Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
13449
View
122
Reply

berniaga - antara semangat dan modal

[Copy link]

Author: hazel23       Show all posts   Read mode

Post time 27-6-2010 12:48 AM | Show all posts
banyak ilmu baru yang aku belajar bila experience peoples dah mula menulis...terima kasih semua..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 12:50 AM | Show all posts
memang usahawan tulen, aku mmg minat nak tahu part2 yg berliku tu, one day maybe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-6-2010 01:06 AM | Show all posts
dik... yg berliku2 malam ni, adalah satu kenangan indah.. teramat indah..

percaya pada diri sendiri, semangat jgn kasi kalah.. bila agak2 merundum tu, fikirkan usahawan genuine macam sinar ni, masa berliku tu memang kalau tak cukup iman, rasa nak hantuk kepala..kan.. kan.. kan..

lepas tu, tak cukup itu, akan datanglah pelbagai2 cabaran lain.. tapi optimislah.. semua kesukaran itu bukan lah dugaan semata2.. tapi Allah nak prepare kita pada benda yg lebih besar...

dan berhati-hati juga memilih kawan.. tak semua kawan nak susah dan menangis bersama-sama..

sinar kena bukak satu thread suka-duka meminjam dari bank, dari hari pertama melangkah masuk bank ... balik dgn borang, bukan setakat google website bank.. sebab kekadang produk diluar website lebih cantik dari dalam website...

macam2 dokumen nak prepare.. pastu bila kita ingat semua dokumen dah lengkap... ada lagi yg nak submit... bila kita ingat interview bank telah berakhir... rupanya ada lagi yang tak cukup... the do and the dont...

biar usahawan2 tulin tau apa yg perlu disediakan dari sekarng.. bukan prepare kertas jer dek... kekadang bank tak baca pun... dia lebih suka tengok figure2 kat cash flow tu.. especially figure2 yg tunjuk loan repayment.. realistik atau tidak...

dan dalam berniaga ni pun,kalau modal tak der masalah... mungkin production pulak tak leh deliver, customer beralih arah, ni belum bab masuk akaun tak jaga betul..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 01:25 AM | Show all posts
dan satu lagi PUNB telah menghantar perantis 2 orng utk belajar bisnes dengan saya.. MENTOR.... alhamdulillah diberi kepercayaan oleh pihak PUNB..

Itulah saya anggap punb telah menghatar duit pada saya ... hehehe )

saya mengucapkan tima kasih berbanyak kepada kawan2 yg telah menolong saya...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 01:27 AM | Show all posts
oh lupa.. sebelum tido ni.. sebenarnya saya skrng di Bangkok dikilang saya...

peranan saya skrng mengeluarkan sebanyak mungkin.. dan pemasaran yang berkesan.. saya datang ke bangkok dengan semangat baru yg bertambah.. sambil2 berbincang ni saya selit tulis sekejap utk tatapan mesra bersama kawan2 disini...

saya sedang berbicang bagaimana ingin mengeluarkan baju muslimah saya sebanyak 25ribu helai sebulan...  

sambung kejap lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 01:38 AM | Show all posts
kagum dgn semangat sinar
harap2 liza pun boleh jadi mcm u
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 02:34 AM | Show all posts
sinar kena bukak satu thread suka-duka meminjam dari bank, dari hari pertama melangkah masuk bank ... balik dgn borang, bukan setakat google website bank.. sebab kekadang produk diluar website lebih cantik dari dalam website...

macam2 dokumen nak prepare.. pastu bila kita ingat semua dokumen dah lengkap... ada lagi yg nak submit... bila kita ingat interview bank telah berakhir... rupanya ada lagi yang tak cukup... the do and the dont...  ...
hazel23 Post at 27-6-2010 01:06


suka saya pasal ni...

mcm2 liku turun naik bank... mara.. tekun dan pelbagai...

sebelum lulus loan saya utk bangunan tu..ujian ALLAH datangkan sngat hebat.. saya citer sikit je dulu...

orng minta utang-
sale turun sikit-
kebetulan semua tu berlaku ketika awal bulan yg mana overhead puluh2 ribu kena kuarkan-
loan2 lain pun kena reject -
document sah sah tak lengkap..-

apa lagi ye.. nanti laa sambung..ngatuk plak dahhh..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 10:58 AM | Show all posts
wah..nmpknya ni mcm dah bisnes besar2an. tp kalo nk strt from kecil-kecilan cmna? minat sket2 je, modal xde, tp desperately perlukan duit. so, cmna kalo keadaan gini? perlukah teruskn niat nk wat bsnes tu? or cri part time lain sbb xbpe minat berbisnes?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-6-2010 01:23 PM | Show all posts
dalam hidup kita, ... byk halangan2 dan cabaran2 mengelilingi kehidupan kita... ada yg kita berjaya tempuhi, ada juga yg kita tak peduli

cuba ambil satu halangan yg telah anda berjaya tempuhi, pernahkan anda terfikir anda boleh berjaya menepis atau mengharungi halangan tersebut.

ambillah pendekatan yg sama dlm berniaga... saya cuma nak ingatkan... berniaga ni boleh berjaya bukan hanya krn modal yg cukup... mungkin (ni contoh sajer), modal pd hari ini hanya cukup utk tanam pokok pisang, bila pisang dah berbuah.. mungkin kita ada modal utk goreng dan jual tepi jalan, bila modal dah bertambah, mungkin kita boleh buka kedai utk "hi tea" (kira mengetehlah), bila dah maju dan modal bertambah, kita beli kedai tersebut dan sebagainya..

waimanya, jangan jadikan modal sebagai alasan utk tidak berniaga, 9/10 rezeki datang dari berniaga.. apa yg manis mengenai kejayaan berniaga bukanlah $ dan sen (tak jumpa icon sen lah), tapi segala liku2 jalan...

i think if we ask sinar... deeply in his heart, dia pun tak sangka dia mampu mengharung segala liku2 jalan...

never estimate keupayaan diri sendiri.. look at elle, now she knows she capable to get million of project, and along the way to close the deal, she learned another valuable lesson.

tukar angan2 anda ke impian, dan impian hanya tinggal impian kalau tiada tindakan

perahu tak berdayung sendiri dik oooiiii....
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 06:15 PM | Show all posts
cuba ambil satu halangan yg telah anda berjaya tempuhi, pernahkan anda terfikir anda boleh berjaya menepis atau mengharungi halangan tersebut.

hazel23 Post at 27-6-2010 13:23

statement yang memberi impak...dapat memotivasikan diri dan menguatkan semangat...

mungkin perlu diteruskan apa yang dah dilaksanakan...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 06:34 PM | Show all posts
sebelum lulus loan saya utk bangunan tu..ujian ALLAH datangkan sngat hebat.. saya citer sikit je dulu...

sinar_inspirasi Post at 27-6-2010 02:34

sekarang ni turn aku lak menerima ujian...

semoga aku cekal dan tabah seperti korang sume...amin....
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 07:12 PM | Show all posts
sekarang ni turn aku lak menerima ujian...

semoga aku cekal dan tabah seperti korang sume...ami ...
zaidi_MZZ Post at 27-6-2010 18:34



    aku turut mengaminkan. n semoga allah permudahkn segala urusan.   hope nnt aku susah, ramai yg boleh mndoakn aku..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 07:57 PM | Show all posts
dah lama jd silent reader kat board nih. betul2 bg motivasi utk org2 cam aku yg masih 50-50 nak meniaga + kekangan modal...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 08:21 PM | Show all posts
buat je..yg penting kita yakin apa yg kita buat.. dan kita yakin kita perolehi sesuatu kalau kita betul2 berusaha
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 09:12 PM | Show all posts
seriously, aku mmg suke baca kisah usahawan sebelum dia berjaya. Kisah susah duka kuciwa. Sebenarnya kat situ la key utama yg menyebabkan hanya sorang usahawan dari 10 yg berjaya selepas 5 tahun.

so kisah2 dan tips2 drp akak hazel, bro sinar atau para usahawan berjaya lain mg bagus sgt utk jadi panduan yg ampuh. Aku pun masih kena byk belajar...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 10:03 PM | Show all posts
yup..jadikan kesusahan org n kejayaan diorg as sumber insprasi..{:1_144:}
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 10:22 PM | Show all posts
utk meniti menuju kejayaan perlu kuat semangat... dugaan banyak woooo.. tp itu lah hakikatnya...  percari emas perlu memasuki hutan tebal ... pencari berlian perlu melalui liku2 bukit berbatu... nelayan perlu meredah ombak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-6-2010 11:50 PM | Show all posts
kekalkan semangat, kuatkan impian, usaha, usaha, usaha, ... berkat usaha tanpa kenal penat lelah.. InsyaAllah, akan diberi jalan keluar dari segala pemasalahan..

dan bila dah ada diatas, jangan lupa waktu anda susah dibawah..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 11:54 PM | Show all posts
memang pening jugak nak cari modal pusing...raya dah semakin hampir...time ni pulak lawyer nak mintak duit, ingatkan boleh tangguh 2 bulan lagi,.boleh la pusing dulu....
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 03:56 AM | Show all posts
Lebih 51,000 masih gagal bayar hutang TEKUN

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my




PEKAN - Modal sudah diberi tetapi disebabkan gagal dalam perniagaan menjadi punca kira-kira 51,000 peminjam Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) di negara ini masih belum menjelaskan hutang masing-masing.
Mereka membentuk 30 peratus daripada 170,000 peminjam TEKUN yang sudah menerima suntikan modal berjumlah RM1.5 bilion sejak 1989.


Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif TEKUN, Datuk Abdul Rahim Hassan (gambar) menjelaskan, pihaknya terpaksa melonggarkan syarat pembayaran balik untuk mengumpul dana bagi membantu peminjam baru.
"Sebab itu ada bayar balik hanya RM200 sebulan walaupun sepatutnya RM500.

- pandai pinjam pandailah bayar...kalau tak mampu nak bayar takyah pinjam...bila application di tolak..membebel sana sini...bila dah dapat...tak boleh bayar...disiplin la sket...biar bertanggung jawab...bisnes untung atau rugi..bayar tetap kena bayar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078183s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list