Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25510
View
196
Reply

join unit trust & asb

[Copy link]

Author: tinta_balqis       Show all posts   Read mode

Post time 13-8-2010 10:40 AM | Show all posts
Reply  yusrin

eh betul ke?....i pun dah dekat 5 tahun jugak ok je, cuma ada 2 fund je yg belum n ...
Dynz Post at 16-7-2010 13:45



    thn lps sy masuk dana adib under alliance bank,sy bukak dgn 1k dan monthly dia rm200.kerap dpt pyata dia tp tak phm lor!niat sy nk simpan je bp lama boleh(target 10 thn)tak mau kuar2 or usik duit tu.ok tak mcm ni?sy byk carum kt insuran @ takaful.masuk kt takaful msia since 1999(monthly dia 312.60) takaful ikhlas since 2007(monthly 161.48) dan cuepacscare since 2009(monthly 52.85).sy nk simpan lg tp x tau kt mana,kt tbg haji dh ada,nk try asb sy mcm teragak2,pnh gak nk try public mutual pun teragak2 sdhnya masuk kt dana adib tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:58 AM | Show all posts
Reply 81# mambangkuning

laa, naep teragak2 kat ASB tu? u x dpt pndedahan ttg btapa untungnye bumiputera sbb ada ASB....klu la ASB open tuk non bumi gak rasenye dh lama full dana tu xleh msuk dah....tp dana tu still byk lg.....principal mmg hak kite selamanya smpi mati....dividen pon hak kite. tu la unit amanah yg plg selamat & tinggi dividennye.....let say u buh rm10k awal taun....next year u senan2 dpt rm800++....ada bank/insuran/unit amanah lain yg boleh bg cmtu dgn principal yg terjamin?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:32 AM | Show all posts
Reply 81# mambangkuning

I punya plan pun lebih kurang sama macam U.  memang i banyak invest kat Insurans.  I akan ada saving+protection. Coz nak harapkan saving bulan2 brapa banyak yg kita boleh simpan.  i pun tak tahu if anyting happen kat kita s/ada ank2 kita yg belum cukup umur tu dah boleh kelurkan duit dr bank, berbeza dgn insurans(pendapat i je).  At least apa2 jadi dekat i n hby anak2 i dah ada sekurang2nya contribution utk dia belajar dan teruskan hidup sementara belum dpt kerja.  then i ada buat ins investment saving utk 8 tahun shj., so insurans cover sampai umur anak 88 thn.

Utk UT pun I memang ada buat buat dgn Public Mutual, setakat ni yg I masuk Ittikal pun dah dpt untung dlm 13.6%, bolehlah i invest pun tak banyak, i just biar je benda tu kat situ, klu i ambik pun tak sampai 1/2 hari dah habis wat shoping.

Tabung Haji pun ada jugak sikit2.  ASB pun I ada jugak menyimpan, cuma tak wajib every month i buat saving.  Utk loan ASB I tak buat, coz i rasa better u simpan sendiri dari buat loan.  ok, ini pendapat i je la.  lain org lain caranya nak menyimpan, tapi make sure duit yg kita letak kat mana2 pun kita mendpt manfaatnya.  Kata org kalu letak duit kat 1 tempat pun bahaya jugak, kena agih-agihkan.

peace no war.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:51 AM | Show all posts
byk tmpt tuk saving ni.....Tabung Haji, SSPN, ASB/ASW,ASD or lain2 unit trust, insuran cum saving.....mmg kene buh kat bbrape tempat.....supaya senang waris2 yg ditinggalkan meneruskan hidup.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 01:15 PM | Show all posts
Reply 84# 220796

simpan jangan tak simpan....nanti dah tua dah tak larat dok berebut-rebut pulak nak korek.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 01:20 PM | Show all posts
Reply 85# Dynz


nape lak berebut2 nak korek dh tua nnti? enjoy2 gak.....boleh shopping2, facial, spa, pedicure/manicure.....if simpan je lgsg x guna tuk treats diri sndiri sian kat diri sndiri......penat2 keje xde ganjaran.......
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 01:38 PM | Show all posts
Reply 86# 220796

masa tu kan dah warga emas....mana larat lagi nak keje, nak pegi facial pun kulit pun dah tak leh nak adjust....emmm....kalu dpt kete sport sebijik ok gak...heheh. sowi diluar tajuk

peace no war
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 06:51 PM | Show all posts
nk tanya soaln bodoh takpe ye,bp umur minima utk bukak akaun asb?mekacceehh
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 08:18 PM | Show all posts
Reply 88# mambangkuning


   
ni bukan soklan bodo lg dah... tapi malas nak carik....

http://www.asnb.com.my/asb.htm
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2010 08:38 PM | Show all posts
Reply 89# system_failure


tu la....taip je ASB mcm2 result kuar kat google tu......
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2010 08:43 PM | Show all posts
Reply 90# 220796


   
aku taip asb, pastu kuar asam boi best...
hehehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 03:26 AM | Show all posts
salam. saya merupakan unit trust agent.jika mempunyai sebarang permasalahan atau ingin mengetahui mengenai pelaburan unit amanah.boleh lar melayari blog sye http://infounittrustpb.blogspot.com/
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 12:29 PM | Show all posts
Reply 91# system_failure

atee yop bubuh le pkataan pelaburan kat depan asb tu...msti tak keluor asam boi dah
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 12:58 PM | Show all posts
Reply  system_failure

atee yop bubuh le pkataan pelaburan kat depan asb tu...msti tak keluor asa ...
220796 Post at 16-8-2010 12:29


time-time pose ni, dengo asam boi pun boleh terliur....
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 01:31 PM | Show all posts
Reply 78# aarie


    ade satu lagi jgn dilupa Dividend ASD 2010 => 6.35%
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 01:34 PM | Show all posts
Reply 84# 220796


    ye ,sementara sempat nie,cepat cepat melabur di ASW2020...dgr cerita kuota untuk bumi sudah habis...
kalau nak invest,kene tunggu la sesapa nak jual baru leh masuk...

salah satu sebab dah habis sebab portion bumi tu telah diambil kerajaan untuk di"allocate"kan ke ASW2020 bandar...
kan best kalau dapat asw2020 bandar tu...10K tu...pergh
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 02:04 PM | Show all posts
Reply 95# yus262

betul tu, tq.. meningkat dari 6.30 pada 2009..

nampaknya yg declare so far semua menunjukkan peningkatan
harap2.. AS1M dan ASB pun serupa jugak..

financial end :
ASM     31 March
ASD     30 June
ASW    31 Aug
AS1M   30 Sep
ASB     31 Dec

AS1M akan announce early next month... ASB kena tunggu hujung tahun laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 02:35 PM | Show all posts
    kan best kalau dapat asw2020 bandar tu...10K tu...pergh
yus262 Post at 16-8-2010 13:34


rasanya tak bleh jual or transfer... bleh enjoy benefit dari div and bonus jer kalau ada...
bila meninggal.. govt amek balik, allocate pada orang lain pulak yg memerlukan bantuan serupa...

kalau tak silap allocation RM100 juta under EPU...

ASW2020 fund size ditambah end 2008 dan awal 2009
dari 10 billion jadi 12 billion jadi 14 billion.. tak cukup jugak ehh...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 03:33 PM | Show all posts
Reply 98# aarie


    mane cukup...ASB pun dah lebih 80billion kan...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2010 11:28 AM | Show all posts
click sini kalo nak tau berapa estimate asb anda masa akan datang...
boleh ler adjust mana2 yg patut untuk reach financial target masing-masing...

http://www.irwan.biz/asb-calculator-v3/
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100922s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list