Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
211595
View
1349
Reply

PINJAMAN ASB.

  [Copy link]

Author: NURMIMIE       Show all posts   Read mode

Post time 17-12-2005 02:31 PM | Show all posts

BLR naik 6.25%, ASB Loan apa cerita?

BLR naik 6.25 %.
katanya akan naik lagi..

saya dah tanya pihak bank berkenaan ASB Loan,
depa kata akan tambah bilangan tahun bayaran tanpa tambah bayaran bulan2.

Jadik kengkawan sekalian,
ASB Loan wajar dikeluarkan ke atau peram lagi?

Saya terpikir macam nak keluarkan semua sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2005 03:52 PM | Show all posts
bakal kena getah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2005 03:31 PM | Show all posts
Originally posted by yays at 17-12-2005 02:31 PM
BLR naik 6.25 %.
katanya akan naik lagi..

saya dah tanya pihak bank berkenaan ASB Loan,
depa kata akan tambah bilangan tahun bayaran tanpa tambah bayaran bulan2.

Jadik kengkawan sekalian,
...


Bila BLR naik..tentu la monthly loan yang you all bayar kat Bank tu naik.. then nak kena check pulak sama dividen yang  bank bagi dapat menampung atau offset bayaran bulanan tu..

Biasa la kalau dah menyimpan dalam bank conventional je.. kalau yang Islamic takde effect..


Hanya sekadar kongsi sedikit pengetahuan..


Sany

p/s

Have anyone of you EPF in ACC 1 exceeds RM55 yet? If yes, I like to share with you how to double up the investment return by using portion of EPF Acc 1 with no single cent money withdrawal.. Call me now for detail 019 2709160 or visit www.investwithsany.com
Reply

Use magic Report

imsah This user has been deleted
Post time 26-12-2005 11:45 AM | Show all posts
Saya pun ada gak guna loan ASB.Since BLR pun dah naik,lps pembayaran dividen hujung tahun nie,saya pikir nak stop dah.Nak melabur dlm unit trust plak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2005 03:55 PM | Show all posts
itulah bahayanya buat pinjaman utk masuk ASB. kenaikan interest kena pantau & kena buat kira2 supaya tak end up dgn rugi.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2005 06:23 PM | Show all posts
Originally posted by imsah at 26-12-2005 11:45 AM
Saya pun ada gak guna loan ASB.Since BLR pun dah naik,lps pembayaran dividen hujung tahun nie,saya pikir nak stop dah.Nak melabur dlm unit trust plak.


Cuba check dgn officer yang kasi loan tu.. jgn stop. nanti you have to pay some penalty.. if you do not exceed no of years...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2006 08:51 AM | Show all posts
cuber citer sket cam ner yer ASB loan nih?
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2006 08:57 AM | Show all posts
pasal penalty,

aritu saya semak dengan RHB: takde sebarang penalty
(katanya, dalam agreement penalty = 3 month interest kalo nak settle awal)
saya pong agak tidak percaya - anyway,nanti double check before tarik diri.

semalam nak check ASB - mak oiii... semua bank ASB down, jammed katanya.
kalo sempat check sat lagi..
Reply

Use magic Report

pearl_eye This user has been deleted
Post time 4-1-2006 02:07 PM | Show all posts
Originally posted by kembara at 4/1/06 08:51
cuber citer sket cam ner yer ASB loan nih?


kalau nak tau pasal asb loan ni..bole baca kat thread yg ni http://forum.cari.com.my/viewthr ... &extra=page%3D4
situ mmg diorang bincang pasal asb loan.. pro n contra
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2006 03:13 AM | Show all posts
Originally posted by yays at 4-1-2006 08:57 AM
pasal penalty,

aritu saya semak dengan RHB: takde sebarang penalty
(katanya, dalam agreement penalty = 3 month interest kalo nak settle awal)
saya pong agak tidak percaya - anyway,nanti doubl ...


Bagus la kalau takde penalty.. kalau tak silap la.. itu hari masa BCB datang buat promosi.. kena bayar gak if less then 1 year.. tapi tak sure... I tak concern because I tak plan nak ambik loan for ASB ..esp bila I tau.. the premium is proportonately based on BLR fluctuations. if BLR goes up, definitely you have to pay more..

Macam kita nak keringkan baju di atas pokok kelapa la..supaya cepat kering.. kita tahu sooner or later, pokok kelapa akan tumbuh tinggi.. susah la nak memanjat kang..so baik keringkan atas pokok mangga kahwin.. rambutan kawin ke..pokok tak tinggi.. but surely.. slowly kering..nanti tak yah susah2 nak panjat..
Reply

Use magic Report

beeque This user has been deleted
Post time 10-2-2006 10:15 AM | Show all posts
salam..
saya baru disini..
dah 2 tahun since the first posting mengenai loan ASB ni.

Baru ni bank hantar phamplet pembiayaan ASB , ingat nak ambillah..
say 25k bayar bulan 187/bulan for 19yrs..katanya pelaburan bijak..
term...BLR-0%..so blr sekarang masih di bawah 7% kan..so ngam ngam..asb pun 7%
boleh gak ambil buat belanja IPTA selepas 19 tahun i..
So..baloi ke?...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2006 08:20 PM | Show all posts
haku terbaca baru ni BNM mungkin akan menaikkan OPR dalam 50-75 basis points tahun ni.. kalau tak silap haku last year BNM ada naikkan OPR 30 basis point.. BLR pulak naik dari 6% to 6.25% kot (sesiapa boleh tolong betulkan kalau haku silap).. kalau betul OPR naik lagi tahun ni, BLR pong mungkin naik.. kadar pinjaman ASB pong akan naik jugak, ye tak?

haku tak tahu berapa interest yang bank charge atas pinjaman ASB ni.. mungkin rendah dari dividend yg ASb kasik.. tapi setahu haku the first and second year yang below BLR kan?.. tahun seterusnya BLR ++, betul ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2006 12:12 PM | Show all posts
Pening Pale Otak aku tgk pengiraan korang smua ni...:kant:

Jadik kesimpulannyer...Rugi ke tak ye buat LOan ASB ni..:hmm:

[ Last edited by polaris_girlz at 13-2-2006 03:31 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2006 10:29 AM | Show all posts
setelah berita BLR naik,
saya telah ke Maybank untuk update akaun ASB Loan

start sept 04 - 50 K
setiap bulan - 378

Untuk tahun pertama,interest ialah 4 %
jadi daripada 378, interest kepada bank ialah 184 (lebih kurang la...)
lebihnya baru masuk prinsipal

bagi tahun kedua pula (saya sempat 3 bulan)
bayar interest kepada pihak bank jadik 240 , sebab interest dah jadik BLR-0 %
(rugi giler wooo... menyesal tak kuarkan lebih awal)

jadik setelah 15 bulan,
sekiranya saya tarik diri - prinsipal yang akan dapat semula ialah lebih kurang 1700 sahaja setelah tolak penalty. Dividen yang dapat ialah 4531.25
Jumlah keseluruhan ialah 6231.25 dan modal yang telah dikeluarkan ialah 5670.00
untungnya ialah 561.25 ( peratus keuntungan ialah 9.89%)

selain itu, saya ada buat saya akaun lagi di RHB

Mac 04 - 50 K
Bulanan - 370

Saya tarik diri pada Jan 06 ( 9 bulan) tahun pertama interest ialah 3.8 %
prinsipal atau duit yang saya akan dapat balik setelagh penalty ialah 1300  sementara dividen ialah 2718.75
modal yang telah dilaburkan ialah (370 x 9 ) rm 3330
Jumlah keseluruhan ialah 4018.75 dan modal 3330
Jumlah untung ialah 688.75 (peratus keuntungan ialah 20.68 %)
sebenarnya penalty RHB ialah BLR /12 bulan x 3 bulan x balance acc
as mine balance ada lagi 47800 (lebih kurang la)
so penalty ialah 746.
what i did, buat partial payment kat bank sehingga balance acc tinggal 200 lebih kurang
then baru tarik diri
jadik penalty cuma tinggal berapa ringgit aje.

tambah dengan 746, jumlah keseluruhan untung ialah 1435 (peratus untung jadik 43%)
:-)


so buat dengan RHB jauh lebih untung kerana saya tak sampai pon kepada tahun ke -2,
beza interest tahun pertama dan kedua dalam maybank setiap bulan ialah rm 50 tu...
lagi satu rhb hari tu interest 1st year promote murah 3.8 %
sekarang ni dah jadi BLR - 2 % plak.
pastu RHB takde insurans sedangkan Maybank ada insuran rm 999 yang include sekali dengan loan
lagi satu stamp duty untuk maybank masa saya buat mahal , sampai 3 ratus lebih
sedangkan rhb baru 30 ringgit.

Saya tarik diri kedua-duanya kerana BLR yang semakin tinggi dan peratus interest hanya murah untuk tahun pertama sahaja.
berkira2 nak buat semula dengan RHB.. tapi rasanya keuntungan takkan boleh dapat sampai 43 % lagi
memandangkan BLR dah naik dan RHB pon boleh bagi 4.25 % aje untuk tahun pertama..
lagi satu, dua hari lepas officer RHB ada call kata mebbe RHB boleh bagi loan 95 % aje (ayat nak pujuk suruh buat lagi kot. hehehehs!)

Lagi satu jangan la buat dengan BCB,
pasal penalty dia charge BLR x jumlah loan x 3 bulan sekiranya kita nak tarik diri tahun pertama.
mati wooo banyak penalty...
Reply

Use magic Report

beeque This user has been deleted
Post time 14-2-2006 04:54 PM | Show all posts
thanks  4 the feedback..

Ada Komen dari peminjam yang masih menggunakan kemudahan pinjaman bank dan akan meneruskan
cara ini...? BLR akan naik, tapi tak akanlah terlalu tinggi..ini akan menjejaskan ekonomi negara.

kalau  melihat pengiraan di atas, at the end of 1st yr..dah dapat div based on 25k di banding dengan 2244
dengan melabur cara biasa
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2006 10:05 AM | Show all posts
Tp minggu lepas masa sy gi Maybank dia ada pelawa buat loan ASB...kata nyer promosi skang bank  dah takde amik interest? errrkkk...Jadi Untung 100% di tangan kita lah yer...:stp:
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2006 10:33 AM | Show all posts
uik yer ker....aku baru plan nak amik loan asb kat maybank...tp tgh pikir dulu...pakej maner yg kire ok...so any idea??
Reply

Use magic Report

naz13 This user has been deleted
Post time 16-2-2006 11:21 AM | Show all posts
Hi guys,

Akak niepun tengah finin jugak.  Akak ada extra RM320 sebulan.  Akak tak tahu kat mana nak invest.  Plan akak 3-5 tahun aje (utk education anak). Akak cadang nak masuk ASB aje. tapi ada dua options;
1) Bulan-bulan masukkan RM320.  Siapa boleh tolong kira by end of year 5 brp akak dapat. Assumption Div + bonus 9.5%.

2) Atau ambik personal loan BSN RM15,000 @ 5.6% setahun (Byr bulan RM320 selama 5 tahun).  Akak kira kalau div + bonus 9.5% setahun dan tak keluar keluar, by end of tahun 5 dapatlah RM23,000+++. Tolak jumlah byrn RM19,200 adalah untung RM4,000.

Macam mana pulak kalau ambik education policy, katalah 10 tahun? Policy mana yg bagus boleh bagi return more than ASB?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2006 03:55 AM | Show all posts
Originally posted by naz13 at 16-2-2006 11:21 AM
Hi guys,

Akak niepun tengah finin jugak.  Akak ada extra RM320 sebulan.  Akak tak tahu kat mana nak invest.  Plan akak 3-5 tahun aje (utk education anak). Akak cadang nak masuk ASB aje. tapi ada ...


mimie baru nih gak amik satu brocure kat maybank psal pinjaman ASB lagi.. bukan niat nak buat loan, tapi nak bukak akaun anak mimie.. tapi simbat gak brocure yang ada kat situ..

rasa2nya, lagi bagus akak pi maybank terus n mintak khidmat nasihat dorang..

tapi kalau akak nak amik loan ASB.. ini yang terbaru yang mimie faham dari brocure tuh..

plan 5 tahun dengan saving rm300 sebulan (avg)
vs plan 5 tahun dengan pinjaman ASB yang kena bayar rm300 sebulan (avg)

calculation rumit sket kak.. susah mimie nak explain.. taip tuh larr.. memang jauh beza akak boleh untung dengan buat pinjaman ASB dan jadikan rm300 tuh sebagai peyment loan ASB tuh saja.. memang jauh untung lagik pinjaman ASB tuh, so, untuk puas hati dan mendapat penerangan yang clear.. akak pi kejap kat maybank tuh, n tanya pada coustemer services dorang tuh.. dorang pasti bagi penerangan yang jelas hingga akak paham..

alhamdullilah kak, mcm tahun awal mimie bukak topik nih.. mimie memang belum ada kena bayar apa2 lagi pun selepas setahun mimie bayar loan tuh.. kiranya, mimie cuma bayar rm450++ nih masa tahun pertama tuh saja.. dan tahun yang berikutnya, mimie cover bayar guna duit div n bonous tuh aja.. walaupun tahun lepas div n bonos untuk ASB hanya 9%++, but masih boleh cover lagik loan untuk setahun ini.. alhamdullilah.. harap2 bila tempoh matang, mimie  dah dapat 50k tuh dabak gitu .. hajat2 nak wat pi mekah.. insyallah.. kalau panjang umur..

dan mimie rasa, 2 atau 3 tahun lagi, mime akan buat satu loan lagi lah untuk pendidikan anak2 pulak
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2006 05:35 AM | Show all posts
peyimbat ko ani mie, baik jua bukan usin ko simbat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077017s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list