Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
13435
View
122
Reply

berniaga - antara semangat dan modal

[Copy link]

Author: hazel23       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 28-6-2010 01:38 PM | Show all posts
Reply 39# tanya


    bang, lawyer sekarang sumer bisnes C.O.D.... kalau tak, dia lak htr surat see ya at court!!!

p.s. bisnes yg paling laris sekrang adalah firma lawyer.. lambat bayar bil hp pun dapat surat lawyer..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 02:47 PM | Show all posts
Reply  tanya


    bang, lawyer sekarang sumer bisnes C.O.D.... kalau tak, dia lak htr surat see ...
hazel23 Post at 28-6-2010 13:38


x juga....
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 11:28 PM | Show all posts
modal mesti ade..,,..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 11:29 PM | Show all posts
wah sinar bestnya dah ade kilang...leh ambik borong ya nanti..tahniah..proud of u bro!!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 11:59 AM | Show all posts
pada satu tahap... semangat sahaja tak cukup... dan tak berbaloi pun...mesti dilengkapi dengan modal secukupnya...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 12:23 PM | Show all posts
pada satu tahap... semangat sahaja tak cukup... dan tak berbaloi pun...mesti dilengkapi dengan modal ...
sinar_inspirasi Post at 29-6-2010 11:59



    betul kata saudara tu... sebab tu sekarang aku cuba cari kerja tetap dan cuba apply loan bank utk berniaga.. untuk balance kan semangat dengan modal.. ada semangat tada modal pun sangkut gak rasanyer..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 12:31 PM | Show all posts
betul kata saudara tu... sebab tu sekarang aku cuba cari kerja tetap dan cuba apply loan b ...
neofim Post at 29-6-2010 12:23



    terbaik....
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 01:31 PM | Show all posts
dalam hidup kita, ... byk halangan2 dan cabaran2 mengelilingi kehidupan kita... ada yg kita berjaya  ...
hazel23 Post at 27-6-2010 13:23


Hazel sesekali bersuara, tak mampu dah aku nak skip..sangat2 memberi semangat kepada aku..
thanks ahkak ke bro ni..hikk..

Lama tak nampak, same goes to elle..lama gak tak nampak posting dia..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 01:33 PM | Show all posts
utk meniti menuju kejayaan perlu kuat semangat... dugaan banyak woooo.. tp itu lah hakikatnya...  pe ...
sinar_inspirasi Post at 27-6-2010 22:22


Bro sid pandai bermain dgn ayat..tak sangka tulisan ko ni..hee...

kena masuk hutan, basuk belukar bagai ek..

InsyaAllah aku akan ingat tu..bukan mudah nak senang...

bile nak ngeteh kat seks 7..tumpang sekerusi..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 01:55 PM | Show all posts
Bro sid pandai bermain dgn ayat..tak sangka tulisan ko ni..hee...

kena masuk hutan, basuk bel ...
tehbunga Post at 29-6-2010 13:33


jarang2 sekali....

datang lah sec 7.. tp call dulu la... sambil2 tgk wall paper 3D saya yang baru sampai..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 02:46 PM | Show all posts
Reply 48# tehbunga

itu jer yg akak mampu nak share dikk ooiii...

kalau baca citer2 usahawan yg mengharungi cabaran2, i knew mcm mana rasanya, coz i d been there, been in their shoes, dan ubat yg terbaik adalah bila baca posting2 motivasi dari mereka yg pernah merasainya sendiri.. my best quote is... sekiranya kita hilang segala2nya.. ingat, KITA MASIH ADA ALLAH.


elle skrg sibuk posing2.. tu yg tak der masa nak posting2...(agaknya kot).
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 03:03 PM | Show all posts
Alhamdulillah setelah melalui  penat jerik, suker duker dlm business, Teh dan hubby skang lebih sabar dan kental dgn segala dugaan mendatang

Modal ada, semangat pun ada..cuma sesekali datang perasaan takut nak mengeluarkan modal, bimbang kisah pahit lama berulang kembali..

Off topik sat, apa pendapat otai jika ada mulut2 keji mengatakan kita memberi makan anak dgn "duit haram"..mendidih dak darah atau pun kita aminkan aje..dgn harapan benda tu akan return kepada yang bercakap....di pihak kita..hanya kita dan Allah sahaja yang tahu
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 03:06 PM | Show all posts
ah~ ~ lama-lama nanti akan tau laa tu semua... itu pun kalau takputus asa .. sebab orng yg putus asa tak pengelaman yang sangat bagus.. hanya sekerat jalan sahaja...

ingat!~ sesuatu yg berharga tidak mudah utk dicapai dalam masa singkat.. jangan jadikan ia sebagai fatamorgana.. ditakuti kecewa nanti...

bleh letak sasaran yang agak sesuai dengan gerak kerja kita sendiri.. sebab kita yang tau usaha kita.. pastikan buat RP sendiri utk capai itu sasaran.. buat pelbagai bentuk jangka panjang dan pendek.. buat dulu.. jangan tangguh.. buat bertahap.. lama2 akan penuh juga..

yang pastinya kejayaan bukan destinasi tetapi kejayaan adalah perjalanan ..

apabila kita perlu berkorban utk kejayaan.. yang pastinya akan tercedera mana2 pihak.. samada perasaan atau pun sesuatu yang lain..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 03:14 PM | Show all posts
nak tambah apa bro sinar cakap... as a usahawan, anda perlu fikir 6 mths ahead, 1 year ahead, 3 years ahead ect... (mcm skrg lah, ramadhan belum sampai, tapi dah fikir pasal belanja raya).. so all ur action today must be base on ur prediction for the next 6 mths.. ni perkara basic jer.

tehbunga, knp nak fikir apa yg org lain ckp... anyway, sedekahkan ajer fatiha pd hamba allah tersebut semoga terbuka terbuka hatinya.. doa yg baik2 jer utk dia dan diri sendiri.

p.s. kita susah bukan org tu kasi makan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 03:25 PM | Show all posts
Off topik sat, apa pendapat otai jika ada mulut2 keji mengatakan kita memberi makan anak dgn "duit haram"..

tehbunga Post at 29-6-2010 15:03

apa yang membuatkan orang tu kata sebegitu rupa...?
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 05:01 PM | Show all posts
saya masa mula2 berniaga,xde semangat..yang ada,duit belen hantaran kawen..meniaga tudung dulu..

lepas dah jalan,baru ade semangat dan modal pon datang dgn sendirinye (suami la) bile tengok kite bersemangat mcm x cukup jam nak meniaga
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 09:55 PM | Show all posts
berniaga - antara semangat dan modalhazel23 Post at 25-6-2010 01:10


bermula berbekalkan semangat jer...

semangat untuk berjaya
dan keyakinan yang tinggi pada kebolehan sendiri...

believe in yourself.........
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2010 09:45 PM | Show all posts
semangat setinggi gunung pun x guna jua
jikalau x da modal

bagi aku lah

sbb zaman skg smua nya kena ada duit baru lehjadi apa sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2010 10:54 PM | Show all posts
Post Last Edit by aarie at 30-6-2010 22:55

modal tak semestinya wang ringgit...

ramai yang punya banyak wang belum tentu boleh berjaya dalam perniagaan
perlu juga ada kemahiran...

berbekal semangat.. mula lah mengumpul modal...
pertamanya modal insan.... kemahiran dan ilmu...

dengan kemahiran yg ada
ramai yg sudi menumpangkan modal untuk diniagakan
bina reputation yg baik... dan mula kumpul modal sendiri...

berbekalkan kemahiran, pengalaman, reputasi dan track record yg baik
banyak institusi2 kewangan yang akan membantu...

yang penting perlu ada kesabaran dan perancangan dari awal
jangan terburu-buru.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2010 06:33 AM | Show all posts
jarang2 sekali....

datang lah sec 7.. tp call dulu la... sambil2 tgk wall paper 3D saya ya ...
sinar_inspirasi Post at 29-6-2010 13:55



   
sect 7 mana ni sinar? shah alam ke?
tempat liza tu, hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080806s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list