Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
39308
View
211
Reply

PENGALAMAN TURUN NAIK BANK UTK WAT LOAN - ATAU MANA2 AGENSI KEWANGAN

[Copy link]

Author: sinar_inspirasi       Show all posts   Read mode

Post time 6-7-2010 10:43 AM | Show all posts
multinational customer selalunya lebih demanding
my payment term is..
30% downpayment with confirmed order
20% prior to shipment
50% irrevocable LC 30 days from date of BL/airwaybill..

customer satu nie counter propose...
1 million with confirm order
1 million upon delivery
2 million LC 18 months...

tak pernah buat LC 18 months nie
nak tanya bank.. boleh guna bai dayn tak and the cost...

bai dayn ni if i'm not mistaken macam factoring
tapi based on islamic principle.....

first time... kira pengalaman baru laa nie....
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 03:29 PM | Show all posts
aku ni plak baru dalam proses nk buat pinjaman..tak buat lg.. dh merancng nk buat pinjaman dh beberapa bulan dh.. ni br nk amik pngalamn dari otai2.. tapi buat masa ni nk buat pinjaman peribadi dulu..ok ke tak??
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 05:00 PM | Show all posts
Keeah pun baru cadang nak apply loan tekun..tuk perbesarkan butik lagi. Tapi betul ke kalau org kerja swasta tak dapat loan...kerana itu termasuk dlm syaratnya.  Setakat ni dok rolling modal ngan untung yang ada...last tak nampak pun mana ler untungnya. Pusing-pusing ..stok jer byk. Tengok buku account kuar masuk kuar masuk...hehehehe.   Ingat nak susun strategy perniagaan yg lebih effective bila dapat pinjaman...byk benda dlm kepala stuck..sbb modal tak cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2010 10:18 PM | Show all posts
Setiap kali nak buat loan, kena attachkan release letter from bank...
tanya Post at 5-7-2010 21:46



    maknanya, still ada jalan lagi la kan.. just record jer tak bape cantik, but still ada peluang lagi asalkan nama dgn bank sekian2 dah clear..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2010 08:57 AM | Show all posts
Reply 63# keeah


    saya tak faham apa maksud "kalau orang kerja swasta tak dapat apply loan"

adakah bermakna anda masih bekerja dgn sektor swasta atau memang 100% berniaga?

sebab as long as anda ada perniagaan berdaftar dgn ROB, mempunyai bank statement 6-12 bulan menunjukkan transaksi perniagaan... rasanya tiada masalah untuk mencuba...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2010 09:18 AM | Show all posts
Reply  keeah


    saya tak faham apa maksud "kalau orang kerja swasta tak dapat apply loan"

...
hazel23 Post at 7-7-2010 08:57


bermakna full time buat business...takde part time...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2010 11:12 AM | Show all posts
Reply 66# keeah


    pergilah sendiri pejabat tekun, jgn setakat dengar informasi dari org lain... dan jgn datang lenggang kankong.. bawak sekali segala sijil, dan apa2 yg berkaitan dgn perniagaan... failkan elok2, buat macam profail sykt.. tunjukkan pada pegwai tekun yg anda serius, dan tanya kat mana dorang boleh tolong, dan apa yg perlu awak buat utk memudahkan  pegawai tu proses loan awak"...

kekadang pegawai2 ni ada citer,

1. usahawan dtg bawak sumer original sijil ect.. pastu semua in loose.. bila suruh buat salinan dan isi borang, pastu keluar, dan tak dtg2 balik.. tak kan nak buat salinan dan isi borng pun nak pegawai tu buatkan...

2. bila pegawai nak dtg tmpat perniagaan, janganlah main kasi alamat melalui sms jer.. cubalah buat peta elok2, atau volunteer tunggu pegawai tu kat mana2... ada rakan usahawan tu berniaga burger luar rumah jer.. kira takdr lesen perniagaan dari dbkl (tapi ada lesen dari roc), saya suruh buat RP ala kadar, projection cash flow, salinan sijil2 yg ada, bnk statement dan penting pengurusan akaun.. pastu walaupun berniaga burger luar rumah, ambik gambar kedai burger tu, paling elok masa pelanggan dtg menunggu (ala, panggilah kekawan jadi model jap), alhamdullilah.. akhirnya dapat tekun 50k, sebab hari2 follow up dan berkongsi impian beliau utk buat bisnes betul2.

3. First appearance count! usahawan melayu kalau dtg, pakai selipar dgn jeans, segala anak bini kecik2 sumer diangkutnya... hello, ni pejabat pembangunan usahawan, bukannya bus stop pudu raya, pastu buat muka sedih (macam nak mintak kebajikan), tak der tunjuk semangat usahawan pun....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2010 11:50 AM | Show all posts
Reply 67# hazel23

sangat baik kenyataan....

saya peringkat pertama pegi bank pakaian mmg jaga.. siap bawak beg filing bagai.. padahal dalam tu tak de byk file pun.. tunjuk penting.. pastu bila dah ada tanda2 lulus.. pakai tshirt je.. bleh bawak manager pegi minum2 lagi.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2010 12:20 PM | Show all posts
Reply 68# sinar_inspirasi


    yer.. saya pung!!! masa 1st. pergi... pakai kasut tinggi 3 inci lagi (ha ha ha), itupun dah sampai bank baru tukar dari selipar ke kasut.. sebelum kuar keter, cek lipstick, tudung pelbagai, sembur2 minyak wangi...hbag pun segala macam.. bila hp bunyi depan officer, terus silent kan hp.. macam officer tu lebih penting dari segalanya..

semalam, bila bank mtk satu dokumen, turun keta, dgn selipar, dgn tshirt dan jeans (pastu kasi reason sebab baru balik dari site)... tapiiiii... siap bekalkan coklat cadbury untuk reception kat situ.... ambik hati a.k.a. bodekkkkk!!! reception tu adalah sumber pertama segala maklumat yg kita malu nak tanya officer (cth maklumat penting - boleh tolong tengokkan - CEK DAH SIAP???)...

semalam juga, cuba berkampung di MARA - menunggu cek, malangnya PKP - cuti 2 hari - so jap lagi - akan berkampung lah lagi utk cuba keluarkan cek...

(btw masa application yg saya submit kat MARA dan bank - adalah  untuk kontrak financing - masa tu fikir yg mana dulu approve, saya ambik....tapi sebab kontrak teknikal problem - dan MARA tak sampai hati kot nak reject - so MARA approved under Working Capital - slash juga 40% dari amount yg saya mtk - tapi alhamdullillah dan insyaallah cukup utk operasi tahun ni.  

dan di bank masih proses...dan sebab teknikal problem tu jugar, macam2 bank mtk utk supporting dokumen - adatu sampai dokumen dari Kementerian lagi - kalau nak ikut give up dan malu kat kementerian, mungkin saya akan kata TAKPELAH - tapi rupanya kementerian takde hal nak keluarkan surat akuan tersebut - within 2 days dah dapat dokumen yg diperlukan - malah pegawai kementerian tu macam (ceh perasan beb) kagum sebab tak pernah kontraktor kelas F buat muka tak malu mintak surat akuan tersebut)

okay.. next chapter - yelah memohon micro dari satu bank ni - fundnya ada lagi - tapi katanya ramai apply, ramai yg rejected sebab tak meet their criteria - so sbb financial year 30 jun - 2 minggu ni buat mgmt akaun pastu bfor puasa akan turun naik bank2 lain...

anyway - sebab proses ni ambik masa 1-2 bulan - manalah tau masa tu najib dah salurkan fund2 ke sme ke bank2 lain dgn produk2 utk usahawan bumiputera ... SAPER CEPAT DIA DAPAT!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-7-2010 12:25 PM | Show all posts
punb skrg byk duit...
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2010 02:32 PM | Show all posts
OMG OMG OMG, my MARA loan dah approve.kalau x kerana baca kata2 semangat dr uols, x de nye i nk kejar my application tu. i guess dr tarikh i kejar, sampai skang x sampai sebulan pun dh approve.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2010 03:14 PM | Show all posts
bagusnye abe sinar ni kan....kalo la dak2 bod lain pon suke layan bod usahawan ni xmustahil kaye ank bangsa kite kn.....

ni nak kongsi sedikt pglmn n kecik sajork...

wat loan PUNB tak lulus sbb xde pengalaman terus mls nak pk pasal loan2 neh...
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2010 07:02 PM | Show all posts
noraidil - Oh My God!!! congrats!!! happy for u, lepas ni jgn lupa ketepikan cash  utk byr proses fee - bila dah bayar baru dia akan proses dokumen. stage ni u kena buat baikkkkk dgn pegawai proses pulak.

pastu - jgn lupa ketepikan cash utk stamp duti, commission of oath, u kat kl ker? pegi jer kat wangsa maju tu utk stamping.

pastu - jgn lupa kejar juga cheque kuar - ni standard - bukan u sorang jer yg kejar cheque.

dan akhir sekali - dah dapat tu - jgn lupa belanja staf2 mara tu makan..  

chenta dewi - kegagalan adalah satu titik permulaan untuk mencapai lebih kejayaan!!

p.s. aku jugak tak tutup-tutup akaun!!! perghhhhh!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2010 04:06 PM | Show all posts
hazel.thanks.td dah gi follow up.dah mcm ceti lak i ni duk mengejar derang.i rase derang dh cam muke i.

the girl ckp, i kena byr duit ape ntah RM165, lebih kurang.suruh i dtg semula on thursday.pastu ckp, lps everything settle, dlm 3 minggu baru duit kuar.ye ke ek? lmbt plak rase..

stamp duti tu mahal ke? ermmm byk ratus gak la ni nk kena prepare ye? x pe la, janji lulus.

pastu new info from them, permohonan baru lepas ni, mesti ade penjamin regardless amount yg u pinjam.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2010 04:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by hazel23 at 14-7-2010 09:43

Reply 74# noraidil_06


    bagus lah derang "cam" muka kita... (he he he)


normally it takes 1 week for them to prepare the document. - nak sigh document kena bawak company chop & common seal (kalau sdn bhd)

2)  lepas u & officer dia sign segala agreement, agreement tu kena stampu duty, u have option - either they do it for u atau u buat sendiri - i suggest buat sendiri - sebab dorang pun bergantung pada runner dorang yg buat tu - buatnya runner tu MC 1 minggu -   rasanya stamping duty will be like 1% of the amount yg u pinjam. pergi je pejabat stamp duty - isi borang PDS 1 - pay cash -

3)  they will ask u to isi surat akuan sumpah - dlm tu u kena isi no akaun bank, no epf dan no income tax - so sebelum u "terpaksa balik rumah nak cari sumer maklumat tu" - carilah sekarang - and keep that info handy. COA selalunya $3 jer.

4) then it will takes 1 - 2 weeks for them to prepare cheque. btw ur repayment macam mana? kalau installment - make sure u bawak buku cheque u - selalunya dorang nak 12mths PD cheque before they release their cheque - nak ambik cheque pun kena bawak company chop.

5) check ur letter offer - rasanya skrg ada insurance - but they will deduct from the loan - cth kalau loan 100k, insurance $700 - so they will give u ($100k-$700).

***benda2 macam company chop, no bank, epf & tax tu sumer sometimes staff dia terlepas pandang - tak bagitau - tu yng letih - bila sampai sana baru tau nak kena bawak sumer benda ni -
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2010 05:32 PM | Show all posts
saya tak terima cek dari CGC lagi.. 2-4 hari lagi blk utk amik cek tu.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2010 10:29 PM | Show all posts
best nya org ni... kita punya application baru sampai kat hq cgc...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2010 09:04 AM | Show all posts
thanks again hazel.u dunno how much ur info helps me...

i ve the company chop.i will pay by way of PD cek.ms i gi jumpa derang sml, they r bz doing dunno what, so derang layan i sambil2 lalu je.MARA kat sini kecik je.so sambil2 lalu pun derang leh layan.

esok i will be seeing them again.i will bring all this n will update u guys about my loan process.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2010 09:05 AM | Show all posts
en.sinar, cerita la step2 yg u buat utk dpt kan loan dr CGC
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2010 09:41 AM | Show all posts
u know something sinar...

this thread really opened up lots of usahawan minds about never underestimate the capability of our very own business....

terima kasih tuan tanah!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081606s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list