Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
211541
View
1349
Reply

PINJAMAN ASB.

  [Copy link]

Author: NURMIMIE       Show all posts   Read mode

crammer This user has been deleted
Post time 12-10-2004 09:27 PM | Show all posts
Kembali pada topik asal - adakah berbaloi amek duit bank lepas tu simpan dok dlm ASB ...

secara kiraan matematik dan logik - operasi cam nie risknya 50/50 sebab kite still kena TOP UP duit utk bayo installment bank walaupun dividen ASB dlm 7% - 7.25% dan Bonus 2%-3% ... sebab dividen nie cuma cukup utk bayo INTEREST bank (dlm 7%-8.5%) aje dan dividen tu still tak cukup utk tolak balance utang yg kiter pinjam ngan bank (so kena TOP UP) ....
dan mmg susah ASB kasi 8.5%-10% (rasanye dulu seb 1997 boleh dpt kot) ..baru leh nampak berguna sikit pinjaman kiter.....

secara peribadi - kalu ade duit lebih ..ape salahnyer amik .. sebab kalu kiter leh mantainan bayo bulanan TANPA CUIT dividen dlm ASB tu (consider amek 50K,tempoh pinjaman dlm 20tahun,dividen ASB maintain dlm7%),...dlm jangka panjang...
kalau IKUT seperti diplankan :
-mmm rasanya leh settle pinjaman dlm 8-9 tahun (selepas 8 taun, jumlah dlm ASB bersamaan dgn balance hutang.. bayo je laa semua) ...

kalau X IKUT seperti yg diplankan :
kalu tetiba SESAK, tak der duit (lepas beberapa taun le pinjam)...
-terminate je aa Loan tu, dlm ASB dah ade duit sikit.... ..atau...
-leh guna dividen ASB utk bayo installement (kalu kena TOP UP pun sikit jee tp tak leh gantung lama sgt)

atau ade plan lain ke ..
1)leh guna dividen dlm ASB tu utk invest tempat lain ...
2)kalau tetiba nak kawin ke, beli rumah ke, ade org jual share murah ke ape ..kan ade duit spare sikit dlm ASB
3)kite still dapat BONUS ASB yg dibayar utk last 10 years ...dan beranak pinak

*amek 'insurance investment linked' ngan amek loan ASB nie 2 benda yg berbeza dari segi konsep tapi tujuannya lebih kurang sama jee... NAK SAVING DUIT ... sebab secara kasar nye insurance adalah tools utk protection dan loan ASB ni sejenis medium risk Investment (ASB ni terjamin sikit) ....sebab
-walaupun insurance skrg nie ade INVESTMENT LINKED (unit trust) dan performance yg agak baik dlm 13%-15% anual tapi korg still kena ingat charges dlm 6.5%-8% atas unit trust yg kite ade tiap ujung taun dan terdapat RELOCATION antara unit trust dan medical dlm insurance installment (biasanya full relocation of unit trust hanya selepas 5 taun)....
-dan utk loan ASB, ada jugak yg dicover insurance tapi X DE medical benefit le cam company insurance provide. cuma cover duit diorg je aaa......

Kesimpulan - terpulang pada tujuan individu aaa...buat kiraan sikit, byk tanya org, jgn suka ikut ckp org je ......dan kalu ade displin dan duit lebih ...amek aje aaa loan ASB & 'insurance investment linked' (kan senang) dari beli ntah ape
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2004 11:17 AM | Show all posts
Originally posted by crammer at 7-10-2004 09:42 PM:
ehehe .... saya nyata di sini base ape yg saya dapat dpt, disokong bukti ape yg dicetak pada buku ASB saya each year...

Nampak nye kena keluarkan formula dlm matematik la pulak, sebab rasa nya  ...




Ada pembetulan sikit yer Crammer yer...takut ada yg confuse...sebenarnyer kiraaaan bonus :
Utk dapatkan BONUS TAHUN 03 :

1) 2.0% / 120 (kiraan bagi bulan utk 10 tahun yg terakhir) =  0.017% (Percent BONUS utk sesebulan)
*Kat sini org selalu tersalah anggap .... sebab BONUStu  bukan utk tahun itu sahaja...


2) 0.017% x Baki minimum bulan tersebut (10k) = RM1.67 (Bonus Bulan)

3)Jumlah BONUS Setahun = ditambahkan semua sekali BONUS BULAN (RM1.67 X 12) + 0.017% x 0 x 108 bulan ...--> bonus dikira bukan utk thn 2003 SAHAJA, TETAPI dari THN 1994 ..disbbkan duit baru dimasukkan awal thn 2003, maka duit dlm ASB pada thn 1994-2002 adalah zero, so tak dpt lah bonus...tapi kalau ada duit, pada thn 1994-2002, atau 1998-2002 ke misalnya, maka bonus akan dpt juga...so  BONUS TAHUN 03 yg dapat = RM 20 ....bak kata Crammer, sedikit aja pembetulan, harap Crammer tak  marah yer;)
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2004 08:21 PM | Show all posts
Loan ASB ni sebenarnya bank nak 'pinjam' nama kita utk dia melabur. atas kertas mmg nampak kita yg untung...itupon sikit je. yg paling untung tetap pihak bank. sebab ape??.. sebab awal2 dia dah dapat kutip interest. peminjam hanya dpt setiap hujung tahun, tapi tak le sebanyak mana selepas dikira bayaran bulanan yg dah dibuat. bank dapat setiap bulan. dan last sekali, selepas langsai (10 tahun, 20 thn) loan tu, baru peminjam dapat nilai yg dia pinjam. masa tu nilai lump sum yg dia dapat dah kurang berbanding 10 tahun, atau 20 tahun waktu mula2 buat loan...ye la, apa yg ada pada 50k (contoh) lagi 20 tahun??

Apapun, tepuk dada tanya selera...kalau tak kisah nak kongsi keuntungan dgn bank, kalau tak kisah nak dpt untung ciput je setahun sekali...
Reply

Use magic Report

nico This user has been deleted
Post time 18-10-2004 09:08 PM | Show all posts

adoiii salah sekali!

Originally posted by crammer at 7-10-2004 13:42:
2) 0.60417%  x  Baki Minumum utk sesebulan (RM10K) = Dividen Bulan.
RM60.42 (Dividen Bulan Jan), RM60.42 (Dividen Bulan Febi), RM60.42 (Dividen Bulan Mac), RM60.42 (Dividen Bulan Aprili), RM60.42 (Dividen Bulan Meii), RM60.42 (Dividen Bulan Jun), RM60.42 (Dividen Bulan Julai), RM60.42 (Dividen Bulan ogos), RM60.42 (Dividen Bulan Sep), RM60.42 (Dividen Bulan oct), RM60.42 (Dividen Bulan Nove) & RM60.42 (Dividen Bulan Dis)


sejak bile pulak kire macam tu? kalau dividen paid by bulan, setiap bulan baki akan bertambah. see your example yea: 0.60417% x baki minimum say 10k = RM60.42. So berapa baki bulan selepas bulan january? 10k + 60.42 = 10060.42. Then next month dividen will be 0.60417% x baki bulan tu pulak kan? so = 60.78 and so on and so on. This making assumption macam you buat lah, duit tak diusik.

betul kan?
Reply

Use magic Report

crammer This user has been deleted
Post time 18-10-2004 10:28 PM | Show all posts
encik NICO ...

dividen tu mmg dikira secara bulanan dan bukan bermaksud PNB Bagi setiap bulan Dividen ... kat sini berbeza antara
- Dividen DIKIRA secara bulanan (walaupun PNB declare setahun sekali)
dgn
- Dividen DIBERI secara bulanan ....

*mungkin ada yg tersilap kerana sangka dividen DIBERI secara bulanan. Setiap duit yg disimpan hanya akan dikira dividennya pada penghujung tahun (Disember) dan masa tu jugak la PNB bagi dividen .... dan pada masa tu laaa Dividen itu dikira dan dibahagi dari januari -> disember...makna Dividen bulanan (Dividen PNB / 12) tetap dikira berdasarkan minimum balance setiap bulan ...mana ade kurang atau bertambah singgit pun dan tak de carry foward ape pun  

*dan cara pengiraan NICO tu mirip dgn cara pengiraan interest bagi kad kredit kerana setiap bulan caj 1.5% akan dikenakan atas balance dan ianya akan bertambah setiap bulan kalu tak bayo dlm tempohnya  ...itu dipanggil "Dividen DIBERI secara bulanan" :cool:

[ Last edited by crammer on 18-10-2004 at 10:51 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2004 10:02 AM | Show all posts
camni la, nak senang cakap, atau nak elakkan kepala dari berpusing, camni cara pengiraannyer...dividen bg ASB mahupon Bank Rakyat dikira sbg berikut:

__% x (hasil tambah baki minimum duit dlm bank setiap bulan)/12 ...

atau senang citer, PURATA duit dlm bank sepjg thn...

cthnyer:

dari Januari --> Dec

(200 + 400 +....+ 2600)/12 x 7%  ....perlu diingat baki MINIMUM setiap bulan tu maksudnyer, dari 1-31 hbln....

ok?? any Q?
Reply

Use magic Report

zuha This user has been deleted
Post time 26-10-2004 08:45 AM | Show all posts
However, it depends on how the scheme is designed. If the scheme is designed in such a way that the interest rate is something like BLR+1 for example, ada kemungkinan juga akan rugi. If the BLR shoot up to a crazy level, and the dividend rate for ASB fall down to also a crazy level over that period.. then possibility that the money out outweigh the money in is there.
Reply

Use magic Report

crammer This user has been deleted
Post time 4-11-2004 10:42 PM | Show all posts
BLR - u couldn't run away from it especially if related in loaning something from BANKS.... :cool:
Reply

Use magic Report

ancoi This user has been deleted
Post time 8-5-2005 01:51 AM | Show all posts
Assalamualaikum,

Aku nie baru nak join forum ni, dan aku rasa terlambat sangat membincangkan topic yang dah lebih 2 tahun exhaustively diperkatakan. Tapi, macamanapun, aku nak kongsi idea jugak
Reply

Use magic Report

kutu This user has been deleted
Post time 20-5-2005 08:32 AM | Show all posts

Pengagihan pendapatan ASB dan unjuran kehadapan

Tahun           Dividen          Bonus
1990             8.0                 6.0
1991             8.5                 4.0
1992             7.5                 5.0
1993             9.0                 4.5
1994             9.5                 4.5
1995            10.0                3.0
1996            10.25              3.0
1997            10.25              1.25
1998              8.0                2.5
1999            10.50              1.5
2000              9.75              2.0
2001              7.0                3.0
2002              7.0                2.0
2003              7.25              2.0
2004              7.25              2.0
2005              7.5               2.0         * andaian logik......
2006              7.5               2.0
2007              7.75             1.75
2008              7.75             2.0
2009              8.0               2.5
2010              8.5               3.0
2011              9.0               3.5
2012              9.5               2.75
2013             10.0              2.0
2014             10.25            1.0
2015             10.5              1.0

Kalau diperhatikan Dividen ASB mengambil masa 9 tahun utk sampai kemuncak dari tahun 1990 ke 1999. Dalam keadaan graf menaik yang sama saya buat unjuran graf keadaan menurun iaitu tahun 1999 ke 2009. Ini kerana apabila ekonomi jatuh selama 9 tahun secara logiknya ia akan naik secara beransur ansur untuk selama 9 tahun ( Recover period). Table yang saya buat unjuran hingga 2016 berdasarkan logik ini...so dalam ertikata lain tidak wujud pemberian dividen ASB 10% setahun sehingga tahun 2013.

Pinjaman ASB yang paling paling baik yang saya perhatikan ialah dengan cara pinjaman 10k utk 2 ke 3 tahun. apabila habis ulang lagi seperti sebelumnya..

sekian.....
Reply

Use magic Report

aabrahim This user has been deleted
Post time 20-5-2005 11:29 AM | Show all posts
Furthermore, tak salah aku...simpanan ASB melalu sijil max dividen nya 10 % sahaja...maknanya kalau depa declare 12 %, kita rugi 2 % sebab pinjaman ASB tu membuat pelaburan melalui sijil...baik simpan je kat dalam buku macam biasa...but then kalau ada terlebih duit dan tak tahu menyimpan, ok jugaklah ambil loan ASB tu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2005 09:47 AM | Show all posts
thanks kutu - rajinnya...

saya dah terjebak - ambik loan RM100k for 10 years - la ni baru bayar 1 year. Ingat nak terminate lepas dapat dividen hujung tahun ni...l
Reply

Use magic Report

ancoi This user has been deleted
Post time 26-5-2005 10:31 PM | Show all posts
Originally posted by kutu at  08:32 AM:
Tahun           Dividen          Bonus
1990             8.0                 6.0
1991             8.5                 4.0
1992             7.5                 5.0
1993             9.0            ...



Ada sesapa yang boleh buat unjuran tentang BLR tak? Kalau ada, lagi baguss!
Reply

Use magic Report

ancoi This user has been deleted
Post time 28-5-2005 01:45 PM | Show all posts
Originally posted by MamaAlya at  09:47 AM:
thanks kutu - rajinnya...

saya dah terjebak - ambik loan RM100k for 10 years - la ni baru bayar 1 year. Ingat nak terminate lepas dapat dividen hujung tahun ni...l


What?: RM 100K? :10 years? :Kena buat mortgage nih!:hmm: Saya beli kereta utang 9 tahun pun pakai mortgage
Reply

Use magic Report

ancoi This user has been deleted
Post time 28-5-2005 01:48 PM | Show all posts
May be, this is the reason why most of us do not satisfy with pinjaman ASB
Reply

Use magic Report

ourself This user has been deleted
Post time 12-7-2005 06:54 AM | Show all posts
[quote]Originally posted by ancoi at 28-5-2005 13:48:
May be, this is the reason why most of us do not satisfy with pinjaman ASB
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2005 02:43 PM | Show all posts
Tak paham..

So conclusionnya skim ni byk benefit?

Kalau invest RM50k utk 10 tahun.

Tahun pertama sampai 9  tu dividen dia based on RM50k punya pulangan ke??
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2005 12:44 PM | Show all posts
Originally posted by mix_chinese at 2005-7-18 02:43 PM:
Tak paham..

So conclusionnya skim ni byk benefit?

Kalau invest RM50k utk 10 tahun.

Tahun pertama sampai 9  tu dividen dia based on RM50k punya pulangan ke??



senang cerita kalau ada DISIPLIN terus jer buat potongan automatik bulan-bulan masuk ASB. pinjaman ASB ni adalah cerita utk orang yg tak ada disiplin & consider as force saving, sebab kalau dia tak sumbat duit kpd bank yg dia buat loan tu sure dapat warning. kalau harap kejujuran sendiri utk pergi pejabat pos masukkan duit dlm buku ASB tiap bulan memang cerita mustahil utk orang yg tak berdisiplin. tepuk dada tanya selera.

POTONGAN ASB lebih menguntungkan tapi utk mrk yg ada will power & disiplin.

PINJAMAN ASB utk mrk yg perlukan paksaan dari bank's lawyer supaya bayar on time tiap bulan.:bgrin:  

kesimpulannya ikut selera masing2. tapi kalau compare dg orang yg langsung tak buat saving versus orang yg dah buat pinjaman ASB tentulah yg buat pinjaman ASB lagi bagus, at least ada gak saving.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2005 04:04 PM | Show all posts
saya ada tanya Maybank
kalau nak terminate atau beli semua ASB loan  lebih cepat daripada tempoh yang ditetapkan kena interest due of notice ke? (tak silap maybank 0.5 % daripada jumlah balance)

untung terminate saja atau beli semua dpd bank?
Reply

Use magic Report

Irfan This user has been deleted
Post time 29-7-2005 10:14 PM | Show all posts
Sori tumpang lalu.  Aku buat loan ASB melalui Maybank 50K untuk 5 tahun.  Bulanan RM 985.  Masa apply kena bayar RM276.  Baru 6 bulan autodebit melalui account.  Korang tunggu loan aku abis 5 thn lagi, baru aku  citer untung rugi kat cini.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080453s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list