Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
13450
View
122
Reply

berniaga - antara semangat dan modal

[Copy link]

Author: hazel23       Show all posts   Read mode

Post time 5-7-2010 09:13 PM | Show all posts
Semangat or modal dua2 kita nak... hiihhi
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 01:25 PM | Show all posts
semangat tu penting..modal sikit2 dulu xpe.

semangat boleh menghasilkan modal..

yg penting jangan tamak dan kedekut ilmu..urusniaga kena jujur dan mesra.

InsyaAllah boleh maju kedepan dan terus berkembang.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2012 10:57 AM | Show all posts
sedar tak sedar dah 2 tahun lebih dah berkecimpung dan jd usahwn kecil-kecilan nih..semuanya berkat cari Forum..mendengar kisah2 suka duka usahwan tegar..

Sekarang lagi masih lg meneruskan bisnes ini dgn tabahnya..walaupun keuntungan tak seberapa, tp masih lg mampu menampung kehidupan hari2..

Dulu, terpaksa ikat perut nak cari modal..nak apply loan waima kredit kad pon asyik tak approved je..tp dengan usaha..berjimat cermat tiap2 bulan nak tambah modal, alhmdulillah..dah ada kredit kad untuk daftar paypal dn dapat jugak apply loan walau pun sikit..tp jadi lah..yg penting kena sabr banyak2..jgn ingat nak senang cepat..jatuh pun cepat..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2012 09:56 PM | Show all posts
terkenang pada kawan saya yg sorang nie..

semangat dia memang kuat
satu semi-d, 2 bungalow dia k ...
aarie Post at 5-7-2010 00:53



    mmg begitu tabah sekali sahabatmu itu...

akak ni baru nak masuk 3 tahun be a bissnesswoman...belum pun tergadai @ terjual apa2....just saving je yg abis sbb dok jadikan modal...tapiiiiii...di tahun ke 3 ni...awal tahun 2012...rasa macam semangat tu dah ilang sebagaimana ilangnya modal2 yg lom balik2 lagi tu..

ni duk tengah pikir2 nak makan gaji balik...sbb rasa dah tak tau nak korek mana lagi nak bayar all the overheads....

namun akak tak pernah menyesal...sbb baru akak tahu...bukan mudah nak berjaya...3 tahun lepas akak mmg berkobar2 dan bersemangat bercampur dengan modal pun ada...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2012 11:12 AM | Show all posts
Sekarang sedang bertatih dalam perniagaan.. kedai baru kedai dan alhamdulillah sambutan menggalakkan..

seronok bile tgk org berniaga dan insya-ALLAH akan berniaga full time tahun ni (berhenti kerja makan gaji)..

Modal ada la sket2 tp semangat berkobar2 untuk berniaga. insya_ALLAH kuat berusaha lebih kita akan berjaya.. lebih2 lagi bila baca web http://www.majalahniaga.com/  memang lagi bersemangat
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2012 07:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by tuna_sandwic at 8-2-2012 22:38

antara semangat dan modal yer
perlu diingat, modal ada dua jenis. tangible dan intangible.

tuna berniaga takde modal tangible iaitu modal dlm bentuk kewangan

masa buka kolej tak de modal satu sen pun yg dikeluarkan sbb tuna guna modal yg intangible
masa tu baru setahun grad Univ dan terikut2 dgn partner yg dok ajak buat kolej ... duit kat tangan mmg takde langsung ler...
kolej IT dan untung besar sampai kami berdua leh beli tanah
kolej maju pastu ada investor labur duit kat kami untuk buat kolej yg besar sket
tapi stop sbb susah berurusan dgn investor yg ada 2-3 orang partner lain lagi... dalam usia muda belia tu tuna dah pandai gaduh dgn para director... huhuhuhuhu...

pastu buka bisnes supply computer dgn partner yg sama tanpa sebarang modal kewangan gak
yg ni, masalah timbul bila nampak untung je partner terus gelap mata dan lari dgn aset dan duit... huhuhuhu...
semua pengalaman tu sangat tak leh lupa

sekarang ni baru ada bisnes yg tetap
Alhamdulillah dah bertahan dan berkembang biak dari tahun 2004 (secara rasmi, tak rasmi 2002) sampai hari ini

bisnes ni pun asal mula takde modal dlm bentuk kewangan pun...
buat ikut style sebelum2 ni
kemudian bila dah semakin nampak maju, barulah invest guna duit gaji sendiri... sedikit demi sedikit... sampai la mampu beli kedai dan ada sewa lagi kedai lain....

sekarang berangan nak cari modal kewangan yg lebih besar... tengah dok congak2 ni samada nak buat loan ke tak... rasanya dah sampai masa kot untuk memerlukan suntikan loan... tapi tak tau lagi la...

baru baca buku motivasi usahawan... pesan penulis tu (hasil pembelajaran dari usahawan jutawan katanya), tak perlu buat loan, tapi buatlah zakat...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 05:41 PM | Show all posts
antara semangat dan modal yer
perlu diingat, modal ada dua jenis. tangible dan intangible.

tuna  ...
tuna_sandwic Post at 7-2-2012 19:13



   apa nama tajuk buku tu......
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2012 12:23 AM | Show all posts
Reply 87# abg_f


    tajuk buku tu kalau tak silap, "Biar Kecil Asal Berhasil" oleh Chef Li

sesuai utk orang2 kecil mcm tuna ni... sepadan sangat dgn semua yg dibincangkan dalam buku tu
InsyaAllah tuna nak cuba membuat pinjaman dari Yang Maha Memiliki Kekayaan... nak cuba dulu dan Alhamdulillah tak sangka sebenarnya tuna dah start sebelum terjumpa buku tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2012 06:06 PM | Show all posts
namun akak tak pernah menyesal...sbb baru akak tahu...bukan mudah nak berjaya...3 tahun lepas akak mmg berkobar2 dan bersemangat bercampur dengan modal pun ada...
tukul Post at 2-2-2012 21:56


jadikan ianya sebagai pengajaran
buat menambah ilmu didada...

jangan cepat putus asa
perbaiki mana yg kurang
dan cuba lagi sehingga berjaya..... insyAllah
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2012 04:34 PM | Show all posts
betul, modal dan semangat kena seiiring..sbb ada org terjebak dlm perniagaan sbb ada peluang..ada org yang berniaga kerana tiada pilihan lain..tp padaku, rezeki berniaga nieh mmg berkat jika kita buat secara berintegriti...mmg susah kita nak dapat duit dari org lain..tapi bila 'payment' masuk, berbunga -bunga hati nieh...skrg daku masih keje, sbb masih nak dapatkan contact yg bersesuwaian..daku set kurang dari lima tahun jerk nak keje jadi kuli org nieh...skrg dah beli lori tiga tan, daftar dgn kementerian kewangan , pinjam duit tekun tuk modal pusingan...daku akan stick dgn lori services sbb itulah duit yang membesarkan daku sampai dah beranak dua..aku takkan biarkan perniagaan arwah abahku nieh jadi tukun..aku nak kembangkannya...selain tuh, daku nak set up perniagaan yang aku mahir sbb masa belajar kat universiti itulah yang aku belajar, itulah construction...daku bersyukur keje sekrang nieh walaupun di tendang dari jaga site ke jaga defect, dan dlm project baru jaga procument plak..apapun aku anggap nieh satu pengalaman yang berharga...aku beryukur dgn apa yang ader..walaupun kadang2 rasa diri nieh macam tak dihargai..kenaikkan gaji tak bersesuwaian dgn kelayakkan..kadang2 bila rasa kecewa, aku tgk balik kad business aku tuh...jd terubat sikit..sbb ada jawatan pengurus kat name card tuh ...huhuhuhu..luahan perasaan sungguh...aku bersyukur dgn apa yang ALLAH s.w.t kurniakan hari nieh..dgn tertendangnyer aku untuk projek nieh, aku belajar jadi juru ukur bahan, aku belajar jaga procument, aku belajar dgn kontraktor berpengalaman dan aku terdedah dgn pekerja-pekerja tapak binaan...dan yang paling penting aku dah pandai buat filling dengan teratur dan kemas...experience nieh mmg berharga..itu yang akan aku bawak apabila aku 100 percent berniaga nanti..insyaALLAH...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2012 05:09 PM | Show all posts
mmg begitu tabah sekali sahabatmu itu...

akak ni baru nak masuk 3 tahun be a bissnesswo ...
tukul Post at 2-2-2012 21:56



    so, sekarang akak mcmana.. masih berkobar2 nk berniaga ke? sy ni baru je nk antar surat resign sebab berkobar2 nak berniaga.. alhamdulillah, matlamat dh jelas.. kene jalan je sekarang ni.. harap2 semangat ni sampai ke hari tua.. aminn :-)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2012 02:27 PM | Show all posts
semangat ni kena selalu di siram, di jaga, di baja.

kalau semangat tinggi - modal ciput - insyaallah boleh bertahan

kalau modal banyak - semangat takde - tu jalan menuju kehancuran - modal jadi liabiliti

tahun ni - relax sikit sebab dah hand over 90% managing the company to the staff - 10% kena pegang - incase staff tak competence...dan staff pun kena hampuk dengan semangat setiap hari supaya bersemangat untuk menguruskan perniagaan kita.

tahun ni - nak tgk opportunity lain lak.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 05:31 PM | Show all posts
aku ni surirumah..bru berjinak2 dlm bisnes...walaupun secara kecil kecilan tp aku tetap bersemangat meneruskan bisnes aku nih...tp bab MODAL ni yg buat aku tak tahan. aku pening mana nak cari modal, seblum nih pinjam duit suami..tak banyak..rm350 jer modal mula2 start dulu. syukur bisnes dpt sambutan.

skrg nih permintaan dr cust semakin bertambah, tp aku tak dpt supply semua...nak beli stok2 semua tu mau ribu riban gak..mana aku nk cekau duit byk tu.. dh la cust ramai hutang (aku wat biz ofline jer jual kat kg), nak tunggu semua habis bayar mmg lambat, so aku kena pepandai cari duit modal sndiri dulu. kadang2 rasa nak luntur jer semangat n passion aku nak teruskan biz ni...mcm2 dugaan...sampai aku stop 2 kali tp cust dok tanya2 napa tak jual lagi..bila aku dpt kumpul duit, aku beli la barang sikit2 n jual..mcm tu la biz aku skrg..mcm biskut jer kejap ada kejap tak ada

kalau ada sapa2 tau kat mana nak buat pinjaman utk bisnes kecil2an macam aku ni, sila pm aku yer..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 08:18 PM | Show all posts
somehow kita kena educate diri kita untuk tak bagi hutang
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 10:47 PM | Show all posts
Reply 93# medd

gambatte kak..semoga berjaya..!!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2012 03:14 AM | Show all posts
somehow kita kena educate diri kita untuk tak bagi hutang
tuna_sandwic Post at 13-4-2012 20:18



   Ya betul, aku seboleh2nya taknak bagi hutang2 nih, buat pening kepala jer. tp kalau bisnes kat kg memang gitu la caranya kot...diorang kan suka main hutang2 tp tetap bayar gak.
aku nak buat strategi baru supaya diorang bayar cash...kalau nak hutang boleh tp aku caj extra rm2 dr harga asal..harap2 berkesan la cara ni tuk educate cust2 aku yg suka berhutang
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2012 03:16 AM | Show all posts
Reply  medd

gambatte kak..semoga berjaya..!!!
Kamen_rider Post at 13-4-2012 22:47



   arrigato gozaimasss... (betul ke aku ckp jepun ni) sama2 lah kita beroleh kejayaan dunia akhirat...amin
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2012 09:36 AM | Show all posts
Post Last Edit by tuna_sandwic at 14-4-2012 09:48

Reply 96# medd


    education is important to ourselves and our customers.... secara analoginya: kalau nak jadi usahawan, kena buka pasaraya yang ada sistem POS berbanding kedai runcit yg guna calculator... ehhehehehe... kedai runcit yg takde sistem POS, tak mampu nak elakkan dari pelanggan buat hutang terakru.... pasaraya yg ada sistem POS, takde hutang terakru... pengalaman melihat abah aku buka kedai runcit kat kampung berembang, hutang terakru melambak2.... last2 tak sempat bertahan terus totop kedai... pastu dok salahkan nasib, apa pasal la asal buat bisnes je tak maju asal buat bisnes je rugi... dari pengalaman dia, aku improvise dan educate diri aku termasuk semua customer aku... waima duduk kampung atau duduk bandar, semua apply undang2 yg sama...

tapikan... selalunya kalau jual hutang ni rega jadi double atau triple... contoh kain cotton beli kat vietnam rm6-10 (4 meter), jual kat customer yg bayar tunai rm25, jual kat customer hutang rm35 (bayar 3kali - 1st: rm15, 2nd rm10, 3rd rm10).. tu contoh je.. selalu tengok orang2 kampung jual kain batik/sutera cam gini le...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 02:50 PM | Show all posts
Reply  medd


    education is important to ourselves and our customers.... secara analoginya: k ...
tuna_sandwic Post at 14-4-2012 09:36



   kg berembang kat ampang ke? aku tinggal area kg berembang tp kg sebenar aku kat sabah hehe..hmm bagus jg idea tu..3 kali bayar..tp barang yg aku jual paling mahal pun rm25..2 kali bayar jer la kot..15-15..

tu la kdg2 aku terfikir gak sampai bila aku nak bisnes kat kg jer..kalau boleh nak gak buka kedai kat pekan tu, market lebih luas..lagipun barang yg aku jual ni mmg tak ramai org jual kt tempat aku..ada pun hargai mak aihh mencekik darah..bayangkan lah harga barang tu kalau borong kat kl boleh dpt rm8, kedai2 kat sana jual barang yg sama rm25 ke atas..tp org beli gak, dah takder pilihan.

aku tgh fikir2 nk ambik loan skrg..mara or tekun...tp nak survay dulu yg mana lebih bagus...lpas tu baru cari lot kedai etc.etc.. bestnyaa kalu dah dpt buka kedai sendiri... tp semua tu hanya akan jd kenyataan sekiranya aku punya MODAL yg cukup...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2012 09:13 AM | Show all posts
betul, modal dan semangat kena seiiring..sbb ada org terjebak dlm perniagaan sbb ada peluang..ada or ...
remizati Post at 15-2-2012 16:34


stars utk awk..teruskan dan teruskan...(*tak reti nak cari dan insert gambar star )
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.348592s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list