Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25432
View
196
Reply

join unit trust & asb

[Copy link]

Author: tinta_balqis       Show all posts   Read mode

Post time 16-7-2010 12:48 PM | Show all posts
eh2 silap ASB bkn ABN
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:49 PM | Show all posts
Reply 11# Dynz


aku punya unit Trust nih bukan 3 tahun lagi dah tau....dah 5 tahun
ulang lagi... 5 tahun......tapi merudum!!!!tak penah naik dan takde harapan..
cukuplah...aku takkan invest kat unit Trust yg tk bleh trust tu lagi
SORRY
pd yg baru2 nak jinak ngan UT tu pikir 80 kali oiiiii
kalo boleh janganla...........
UNIT NO TRUST!
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 01:21 PM | Show all posts
btul ke unit trust camtu..
Baru nk berjinak-jinak join..
Ni yg kena pikir balik.. huhuhuh
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 01:45 PM | Show all posts
Reply 22# yusrin

eh betul ke?....i pun dah dekat 5 tahun jugak ok je, cuma ada 2 fund je yg belum nampak untuk lg, lg 3 fund yg i masuk dah nampak keuntungan dah...... i rasa ini depend to ejen jugak.  ada ejen yg malas nak buat kerje, so dia biar je fund u kat situ tak kisahlah dalam market yg macam mana.  i punya fund ittikal pun sama dah 5 tahun slow je....tapi tak pe coz i cuma letak 1k je....rasanya klu nak jual dpt kot dlm 2 ke 3 ratus untung......tapi kita biarlah kat situ utk 15 ke 20 thn lg mesti lebat hasilnya w/pun penantian itu satu penyiksaan......huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:02 PM | Show all posts
sy  pon penah ada exp cmtu.....ada a few method cmne  nak bg naik balik...salah 1 adalah buat DCS or dolar cost average. iaitu beli time harga per unit murah so unit bertambah...sooner or later akan nmpk keuntungan tu.....boleh juga buat switching tp sy blom mahir bab ni...still in learning stage.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:05 PM | Show all posts
fund ittikal bagus gak sbb klu ada 5000 unit if anything happen to the mainholder akan dpt double dari nilai investment tu.....my hb is the mainholder & i'm a joint holder cum agen....hehehehe!
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:24 PM | Show all posts
Reply 18# whydoucare_2


    BLR = Base landing rate..effective 13 julai banyak bank dah selaraskan ke 6.30%
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:28 PM | Show all posts
Reply 25# 220796

yup betul, skrg ni apa yg kita perlu buat just top up je.... semasa ekon tengah merundum nilah kita beli banyak2 unit.  kita cuma tunggu dan lihat.....tak perlu risau sekarang....i pun tengah belajar jugak.  i buat dulu under my friend...sekarang ni i buat sendiri pelan2....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:42 PM | Show all posts
fund ittikal bagus gak sbb klu ada 5000 unit if anything happen to the mainholder akan dpt double da ...
220796 Post at 16-7-2010 14:05


ittikal attach dgn insurans skali rite...?

td check coveragenya abt 100K..tp belum check detail...

errr..dia ada bg medical card skali tak?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:04 PM | Show all posts
Reply 29# amirul_nazri


mane ada medical card bro...klu nak medical card kene ambik insuran bebetul la  bro...ni insuran tuk cover klu pencarum meninggal dunia....dpt double dari nilai unit if tak silap......nnti balik sy check.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:10 PM | Show all posts
Reply  amirul_nazri


mane ada medical card bro...klu nak medical card kene ambik insuran bebetu ...
220796 Post at 16-7-2010 15:04


ermm..ok ..

insurans bebetul mmg ada skli ngan medical card dah..cuma kalau PM buat value added sertakan medical card skali..elok bangat. premium dia pun dah kira rendah utk coverage yg besar...kat sini tulis RM 475 setahun sekali...biar betik...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:16 PM | Show all posts
kakak TT..
pash rasa better kak buat asb loan..
sbb tu yang secure..
mmg nampak bank untung sikit..
tapi disebaliknya, akak akan earn untung guna dividen..

tapi utk Unit Trust..
pash tak rasa akak patut masuk..
sbb risiko dia besar..
dan akan kemungkinan akan ilang modal..
contoh akak labur 1000..
dan nanti, if ekonomi merudum..
1000 tu mungkin takkan jadi 1000 lagi..

tapi dalam ASB tak..
maknanya.. if akak simpan 1000..
duit 1000 tu akan ada kat dalam ASB akak..
sampai bile2 till akak kuarkan 1000 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:45 PM | Show all posts
Reply 32# pashminamerah

bukan takat principal tak mengurang...tp bertambah lg....if dividen 8% setaun, simpan rm1000 je lsp 10taun akan dpt:-

TahunPrincipalDividenDividen SetaunJumlah Principal + Dividen
11,000.008%80.001,080.00
21,080.008%86.401,166.40
31,166.408%93.311,259.71
41,259.718%100.781,360.49
51,360.498%108.841,469.33
61,469.338%117.551,586.87
71,586.878%126.951,713.82
81,713.828%137.111,850.93
91,850.938%148.071,999.00
101,999.008%159.922,158.92
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 06:50 PM | Show all posts
aku pun xbpe nk paham unit trust ni. tu yg xbrani nk masuk ni. kesedaran nk saving tu mmg dah muncul. skrg ni bru wat asb loan. akak 220796 ni mmg terer la..hehe aku pun teringn nk paham sume mende pasal ekonomi ni ha..nnt mmg lain benor ngn bidang aku. payah gak nk paham. hehe tp, hope aku relax..step by step..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 06:54 PM | Show all posts
Reply  whydoucare_2


    BLR = Base landing rate..effective 13 julai banyak bank dah selaraskan ...
yus262 Post at 16-7-2010 14:24



    wah2..da makin tnggi BLR. kena buat cepat ni kalo nk tmbh loan ASB ni. makin lama, makin naik BLR. ade tak kemungkinan BLR ni berkurang eh? sori, aku mmg xtau..hehe. yus, stkt ni..bank mana yg still rendah?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 06:54 PM | Show all posts
Reply 1# tinta_balqis


    Good job....Letak duit dalam ASB...jgn letak dlm Unit Trust lain...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 08:42 PM | Show all posts
Simpanan maximum kat ASB is RM200,000.  Kalau nak increase savings kat ASB boleh ke?  How to go about it?  Anyone knows?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:38 PM | Show all posts
Reply 37# AnitaSabrina

ada yang kata boleh.. tapi bila tanya senyap jer....

yang pasti buat masa nie simpanan sendiri max 200k jer..

perolehan pengagihan pendapatan dan bonus yang diterima setiap tahun tak dikira,
jadi kalau dah simpan lama...  jumlah pelaburan boleh melebihi 200k...

on top of that penambahan pelaburan disebabkan pindah milik pusaka juga dibenarkan
walaupun sudah melebihi 200k....

itu jer info yg ada setakat nie....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:49 PM | Show all posts
Reply 38# aarie

Thanks Aarie, for the info.  Kena pergi PNB kot for more info.  Orang kat bank cakap boleh buat rayuan dengan PNB untuk tambahkan pelaburan dalam ASB.  The quantum tambahan depends pada PNB.  

Macam leceh je proses ni.  Buat rayuan face-to-face segala.  It would be nice if just a phone call to PNB would be sufficient.  
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:58 PM | Show all posts
Reply 39# AnitaSabrina

dah pergi PNB haritu..
pegawai tu still kata tak boleh tambah... 200k max
yang lebih suruh masuk ASW pulak...

takde pulak suruh merayu...
kalau boleh.. ok jer merayu..
suruh nyanyi2 pun takpe... janji boleh tambah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076633s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list