Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22144
View
125
Reply

nk mintk pendpt mcmner nk urus kewangan aku yg tgh meruncing ni..plzz

[Copy link]

Author: mama_humaira       Show all posts   Read mode

Post time 2-7-2010 06:12 PM | Show all posts
alahai cm tkt plak...hurm nsht sy dr org yg blum kawen ni kak, rajin2 bg duit kat mak pak insyallah ckp je
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2010 11:20 PM | Show all posts
cik hazel branch mana? jom kita ngeteh..
amirul_nazri Post at 30-6-2010 17:22



    hehe ngeteh tu menda? siyes xtau...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2010 11:26 PM | Show all posts
Reply 79# jenglut


    hehe thnx incik jenglut. jap nk usya2 thread ni dlu. part time as agen prudential ke? ritu ade gak org promote. tp, xamk pun coz dah amk insuran cimb aviva tu. tp dnt know la which 1 yg ok...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2010 11:35 PM | Show all posts
alahai cm tkt plak...hurm nsht sy dr org yg blum kawen ni kak, rajin2 bg duit kat mak pak insyallah  ...
mssuci Post at 2-7-2010 18:12



    hehe kat parents tu pun dok bg gak, tp kdg2 rasa cm xckup untuk diri sndr ni. nk cut elaun bulanan parents xsampai hati lak. dlu diorg penat2 besarkn kite, lg byk duit nk pakai. kite sedap2 jek mintak itu ini. :cry: skrg ni la time nk balas jasa diorg.
myb rezki ni pun da ckup actually. cuma sy jek xreti urus kot. org lain gaji sama jek...bole je hidup beranak pinak da pun..
huhu hope allah murahkan la rezki kita..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2010 07:05 AM | Show all posts
bagus thread ni
buat aku terpikir psl hidup aku
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2010 11:33 AM | Show all posts
Post Last Edit by amirul_nazri at 3-7-2010 11:42

Lagu nie aku tujukan utk TT dan mereka yg sedang menghadapi masalah kewangan meruncing..

cuba tgk ceta The Pursuit of Happyness...lakonan will smith..org susah yg sampai di tinggalkan isteri, tidur dlm tandas, duit dlm dompet tinggal beberapa puluh USd sahaja..dia tak berputus asa , sentiasa berfikiran positif mencari jalan keluar dr kesusahan demi kebahagiaan anaknya...

zaman gelap aku dulu..hari2 watch cd ceta nie...movie yg sungguh inspired

rezeki ada di mana2 di sekeliling kita..mintak tuhan tunjukkan jalan sahaja

Good luck ....

Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2010 04:21 PM | Show all posts
hehe kat parents tu pun dok bg gak, tp kdg2 rasa cm xckup untuk diri sndr ni. nk cut elaun ...
hAzEL^nut Post at 2-7-2010 23:35



wlupun akak ni mmg jenis tak mintak itu ini dari parents still akak bg bila dh keje....time study akak keje every semester break as minah kilang, salesgirl, cashier dll tuk cover duit yuran & buku next semester...akak tunggal ppuan dari 9 beradik mmg independent....adik2 lelaki habis keje mak ayah belikan moto..tp akak usaha beli moto sndiri....kumpul duit sndiri msuk U...dari zaman bujg lps keje smpi skrg ni 100% keperluan mak akak yg support....dia lebih selesa mintak dari anak ppuan dari suami & anak lelaki.....tiap kali balik kg wlupun tggl sekeping je duit still bg kat mak....insyaallah lps tu ada rezeki lain tuk kite....
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2010 05:35 PM | Show all posts
masalah kewangan aku x de la meruncing, cume aku rase aku x mengoptimumkan pengurusan kewangan. simpanan ade sket2 (ASB, saving acc) tp simpanan bulan2 x tetap
aku xde tanggungan yg besar, except study loan, duit belanje diri (sewa bilik, makan, minyak, maintenance kete, hiburan)
aku agak boros bab travel, duit slalu abis utk jln
terpk nak beli insurans , tp x tau mana yg sesuai & berpatutan

cemane aku leh improve & opmtimizekan pengurusan kewangan skrg ye?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2010 09:20 PM | Show all posts
wlupun akak ni mmg jenis tak mintak itu ini dari parents still akak bg bila dh keje....time st ...
220796 Post at 5-7-2010 16:21



    thnx akak for da advice.. tu la..insyaallah allah murahkn rezki kita. THE MORE U GIVE, THE MORE U'LL GET BACK!
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2010 01:09 AM | Show all posts
Reply 35# Bell


    agree...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2010 09:01 AM | Show all posts
Reply 22# mama_humaira


    b4 i pernah terpikir nak buat personal loan coz nak kahwin within dis year..then bila i fikir balik, buat pe i nak tambahkan hutang bulan2 lg,nti after kahwin kena ikut perut disebabkan hutang..buat masa skrg i takde buat apa2 personal loan lg except loan keta n hutang credit card sume i da settlekan..so,alhamdulillah skrg ni dgn gaji i,i bleh saving n beli apa yg i nak tanpa berhutang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2010 03:23 PM | Show all posts
Reply 91# fafalurvely

okla tu..coz u dh beringt sblm terkena..mcm i actually xde prancngn dlm pengurusan kewangn...nk kt meruncing sgt xder la msh lg ckp mkn pakai cume dr gaji yg ade xblh spend utk simpanan coz trlebih komitmen utk byr personal loan selama 10 thn ..wlubgaimanepun i bersyukur coz i x guna credit card..klu x mesti parah punye..
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2010 03:42 PM | Show all posts
hidup amat bahagia biler takder hutang......
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2010 12:23 PM | Show all posts
sama cam haku gak..
gaji 3K pon tak cukup..
adehh.. next month nak wat part time..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2010 12:13 AM | Show all posts
sama cam haku gak..
gaji 3K pon tak cukup..
adehh.. next month nak wat part time..
ajis_kg Post at 9-7-2010 12:23



    bang,

bukan gaji 3k aje yg tak cukup..org yg gaji 30k pun ada merungut tak cukup..sbb size badan lebih dr size kain..huhuh
cepat2 berubah..di samping berusaha keje part time bagai, jgn tinggal 3 perkara - sunat dhuha, ayat 1000dinar & sedeqah kat mak ayah/masjid..insyallah berhasil
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2010 08:14 AM | Show all posts
bang,

bukan gaji 3k aje yg tak cukup..org yg gaji 30k pun ada merungut tak cukup..sbb  ...
jenglut Post at 14-7-2010 00:13



   

betul tuh..
mcm last month ade sedare aku sakit..
aku mase tuh tengah tenat gak.. pulus takde..
tapi psl kesian sgt nengoknya..
aku hulur gak 50 hengget..
bajet tinggal 200 jer lagik..
padahal baru awal bulan..

pastu seminggu lepas tuh..
mengeluh laa duit dah abis..
aku try pegi giant..
teringat satu card agro bank..
try laa cucuk.. rasenya ade lagik belen 60 henget..
check baki.. terkojut mak aii.. ade 1500 lagik..
entah dari maner tah duit tuh..
aku sapu ajer laaa
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2010 12:42 PM | Show all posts
bang,

bukan gaji 3k aje yg tak cukup..org yg gaji 30k pun ada merungut tak cukup..sbb size badan lebih dr size kain..huhuh
cepat2 berubah..di samping berusaha keje part time bagai, jgn tinggal 3 perkara - sunat dhuha, ayat 1000dinar & sedeqah kat mak ayah/masjid..insyallah berhasil
jenglut Post at 14-7-2010 00:13



bagusla petua bang jenglut nih, tq
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 01:41 PM | Show all posts
Post Last Edit by yong_ayie at 31-7-2010 13:42

bolehkah saya tumpang thread nie nak minta buah pandangan??? sebab saya pon pening dgn situasi kewangan saya....begini ceritanya...

saya dan suami memang tak cukup duit jer setiap bulan.. saya rasa mcm gaji kami mmg ckit la kan.... anak 2 org, 6tn and 4thn....

gaji saya keje opis rm2300 dan suami keje angkat batu rm1500 selepas tolak epf
saya mmg takde ot and masa nak wat part time kat tmpt lain pon takde sbb balik lewat...
suami lps kompeni tak jadi tutup, dia akan push ot dia smpai kul 10mlm sbb nak cover duit teksi yg dibeli tp tak smpt bawa..... duit ot sebulan dia leh dpt plg tgi rm1000.

flow kuar duit kami [selalunya terlebih2 jer flow kuar dr apa yg tertera ] :
saya:
=rm600 nurseri+tadika
=rm120 kumon math classes (anak very slow dlm math jd dok masukkan dia)
=rm500 minyak+tol
=rm200 barang kering keperluan umah
=rm300 barang basah keperluan rumah
=rm300 loan asb (saya mmg susah simpan duit. last2 amik loan jer sbb x gagal bayar)
=RM150 bil api, air, tepon dan internet
BAKI = rm130 (buat belanja makan saya di opis)

suami:
= rm400 sewa rumah
= rm350 loan kete kancil
= rm350 loan asb
= rm1300 bayaran sewabeli teksi
= rm300 minyak/gas teksi
=BAKI = rm0 (rmm1500 + rm1000=rm2300)

skarang nie kami asik korek duit asb utk topu mana yg kurang.....

PERSOALANNYA: PATUT TAK SAYA JUAL BALIM TEKSI TU... TP AKAN RUGI RM 3000 SBB TAKDE ORG NAK BAYAR MUKJA RM5K LAGI DAH.... teksi ade lagi 4th 4bln utk dibayar....

harap anda yg bijaksana semua dpt membantu saya... terimakasih
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2010 09:59 AM | Show all posts
Reply 98# yong_ayie

salam,

Bukit kalau kita slalu tarah..lama2 pun boleh jd tasik..

suh hubby awak call saya..buat par-time insuran dgn saya

regards
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2010 12:08 PM | Show all posts
Reply 98# yong_ayie


    flow kuar duit kami [selalunya terlebih2 jer flow kuar dr apa yg tertera ] :
saya:
=rm600 nurseri+tadika
=rm120 kumon math classes (anak very slow dlm math jd dok masukkan dia)
=rm500 minyak+tol
=rm200 barang kering keperluan umah
=rm300 barang basah keperluan rumah
=rm300 loan asb (saya mmg susah simpan duit. last2 amik loan jer sbb x gagal bayar) -- A: brapa taun dh bayar? 300*12=3600. kuarkan 3600 dr ASB, bayar lump sump kt bank, so everymonth x payah bayar....i think its better than you kuarkan duit ASB sbb nak cover yg x cukup...
=RM150 bil api, air, tepon dan internet
BAKI = rm130 (buat belanja makan saya di opis)


suami:
= rm400 sewa rumah
= rm350 loan kete kancil
= rm350 loan asb -- A: buat seperti diatas, 350*12=4200. Bayar lump sump, amik dr dividen ASB.  
= rm1300 bayaran sewabeli teksi -- A: klu x guna, jual saja...or...sewakan. Better dr you pay RM1300 every month. if 1 year, 1300*12=15600,...tp klu jual just rugi 3000...apa nk kisah...RM1300 can be used utk other punya investment yg better...Or..suami quit keje...bawak teksi saja...I believe dgn buat camni...gaji die skang akan lebih kurang sama je dgn bawak teksi + kesihatan yg lebih baik...
= rm300 minyak/gas teksi -- A: ? teksi still jalan??i thought die xde masa bwk teksi...
=BAKI = rm0 (rmm1500 + rm1000=rm2300)

skarang nie kami asik korek duit asb utk topu mana yg kurang.....A: Jgn korek dh every month sbb nak topup yg kurang...pay lump sump..

PERSOALANNYA: PATUT TAK SAYA JUAL BALIM TEKSI TU... TP AKAN RUGI RM 3000 SBB TAKDE ORG NAK BAYAR MUKJA RM5K LAGI DAH.... teksi ade lagi 4th 4bln utk dibayar....A: Jual saja...or berenti keje..bwk teksi full time..

harap anda yg bijaksana semua dpt membantu saya... terimakasih : A: your financial issue bknnye big mana pon...cuma you gabra sbb you dlm that position...bertenang, anaylze your expense, re-plan, re-calculate, execute...this suggestion is moderate, i dont see risk here except ada benda yg x didedahkan disini.....No worries, Good Luck...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.157965s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list