Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
45726
View
58
Reply

Mesin Jahit Mini

[Copy link]

Author: mclaren       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-8-2010 10:35 AM | Show all posts |Read mode
salam semua...
saya searched tapi no matched result, so saya bukak lah thread ni.

nak tanya kan, berbaloi ke beli mesinjahit yg  comel2 mcm dulu2 iklan kat smartshop tu?

saya ni bukan tailor... tapi nak guna mesin utk jahit pakaian yg koyak.. .telekung koyak... etc.

biasanya saya jahit guna tgn je, tapi contoh nya macam baru2 ni nak jahit lace keliling telekung, hmm bertahun tak siap2.

terfikir nak beli mesin jahit yg comel tu, sebab nak beli yg besar, takut jarang guna, ambik space je dlm rumah ni.

baloi ke tak? dan, brand apa yg ok, kurang causing problems?

terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2010 01:24 PM | Show all posts
Mclaren,

Kalau Kak Zana beli jer mesin besar yang jenis portable.. memang jimatkan space. Kalau mesin jahit mini ni.. macam tak berbaloi jer nak guna.. dan mesin jahit lurus portable ni harga dah agak 'reasonable'.. kalau singer.. mmg lah mahal.. beli jenis2 brother ke..

Kalau dah beli.. mesti ada  minat nak jahit... lepas tu bolehlah joint selalu kat sini.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-8-2010 03:43 PM | Show all posts
Reply 2# maizana

thanks k zana for the reply.

mesin portable ni maksudnya mesin jahit biasa yg ada mcm2 functions tu tapi boleh alih2 merata tu ke? tapi tu bukan ke besar gak, kiranya bila2 tak guna nak menyimpan nya kena cari space bigger than mesin comel tu la kan?


saya ni memang langsung tak pandai menjahit guna mesin.. tu yg mcm risau beli mesin jahit biasa tu, nanti jadi dinosaur pulak...


tpai pada pandangan akak, memang tak baloi la ye beli yg mini tu? actually yg mini tu, dia boleh jahit lurus je kan? selama ni tak pernah pun tertarik nak tgk betul2 ada functions dia.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2010 10:49 PM | Show all posts
spek pn mcm berminat nk bli yg jns kecik mcm mc laren mention ni..adik ipar spek ada bli yg ni..xingt brand apa n brape RM.. tp mmg syok ar tgk dia dok gn mesin ni... adik ipar ni tggl kt perak, tp tiap kali cuti yg lama2 ckit klo dia blk kg dia bwk blk mesin ni.. MIL akn suh dia jht sarung bantal ker, kain kurung koyak ker and siap kecikkan kain MIL lg..

dia ckp dok sesaja kt umh,dia jht sarung bntal, langsir utk dapur, and bj melayu ank dia (umor 1thn).

p/s: 1st time jenguk board ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2010 11:23 PM | Show all posts
Aku baru-baru ni aku jugak usha mesin jahit..tengok yg jenama singer...fuh..harga...yg portable tu..ribu riban jugak la harganya...terus aku terfikir berbaloi ke aku beli mesin ni kalau jahit pun setahun sekali...emm..rasanya sempat berkarat dulu la mesin tu...

Terfikir jugak nak beli yang mini tu..cuma tak tahu nak beli brand apa ngan kat mana nak beli...agak2 berbaloi tak beli mesin mini tu??
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2010 11:31 PM | Show all posts
husband ada belikan saya. jenama global kat tesco je. ingat nak asah dulu skil menjahit dengan mesin mini ni. tapi sempatlah buat 2,3 mini projek sebelum mesin tu berhabuk
mesin ni boleh jahit lurus biasa je. hari tu buat beg, sarung bantal dengan cadar single. oklah, baru2 nak belajar
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2010 11:33 PM | Show all posts
Ok la tu jahit lurus..kalau jahit bengkang bengkok macamana??? hahhahaa....
Untuk yang baru nak belajar menjahit boleh la test power pakai yang mini ni dulu...
Nak gi intai la kat tesco...rembat satu kalau ada...hehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 03:57 AM | Show all posts
mak aku pakai portable brand singer.bl ms aku umo 6taon kot,sampai skrg umo dh 26 idup lg mesen tu..so berbaloi..nk jahit pesen ape pn blh..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 09:26 AM | Show all posts
husband ada belikan saya. jenama global kat tesco je. ingat nak asah dulu skil menjahit dengan mesin ...
funz_universe Post at 26-8-2010 23:31


berapa yer harga mesin tu? saya pun teringin nak beli mesin jahit tapi tak mau yg besar tu. setakat yg kecik2 jer lah. so klu travel senang nak bawak kan?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 09:46 AM | Show all posts
salam semua...
saya searched tapi no matched result, so saya bukak lah thread ni.

nak tanya kan, ...
mclaren Post at 25-8-2010 10:35



    x berbaloi sbb ku beli 100++ tapi jahitan dia x kemas laaaa..... x tau la sbb ku x pandai jahit @ sbb mesin tuh .....
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 09:49 AM | Show all posts
Reply 9# seri06

dalam RM80 lebih tak silap. tapi kena beli adapter kalau nak guna dengan elektrik. kiranya total untuk mesin tu je RM100 lebih. tapi berbaloilah kalau setakat nak buat projek kecil2an. tak makan space, mudah bawa mana
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 12:09 PM | Show all posts
tepek mai gambo..nk tgk gak camne rupa mesin jahit mini ni
kat umah aku takde mesin jahit...aku kerastangan   
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 08:14 PM | Show all posts
minta suami saya belikan tapi dia kata, klu saya boleh jahit butang baju kemeja yg tertanggal baru lah dia belikan. harga no hal..tak kira murah or mahal..
tapi saya nie jenis kerastangan jugak..baru berjinak2 ngan menjahit2 nie. sebb saya lebih suka pegang cangkul dari pegang jarum..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2010 06:51 PM | Show all posts
Reply 6# funz_universe

wah...bestnya dpt wat mcm2 ngn mesin kecik tu..apa yg pntg, reti menjahit.. funz rs klo org yg jns xreti menjahit, (mksdnya setakat reti jht butang tanggal, suar koyak) agak2 bleh ker gn mesin tu? kang xreti nk masukkan jarum ker, jht benang tersimpul ker
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2010 11:00 PM | Show all posts
Reply 12# fariepari

malas nak tepek kat sini.

tapi silalah tengok kat sini: http://simfonikasih.net/?p=2276


Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2010 11:04 PM | Show all posts
Reply 14# aku_spek

hehe... saya pun nasib baik ada pengalaman guna mesin jahit masa kena ambil ert kemahiran hidup dulu. tapi sekejap je. tapi sempatlah belajar jahit guna mesin singer tu.

bab nak masuk jarum, masuk benang, keluarkan benang dari bobin (ye kot namanya), ada tulis dalam manual mesin tu. mula2 susah sikit. tapi 2,3 kali buat, mesti expert


setakat nak buat projek kecik2 macam beg syiling, pencil case kain, ok je kalau nak guna mesin ni.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 12:28 PM | Show all posts
Reply 11# funz_universe

Aku try usha kat Tesco Mutiara Damansara tu, ngan Carrefour dan Giant Kota Damansara...Semua tak ada jual mesin jahit mini tu... Yang ada jual mesin jahit kat Carrefour tu..jenis brother...yang lain bayang mesin jahit pun tak ada..Kat mana nak beli ha?? Hari tu husband you beli kat Tesco mana?
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 12:44 PM | Show all posts
Reply 17# kiki8398

kat tesco ampang. tapi masa tu pun ada 2,3 ketul je. tu citer bulan 3 lepas. la ni tak taulah ada lagi ke tak
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 12:51 PM | Show all posts
Huhuhu..kalau dah ada 2/3 ketul jer..macam golap masa dopan den nak kesana...hahahaha....anyway..TQ. Order online je la kot...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 03:52 PM | Show all posts
ari jumaat lps spek ada pegi kt jualan jom beli brg ry kt ptrjy... ada ler nmpk 1 booth ni jual mesin jht mini ni..tp xtgk brand apa.RM60 jer.... ari ni dok menyesal xbli mesin tu..kot2 le kan nnti nk menjahit plak ker
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095626s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list