Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
39401
View
211
Reply

PENGALAMAN TURUN NAIK BANK UTK WAT LOAN - ATAU MANA2 AGENSI KEWANGAN

[Copy link]

Author: sinar_inspirasi       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-6-2010 08:11 PM | Show all posts |Read mode
SALAM semua.. korang citer laa dulu.. pastu aku citer nanti.. aku just buat tajuk utk pengalaman masing dikongsi.. yang baru2 nak mohon loan tu akan tau laa apa procedur utk dapatkan loan..

sebab ramai yg cuak susah nak dapatkan loan.. sedangkan sebahagian lain senang2 je dapat.. eh betul ke senang?

apa2 pun kongsi pengalaman anda utk dibaca oleh kawan2 lain.. samada baru atau lama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2010 08:17 PM | Show all posts
aku pernah buat loan micro kredit.. mohon rm20k dpt rm8k.. alhamdulillah.. sempat byr setahun pastu tak leh byr.. sebab bodoh sangat byk tangguh.. last2 dah byk dan tak leh byr.. sebab bisnes jatuh.. padahal rm200 je sebulan.. sampai surat saman sebanyak 3 kali.. surat mahkamah 2 kali seingat aku..

masa nak buat loan dulu tak de lah susah sangat.. sebab masa tu dah ada kedai dan masa tu kawan aku yang tolong rekemenkan.. tunggu selama 2-3 bulan jgk baru lulus.. dokument penting dan rangka kewangan semua aku suh abg aku yg buat.. siap semua..

tp lepas tak bayar yg tu.. semua benda susah nak buat.. micro lagi la susah.. pastu bisnes pun menjunam.. sehinggakan nak buka akaun bank utk entreprise pun agak susah..

nanti sambungan utk pinjaman yang lebih byk....
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 09:19 PM | Show all posts
hmm...x sure mcm mane...baru je apply.. tp blom taw kptsn.. dlm mase 3 ari bkje neh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2010 09:44 PM | Show all posts
dulu pernah aku pergi MARA KOTA BHARU.. pegawai dia berlagak nak mampus mcm MARA tu dia punya.. hahaha... ( masa tu aku nak marah sangat ).. last2 aku merajuk tak jadi mohon sebab pegawai tu je... bodoss punya keputusan..

padahal sikit lagi nak siap... tangguh punya tangguh.. abis citer... sehinggalah bisnes merudum dan cek byk tendang.. tak leh wat pe...

lepas ok je akaun..nama bersih ngan bank selama setahun..cuba pegi CIMB.. nah@\!! tak layak langsung.. nama katanya masih tak bersih.. huhu... patut pun.. sebab micro kredit tak bayar lama...

selama 2 tahun aku pun pegi laa ke BSN byr perabih loan tu.. rm6k.. tp kena lepas 6 bulan sekurang2nya...

masa nak beli kereta plak.. tak lepas jgk sebab kereta pernah kena tarik... tp dah byr pun.. tp dia cakap tak layak.. aku pegi jumpa sendiri manager.. adusss.... semua tak layak.. ( padan muka ) sebab tak berhati perut wat kerja...

Ringkaskan cerita pegi RHB.. mohon OD.. tp kena masuk FD 50%.. layak laa selepas setahun berlaku.. tp soal jawab yg sangat panjang.. terpaksa laa menjawab dengan betul dan telus..

selepas setahun RHB dia cakap layak tambah lagi.. aku pun mohon laa.. dia cakap perlu incometax.. aku pun byr laa sebanyak 12k income tax.. abis licin duit dikoreknya...

last last.. tak lulus jgak.. katanya aku tak guna akaun RHB utk rolling... aku guna MBB... yg ni pun hampeh jgk.. byk tergendala projek .. masa ni tertekan jgk laa... sebab utang pun ada byk gak kena selesai.. jualan pun agak slow sikit..

dalam masa yg sama aku mohon dengan bebrapa bank.. semuanya reject.. huhuh.. sakit otak jgk laa rasanya.. tp aku terima je kenyataan tersebut walaupun sakit otak.. huhuhu

satu je aku dlm byk2 aku mohon tu.. aku mohon beli bangunan 3 tingkat di wakaf che yeh.. yang ni walaupun lewat tp ia tetap lulus.. pastu aku dapat duit lagi situ.. alhamdulillah... fasiliti yg dapat dari situ satu kredit kad 50k.. dan OD 400k.. alhamdulillah.. semuanya dah lulus... cuma tak lehamik je lagi.. sikit masa lagi..

so dengan perancangan yg aku nak buat tu.. alhamdulillah bleh terlaksana sikit masa lagi..insyaALLAH...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2010 11:31 PM | Show all posts
Post Last Edit by liena_222 at 28-6-2010 23:34

salam...bgus gak topik nih....huhuh.....loan ouh loannn....
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 12:12 AM | Show all posts
sentiasa kagum dgn kisah2 abe sinar....

suka duka perjuangan
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 12:51 AM | Show all posts
macam brother sinar cakap... thread ni kita kongsi utk panduan mereka2 yg nak, sedang atau sudah give up nak buat loan.

5 tahun berniaga, modal saya rolling kat situ jer, projek pun ambik yg kecik2.. takut tk der duit nak buat projek besar... sekali tu dpt projek 600k.. fuhh... selagi ada kudrat, selagi tu lah rolling.. tak byr rumah, keter, tak cukup lagi tu, credit card sumer caj on company expenses... masa tu bila dpt tau pasal macro credit.. bila pegi jer.. sumer dah habis... bila dengar citer pasal geran, bila panjat  bank, katanya line bisnes tak layak.. hanya layak utk company yg umur 6 bulan-12 bulan..

ntah camane, google mara punya website, base on website, saya cadang nak ambik pinjaman modal, buatlah segala mak nenek punya paper.. bila submit, pegawai tu kata tak layak... give up .. kaki pun melangkah keluar... bila sampai dekat lif, rasa tak puas hati pun datang.. pergi jumpa pegawai tu, tanya dia, apa yg saya layak??? duit ni duit kerajaan, bukan duit awak, huh, marah benar..

pastu pegawai tu suruh calm down, tanya utkk apa saya nak mohon pinjaman, saya tak der kedai, atau produk utk jual.. rupanya pinjaman modal hanyalah utk perniagaan retail, mcm restoran, kedai, bisnes yg offer servis mcmm saya ni, hanya layak utk pinjaman kontrak, maknaya kalau ada kontrak baru bole kasi pinjam utk modal kerja nak deliver kontrak... oooo... saya pun keluarkan LA customer yg 600k, ding dong ding dong.. memang lama dia proses.. akaun kena ada (walaupun tak cantik, yg penting ADA dan UPDATED), owner walaupun ctos dan cris, kita kena buat surat mengatakan sebab dan musabab, detalah 5-6 bulan, akhirnya approved... tapi sebab 1st time, mtk 380k, yg dapat 32k sajer.. tapi pegawai tu cakap, KAK, lain kali kalau ada projek 10k pun, jgn sombong jumpa mara..

tu secebis kisah dgn mara, saya dah dgn mara 5 tahun, rasanya nak masuk juta jugak mara kasi pinjam, selepas pinjaman pertama yg dia kasi 10% dari jumlah yg kita mintak dgn proses 5-6 bulan, selepas itu setiap pinjaman mara kasi 70-80% dari jumlah yg saya mtk, dan proses pun dah tak lama... 2  minggu jer... ada satu loan tu sangkut 30k, sebab customer (govt) tak bayar lagi.. tapi sebab saya nak pastikan akaun saya dgn mara cantik, saya ambik inisiatif utk byr mara 2.5k sebulan.. sakit, memang sakit nak bayar 2.5k dalam keadaan ekonomi skrg.. tapi kenalah sangkut sana sangkut sini, rumah, keter,sumer dah tak bayar ikut time, saya jumpa bnk dan restructure semula...


nanti saya citer pengalaman saya dgn mayban (melalui CGC) 3 tahun lalu - satu pengalaman yg saya anggap amat pahit yet amat bermakna sebab ia mengajar saya erti TIDAK SABAR.

juga pengalaman terbaru dengan mara (dlm keadaan yg mana kita sumer tau mara tak der fund)

dan terkini, pengalaman terus melalui CGC...

skrg saya semakin faham kenapa cina senang nak dpt loan.. bukan sebab dorang  cina, tapi sebab dorang dah faham apa kehendak bank, dan mereka submit mengikut kehendak bank.

selamat membaca...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 01:35 AM | Show all posts
dan buat lah apa yang bank nak..utk tau..jgn tanya kami atau yg ada pengalaman ngan bank.. sebab mungkin tidak faham sepenuhnya...

pegi sendiri  baru lebih tau... danlebih deteil.. best tauuuu
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 08:20 AM | Show all posts
betul sinar.. pendek kata.. pegawai bank yg proses loan tu lebih tau!!!

wow!! bulan ni akan jadi "bulan melawat bank"..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 10:38 AM | Show all posts
aku ni tak pernah wat pinjaman bank. rasa macam susah je.....tapi memang perlulah buat pinjaman. perlu sangat sebab nak wat kilang kecik2.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 11:47 AM | Show all posts
Post Last Edit by neofim at 29-6-2010 11:59

saja celah sikit.. sejak aku buat keputusan berhenti keje dan start berniaga servise computer dan jual barang online aku dah berhutang kredit kad RM15K.. sampai sekarang aku kena bayar balik dan terpaksa kerja makan gaji semula untuk tutup hutang kredit kad.. sakit woo kalau mahu meniaga ni.. pinjam Tekun mintak 50K dapat 5K selepas setahun lebih... aku dah give up meniaga.. sekarang cari kerja tetap.. mungkin lepas ni bekerja dan berniaga lagi ok..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 11:47 AM | Show all posts
apa yang syarat bank nak tu.. mesti penuhi.. kalau tak cukup.. tak yah mimpi la... dan bisnes laa yg mana ada dulu.. atau utang ngan sape2 dulu.. itu lah jalannya..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 11:50 AM | Show all posts
aku rasa cina yang kete2 besar tu semua duit loan dari bank yang diorang rolling.. sebab tokey cina nak wat peternakan kambing pun buat loan 1 juta dari bank pertanian.. bukan la kaya sangat cina2 ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 11:56 AM | Show all posts
orang kaya biasanya akan buat lebih byk loan...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 01:05 PM | Show all posts
otai sudi kongsi pengalaman, sonok baca ni, ambik iktibar dan panduan perkara yang baik, kejap lagik aku khatam..nak maman dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 03:21 PM | Show all posts
Saya benti keje sbb nk bisnes fulltime..
Sbb rasa cm dah tau ssh nk dpt pinjaman perniagaan, sebelum benti saya buat personal loan dulu.. skang dah bukak kedai dan benti keje.. tp mmg memula nk bukak kedai nih mmg ssh kan.. skang nih ok la.. nk kata dpt byk tu tak la sgt.. cukup2 je.. tp kdg tu mmg kais2 gak.. skang nih sy betul2 harap bulan pose dan raya nih dpt sale ok.. so nk amik stok utk raya nih hasben sy lak kene buat another loan... aduii.. mmg mula2 niaga nih cmtu ker? biasanya u oll semua berapa lama tunggu sampai bisnes korg betul2 stabil?

skang nih hubby nampak betul2 risau kalo lepas raya nih pun sale masih tak ok..
dia plak dah start nk carik tmpt sewa yg lebih murah, mcm kedai2 DBKL area wangsa maju..
sy plak yg cuak, dah le dah benti keje nih... dan dulu mmg betul2 convince dia yg sy boleh buat sampai benti keje..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 03:28 PM | Show all posts
biasanya u oll semua berapa lama tunggu sampai bisnes korg betul2 stabil?

jaja25 Post at 29-6-2010 15:21

bisnes aku dalam 2 tahun...

tahun 2010 bisnes aku dah stabil...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 03:31 PM | Show all posts
Reply 16# jaja25



    tgk keadaan jgk berapa lama masa yang kita akan stabil.. rasanya kita akan rasa tak akan stabil sebab kita ada target yg lebih selalu.. dan sudah tentu modal tak akan cukup.. sebabkita bermula dengan modal ngam ngam.. apatah lagi modal tak cukup dan hutang dari orng lain...

saya sendiri masih belum stabil.. tp alhamdulillah bleh laa bertahan.. dan suntikan selalu kena ada jgk.. kekadang untung kekadang tak de untung.. cukup2 bleh wat makan.. bayar gaji dan overhead lain.. nak simpan harapkan insuran n unit trust je..

saya amik masa 3 tahun selepas kejatuhan saya hari tu.. alhamdulillah walaupun untung tak byk lagi.. tp sale sebenarnya dah cecah ratusan ribu sebulan.. mungkin sebahagian orng terkejut dengan jualan sebanyak itu.. tp bagi saya yang pernah dapat ni.. rasa nak dapat lebih lagi dan lagi.. sebab overhead pun puluh2 ribu kena kuar tiap bulan..

saya masih yakin yang saya akan dapat lebihkan jualan dan keuntungan dimasa depan dengan usahakerja yang lebih mantap.. modal semestinya kena mencukupi.. walaupun sale saya sehingga 200k sebulan.. kalau sale 100k bermakna saya telah rugi.. bukanrugi sikit tp rugi puluh2 ribu... sebab byk perkara yang perlu di jelaskan...

mmm.. nanti bersambung ... makantime
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 03:34 PM | Show all posts
bank boleh tahu sume sejarah kewangan kita yang buruk sebab rekod kita ada kat dalam CTOS...itu yang malangnya...

kalau ada rekod buruk dalam CCRIS, takpe lagi...sebab kalau kita setelkan tunggakan, pastu setiap bulan buat bayaran yang elok,  lepas 12 bulan, rekod kita cantik balik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 03:40 PM | Show all posts
Reply 19# zaidi_MZZ

lamanyaa 12 bulan....

yang ni ramai yang tak leh sabar... mcm2 jawapan diberikan.. dan juga alasan.. namunnnnnnn bank tetap dengan syaratnya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.368645s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list