Mrs. Butt. Banyak kacukan telah dilakukan daripada tiga spesies asal ini untuk menghasilkan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai warna kelopak, baik selapis mahupun banyak lapis.
Pokok bunga kertas juga menjadi pilihan kacukan untuk menjadikan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai dahan dengan bunga yang berlainan warna. Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama, mudah dijaga, serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokok bonsai renek.
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 10-6-2010 12:21
4. pokok bunga raya
sedikit info:
Bunga Raya merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm.
Hibiscus rosa-sinensis adalah bunga kebangsaan Malaysia, dikenali sebagai Bunga Raya. Selepas mencapai kemerdekaan, Kementerian Pertanian telah diarah mencadangkan bunga yang sesuai untuk dipilih sebagai bunga kebangsaan. Pada akhir pada tahun 1958 Kementerian Pertanian telah mencadangkan tujuh jenis bunga untuk dipilih sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu. Bunga yang dicadangkan adalah Bunga Kenanga, Bunga Raya, Bunga Melur, Bunga Teratai, Bunga Mawar, Bunga Cempaka dan Bunga Tanjung. Selepas perbincangan, pada 28 Julai 1960, Bunga Raya telah diisytiharkan sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu. Apabila Tanah Melayu bergabung dengan Singapura, Sabah dan Sarawak untuk menubuh Malaysia, Bunga Raya terus diguna sebagai bunga kebangsaan.
Hibiscus Cina (Hibiscus rosa-sinensis L.; Keluarga Malvaceae) adalah pokok renek asal di barat Asia, juga dikenali sebagai mawar China dan bunga Kasut. Ia ditanam secara meluas sebagai hiasan di seluruh kawasan tropika dan separa tropika. Bunganya besar, merah, keras, tetapi tidak berbau.
Pelbagai cultivars, varieties, dan hibrid telah dihasilkan, dengan warna bunga pelbagai dari putih kepada kuning dan kuning bata dan merah jambu lembut, dengan kelopak set tunggal dan berganda. Bunga ini digunakan bagi mengilat kasut disebahagian India.
5. pokok aglanomea
Ciri-ciri :
Ia merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga keladi (araceae) dan menjadi tumbuhan hiasan kegemaran kerana daunnya yang menarik dan ketahanannya hidup di kawasan yang mempunyai cahaya matahari yang terbatas.
Habitat asalnya ialah di kawasan lembab dan agak berpaya. Ia dapat hidup sempurna pada medium yang mempunyai saliran yang baik dan poros serta mendapat bekalan air yang mencukupi.Air sangat penting untuk pertumbuhannya dan tumbuhan ini akan mati jika tidak mendapat air yang mencukupi.Ia juga merupakan tumbuhan yang senang ditanam serta tidak memerlukan penjagaan yang rumit.
6. bunga tahi ayam
Oleh kerana baunya yang agak busuk, nama bunga tahi ayam dipilih sebagai pengenalan kepada pokok ini bagi masyarakat tempatan. Nama sains bagi pokok ini ialah Lantana camara. Pokok ini senang ditanam dan mudah dijaga. Menurut kajian daun bunga tahi ayam mengandungi sejenis minyak (sineol) yang senang meruap dan senang meresap dalam udara. Minyak ini juga mempunyai rasa seperti daun pudina. Minyak yang terhasil ini juga amat berkesan untuk mengeluarkan lendir dan kahak daripada penyakit asma. Lendir yang menghalang saluran pernafasan dapat dikeluarkan dengan menghidu bau yang terhasil dari ramasan atau tumbukan daun yang telah dijemur sehingga setengah kering. Daun pokok bunga tahi ayam juga boleh mengurangkan bengkak akibat daripada infeksi kuman. Ini disebabkan oleh kandungan turpineol (minyak atsiri yang bersifat antiseptik yang boleh membunuh kuman) dan furfurol (bersifat fungisida yang berkesan merawat penyakit kulit yang diakibatkan oleh kulat) di dalamnya. Daunnya perlu ditumbuk halus dan ditampal pada bahagian yang sakit.
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 10-6-2010 16:24
2. belimbing buluh
Buah Belimbing Buluh berbentuk bujur dan memanjang. Warnanya hijau kekuningan. Setiap buah mempunyai 4-5 bonggol yang tidak kelihatan. Apabila telah masak, isinya lembik dan mengandungi banyak air serta rasanya masam. Walaupun begitu, ia tetap menjadi kegemaran kanak-kanak yang memakannya bersama garam halus.
Buah Belimbing Buluh sebenarnya mengandungi banyak khasiat yang tidak ternilai. Daunnya apabila digiling halus dan dilumur, ia dapat menghilangkan jerawat dan melembutkan kulit di muka, sakit-sakit sendi serta panau. jika direbus pula, ia boleh mengubati batuk, menurunkan tekanan darah tinggi dan pitam.
Selain itu, bagi menghilangkan batuk, segenggam bunga Belimbing Buluh dicampurkan sedikit jus pegaga yang telah ditumbuk, 2 biji bawang merah dan 1 batang kulit kayu manis sebesar jari kelingking. Lalu direbus dan ditapis air rebusan itu. Kemudian minum dengan mencampurkan sedikit madu. Minum segelas, tiga kali sehari.
Untuk mereka yang menghidap penyakit seperti darah tinggi pula, petik 3 biji buah Belimbing Buluh. Potong kecil-kecil dan rebus. Minum air rebusannya selepas sarapan pagi setiap hari. Bagi bayi yang diserang penyakit kuning pula dimandikan dengan air rebusan daun belimbing untuk meredakannya.
pokok ni buleh gak campur kat masakan sebagai sayur..masammmmmmmmmmmmm ya amat
3. nangka
Buah Nangka yang masak amat sedap dimakan, manis dan wangi serta rangup. Ramai diantara kita yang bimbang untuk memakan Nangka kerana dikatakan boleh menyebabkan angin dan cirit birit, tetapi ianya boleh diatasi dengan cara memanggar buah nangka masak sebelum mengupasnya untuk dimakan isinya, atau rebus dan makan biji nangka jika cirit birit dan banyak angin selepas makan isi nangka..
Biji nangka yang masak pula amat enak jika direbus, lemak dan menyelerakan. Di sesetengah negeri Bijinya dijadikan gulai atau dijadikan kacang panggang, malahan ada juga yang menjadikannya tepung untuk kegunaan membuat roti dan sebagainya.
* Daun Nangka amat digemari oleh binatang ternakan terutama kambing. Kepada pihak yang menternak kambing secara komersial perlulah menanam pokok nangka untuk tambahan bekalan makanan kerana ia mengandungi nilai protein yang tinggi. Maka jimatlah kos makanan kambing disamping dapat hasil nangka. Jangan asyik bagi pelet je - Gandakan keuntungan ternakan anda dengan mengurangkan kos makanannya.
* GETAH NANGKA - Getah nangka yang dipanaskan boleh digunakan sebagai gam untuk sambungan atau tampalan peralatan tembikar yang pecah atau retak kerana ia mengandungi 82-6-86-4 resin yang amat berguna sebagai bahan pengilat.
* KAYU NANGKA - Mengikut kajian dan praktikal industri di Sri Langka, Kayu Nangka menjadi sumber eksport ke Eropah kerana Nilai kualiti kayunya yang amat tinggi. Warnanya akan berubah mengikut usia pokok dari warna jingga kepada kuning kemudian coklat dan merah pekat " ( HEBAT SEKALI KAYU NANGKA ) ". Kayu nangka tidak dimakan anai-anai, juga tahan kulat dan bakteria perosak. Kayu nangka yang berusia matang sama taraf dengan kayu Mahagoni dan lebih tinggi nilainya daripada Jati. Ia sering digunakan untuk pembinaan dan membuat peralatan muzik.
Kebenarannya - Kebanyakan Istana di Bali dan Makasar diperbuat daripada batang pokok nangka.
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 11-6-2010 13:04
Rambutan (Nephelium lappaceum L) adalah tanaman popular dan digemari rakyat di negara ini dan kebanyakan penduduk rantau Asia. Ia sejenis buah-buahan bermusim dan boleh ditanam sekeliling kediaman atau dusun. Pokok rambutan boleh mencapai ketinggian sehingga 20m dan mempunyai kanopi yang rimbun dan rendang. Pokok dari baka cantuman mempunyai batang utama besar dan pendek. Dahan utama rendah dan terbuka. Kulit dahan dan batang berwarna perang tua serta bertompok putih kecil. Daun rambutan berbau harum sedikit, tidak mempunyai petol dan sepal berwarna kuning muda dan berkilat dan sedikit berbulu. Bunga jantan dan betina terdapat berasingan dalam sejambak. Untuk pembentukan buah, pokok rambutan memerlukan proses pendebungaan berkacuk dengan serangga sebagai agen pendebungaan. Buah rambutan berbentuk bujur atau hampir bulat dan berukuran lebih kurang 5 cm. Tempoh masak adalah dari 100 hingga 130 hari . Isinya manis dan berjus, berukuran lebih kurang 2.5 cm panjang dan 1.5 cm lebar.
5. pokok kuinin
buah ni dalam kumpulan yang sama dengan pelam atau mangga.. kalau terkena getahnye pada lidah.. sedikit gatal.. so ... hati hati bila makan kuini ehhhhh
ade gak yang menjadikan buah ni sebagai sambal.. ala... macam tempoyak tu.. inilah hasil sambal kuini..
buat kerabu pun boleh tau..
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji buah kuini yang masak ranum
1 biji bawang besar hiris halus2
1 1/3 cawan santan
3/4 camca besar lada hitam biji, tumbuk halus
1 inci belacan
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Buah kuini dicuci bersih, kupas dan hiris halus isinya, letak dalam mangkuk, masukkan sekali bawang hiris dan gaul rata. Ketepikan.
- Lada hitam ditumbuk halus, masukkan ke dalam santan tadi dan masukkan juga belacan hancur kan belacan tadi sehingga larut, tambah sedikit garam dan gula, kacau rata.
- Tuang dalam hirisan buah kuini + bawang hiris tadi, gaul rata dan sejukkan dalam peti sejuk selama 20 minit sebelum dihidangkan......
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 11-6-2010 14:32
buah yang jarang jumpa tapi dah pernah makan..
buah terap
kat sabah..derang panggil buah ni buah tarap
Ia adalah sejenis buah-buahan yg banyak terdpt di negeri Sabah. Nama tempatan utk buah ini ialah tarap, tuwa, timadang, terap... ia sedap, manis & lemak... isinya spt nangka, cuma lebih kecil, warna putih & kulitnya yg mempunyai 'bulu2' agak kasar & rapat2... daun lebar & bebulu, pokoknya bergetah... tinggi... saiz buah, ada yg sebesar penumbuk shj (spesies hutan) sehinggalah ada yg sebesar kepala manusia... di Sabah, pokok ini memang boleh kelihatan di mana2, tepi2 jalanraya, kebun, di halaman2 rumah... pd musimnya, ia banyak dijual dgn harga kurang drpd rm4 sebiji... bila masak, ia tdk boleh disimpan lama kerana cepat lembut & rosak... isinya yg manis & lemak boleh dibuat kuih...aritu bawak balik semenanjung pun dah lembikkk..hhuhu
buah membangan
sejenis buah yang hampir sama dengan kuini. tapi ade kat sabah je atau kepulauan borneo.. tau pun sebab dulu pernah duk sabah kejap.. ya ampunn.. masam giler buah ni.. selalu nye derang buat jeruk buah ni..
ni la rupenye jeruk buah bambangan..
resepinyaa...
pheww...ni lagi kesukaan rakyat sabah ni terutama suku kaum kadazandusun....jeruk bambangan. cuba lah ..memang sedap sehingga menjilat jari ni
Bahan-Bahan :
- 5 biji buah bambangan -buang kulit dan hiris isi buah bambangan
- 4 biji bambangan (biji sahaja)- diparut
- Garam secukup rasa
Cara Menyediakan : - Isi Buah Bambangan dihiris
- campur dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam.
- isi dalam botol dan tutup ketat. boleh tahan lama. dalam beberapa hari sudah boleh dimakan...
beliur pula...
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 19-6-2010 12:47
Sayur-sayuran dan buah-buahan memang telah lama diketahui dari segi khasiatnya kerana kandungan nutrition seperti vitamin, mineral, lemak, protein dan karbohidrat. Pengamal sayur-sayuran dan buah-buahan telah dikenali pasti hidup lebih sihat berbanding mereka yang makan jenis makanan yang lain.
Jika dahulu sayur-sayuran dan buah-buahan hanya menjadi santapan ruji penghuni-penghuni kuil, tetapi kini kebanyakan negara maju seperti Britain, Amerika Syarikat dan Jepun turut menjadikannya sebagai menu utama mereka. Ini kerana, mereka telah mengenal pasti bahawa dengan mengamalkan makan makanan seperti ini dapat meningkatkan kualiti hidup.
Para penyelidik juga telah menyedari sebahagian daripada sayur-sayuran dan buah-buahan ini mengandungi komponen yang boleh membantu menangani masalah kesihata serta menyediakan hidup yang lebih sihat. Pengkajian yang secara mendalam oleh pakar-pakar sains telah membuktikan kandungan dalam sayur-sayuran dan buah-buahan ini telah berjaya mengatasi masalah seperti kancer, penyakit hati, kencing manis serta darah tinggi di mana keempat-empat penyakit ini merupakan penyakit yang telah dikenal pasti yang mencatatkan kematian yang paling tinggi.
Secara amnya, setiap sayur-sayuran dan buah-buahan ini mengandungi pelbagai kandungan yang boleh memuajarabkan pelbagai jenis penyakit . Malahan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan ini dapat mengurangkan pengambilan ubatan sintetik yang mempunyai kesan sampingan.
Walau bagaimanapun, ramai di kalangan kita masih kurang mengetahui khasiat yang diperolehi akibat pengamalan sayur-sayuran dan buah-buahan ini, kerana kurangnya pendedahan yang diberikan. Di sini terdapat beberapa jenis sayur-sayuran dan buah-buahan yang telah dikenal pasti mempunyai khasiat dari segi perubatan.
dipetik dari :
pkukmweb.ukm.my
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 2-7-2010 10:51
HIDROPONIK
salah satu kaedah penanam untuk sayur ni.. nama hidroponik.. korang pernah dengar ke..
Penanaman secara hidroponik ialah satu kaedah menanam tumbuhan tanpa menggunakan tanah. Kaedah ini menggunakan larutan zat makanan di dalam takungan yang berisi air. Ianya amatlah mudah dan tidak memerlukan penjagaan yang rumit.
Terdapat beberapa sistem penanaman secara hidroponik tetapi "hidroponik takung" adalah yang disyorkan bagi wargakota kerana mereka mempunyai kawasan untuk bertanam yang terhad.
KAEDAH HIDROPONIK
Sistem Pengaliran Nutrien
Kaedah hidroponik memerlukan perbelanjaan agak rendah jika dibandingkan dengan kaedah biasa bagi mendapatkan alat-alat seperti berikut:
i) Pam air untuk akuarium.
ii) Tempat tanaman (diperbnat daripada paip PVC, dulang plastik dan bahan-bahan lain seperti kayu, papan lapis, tin besi, yang perlu dialas dengan kepingan plastik yang tebal).
iii) Tangki untuk larutan nutrien.
iv) Tenaga elektrik.
v) Pasu plastik kecil (jika perlu).
Sistem Takung
Bagi sistem takung punca peralatan berikut adalah diperlukan:
i) Takung tanaman.
ii) Penutup (diperbuat daripada polisterin, plastik).
iii) Pasu plastik kecil (jika perlu).
KAEDAH PENANAMAN
Kedua-dua sistem penanaman di atas boleh menggunakan kaedah penanaman seperti berikut:-
Cara Mengubah:
- Semai biji benih menggunakan pasir kasar atau sabut kelapa halus
- Keluarkan anak benih (bersihkan akar anak benih)
- Pindahkan anak benih ke tempat tanaman (Letakkan 1-2 pokok benih untuk satu lubang tanaman. Takung tanaman hannya mengandungi air sahaja.)
- Selepas dua hari baja separuh kepekatan dilarutkan untuk menyokong pokok
- Selepas tujuh hari, masukkan baki baja supaya larutan nutrien mencapai kepekatan penuh
Cara Semaian terus
- Sumbatkan benang basah dan tarik untuk buat sumbu
- Masukkan dalam lubang tempat tanaman yang mengandungi air
- Semaikan 2-3 biji benih atas benang basah
- Selepas 7-10 hari, masukkan baja (kepekatan penuh) dalam air
KELEBIHAN HIDROPONIK
Hidroponik ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding dengan sistem penanaman biasa yang menggunakan tanah seperti berikut:
- Sistem ini boleh dipraktikkan pada kawasan yang tidak sesuai untuk penanaman secara biasa seperti tanah bertoksik, padang pasir dan lain-lain;
- Sayur-sayuran akan cepat tumbuh dan mengeluarkan hasil yang berkualiti tinggi;
- Bersih dan bebas daripada sebarang racun makhluk perosak;
- Tidak perlu merumpai, menyiram dan mencangkul;
- Penggunaan air dan baja yang terkawal dan efisien;
- Pulangan hasil seunit kawasan bagi seunit masa adalah tinggi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 21-6-2010 15:45
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 2-7-2010 12:52
kita tau ape itu ubi.. kita selalu makan ubi.. tapi kita tau ke pokok ubi tu macam mana?.. ubi tu pulak ade 1 jenis je ke..camne rupanya kalau baru tuai.. jom jom.. kita kenal kenal
1) ubi kayu
Cara Penanaman
Mudah je... Ambil batang kau ubi ni lalu ditanam dengan keratan keratan batang yang dicucuk ke dalam tanah. Ubi kayu senang ditanam dan akan menghasilkan akar pada bahagian batang yang dikambus dalam masa beberapa hari sahaja selepas ditanam. Hujung keratan yang terbenam dalam tanah akan mula menghasilkan banyak akar antara dua hingga empat bulan selepas ditanam dan akar ini pula akan menghasilkan ubi. Ubi kayu biasanya dituai antara sembilan hingga 12 bulan.
tahu tak? ubi kayu nih boleh buat pinggan.. dalam satu artikel petikan dari berita harian:
Pinggan pakai buang ubi kayu
# Pinggan ubi dihasilkan daripada 99 peratus tepung ubi kayu# Prosesnya bermula dengan diformulasikan selama 20 minit sebelum diuli dengan mesin uli berbentuk kawah kecil selama 30 minit. # Selepas menjadi doh, ia akan dipotong-potong kecil menggunakan mesin pemotong. # Setiap satu doh dimasukkan ke dalam acuan membentuk pinggan. # Setiap satu doh akan dibakar selama 45 saat pada tahap 220 hingga 240 darjah Celsius. # Pinggan yang dihasilkan akan dihantar ke mesin pengukur dan pemotong berbentuk saiz pinggan bagi memastikan setiap produk memiliki ukuran standard. # Pinggan ubi kayu boleh menahan kepanasan hingga 180 darjah Celsius atau selama empat jam sebelum mula mengembang. # Bagi makanan sejuk ia boleh bertahan selama sehari. # Jika tidak digunakan langsung, ia boleh bertahan selama dua tahun. # Bagi memastikan mutu dan kualiti pinggan yang dihasilkan, hanya ubi kayu jenis KU 55 saja digunakan. Ini kerana ubi kayu jenis ini memiliki kandungan serat yang tinggi.
menu menu berkaitan ubi kayu
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by adabintang at 2-7-2010 15:50
|
|
|
|
|
|
|
| |
|