Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
22587
View
38
Reply

Car Wax/Coating

[Copy link]

Author: swotworld       Show all posts   Read mode

Post time 28-8-2010 05:53 PM | Show all posts
Reply 16# Rempit_25

coating ni fungsi dia sama je dengan wax untuk melindungi cat keta. cuma bezanya coating ni didakwa boleh tahan sehingga bertahun2, berbanding wax kena buat setiap 3-6 bulan sekali.

yang sebenarnya aku pon tak penah buat lagi coating kat keta aku
tak tahan nak tunggu, berjam2 seh nak tunggu natang tu siap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2010 08:33 PM | Show all posts
Reply 21# al-asil

Tu laa pasal...atleast 6 jam..berjanggut aku nak tunggu...

So, adakah bagus hanya wax atau buat coating??
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2010 09:33 PM | Show all posts
Reply 20# swotworld

Ooh cenggitu ekk...dia tak perna wat coating lg...polish wax tu ade lah...
Nnt leh tanye dorang ade tak buat coating gaks...kalau ade dina hapdet sini pricenya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2010 01:25 AM | Show all posts
Reply 23# eddina_14

Canteekk..hapdep cepat cepat yee...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2012 05:02 PM | Show all posts
nk tau gak tmpt wt coating yg ok....baru dpt kete,so nk wt coating ni..invest skit la...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2012 12:46 PM | Show all posts
buat sendiri jer polish wax nih,, tp takde la sampai diamond, gold, nano coating sumer tuh, hihi
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2012 01:06 PM | Show all posts
sebelum hantar kereta untuk buat benda-benda ni, kena paham dulu apa tu polish, apa tu wax, apa tu coating.

polish: proses nak ratakan clearcoat, nak bagi hilang calar halus dan kotoran degil. polish akan membuatkan color kereta nampak berkilat dan nampak macam baru. biasanya dilakukan sebelum wax atau   coating
wax: bahan yang digunakan untuk melindungi cat kereta lepas dah polish tadi. wax menambahkan kilat dan membuatkan body kereta rasa licin dan melindungi dari sinaran uv serta kotoran-kotoran yang menjahanamkan cat. selalunya wax ni tahan 3-4 bulan je, tengok keadaan cuaca jugak. kalau asyik hujan lebat je cepat la hilang lapisan wax tu.
coating: fungsi yang sama macam wax, cuma material dia jenis sintetik dan lebih moden. dari segi kilat, lebih kurang macam wax tapi tempoh perlindungan dia lebih panjang lebih kurang 6-12 bulan. tapi selalunya bila korang hantar kereta untuk coating, mesti dia ada condition macam korang kena basuh kereta guna shampoo yang tertentu, shampoo tu bertujuan untuk top up balik coating tu setiap kali korang basuh kereta. aku bagi satu contoh coating brand permanon. permanon ni ada shampoo dia sendiri jugak, nama dia diamond ke apa tak silap. bila dah buat coating, setiap kali basuh kena guna shampoo diamond ni, tak boleh guna shampoo lain.

senang cerita, tepuk dada tanya selera. macam aku, guna cara traditional iaitu wax pun dah cukup asalkan pandai jaga body kereta. nampak taik burung melekat je cepat-cepat lah lap atau basuh. getah pokok pun sama. basuh tu pun jangan pakai shampoo murah, pakai la yang ok sikit. macam aku guna shampoo brand turtle wax, fungsi dia wash and wax. kira macam dia ada wax jugak sikit, so setiap kali basuh tu dia top up lapisan wax. kalau nak lagi ngam korang survey product meguiars, tu branded punya. tapi harga mahal la.

masa basuh kereta, pastikan jirus dulu air dari atas body dituruti kebawah supaya kotoran tu semua turun kebawah. jangan korang main sebat jirus bawah ke atas pulak, memang kotoran tu naik keatas la nanti. seeloknya basuh kereta guna machine high pressure washer sebab machine tu mengeluarkan air tekanan tinggi, senang nak buang kotoran. kalau takde, pakai hos getah biasa pun boleh la, tapi make sure picit hujung getah tu biar air tu pancut dia kuat sikit.

basuh kereta jangan guna kain buruk. beli satu microfibre washing mitt untuk basuh body, satu brush untuk basuh rims, dan satu kain microfibre untuk lap kereta lepas basuh. teknik basuhan lebih kurang macam jirus air, mulakan dari atas kebawah. basuh dari panel ke panel dan buat dengan teratur, jangan basuh kejap dekat hood depan, kejap dekat pintu, kejap dekat bumbung. agak-agak bila washing mitt tu dah kotor, bilas dulu dengan air then baru sambung basuh bahagian lain pulak.

tu la serba sedikit yang aku tau pasal benda ni. anything boleh la tanya lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2012 07:20 PM | Show all posts
Aku ingat pun nak bikin jg la coating ni
Tp kete dan setahun lebih ok ke?
Kalau ada area yg dkt subang lg bagus..dkt sket kat umah
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 02:06 PM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2013 08:01 PM | Show all posts
biasanya kereta baru atau kereta yg baru cat kene buat coating ni, utk melindungi cat tu dari pudar supaya berkilat sentiasa hihihi...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2013 09:53 AM | Show all posts
ada anyone pakai diamond coating?..tahan lama ke
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2013 08:51 AM | Show all posts
Aku slalu coating dkt area stesen minyak esso (kot) kt sblh pyramid..ok je tgk kete2 mahal bt
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2013 12:38 PM | Show all posts
thanks byk dpt info pasal coating,wax & polish.

yang penting survey dlu baru buat keputusan
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2014 06:41 PM | Show all posts
Rupanya dah pernah ada thread tanya coating ni..
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2014 08:25 AM | Show all posts
Selalu nampak kete mcm ade kulat mengelupas cat dia sebab ape heh?
seriau jgk nk buat wax coating ni...tak kena gaya bole merencatkan body cat. Last edited by mr.december on 1-3-2014 08:27 AM

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2014 01:52 AM | Show all posts
mr.december posted on 1-3-2014 08:25 AM
Selalu nampak kete mcm ade kulat mengelupas cat dia sebab ape heh?
seriau jgk nk buat wax coating n ...

kereta gen-2 ke pesona yg dibeli dulu tu ker?
kalau dah start mengelupas, boleh buat coating ker?

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2016 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
swotworld replied at 27-8-2010 12:15 AM
Ader sesiapa tahu kat mana nak buat coating untuk keta?? Boleh laa kongsi ngan aku kat sini..

kami ada menyediakan servis polish wex coating kereta.harga? sangat berbaloi. bukan rm1000 bukan rm800.rm 600? pun bukan! nak tahu ws saya ke 01123305311.area puchong
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2016 01:34 AM From the mobile phone | Show all posts
swotworld replied at 27-8-2010 12:15 AM
Ader sesiapa tahu kat mana nak buat coating untuk keta?? Boleh laa kongsi ngan aku kat sini..

kami ada menyediakan servis polish wax coating kereta.Bukan rm1000, bukan rm800 , bukan 600.nak tahu? ws saya ke 01123305311. semestinya kami beri harga y menarik
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2018 02:42 PM | Show all posts
Coating ni beri perlindungan yang lebih tahan dan shiny effect kepada kereta kita. Kat Penang saya buat kat Autosol Detailing, tepi Peugeot Sg.Pinang. Terbaek effect dia.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.110596s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list