JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
89268
View
511
Reply

♣ ARKIB DEBAT TERBUKA ANJURAN BOD MKST ♣↖

[Copy link]

Author: dauswq       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-5-2010 09:38 AM | Show all posts

♣ ARKIB DEBAT TERBUKA ANJURAN BOD MKST ♣↖

Post Last Edit by dauswq at 17-1-2012 09:33


              




Tarikh penyertaan:

~15 May -  31 May 2010 ~

Tarikh Debat:

~13 June 每 31 August 2010~

Tarikh Pengumuman pemenang:

~1 Sept 2010~


FB Penyiar Rasmi:

MKST


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2010 10:27 AM | Show all posts
Post Last Edit by chewan at 14-5-2010 16:35





1- Pertandingan yang julung-julung kalinya diadakan untuk mempamerkan bakat debat di kalangan forumer CAR.Isu yang menjadi bahan bicara adalah sains dan teknologi.

2- Pertandingan debat ini dilakukan secara ※hall of fame§ di mana setiap calon akan bertanding sehingga ke peringkat akhir. Maksimum penyertaan adalah sebanyak 8 orang yang TERPILIH sahaja.

3- Debat dilakukan secara individu dan bukan berkumpulan.

4- Masa di ambil untuk satu perlawanan ※debate§adalah sekurang-kurangnya 2 jam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2010 10:30 AM | Show all posts
Post Last Edit by chewan at 14-5-2010 16:41





1. Meningkatkan keupayaan berfikir dan kebolehan menangani hujah isu yang diutarakan.

2. Meningkatkan keyakinan diri setiap forumer dalam menjalani ranjau hidup berforum.

3. Menjadikan forum CARI bukan sekadar bahan picisan tetapi sebagai tempat forumer menimba ilmu yang bermanfaat dan      mempelajari sesuatu dari sesi debat.







Ahli forumer yang berdaftar dan mempunyai kredit lebih 100 sahaja dibenarkan untuk menyertai.

Penyertaan terbuka kepada semua forumer termasuk admin, supermod, moderator dan forumer biasa.

Untuk menyertai, sila balas "Saya menyertai debat " di ruangan thread ini.

Selepas sesi debat berakhir, 1st, 2nd & 3rd pemenang diminta mengisi borang yang disediakan oleh pihak mod dan dihantar terus ke pihak admin untuk pemprosesan hadiah.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2010 10:33 AM | Show all posts
Post Last Edit by chewan at 14-5-2010 17:16


Semua forumer forum Cari khasnya:


1. Selain juri, debater & pengacara, anda tidak DIBENARKAN reply posting debator.
Tindakan ini akan menyebabkan anda hilang kredit serta-merta.

2. Tidak DIBENARKAN spamming, advertising, provokasi . Jika berlaku, anda akan di§ban§kanoleh pihak mod.

3. Anda sebagai pemerhati(audience) boleh bertanya soalan HANYA semasa sesi soal jawab. Sesi soal jawab akan diumumkan oleh pengacara selesai sesi debat.

4. Thread debate akan dinaikkan red. Perm sekurang-kurangnya 2. Bukan forumer perlu mendaftar ahli forum terlebih dahulu untuk melihat hasil posting debater.



Debater:


Debater HANYA dibenarkan menyampaikan hujahmereka. Borak tidak dibenarkan sama sekali.

• Debater tidak dibenarkan membuat provokasi terhadap pihak lawan.

• Debater perlu menunggu arahan dari pihak pengacara sebelum berhujah dengan pendahuluan dan isi pertama.


• Debater harus bertanggungjawab dengan menyediakan teks hujah sebelum berdebat. Teks dalam bentuk karangan yang jelas dan teratur, bukannya dalam bentuk points form. Karangan dalam BAHASA MELAYU amat dititikberatkan.

• Selepas sahaja anda menyampaikan hujah,biasanya akan ada ※counter statement ※ dari pihak lawan. Rebuttal: Pihak lawan akan menyampaikan teks bantahan untuk membalas hujah tersebut. Selepas itu, anda
boleh menyatakan samaada mahu balas atau terus dengan hujah ke-2. Anda boleh minta berapa lama masa diperlukan untuk menjawab ※rebuttal§:

Cth: ※Pihaklawan: saya membantah hujah anda§ ...(sambung teks bantahan)

          ※Anda : (pilih ) saya memilih untuk menjawab. Berikan saya 15 minit.§


• Selepas anda menjawab ※rebuttal§ pihaklawan, pihak lawan tidak DIBENARKAN membantah jawapan anda. Sebaliknya, anda perlu meneruskan dengan hujah ke-2

• Kronologi hujah ditunjukkan dalam rajah dibawah.

• Selepas penutup, akan ada sesi soal jawab dengan penonton. Penonton boleh bertanya soalan. Hanya 3 penonton yang membuat posting terawal sahaja dilayan, berikutnya tidak akan dilayan.

• Selesai sahaja rehat, pihak lawan perlu memulakan dengan pendahuluan dan hujah pertama, dan seterusnya mengikut kronologi.

• Permarkahan dibuat seperti berikut:

        50% undian dari forumer lain yang memerhati debat
        50% markah diberi oleh pihak juri

     VS  

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2010 10:34 AM | Show all posts
Post Last Edit by chewan at 14-5-2010 18:35



Pendahuluan dari pihak penyokong

+

Hujah pertama dari pihak penyokong <= counter statement

+

Hujah kedua dari pihak penyokong <= counter statement

+

Hujah ketiga dari pihak penyokong <= counter statement

+

Penutup



Rehat



Pendahuluan dari pihak pembangkang
+

Hujah pertama dari pihak pembangkang <= counter statement

+
Hujah kedua dari pihak pembangkang  <= counter statement

+

Hujah ketiga dari pihak pembangkang <= counter statement
+

Penutup






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2010 12:38 PM | Show all posts
Post Last Edit by dauswq at 14-11-2010 22:03






























Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2010 08:33 AM | Show all posts
Post Last Edit by chewan at 18-5-2010 19:20




^@Penyertaan@^



1. Juwaini




2. Mysara





     3. Winamp05





4. aza



  

5. unekspected






6.pinklollilop




7.baronista




8. teky



9. cmf_almondpecan



  



    10. Temantidox

     


11. hasmania

   

    12. lonso

   
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 12:07 PM | Show all posts
Saya menyertai debat...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2010 12:22 PM | Show all posts
Saya menyertai debat...
juwaini Post at 15-5-2010 12:07


Terima kasih
aku dah masukkan nama u dlm debater;)
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 12:23 PM | Show all posts
sara pun terasa nak asah kuku, ingin sertai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2010 12:29 PM | Show all posts
sara pun terasa nak asah kuku, ingin sertai
mysara Post at 15-5-2010 12:23


thx u
2nd debater
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 01:19 PM | Show all posts
Walaupun aku tahu jiwaini bukan lawan debat aku, tapi........

Saya ingin Menyertai Debat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2010 01:23 PM | Show all posts
Walaupun aku tahu jiwaini bukan lawan debat aku, tapi........

Saya ingin Menyertai Debat   : ...
winamp05 Post at 15-5-2010 13:19


terima kasih winamp05
3rd debater
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 01:34 PM | Show all posts
boleh bagi tajuk-tajuk tak.... macam best saja....
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 01:39 PM | Show all posts
boleh bagi tajuk-tajuk tak.... macam best saja....
mr_brown Post at 15-5-2010 13:34



    tajuk secara specifik belum ditentukan lagi...pihak moderator akan mengumumkan tajuk debat selepas jumlah penyertaan mncukupi status pertandingan....pemilihan tajuk adalah umum dalam ruang lingkup Sains dan teknologi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2010 01:43 PM | Show all posts
Reply 14# mr_brown

sampel tajuk debat

1- Pendermaan organ, teknologi stem cell, tissue engineering ( mana lebih
baik )- fokus pada biologi
2- Isu teknologi nuklear ( antara keperluan, kehendak dan keselamatan )-fokus pada kimia dan nuklear
3- Penghasilan kenderaan mesra alam ( relevan atau tidak )-fokus teknologi
4- Isu global warming - siapa harus bertngungjawab ( saintis atau pemaju )-fokus alam sekitar


tajuk in general...tak terlalu spefisik ngan bidang tertentu
kalau banyak membaca isu semasa tentang sains & teknologi
boleh je
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:03 PM | Show all posts
Meh aku bagik tajuk : pembinaan janakuasa nuklear di malaysia,wajar atau tidak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:04 PM | Show all posts
Meh aku bagik tajuk : pembinaan janakuasa nuklear di malaysia,wajar atau tidak?
shazuyi Post at 15-5-2010 14:03



    ko xnk join ke debate nie...ko pon berbakat pe.......
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:06 PM | Show all posts
ko xnk join ke debate nie...ko pon berbakat pe.......
chewan Post at 15-5-2010 14:04



   tunggu dan lihat
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:23 PM | Show all posts
tunggu dan lihat
shazuyi Post at 15-5-2010 14:06



    okey.....ajak2 la member2 CI ko join skali
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:36 PM | Show all posts
macam best je....nak join tapi aku final exam 10-25 june 2010 ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2010 02:41 PM | Show all posts
Reply 21# pinklollipop
ye ker
tak pe
ai cube letakkn nama u sbg debater yg bertanding pd tarikh sekian2

Round 1, 2, 3  & 4
13 Jun - 5 July
ai boleh selaraskn u luar dr waktu exam...
so nnt klu dh konfirm
pm me specifically masa yg u betul2 lapang
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:42 PM | Show all posts
macam best je....nak join tapi aku final exam 10-25 june 2010 ni.
pinklollipop Post at 15-5-2010 14:36



    lolly exam eh....mungkin boleh rujuk balik waktu pertandingan berlangsung..tapi agak risky la sbb sure lolly nk prepare study 4 ur final exam kan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:43 PM | Show all posts
@ lolly

yup rujuk statement dauswq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2010 02:44 PM | Show all posts
Reply 23# chewan
tu la better aku letakk die pas 25 Jun tuh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050775s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list