Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25537
View
196
Reply

join unit trust & asb

[Copy link]

Author: tinta_balqis       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 17-7-2010 12:36 AM | Show all posts
tima kasih pendapat kenkawan sume...
tp ada beberapa p'kara sy x paham lagi...
ASB ni loan ke atau simpanan biasa?... maksudnya, ada yg saya baca ASB ni cam fix deposit, kena bayar amount tetap tiap bulan.. atau kita bole buat cam saving biasa? maksudnya bole masuk berapa yg kita nak tiap bulan ikut kemampuan kita?...
kalo macam fix deposit tu, saya tak berani la... hubby gaji bukan besar.. x mampu nak buat saving yg fix camtu...
lagi satu... untuk ASB ni hanya bumi saje ke?... cam hubby saya bukan bumi x boleh ye?....
harap membantu kenkawan sume...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 02:47 AM | Show all posts
non bumi mmg xblh apply asb
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 09:47 AM | Show all posts
ASB ni loan ke atau simpanan biasa?... maksudnya, ada yg saya baca ASBni cam fix deposit, kena bayar amount tetap tiap bulan.. atau kita bolebuat cam saving biasa? maksudnya bole masuk berapa yg kita nak tiapbulan ikut kemampuan kita?...
tinta_balqis Post at 17-7-2010 00:36


ASB ni bukan fix deposit...
tak semestinya bayar tiap2 bulan...
lebih kurang macam saving biasa saja..
ada buku pelaburan mcm savings book jugak
terpulang pada kita banyak mana nak simpan
kecuali max simpanan sendiri.. 200k sahaja
buat masa ni pelaburan pokok dijamin tetap pada harga RM 1
kadar pulangan dari dividen dan bonus lebih baik dari fixed deposit
dan savings account dari kebanyakan bank pada hari ini.....

ASB - Amanah Saham Bumiputra
pelaburan amanah untuk bumiputra sahaja..

bukan bumiputra boleh melabur kat ASW..
lebih kurang sama jugak tapi takde limit max...
kadar pulangan kedua terbaik dari PNB sekarang...

ps: kurangkan penggunaan gula... community service message  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2010 11:11 AM | Show all posts
sy ada bukak web PNB dan ada beberapa jenis yg boleh bukan bumi join mcm ASG, ASN3 dan ASM.... cuma sy x pham apa bezanya dgan ASB semua tu...
tapi sy mmg nak join sangat... tunggu masa nanti nak g daftar...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 12:54 PM | Show all posts
thank you for all information....
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 07:48 PM | Show all posts
untuk permulaan....

buka dulu akaun ASB...... trus menyimpan, atau lg bgs trus aply loan ASB...
walaupun perubahan BLR mengubah nilai keuntungan dividen, at least dah dpt amount yg besar in advanced... then kalu betul BLR boleh maintain bawah dividen ASB, hopefully leh bayar instalment hanya dengan dividen tahun berikutnya..

unit trust? buka minda anda, jgn salah kan unit trust 100%...
hanya ada 2 company yg bagus saja?
banyakan mencari/membaca, pasti terjumpa fund yg jauh lbh bgs dari brand yg kononnya gah..
sukar jumpa agent yg bgs?
beranikan diri belajar mencuba trade sendiri online....
kalau mau mesti ada jalan...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 09:28 PM | Show all posts
Reply 43# aarie


    bagi asw 2020,51% kuota untuk bumi,49% untuk non bumi

kuota untuk non bumi bagi asw 2020 telah lama habis dilanggan....

yg bumi punya kuota berlambak2 lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 09:42 PM | Show all posts
Reply 35# hAzEL^nut


    cepat2 buat...sementara ade peluang ni...rasanya semua standard bank capped BLR @ 6.30%..

blr turun?mmm,entahlah..sekarang ekonomi macam makin dah stabil...blr turun pun sebab kemelesetan ekonomi last year kan...sebab tu blr naik balik, kononnya for correction la kan...who knows, some extraordinary event dan market down giler2 maybe blr turun la kot..hehe,
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 10:04 PM | Show all posts
Reply  hAzEL^nut


    cepat2 buat...sementara ade peluang ni...rasanya semua standard bank capp ...
yus262 Post at 17-7-2010 21:42



    hehe agaknye bila la tu eh? kucing bertanduk pun belum tentu trun kn? kalo rega barang, cepat je naik.. rasionalisasi subsidi katenye..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 12:22 AM | Show all posts
untuk permulaan....

buka dulu akaun ASB...... trus menyimpan, atau lg bgs trus aply loan ASB...
...
blue_blur Post at 17-7-2010 19:48


yup setuju..

dah ada fundsupermart.com di mana kadar service charges  lebih rendah..

kalau tak faham, boleh cari sumber rujukan spt di mit.com dan KLSE sendiri..

"pelaburan kita, tanggung jawab kita"
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 11:27 AM | Show all posts
Post Last Edit by 220796 at 18-7-2010 11:32
tima kasih pendapat kenkawan sume...
tp ada beberapa p'kara sy x paham lagi...
ASB ni loan ke atau ...
tinta_balqis Post at 17-7-2010 00:36


dear, ASB tu simpanan biasa la....boleh top up smggu sekali ke, setaun sekali ke, 10taun sekali ke, or sekali seumur idup...its up to you. u boleh kuar msuk duit anytime mcm saving akaun yg lain. tu sy ckp payah nak terang kat sini in teori better u jmpe sndiri agen PBN or bank2 panel ASB tu baru boleh paham bebetul. sini u juz baca ape yg org tulis.....


tp ada option lain gak yg boleh buat ASB loan...yg ni pon kene tnye bank2 yg buat loan ni.......sy dah buat ASB loan rm50,000....bulan2 bayar rm321 selama 20taun...principal rm50k tu sijil bank pegang so kite mmg x boleh guna duit ni selain dari dividen yg kite dpt setiap taun. boleh surrender anytime still dia kira bape jumlah yg kite dh bayar & dpt le sikit....no point nak surrender rasenye.....sbb sy kira klu rm321 sebulan selama 20thn (240 bulan) total loan tmsuk interest = rm77,040. tp klu u tak usik dividen selama 20taun tu (dgn dividen katakan le 8% setiap taun) u akan dpt:

TAHUNPRINCIPALDIVIDENJUMLAH DIVIDENPRINCIPAL + DIVIDEN
150,000.008%4,000.0054,000.00
254,000.008%4,320.0058,320.00
358,320.008%4,665.6062,985.60
462,985.608%5,038.8568,024.45
568,024.458%5,441.9673,466.40
673,466.408%5,877.3179,343.72
779,343.728%6,347.5085,691.21
885,691.218%6,855.3092,546.51
992,546.518%7,403.7299,950.23
1099,950.238%7,996.02107,946.25
11107,946.258%8,635.70116,581.95
12116,581.958%9,326.56125,908.51
13125,908.518%10,072.68135,981.19
14135,981.198%10,878.49146,859.68
15146,859.688%11,748.77158,608.46
16158,608.468%12,688.68171,297.13
17171,297.138%13,703.77185,000.90
18185,000.908%14,800.07199,800.97
19199,800.978%15,984.08215,785.05
20215,785.058%17,262.80233,047.86



TGK BEZA LOAN YG U KENE BAYAR DGN ESTIMATED JUMLAH YG AKAN DAPAT.....ASB LOAN BOLEH BUAT DARI NILAI RM10K - RM200K....bayaran bulanan berubah mengikut BLR semasa....ASB loan ni ada insuran cover klu pencarum meninggal dunia nilai penuh Loan tu akan akan dpt pada waris.

setgh org guna kaedah susah tuk taun petama je.....sbb taun ptama byr rm321 x 12 bulan = rm3,852....lps setaun klu pengadihan dividen adalan 8% maka dpt rm4,000 kan? so guna rm4,000 tu tuk bayar loan taun berikutnye. ada baki lg....rm4000 - m3,852 = rm148. so tepuk dada tnye selera bape kelayakan u & hb tuk buat loan ni. lps 20taun dgn hnye byar selama setaun je dgn duit sndiri kite akan dpt rm50k......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 11:38 AM | Show all posts
Reply 34# hAzEL^nut


takde le teror sis....cuma basic info je tu.....umpama setitits air dari selautan yg besar......

if u r not the risk taker...then juz go for ASB..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 11:39 AM | Show all posts
Reply 49# hAzEL^nut


ikut statistik ekonomi akan kureng sikit every 10years....so tggu 10taun lg le kot...if ekonomi ok then BLR sure naik.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 11:44 AM | Show all posts
sy ada bukak web PNB dan ada beberapa jenis yg boleh bukan bumi join mcm ASG, ASN3 dan ASM.... cuma  ...
tinta_balqis Post at 17-7-2010 11:11



ASB tu la dividen tertinggi....8% plg minimum kot, sejak kewujudannye.....ASN, ASD, ASW rendah sikit....dlm 5-6% je kot....so klu dah beza cmtu nape nak pilih selain ASB? melainkan klu ASB dah maksimum.......

pkra ni pon sy tekankan kat adik sy....dh kwen & ada 2org anak msg2 xde akaun ASB. sy kata nape x bukak akaun dia jwb xde duit. sy ckp bukan nak smpi 1k tuk bukak akaun pon. then duit raya anak nape guna? tu bukan bhgian anak2 ke? if tak msuk dlm akaun anak, msuk dlm ASB sbb parents as pemegang amanah. bukan pengguna duit anak2......
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 12:57 PM | Show all posts
Reply  aarie
bagi asw 2020,51% kuota untuk bumi,49% untuk non bumi

yus262 Post at 17-7-2010 21:28


ohhhhh ye ke.. tq for the info.. saya pun tak tahu...

sayang sungguh ramai lagi bumiputra tanak rebut peluang yg disediakan...
anak cucu kemudian hari laa yg akan rasa kerugian tu nanti  
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 01:29 PM | Show all posts
Reply 55# aarie


   
tu la psal......tu pon tuk ASW non bumi limit 20k per person only kan.....bumi punye ASB pon melambak2 lg......heran kan....bukan ke ramai org mesia yg kaya raya? cam kite org biasa ni ye le jenuh nak penuhkan ASB smpi max.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 02:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by 220796 at 18-7-2010 14:59

Berikut adalah sejarah pengagihan dividen ASB tahun 1990 - 2009 (taun lepas)

TahunKadar Pengagihan Pendapatan Seunit (sen)Bonus Seunit (sen)
19908.006.00
19918.504.00
19927.505.00
19939.004.50
19949.404.50
199510.003.00
199610.253.00
199710.251.25
19988.002.50
199910.501.50
20009.752.00
20017.003.00
20027.002.00
20037.252.00
20047.252.00
20057.252.00
20067.201.50
20078.001.00
20087.001.75
20097.301.25

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 03:53 PM | Show all posts
ohhhhh ye ke.. tq for the info.. saya pun tak tahu...

sayang sungguh ramai lagi bumiputra tan ...
aarie Post at 18-7-2010 12:57



    a'ah..sangat sayang bumiputera tak byk yg amk...myb xbanyak pendedahan kot.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 03:55 PM | Show all posts
Reply  hAzEL^nut


takde le teror sis....cuma basic info je tu.....umpama setitits air dari sela ...
220796 Post at 18-7-2010 11:38



    hehe cm pakar je akak ni.. kje ape? pensyarah ekonomi ke? ke keje bank..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 04:06 PM | Show all posts
Reply 59# hAzEL^nut


akak kerani bank je....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091580s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list