Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
18298
View
21
Reply

Enjin mati ketika sedang bergerak

[Copy link]

Author: Abomb       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-5-2010 09:45 AM | Show all posts |Read mode
Nak tanya otai2 kt cni mengenai enjin kereta nasional yang baru berusia 3 tahun. Selalu mati ketika sdgn bergerak. Bukan di gear yg rendah shj enjin mati tapi kdg2 masa gear 3 pon mati jugak. Kenapa eh? Bila mati, saya hidupkan balik, ok dia hidup dan akan mati plak bila2 masa. Apa masalah dgn kereta saya ni? risau jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 09:47 AM | Show all posts
throttle body jahanam kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2010 09:50 AM | Show all posts
throttle body tu boleh servis ke? agak2 mahal x?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 09:53 AM | Show all posts
selalunya boleh cuci je. pegi la cek kat kedai apsal keta asik mati. keta lama aku dulu penah mati2 gak. sekali tengok throttle body tu dah kong
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 10:09 AM | Show all posts
service sendiri je..tb tu pakai WD40 dgn kain putih sembur dan lap bahagian dlm tb
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 10:27 AM | Show all posts
buat sendiri kena ada skill skit tau..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 10:30 AM | Show all posts
nak kena soal siasat dulu nih. Byk sgt kemungkinan:
Enjin tu mati ketika keta berenti (idle)? ataupun mati ketika tekan brek? Ataupun mati tetiba je ketika bergerak dan RPM lebih 1500?
simptom masalah kat TB baisanya jenis mati ketika idle atau masa brek. Kalu tengah bergera dan tgh tekan minyak, takut masalah lain.. maybe ECU...? ataupun fuel pump tetiba mati...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 10:33 AM | Show all posts
mungkin gak sbb mapping sensor ...

ape2 pun, baik gi htr ke pomen or pusat servis yg bertauliah ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2010 10:42 AM | Show all posts
ermmm masa tgha jalan, tetiba enjin mati.. bukan masa idle...huhu
ok saya akan ke bengkel utk check.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 04:33 PM | Show all posts
mapping sensor maybe gak la... pepehal g servis t/b dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 11:40 PM | Show all posts
Kasi re-map balik ECU....pastu selang beberapa bulan...mesti jadi balik...repair lagi sehingga kesudahnya...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2010 12:20 AM | Show all posts
check 3 benda ni
-supply fuel
-supply ignition
-induction
bnde basic jer

tapi mgikut firasat i lah cm feul pump or fuel filter tersumbat jer simptom ni

blh i taw model ape u gune skrg
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2010 08:22 AM | Show all posts
nak kena soal siasat dulu nih. Byk sgt kemungkinan:
Enjin tu mati ketika keta berenti (idle)? ataup ...
neotoxin Post at 25-5-2010 10:30



    yaa.. betull.. ko memang terror.. takyah dah haku explain.. miahaha
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2010 08:25 AM | Show all posts
ermmm masa tgha jalan, tetiba enjin mati.. bukan masa idle...huhu
ok saya akan ke bengkel utk check ...
Abomb Post at 25-5-2010 10:42



    masa tengah jalan slow, kalau TB problem memang bleh mati gak.. masa tukar gear tengah tekan clutch pong bleh mati gak..  musti dah berkeladak TB ko nieh..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2010 09:00 AM | Show all posts
gi laa servis TB tu.. bayor rm35 jerrr..
dah settle gi laa pekena teh tarik ngan roti banjer
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2010 12:14 AM | Show all posts
masalah fuel pump pun leh jadi@valve minyak tersumbat...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2010 01:54 AM | Show all posts
klau masalah fuel pump tak silap aku enjin mati terus... pastu ssh nak start balik..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2010 02:38 PM | Show all posts
Reply 1# Abomb

Ko try check fuel filter.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2010 12:54 PM | Show all posts
dah servis TB... ketaku kembali normal ;D
Thanks kengkawan ya
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2010 03:18 PM | Show all posts
Reply 19# Abomb

Berapa awk kena bayar...???
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085102s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list