Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25438
View
196
Reply

join unit trust & asb

[Copy link]

Author: tinta_balqis       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-7-2010 12:19 AM | Show all posts |Read mode
sy bnyk baca tentang tread dlm ni... tp sy memg susah nak paham bab ekonomi n pelaburan sume ni... mungkin agaknya sebab saya ni cuma seorang suri rumah yg tidak b'pelajaran tinggi... walaupun saya cuba baca thread yg ada tapi mmg susah nak paham...
saya nak minta pendapat kenkawan sume... sy berminat nak try masuk unit trust dan ASB... apa langkah awal yg perlu saya buat?.. bukanlah nak msuk banyak pun (sebab sy bukan org kaya)... cuma ingt kalo ada duit lebih sikit2 tiap bulan tu bolehlah masuk dlm unit trust atau ASB selain drpada simpan dalam bank cmtu aje...
tp sy memg blur dengan benda ni sume... nak jumpa sape utk dapatkn pnjelasan yg lebih dalam ye?... maklumlah, s n hubby mmg x reti sangat benda2 ni...
boleh minta bantuan dan pendapat kenkawan sume?..
maaflah kalo thread mcm ni da ada.... maybe sy yg x paham bila baca....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:43 AM | Show all posts
Post Last Edit by 220796 at 16-7-2010 09:44

sis, ni bukan sbb berpelajaran or tak. tp kesedaran betapa ramai bumiputera yg layak invest dlm ASB yg dijamin oleh kerajaan dgn pulangan plg minimum dlm 8.00% setaun tak ambik kesempatan ni....bukan u sorg....ada yg degree holder, gaji 4-5k pon xtau pasal ni.....juz pegi bukak akaun (buku ASB) kat pejabat PNB atau bank2 yg mengambil bahagian spt Maybank, CIMB or RHB bank.....bukak akaun rm100 pon boleh rasenye....pstu bulan2 or if ada duit lebih tmbh la sebnyk mgkin.....

non bumi tak dpt kemudahan ni...dorg cuma ada pilihan tuk invest dlm fixed deposit yg pulangan dlm 2-4% setaun pon berlumba2 msuk....ada byk pilihan lain selain ASB tp ASB dividen dia plg tinggi....cam anak sy since baby lg sy dh bukak ASD - amanah saham didik yg dividen dia dlm 6.00% ++ setaun....duit raya yg org bg anak tu jgn le guna tp top up akaun dia.....

unit trust yg lain tu ikut flow rege pasaran....tp ASB/ASW/ASD dll tu principal dia mmg terjamin & dividen mmg mempunyai track rekod yg baik....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:45 AM | Show all posts
Reply 1# tinta_balqis

ada gak org guna ASB loan tuk maksimumkan simpanan.....tuk permulaan pegi ej kat bank2 yg sy sebut kat atas tu atau pejabat PNB sndiri.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:05 AM | Show all posts
Reply 1# tinta_balqis


    dua2 bagus.......asb mana2 bank boleh bukak acc.....cimb, mbb, rhb. utk unit trust ejen ada kat mana-mana.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:13 AM | Show all posts
unit trust tu tuk medium to long term...takut nnti if newbie mcm tt ni panik pulak tetiba jumlah duit dia mengurang sbb NAV meningkat lsp dia beli....mcm sy aritu invest rm1k but then tetiba tggl jd rm600 je sbb ekonomi kureng sikit laste 2008 to 2009.....nak selamat, secure, stabil ambik ASB & yg sewaktu dgnnye je.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:18 AM | Show all posts
Reply 1# tinta_balqis

susah nak jumpa org macam tinta ni, selalunya org liat nak menyimpan.  klu ada wang yg banyak tp tak tahu hala tuju pun tak guna jugak.  bagus sbb ada keinginan nak menyimpan.  bagi sya prefer kat unit trust 80% & 20% kat asb.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:24 AM | Show all posts
Reply 5# 220796

betul tu....tapi kat unit trust kita nak invest o'coz retirement, anak2 nak masuk u....klu ari ni simpan rm1k besok dah nak ambik baik simpan kat bawah bantal je,  tak yah pi beratur kat kauter....jgn mare ye...gurau je...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:31 AM | Show all posts
Reply 7# Dynz

ye betul....sy pon agen unit trust....so masalah tt ni sy paham....tuk invest dlm unit trust minimum mula2 nak bukak akaun adalah rm1,000.....kmudian baru boleh top up dlm gandaan rm100 setiap bulan atau bebila nak tambah....so sy assume tt nak bukak akaun dulu. sy pon ada investment kat unit trust jg ASB...from my own exp join unit trust april 2008 smpi laa ni dh 2thn++ still x dpt jumlah principal yg mula2 join tu (salah 1 sbb sy tak buat dolar cost average sbb tu join under agen lain....now sy agen baik sy switch to my won rite?).....so for newbies takut dorg panik nnti sakit jantung pulak....better ambik yg mmg principal protected mcm ASB...then slowly tambah investment kat smua instrument yg ada.....

bukan le bermakna arini msuk ASB esok nak withdraw...tp katakan le nak guna duit bu early next year sbb anak2 nak sekolah le....so for medium to long term investment go for unit trust....for short to medium boleh pilih ASB

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:34 AM | Show all posts
untuk retirement guna duit dari kwsp tuk invest kat unit trust....then cash yg mmg kite xkan guna tuk jgkamasa tdekat.....tuk anak sy sndiri cthnye dia ada a few a/c - ASD, SSPN & unit trust.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:43 AM | Show all posts
dah ramai diantara kita yang sedar tentang kepentingan pelaburan..
aku pun dah buat pelaburan dlm asb, tapi tak bape byk la..mgkin akn ditambh dimasa hadapan..

klau nak buat under maybnk islamic taman sri gombak leh tgk jadual kat blog aku

http://kedai-laman.blogspot.com/
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:58 AM | Show all posts
Reply 9# 220796

yup....ramai yg tak tahu....biasanya dlm unit trust after 3 years onward baru nampak ada sket2 untung. macam u invest...tapi kat insurans tak ader ker....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:04 AM | Show all posts
Reply 11# Dynz

insuran is my hb punye part.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:06 AM | Show all posts
Reply 10# perantau_79


oo...tu ASB loan....BLR dah naik 6.30%? baru last few weeks sy buat ASB loan BLR 6.05.....tp sy buat dgn RHB bank....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:58 AM | Show all posts
Reply 1# tinta_balqis


    bagus tinta dah ade kesedaran..kene start dari awal...
the sooner the better la macam org cakap tu...

saya kalau cash saya suka masuk yg fixed price punya unit trust..

kalau dari akaun 1 kwsp tu tgk market gak la,kalau market dah agak tepu macam sekarang ni letak kat fixed price gak,malas nak buat DCA..tapi kalau market akan naik lagi dan nav unit trust tu dah kat bawah sikit baru saya start masuk balik...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:02 PM | Show all posts
Reply 13# 220796


    ok la tu....dah lock blr awal awal...masa saya buat ngan maybank tahun lepas blr (5.55%),kira oklah jugak sebab monthly payment dah lock,tempoh je la panjang sikit,walaubagaimanapun saya akan terminate dlm masa 10tahun(walaupun saya buat 25tahun) sebab masa tu dah ade 200K cash kan (estimation dan provided dividen tidak dikeluarkan sepanjang 10tahun tersebut)...leh caya ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:07 PM | Show all posts
saya nak minta pendapat kenkawan sume... sy berminat nak try masuk unittrust dan ASB... apa langkah awal yg perlu saya buat?.. bukanlah nakmsuk banyak pun (sebab sy bukan org kaya)...
tinta_balqis Post at 16-7-2010 00:19


pada pandangan saya.. langkah awal sekali sementara nak pikir2 nie..
masuk dalam ASB dulu..
kalau boleh sampai maksimum 200k lagi bagus.. kalau ada lagi masuk ASW pulak..

kemudian take your time.. kaji betul2 alternatif2 lain tu..

kalau rasa pulangan dari ASB tak cukup bagus... nak cuba unit trust.. boleh
tapi pastikan dah faham 100%..
objektif, risiko dan kos2 terlibat..
ada upfront cost(loading), ada yearly fees, ada backend cost dan macam2..
suruh UTC cerita dan kirakan sekali...

pastu buatlah comparison...

kalau ASB compounded @ 6-7%/yr over 5 years berapa dapat

kalau UT lepas tolak segala kos...
berapa % peningkatan harga (NAV) over 5years perlu ada untuk pulangan serupa...
for the additional risk taken dgn UT berapa additional reward wud u expect
so total berapa % increase yg perlu untuk achieve objective tu..
biasanya turun naik NAV banyak bergantung pada harga pasaran saham
under current market situation... rasanya achievable tak?

kalau confident and rasa achievable... proceed laa dengan UT tu..
kalau tak... biarkan kat ASB tu dulu..

jangan buat sesuatu yg u tak faham...

walau apapun duit lebih tu masuk ASB dulu
sementara buat keputusan....

ini pandangan saya jer   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:11 PM | Show all posts
nak tau more info psl ABN loan leh x?how to apply?

hope otai2 kat sini leh explain..tq

dr dlu lagi nk tau psl ASB loan
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:11 PM | Show all posts
BLR??BLR tue stands for ape ye
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:12 PM | Show all posts
tt boleh suruh hb tt buat ASB loan...dia nak yg berpendapatan tetap rasenye....cthnye klu buat loan ASB RM50,000, bulan2 baru byr RM321 cmtu....setaun dlm rm3,852 tp rate teturn klu dividen 8.00% adalah rm4,000....taun ptama je byr teruk....the following year juz rolling duit dividen yg dpt tu je...mane ada tmpt yg boleh bayar setaun je tp at the end after 20yrs u leh dpt RM50,000 kan? klu kgsg x usik duit dividen tu lg byk la dptnye....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:14 PM | Show all posts
nak tau more info psl ABN loan leh x?how to apply?

hope otai2 kat sini leh explain..tq

dr dlu  ...
whydoucare_2 Post at 16-7-2010 12:11



ABN ke ASB loan dear? u rajin2 le pegi maybak/cimb or rhb...agen tu akan terangkan u smpi paham....online takat taip & baca je kot u susah nak paham.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100349s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list