Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
29542
View
95
Reply

Kisah seram rasukan di bukit larut..

[Copy link]

Author: pejai_arts       Show all posts   Read mode

Post time 18-8-2010 10:48 AM | Show all posts
aku pernah naik bkt larut ni dlm 6 thn lepas kot
naik kejap je......pastu turun balik
suasana kat atas tu mmg lain la
konon cam kita kembali ke zaman british dulu
ngan keadaan pokok2 dia yg da beratus thn
dgn pokok duit2 da melitupi batang pokok...ngan yg berjurai jurai

tp pening lalat gak la naik jip dia tuh
da la jln konar tajam
dgn bau asap jip tuh lagik
kuar gak la bintang atas pala aku nih
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 10:57 AM | Show all posts
wah best gak citer TT....
tringat aku ngan pengalaman aku....
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 11:18 AM | Show all posts
aku biasa dgr pasal pantang larnag bawak daging mentah atau daging ayam ke telur ke masuk hutan atau pegi laut....

dr pengalaman aku... jgn taksub sgt ikut pantang larang mcm2 ni... memang ada yg ikut mcm sesetengah nelayan tak bawak daging ayam atau telur bila turun laut... tapi kalao terlalu percaya salah aku rasa...

aku kadang2 masuk hutan memancing atau saja camping.. bawak mcm2 siap berbarbeq.. atau bawak ayam turun laut.. kecuali tekong bot dah pesan awal2... kita hormat la nasihat dia.... nih kan bumi Allah... takde dia hukumkan mcm tu...

cuba pikir logik... tuh kapal2 besar Star Cruise semua tu... jgn kata ayam... beer bertong2 dia bawak... tapi biasanya org2 cina takkan bawak daging babi kalau masuk hutan.... sebab mmg selalu kalau bawak kena kacau... beer takpe plak
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 12:57 PM | Show all posts
huhu seram la weh... takut...
teringin gak nk p bukit larut tu..
tmpt tu mmg kena naik jip pe? kalo trekking bole x?
aku minat nk trekking2 nih..

opsss...sori TT..teroff topic jap.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 01:00 PM | Show all posts
ok.. waktu sampai kat rumah ni aku perasan ada la macam notis serta risalah berkenaan kristian dengan ada tulisan pasal jesus kat dalam laci.. maybe utk pengunjung bukan islam kot.. 

pejai_arts Post at 17-8-2010 21:05


err... tu untuk orang Islam la tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 01:04 PM | Show all posts
Reply 29# hAzEL^nut

Masa aku pegi rombong 1 klas dulu jeep tak cukup, so cikgu pilih few guys yang besar2 suruh dia orang menapak je ke atas. Aku frust gak tak terpilih sebab nak adventure kononya. Nasib baik gak tak kena, sebab member2 aku yang menapak tu dah la sampai lambat, penat dan lapar sampai makan nasi 2 bungkus.

Masa balik memang kita orang turun pakai tapak kaki jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2010 01:12 PM | Show all posts
Reply 29# hAzEL^nut

bole je trekking, sama ada ikut laluan jip (dalam 3-4 jam kot sampai puncak) atau ikut laluan denai.. lagipun askar2 dari kem taiping memang selalu buat trekking bukit larut ni, siap sampai ke batu kurau lagi ikut hutan..

risalah2 tu utk orang islam ke .. tak kot sebab rasanya lagi ramai orang bukan islam menyewa rumah ni.. apa2 pun aku tak kacau sangat sebab macam sesetengah hotel jugak yang letak bible.

bagi sesiapa nak pergi sekarang ni dah jauh berubah berbanding dgn waktu dalam cerita ni, sekarang dah ada jambatan gantung dgn  hostel besar.. tak lama lagi ada pulak kereta kabel.. kalau betul2 dibangunkan memang meriah la bukit ni tapi kesan pada alam sekitar la pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 01:58 PM | Show all posts
owh baru ku tahu tak boley bawak daging or makanan berdarah tue..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 01:58 PM | Show all posts
owh baru ku tahu tak boley bawak daging or makanan berdarah tue..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 04:23 PM | Show all posts
Reply  hAzEL^nut

Masa aku pegi rombong 1 klas dulu jeep tak cukup, so cikgu pilih few guys yang  ...
bronches Post at 18-8-2010 13:04



    hehe jauh x berjalan tuh? bpe jam? bes x trek dia? kalo cm jalan tar je...xmo la...xbes..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 04:26 PM | Show all posts
Reply  hAzEL^nut

bole je trekking, sama ada ikut laluan jip (dalam 3-4 jam kot sampai puncak) at ...
pejai_arts Post at 18-8-2010 13:12



    owh..not bad la ye kalo 3-4 jam smpi puncak.. puncak dia ade pe? bes x? yg rumah tumpanagn misteri sume tu, kat puncak ke?

hehe sori..byk lak aku tny..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2010 08:23 PM | Show all posts
laluan jip tu jalan tar, kalau ko jalan laju x berenti-renti 2jam pon boleh sampai dah kat puncak.. jalan dia agak cerun gak la.. kalau puncak atas sekali cuma ada pemcar telekom ja.. jip akan berenti kat kawsan cafeteria.. kat situ ada la kawasan untuk beristirahat.. hehe.. ko bole try google tgk..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 10:32 PM | Show all posts
oohhh aku pong ada pengalaman kat bukit larut ni. sampai kawan aku ajak aku p lg pong...aku dah serik
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 11:50 PM | Show all posts
Seramla cite TT..aku yang bc kat ruang tamu td terus masuk bilik..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 11:53 PM | Show all posts
hehe jauh x berjalan tuh? bpe jam? bes x trek dia? kalo cm jalan tar je...xmo la...xbes..: ...
hAzEL^nut Post at 18-8-2010 16:23


Kalau muda lagi bole la try, jalan dia curam banget, sebab tu only 4x4 jer yang lepas panjat.

Aku dulu zaman skolah boleh la, badan semua fit .... cuba skang nih mau lidah terjelir sampai lutut
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 01:25 AM | Show all posts
aku pernah check in sini...dgn family aku time aku umo 14 gitu la...
mmg angker....
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 03:30 AM | Show all posts
oohhh aku pong ada pengalaman  kat bukit larut ni. sampai kawan aku ajak aku p lg pong.. ...
dyea Post at 18-8-2010 22:32



    citer la dyea...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 08:25 AM | Show all posts
Post Last Edit by pu3_rania at 19-8-2010 08:28

Bagus cara TT bercerita coz dia bercerita dgn  penuh keikhlasan sebab tu ake terasa keseraman bila baca cerita TT ni
Bila tengok gambar bunglow tu teringat yg aku pernah tinggal kat bunglow mcm ni di Seremban semasa Pak Su jadi pegawai JKR di sana
Itu pun setiap kali musim cuti sekolah panjang Pak Su akan ambil aku tinggal di rumah dia
Memang seram kalau tinggal seorang kat rumah mcm tu
Dapur nun jauh kat belakang di pisah dari rumah induk.Almaklumlah rumah zaman kolonial British kiranya dah berzaman rumah tu so itu yg menyebabkan keadaan rumah2 tu nampak  menyeramkan
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 10:58 AM | Show all posts
aku dah byk kali naik bukit larut..buat photoshoot...

cume sekali jer aku tido kat banglo besar...yg dekat jambatan gantung tuh..
3hari 2mlm..tp x adalah apa2 terjadi..cume masa mlm..klau masuk toilet dia...aduhaii...
senak jer rase..dan ade 1 mlm tu..kabus putih masuk dlm rumah..tak boleh nmpk ape2..
dlm 5min ilang...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 11:58 AM | Show all posts
best citer TT... seram..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 11:59 AM | Show all posts
Reply 41# berusjamban
cerita la kat cni..... sama2 berkongsi cerita...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 12:19 PM | Show all posts
Reply 44# jAck666
Pasal kabus tu memang satu fenomena sebab bukan setakat kat luar jer yang kabus tebal sampai tak boleh nampak benda jauh, dalam banglo tu pon berkabus... bila mulut kita bercakap, 'asap' akan kluar dari mulut macam dok main snow plak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2010 12:54 PM | Show all posts
oo kabus tu ke.. btw sebelum kita org nak tunggu jip utk balik, memang ada tiba-tiba je kabus lalu tempat kami berkumpul.. memang tebal la, orang yg jarak dlm 5 meter pun dah tak nampak.. waktu ni ada org pesan jangan bergerak, semua duduk diam.. takut nanti 'sesat' x jumpa orang yg lain.. tapi aku rasa tu kabus biasa ja.. sebab sejuk dan nyaman..   

banyak kali pergi memang selalu ada ja kabus ni, sebab kalau tgk dari taiping pun, puncak bukit larut ni memang selalu tutup awan..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 12:57 PM | Show all posts
Reply 48# pejai_arts

Bagi aku fenomena kabus tu sebab masa tu blum penah merasa snow/winter at oversea. So bila kabus tebal dan mulut berasap bila bercakap tu yang kita orang jadi jakun jap
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 02:10 PM | Show all posts
best nyer ader kabus
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069515s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list