Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
39856
View
149
Reply

Kenapa Bahasa Melayu dipilih jadi Bahasa Indonesia, bukan Bahasa Jawa

[Copy link]

Author: Leonarzi       Show all posts   Read mode

Post time 21-10-2013 08:48 PM | Show all posts
Kerta_Angin posted on 21-10-2013 03:03 PM
dia cakap ttg melayu secara general la tu...termasuk awok skali...

sesuka hati nak klaim orang Melayu...murahnye nilai bangsa Melayu kau tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 08:50 PM | Show all posts
Kerta_Angin posted on 21-10-2013 03:08 PM
maksudnya tanah melayu tu di semenanjung,di pesisir sumatera dan pesisir kalimantan bahagian barat ...

orang asal semenanjung bertutur dalam bahasa Austroasiatic (orang asli) bukannya austronesia...melayu jangan nak perasan Semenanjung Malaysia ni tanah melayu selagi penutur2 bahasa orang asli masih wujud di sini
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2013 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts

nobito posted on 21-10-2013 12:48 PM

sesuka hati nak klaim orang Melayu...murahnye nilai bangsa Melayu kau tu

yg klaim semua suku sbg melayu tu negara awak la...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2013 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 21-10-2013 12:50 PM
orang asal semenanjung bertutur dalam bahasa Austroasiatic (orang asli) bukannya austronesia...melayu jangan nak perasan Semenanjung Malaysia ni tanah melayu selagi penutur2 bahasa orang asli masih wujud di sini

sebelum ada org asli siapa yg mendiami semenanjung bro Last edited by Kerta_Angin on 5-11-2013 02:27 PM

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 06:26 PM | Show all posts
Kerta_Angin posted on 5-11-2013 10:23 PM
sebelum ada org asli siapa yg mendiami semenanjung bro

tanah ni Allah yang punya...bukan Melayu yang punya....tak payah nak bangga sangat sampai klaim tanah ni milik Melayu seolah2 sudah tertulis dalam kitab Taurat dan Al-Quran pula....

Kalau Bugis bertutur dalam bahasa Melayu bukan bermaksud Bugis telah menjadi Melayu....Kalau Cina bertutur dalam bahasa Melayu bukan bermaksud Cina sudah menjadi Melayu....simple kan?

Sekian
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 12:09 AM | Show all posts
nobito posted on 6-11-2013 10:26 AM
tanah ni Allah yang punya...bukan Melayu yang punya....tak payah nak bangga sangat sampai klaim ta ...

kalau dipikir2 bagus jugak bro..kerajaan mesia mendengung2kan ketuanan melayu serta menegaskan bahawa semenanjung milik "bangsa melayu". di samping hak org "asal" s'jung dilindungi, suku asal nusantara yg lain pun dpt keuntungan yg sama kerana secara automatic telah termasuk ke dlm bangsa melayu tsb.

bukankah secara umum melayu masih ketinggalan berbanding bangsa cina?takkan awak nak tengok mesia menjadi spore atau penang misalannya   
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 12:15 AM | Show all posts
Kalau Bugis bertutur dalam bahasa Melayu bukan bermaksud Bugis telah menjadi Melayu....Kalau Cina bertutur dalam bahasa Melayu bukan bermaksud Cina sudah menjadi Melayu....simple kan?


-edit- Last edited by Kerta_Angin on 21-11-2013 01:32 AM

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 12:23 AM | Show all posts
tanah ni Allah yang punya...bukan Melayu yang punya...
bukannya Ahmad Albab yg punyer?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 08:53 PM | Show all posts
Kerta_Angin posted on 7-11-2013 12:09 AM
kalau dipikir2 bagus jugak bro..kerajaan mesia mendengung2kan ketuanan melayu serta menegaskan bah ...

ko jaga je lah negeri Deli dan Riau kau itu ek...tak payah nak sebuk ngan ketuanan Melayu di Malaysia...ketuanan Melayu di Sarawak kat Kuching tu pun dah lama terkubur


Ko tengok cam kitorang kat Selangor x da pun terkinja-kinja megah ngan Melayu...sebab kitorang tahu status bangsa Melayu cuma tunggangan iaitu sebagai bayaran hutang orang Melayu asli kepada keturunan bukan Melayu(tapi Bumiputera)
Last edited by nobito on 9-11-2013 08:55 PM

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 09:01 PM | Show all posts
Kerta_Angin posted on 7-11-2013 12:15 AM
itu mmg betul, tetapi sy berani katakan bahawa rakyat msia asal indo/nusantara saat ini byk yg t ...
rakyat msia asal indo/nusantara saat ini byk yg telah kehilangan identiti asal mrk yg disebabkan kerana proses pemodenan dll. mereka hanya ingin dikenali sbg org melayu msia saja.sedpt2nya tdk mau dikait2kan dgn org sesukunya di indonesia...
salah pendpat kau ni...Indon tu wujud sebelum nenek moyang kitorang datang ke sini

Untuk pengetahuan awak kalau memiilih modenesasi kitorang tak da lah jadi Melayu...kebanyakan kitorang lebih memilih budaya dari sekitar turki dan europe...hokeyyy...bukan nya budaya Melayu yg low class itu
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 09:05 PM | Show all posts
sebab tu lah bahasa Melayu dijangka akan pupus sebab modenisasi kitorang adalah kepada globalisasi (kuasa dunia)...bukannya Melayu...

Macam anak2 aku..aku plan untuk hantar ke sekolah dimana pelajarnya berkomunikasi dalam English...dalam rumah aku nanti pon aku larang gunakan bahasa Melayu
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 12:53 PM
ko jaga je lah negeri Deli dan Riau kau itu ek...tak payah nak sebuk ngan ketuanan Melayu di Malay ...

betul apa sy ckp ...mmg kenyataan...majoriti 'bangsa' melayu masih belum mampu bersaing dgn bangsa cina...itu lah perlu ada keutamaan khusus pd org melayu supaya tdk terpinggir di tanah air sendiri...kan ke bagus tu..

di mana letak salahnya?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:21 PM | Show all posts
Kerta_Angin posted on 9-11-2013 10:15 PM
betul apa sy ckp ...mmg kenyataan...majoriti 'bangsa' melayu masih belum mampu bersaing dgn bangsa ...

Melayu masih belum mampu bersaing walaupun dengan Non-malay Bumiputera
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 01:01 PM
salah pendpat kau ni...Indon tu wujud sebelum nenek moyang kitorang datang ke sini

Untuk peng ...


takdenye org msia ikut budaya europe...itu cuma segelintir org yg taksub sgt ngan budaya mat saleh...

'setinggi2 terbang bangau, hinggapnya di kubangan juga' Last edited by Kerta_Angin on 21-11-2013 01:34 AM

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:26 PM | Show all posts
Kerta_Angin posted on 9-11-2013 10:22 PM
takdenye org msia ikut budaya europe...itu cuma segelintir org yg taksub sgt ngan budaya mat saleh ...

bukan suma orang europe tu tak senonoh...mereka moden dan maju serta bertamadun tinggi berbanding melayu..

cuba bandingkan indonesia dengan europe jauh sangat bezanya kan...mesti malaysia perlu mencontohi modenisasi Europe....
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 02:21 PM
Melayu masih belum mampu bersaing walaupun dengan Non-malay Bumiputera

saya ckp 'bangsa melayu' tu...termasuk awak sekali...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:29 PM | Show all posts
Kerta_Angin posted on 9-11-2013 10:26 PM
saya ckp 'bangsa melayu' tu...termasuk awak sekali...

sesuka hati awak nk klaim orang lain sepuak layu awak...nampak desperate sangat...hurmmm curious
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 02:26 PM
bukan suma orang europe tu tak senonoh...mereka moden dan maju serta bertamadun tinggi berbanding  ...


iyelah...yg baik tu perlu dicontoh...tak kira asal dr mana.

tp takkanlah semua nak diikut sampai dlm rumah pun nak spiking2..melarang anak2 ckp melayu bagai...mkn spaghetti je memanjang...mindset apakah ini...? Last edited by Kerta_Angin on 21-11-2013 01:36 AM

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 02:29 PM
sesuka hati awak nk klaim orang lain sepuak layu awak...nampak desperate sangat...hurmmm curious ...

bukan ke di mesia cuma ada 3 bangsa utama saja...melayu,cina,yindia

pas tu org asli..sabah-sarawak.

kalau awak x masuk melayu...tang mana pulak posisi awak...

org jakun....iban?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:44 PM | Show all posts
Kerta_Angin posted on 9-11-2013 10:42 PM
iyelah...yg baik tu perlu dicontoh...tak kira asal dr mana.

tp takkanlah semua nak diikut sampa ...

benda normal la kalau kat Selangor...cikgu2 English di Malaysia pon suruh but camtu...dalam rancangan My English pon ada denda 10sen untuk setiap perkataan bahasa Melayu dalam kelas English....benda ni memang culture orang Selangor & kL sebab kat sini x da melayu asli
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076678s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list