Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25521
View
196
Reply

join unit trust & asb

[Copy link]

Author: tinta_balqis       Show all posts   Read mode

Post time 4-1-2011 10:49 AM | Show all posts
biasa ler, nak kuarkan duit pastu labor tempat lain plak, tambah caw is a no no, yg tu sure ww3 hahah

after lunch kompem berator hahha
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 02:16 PM | Show all posts
Reply 181# MrFed


sy tak kisah hb nak buat ape dgn duit dia.....sbb dia dh bg bhgian yg sepatutnye utk sy.....so dia nak invest kat tmpt lain ke, beli spotrim kete ke, beli spotrim moto ke, beli moto baru even dah ada moto ke....atau modify kete/moto dia pon sy x kisah....sbb dia x penah larang sy nak buat apepon dgn duit gaji/bonus sy......
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 02:17 PM | Show all posts
220796 ni puan la ek, mati2 saya ingat tuan huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 04:43 PM | Show all posts
Reply 183# MrFed


alahai ....cara sy reply mcm tuan ek?
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2011 12:02 PM | Show all posts
korg rasa...patut labur duit asb ni kat tmpt lain ke or biar beranak je dlm tuh..xyah usik2??aku kira2 klu aku xusik duit dlm asb tuh...dlm 5 thn byk tuh dpt..

tp berbaloi ke?ke labur kat emas..unit trust..etc..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2011 08:48 AM | Show all posts
Assalamualaikum...

nib nk tanya ada tak sape2 ejen UT yg leh terangkan mgenai pelaburan dlm UT menggunakan duit EPF.

kalau boleh trgkan dari A-Z...nk melabur tp tak brp nk fhm mcmana ia beroperasi dan apa akan jadi pd duit epf yg kita laburkan?

tq...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 12:38 AM | Show all posts
Reply 186# nibcomel

Check pm please.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 12:52 AM | Show all posts
korg rasa...patut labur duit asb ni kat tmpt lain ke or biar beranak je dlm tuh..xyah usik2??aku kir ...
lurve82 Post at 5-1-2011 12:02


Memang patut sangat pun. Byk lagi investment tools yg boleh generate potential profit better than ASB. Kalau ada lebih sgt duit dlm asb tu, cuba la try masuk properties pulak. Try masuk public auction. Ramai dah org melayu sekarang yg dah ada 4 - 5 biji rumah, beli murah kat auction lepas tu sewakan, cukup masa, price dah naik, jual. Sewa dapat, profit jual pun dapat.

Klau ada contribute to EPF dan saving tu dah byk, bwk la kluar sikit, masuk Unit Trust. Tak payah kluar byk, try test dulu, campak RM1,000 ke RM2,000, then tgk mcm mana performance dia. Kalau lepas setahun dua, puas hati dgn return dia baru la masuk lebih sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 04:35 PM | Show all posts
Reply 188# sri_lanang

public auction tu apa?byknye benda xtau ..unit trust tu time hubby sy tergkan pun sy leh tertdo sbb xpaham ..erm beli rumah lg tu mmg menarik..tp bru je beli rumah thn lpas..1st house..klu nk tmbh kne tggu lg 5 thn kot..mmg cadg nk buat sewa pun..tp byk benda lg nk kne blaja..tq bg nasihat..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 04:57 PM | Show all posts
Post Last Edit by sri_lanang at 7-1-2011 17:03

Reply 189# lurve82

Public auction tu lelongan awam. Sesapa yg tak bayar loan rumah lama sgt, bank rampas rumah tu lepas tu appoint pelelong macam Ng Chau Mau ke, Ehsan ke utk lelong rumah tu pada sesiapa yg berminat. Pada hari rumah tu dilelong (biasanya di hotel)sapa bid harga paling tinggi dapat la rumah tu.

Kalau interested nak tau pasal unit trust, sila pm. I'll try my best to explain.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2011 11:49 AM | Show all posts
Reply  lurve82

Public auction tu lelongan awam. Sesapa yg tak bayar loan rumah lama sgt, bank ra ...
sri_lanang Post at 7-1-2011 04:57 PM



skrg kalau nak melabur dalam UT public mutual yg shariah ... UT yg mana tgh naik skrg ...?
aku tgk public ittikal tu ... dah mahal sgt harga dia ...
yg tgh naik sama ada PIEF, PIOF and PISSF ...
mana lagi fund yg bagus for investment ?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2011 11:51 AM | Show all posts
nak pagi public auction kene lah ada duit nak bayar downpayment rumah yg nak di auction tu nanti ...
setakat nak datang tgk2 sure agent auction tu tak kasik datang ...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2011 08:35 PM | Show all posts
Reply 191# Jesse_Mccartney

Secara amnya kebanyakan fund PM trendnya menaik. Tapi daily price tu macam biasalah, fluctuate. Kejap turun sikit, kejap naik byk.

Sy suggest PIDF dan PIEF. Dua2 konsisten bagi dividen tiga tahun kebelakangan ni. Ittikal memang tgh mahal. Tapi tak rugi masuk, sebab kalau ada 5,000 unit, dpt coverage insurance ikut value total investment tu. Max coverage RM100,000. Tak payah beli insurance dah. Best tak?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2011 08:41 PM | Show all posts
nak pagi public auction kene lah ada duit nak bayar downpayment rumah yg nak di auction tu nanti ... ...
Jesse_Mccartney Post at 8-1-2011 11:51


Memang la dia tak bagi masuk. Nak masuk kena register, nak register kena bawak bank draft. Selalunya yg dtg melenggang tu ulat, so be careful. Jgn termakan dakyah diorg ni.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2011 08:49 PM | Show all posts
Reply  Jesse_Mccartney

Secara amnya kebanyakan fund PM trendnya menaik. Tapi daily price tu maca ...
sri_lanang Post at 8-1-2011 08:35 PM


nak beli ittikal tu tunggu harga dia jatuh balik ... kalau tetiba jatuh rugi byk la ...
PIEF ok lah ... tgh naik skrg ...

public Islamic alpha 40 tu bagus dak ...
murah la harga dia kalau nak beli skrg ?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2011 09:14 PM | Show all posts
Post Last Edit by sri_lanang at 8-1-2011 21:20
nak beli ittikal tu tunggu harga dia jatuh balik ... kalau tetiba jatuh rugi byk la ...
PIEF o ...
Jesse_Mccartney Post at 8-1-2011 20:49



Kalau nak tunggu price dia turun byk, kena tunggu la next recession, which yg kita tak tau bila. Takpa. Parking la dulu dekat fund yg lain. Bila dah sampai masanya baru switch masuk Ittikal.

Islamic Alpha 40 tu fund baru. Sy ada seriau sikit dgn fund2 baru ni. Lebih berminat tunggu dan lihat.

Apa pun fund ni tetap ada potensi besar mcm fund2 yg lain. 30% dari nav dia invest kat luar negara, antaranya Indonesia, Australia, China dgn South Korea. Emerging economic power mcm ni memang tgh hot sekarang.

Kalau risk appetite sedara tinggi/aggressive, boleh masuk. Make sure betul2 ready utk long term commitment.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2011 09:53 PM | Show all posts
alpha 40 tu ... saja tanya sbb harga dia murah ...
tapi patut kene tgk cam mana dia nya performance dulu ...
baru decide nak beli ke tidak ... karang jatuh melingkup .. makin rugi la plk ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099710s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list