CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6413|Reply: 15

[Lain-lain] Jalan tutup...Keadaan banjir di Kelantan dan keperluan untuk mangsa...

  [Copy link]
Post time 14-1-2022 08:33 AM | Show all posts |Read mode
Edited by seribulan at 21-12-2022 04:21 PM

Banjir: Bantuan untuk mangsa masih mencukupi, Kelantan dalam 'standby mode'Bernama
Disember 26, 2021 10:48 MYT

Pihak bomba mengagihkan barangan keperluan kepada mangsa banjir di Pasir Mas. - Foto BERNAMA


KOTA BHARU: Bantuan bekalan makanan serta kelengkapan peralatan di semua pusat pemindahan sementara (PPS) yang diwartakan di Kelantan diletakkan dalam mod sedia (standby mode) sekiranya gelombang kedua banjir melanda negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita negeri, Datuk Mumtaz Md Nawi berkata tindakan itu dilakukan berikutan keadaan cuaca yang tidak menentu meskipun amaran atau ramalan hujan dan banjir telah dikeluarkan di kawasan tertentu.

"Ketika saya melakukan tinjauan di PPS sebelum ini, rata-rata mangsa banjir yang ditemui memaklumkan kepada saya bahawa mereka sedang bersiap untuk menghadapi gelombang kedua banjir dengan menyimpan dokumen penting, ubat, makanan asas dan sebagainya.
"Oleh itu, kerajaan Kelantan juga sedang mengambil langkah perlu untuk berdepan dengan situasi atau sebarang kemungkinan yang berlaku sama ada teruk atau tidak kerana banjir ini adalah luar jangka," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Mumtaz berkata sebelum ini juga Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) memperuntukkan RM1.3 juta bagi kerja membaik pulih PPS, 3,000 kit makanan kering yang diagihkan ke depoh-depoh diselia Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), 1,600 aset seperti bot dan trak dan 6,500 anggota daripada pasukan penyelamat di negeri ini diatur gerak bagi menghadapi Monsun Timur Laut atau musim tengkujuh.

"Kerjasama kerajaan pusat dan kerajaan negeri sangat perlu dalam memastikan kebajikan serta keselamatan rakyat di negeri ini diutamakan terlebih dahulu.
"Apa yang paling penting sekarang ini adalah peranan semua pihak yang perlu sentiasa waspada dengan situasi semasa dan patuh dengan arahan yang dikeluarkan pihak berkuasa sekiranya dikehendaki berpindah ke PPS terutama penduduk di kawasan berisiko tinggi," katanya.

Untuk rekod, menurut aplikasi info bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), jumlah tertinggi mangsa banjir di Kelantan direkodkan pada 20 Dis lalu melibatkan seramai 3,801 orang daripada 1,098 keluarga di 57 PPS membabitkan lima jajahan iaitu Kuala Krai, Gua Musang, Pasir Mas, Jeli dan Tanah Merah.

-- BERNAMA

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-1-2022 08:34 AM | Show all posts
[url=][/url] Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Ruji Ubi (dua kanan) menyampaikan bantuan kewangan kepada mangsa banjir Zolkiply Rahman, 60, (kiri) sempena program Penyerahan Bantuan Wang Ehsan di Kampung Putat Tujuh, Rantau Panjang hari ini. - Foto NSTP/Nik Abdullah Nik Omar
RANTAU PANJANG: Penerima Program Rintis Pembaikan Rumah Pasca Banjir 2022 diperoleh melalui senarai nama Bantuan Wang Ihsan (BWI) yang layak, susulan kediaman rosak akibat bencana banjir banjir.
  Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ruji Ubi, berkata pihaknya mengharapkan Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) di setiap negeri terbabit dapat mengenal pasti secepat mungkin mangsa yang layak agar proses pembaikan rumah dapat dijalankan segera.
  Katanya, program berkenaan memfokuskan kepada tiga kategori iaitu membabitkan kerosakan bawah RM5,000 yang akan dibayar secara tunai, kerosakan RM5,000 hingga RM15,000 yang mana pembaikan segera atau bina baru dengan mengambil masa enam bulan untuk disiapkan.
  "Pihak PKOB dengan kerjasama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) serta Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) bertanggungjawab membuat anggaran kos yang diperlukan untuk membaik pulih sebelum diserahkan kepada pihak pelaksana.  "Setakat ini, senarai penerima yang paling tinggi adalah di Selangor dan Pahang, manakala Kelantan pula lebih 6,000 penerima yang dikenal pasti bakal menerima manfaat daripada Program Rintis Pembaikan Rumah Pasca Banjir 2022.

  "Kita menyasarkan masa selama sebulan untuk proses penilaian penerima yang layak, manakala kerja membaik pulih serta bina baru dianggarkan selama tiga hingga enam bulan," katanya selepas menyampaikan Bantuan Barangan Asas sebanyak RM2,500 kepada mangsa banjir di Kampung Putat Tujuh, hari ini.

  Ruji berkata, sebanyak 10 buah rumah terpilih untuk dibaik pulih sebagai perintis program berkenaan di Kelantan membabitkan jajahan Pasir Mas yang mana menjadi lokasi banjir hampir setiap tahun.

  


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 04:23 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 14-1-2022 03:25 PM

Jambatan runtuh akibat banjir, penduduk bergadai nyawa guna rakit buluhMuhafandi Muhamad
Januari 14, 2022 11:21 MYT

Rakit yang dibina menggunakan buluh, kayu hutan dan tong plastik itu boleh memuatkan motosikal mereka. - Astro AWANI

GUA MUSANG: Lebih 5,000 masyarakat Orang Asli di Pos Simpor dan Pos Gob di Gua Musang, Kelantan bergadai nyawa menaiki rakit buluh untuk ke bandar berikutan ketiadaan jambatan untuk kegunaan mereka. Sejak sebulan lalu, jambatan di Sungai Perias runtuh selepas dibawa arus ketika bencana banjir.Menurut penduduk Orang Asli, mereka bergotong-royong membina rakit bagi kemudahan mereka berulang-alik.


Rakit yang dibina menggunakan buluh, kayu hutan dan tong plastik itu boleh memuatkan motosikal mereka.Menurut penduduk, Jasmi Abus, sejak menggunakan rakit tersebut, dua motosikal penduduk telah terjatuh ke dalam sungai.
"Hari pertama masa bawa satu motosikal jatuh dalam sungai ni. Mestilah banyak berlaku, sudah dua biji motosikal terjatuh ke dalam sungai.
"Kita takutlah nanti sebab kita ada bawa budak, takut wayar putus ke apa," katanya.

Penghulu Kampung Pos Tohoi, Zainal Chali berkata, penduduk mengharapkan jambatan baharu dapat dibina dengan segera.
"Penduduk kampung telah mengharungi detik cemas dan bahayalah ketika mereka mengharungi sungai dengan rakit.
"Memang sangat berbahaya dan berisiko dan kita harap keadaan ini disegerakan pembinaannya supaya keadaan lebih terjamin kepada mereka sekiranya ada jambatan baru yang akan dibina nanti," katanya.

Bagi seorang lagi penduduk, Nordi Baharom, ketidaan jambatan menyukarkan pelajar untuk pergi ke sekolah.
"Kita tahu jambatan mereka terputus akibat banjir baru-baru ini jadi murid-murid, anak-anak mereka nak keluar ke sekolah itu memang susahlah kali ni.
"Jadi kita harap pihak atasan boleh membantu jambatan itu boleh siapakan dalam sebulan dua," katanya.

Sebelum ini, Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dalam proses memasang jambatan bailey untuk kemudahan lebih 5,000 penduduk kampung Orang Asli yang terputus hubungan di kawasan itu.

Timbalan Menterinya, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad berkata, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sudah bersetuju untuk membantu membina jambatan bagi kemudahan komuniti Orang Asli suku kaum Temiar itu.


Infrastruktur | 5,000 penduduk bergadai nyawa guna rakit buluhLebih 5,000 masyarakat Orang Asli di Pos Simpor dan Pos Gob di Gua Musang, Kelantan bergadai nyawa menaiki rakit buluh untuk ke bandar berikutan ketiadaan jambatan untuk kegunaan mereka.Sejak sebulan lalu, jambatan Sungai Perias runtuh selepas dibawa arus ketika bencana banjir.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2022 02:19 PM | Show all posts
Enam negeri selesai pembayaran Bantuan Wang Ihsan - NADMABernama
Januari 14, 2022 17:34 MYT


Enam negeri selesai 100 peratus pembayaran Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada Ketua Isi Rumah (KIR) yang terkesan akibat banjir, setakat pagi ini. - Gambar fail/BERNAMA


KUALA LUMPUR: Enam negeri iaitu Perak, Terengganu, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan dan Kelantan selesai 100 peratus pembayaran Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada Ketua Isi Rumah (KIR) yang terkesan akibat banjir, setakat pagi ini.
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dalam kenyataan hari ini memaklumkan negeri-negeri lain termasuk Pahang dan Selangor untuk tempoh sama, masing-masing mencatatkan peratusan agihan BWI sebanyak 96.4 dan 97 peratus daripada jumlah KIR yang terkesan.

Sehingga 12 tengah hari tadi, dua negeri dilaporkan masih terjejas dengan bencana banjir melibatkan tiga daerah di Johor dan satu daerah di Sarawak.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2022 08:03 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2022 03:50 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 20-1-2022 02:51 PM

Ramalan Cuaca Negeri


Kelantan

                        
Tarikh
Cuaca
Ramalan
20/01/2022
Khamis
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
21/01/2022
Jumaat
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
22/01/2022
Sabtu
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
23/01/2022
Ahad
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
24/01/2022
Isnin
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
25/01/2022
Selasa
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
26/01/2022
Rabu
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°

Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 4-2-2022 08:36 AM | Show all posts
Ramalan Cuaca Negeri                                                                                                        

                                            
Lokasi: Johor                          
Tarikh
Cuaca
Ramalan
04/02/2022
Jumaat
                                       
Hujan di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
05/02/2022
Sabtu
                                       
Hujan di satu dua tempat di kawasan pantai
Pagi: Hujan di satu dua tempat di kawasan pantai
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
06/02/2022
Ahad
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
07/02/2022
Isnin
                                       
Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
08/02/2022
Selasa
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
09/02/2022
Rabu
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
10/02/2022
Khamis
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-2-2022 12:12 PM | Show all posts
Bil.
Nama Daerah
Pusat Pemindahan
Tarikh Dibuka
KG Yang Terlibat
JUMLAH MANGSA PERMINDAHAN
Tarikh Ditutup
Bil. Pusat
Jumlah Keluarga
Jumlah Mangsa
Mengikut Jantina
Dewasa
Kanak
L
P
L
P
1
Jajahan : Jeli [Dikemas Pada : 26-02-2022 10:01]
6
112
403
146
149
52
56
JeliSK Legeh25-02-2022 19:00
28
118
49
47
8
14
JeliSMK Air Lanas25-02-2022 19:00
53
205
75
75
29
26
Kuala BalahSK Bukit Jering26-02-2022 00:00
3
17
3
3
5
6
JeliDewan KESEDAR & PASTI Bukit Lakota26-02-2022 00:00
4
6
2
4
0
0
JeliDewan KESEDAR, Tabika KEMAS & PASTI Sg. Satan26-02-2022 00:00
13
25
9
7
6
3
Kuala BalahSK Kuala Balah25-02-2022 17:00
11
32
8
13
4
7
2
Jajahan : Kuala Krai [Dikemas Pada : 25-02-2022 22:22]
4
37
136
41
38
29
28
MengkebangMasjid Lama Kampung Keroh25-02-2022 05:00
11
35
13
14
3
5
MengkebangSek. Keb. Chenulang25-02-2022 17:00
1
6
0
2
2
2
Olak JeramPusat Komuniti Chuchoh Puteri A25-02-2022 17:00
17
70
22
17
16
15
MengkebangSek. Keb. Sg. Embak25-02-2022 21:00
8
25
6
5
8
6
3
Jajahan : Tanah Merah [Dikemas Pada : 26-02-2022 11:24]
8
65
236
62
83
48
43
JedokSek. Keb. Gual jedok18-12-2020 21:00
4
17
3
4
5
5
JedokSek. Reb. Lawang25-02-2022 21:00
11
30
9
12
3
6
Bukit PanauSK. Sri Kelewek25-02-2022 21:00
7
21
4
9
4
4
JedokSek. Men. Keb.Bukit Bunga25-02-2022 21:00
15
59
15
20
14
10
Bukit PanauBalai Raya Kg. Padang Kijang25-02-2022 18:00
7
26
6
6
5
9
JedokSek. Arab Kg. Kuala Kajang26-02-2022 09:00
8
33
10
13
10
0
Ulu KusialSEKOLAH KEBANGSAAN KULIM26-02-2022 09:00
11
39
10
17
5
7
Ulu KusialDewan Komuniti Tebing Tinggi26-02-2022 09:00

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-2-2022 03:22 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-2-2022 04:09 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 28-2-2022 09:20 AM


Negara

Anggota polis membantu mangsa banjir di Kampung Chenulang, Kuala Krai hari ini.


Mangsa banjir di Kelantan meningkat 1,207 orang

  • Oleh YATIMIN ABDULLAH
  • 26 Februari 2022, 12:13 pmKOTA BHARU – Hujan lebat berterusan sejak beberapa hari lalu menyebabkan kawasan rendah di negeri ini mula ditenggelami banjir semalam.
Menurut portal Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), seramai 1,207 mangsa telah ditempatkan di 26 pusat pemindahan banjir (PPS) di seluruh negeri setakat pukul 11 pagi tadi.

Antara daerah yang terjejas dengan banjir ketika ini adah Jeli, Kuala Krai, Tanah Merah dan Pasir Mas.

Jeli menempatkan mangsa banjir paling ramai di negeri ini melibatkan 557, diikuti Kuala Krai (390), Tanah Merah (230) dan Pasir Mas (30).

Sementara itu, laman sesawang publicinfobanjir.water.gov.my menunjukkan lima batang sungai utama di negeri ini sudah melepas paras bahaya iaitu Sungai Lanas di Jeli, Sungai Lebir di Kampung Tualang (Kuala Krai), Sungai Temangan (Machang), Sungai Golok (Rantau Panjang) dan Sungai Jenob (Tanah Merah).

Sebelum ini, seramai 111 orang mangsa banjir dipindahkan ke enam PPS melibatkan daerah Tanah Merah dan Kuala Krai setakat petang semalam.

Jumlah mangsa banjir meningkat kepada 1,207 pagi ini selepas hujan berterusan melanda kebanyakan kawasan di negeri ini sejak malam tadi. – KOSMO! ONLINE

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-2-2022 04:47 PM | Show all posts

KUALA LUMPUR: Sebanyak 12 daerah di Terengganu dan Kelantan kini terjejas akibat banjir dengan 6,327 orang ditempatkan di 103 pusat pemindahan sementara (PPS), setakat 9 malam ini.

Di TERENGGANU, lapan daerah yang terjejas akibat banjir iaitu Kemaman, Hulu Terengganu, Besut, Dungun dan Setiu termasuk tiga daerah baharu mula dilanda banjir sejak lewat petang tadi iaitu Kuala Nerus, Kuala Terengganu dan Marang.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri memaklumkan, seramai 3,334 individu daripada 931 keluarga ditempatkan di 71 PPS di seluruh Terengganu, dengan daerah Kemaman mencatatkan jumlah penduduk tertinggi terjejas akibat banjir.

Di KELANTAN, jumlah mangsa banjir terus menunjukkan peningkatan setakat 9 malam ini, apabila seramai 2,993 orang daripada 881 keluarga berbanding 2,186 orang daripada 622 keluarga, petang tadi.

Aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) memaklumkan sebanyak 32 PPS dibuka melibatkan masing-masing sembilan di Kuala Krai, Tanah Merah dan Pasir Mas manakala lima di Jeli.

Sementara itu, portal rasmi info banjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melalui https://publicinfobanjir.water.gov.my, melaporkan tiga sungai utama di Kelantan berada pada paras bahaya iaitu Sungai Kelantan di Temangan, Machang merekodkan bacaan 22.05 meter (m), Sungai Kelantan di Kuala Krai (25.08m) dan Sungai Kelantan di Rantau Panjang, Pasir Mas (10.4 m).

https://www.astroawani.com/berit ... us-meningkat-348879
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2022 10:08 AM | Show all posts
Ramalan Cuaca Negeri                                                                                                        

                                            
                                                                                                                                                                                                                        Lokasi: Kelantan                       
Tarikh
Cuaca
Ramalan
28/02/2022
Isnin
                                       
Hujan di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 21°
                                        Maks: 29°
01/03/2022
Selasa
                                       
Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 21°
                                        Maks: 30°
02/03/2022
Rabu
                                       
Hujan di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Petang: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 21°
                                        Maks: 30°
03/03/2022
Khamis
                                       
Hujan di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Hujan di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 21°
                                        Maks: 30°
04/03/2022
Jumaat
                                       
Hujan di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Hujan di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 21°
                                        Maks: 30°
05/03/2022
Sabtu
                                       
Hujan di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Hujan di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 21°
                                        Maks: 30°
06/03/2022
Ahad
                                       
Hujan di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Hujan di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 21°
                                        Maks: 30°

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2022 10:16 AM | Show all posts
Banjir Kelantan: Jumlah mangsa di PPS terus meningkatMuhafandi Muhamad
Februari 27, 2022 08:01 MYT

Keadaan banjir di Kelantan susulan hujan berterusan sejak malam tadi. -Astro AWANI


RANTAU PANJANG: Jumlah mangsa banjir di Kelantan terus meningkat susulan hujan berterusan sejak malam tadi.

Pasir Puteh menjadi jajahan terbaharu mangsa banjir dipindahkan selain di jajahan Pasir Mas, Jeli, Tanah Merah dan Kuala Krai.
Mangsa banjir dari jajahan Pasir Mas paling ramai dipindahkan melibatkan 2,131 orang.
Sehingga jam 7 pagi tadi, jumlah mangsa banjir yang dipindahkan seramai 3,222 orang membabitkan 1,034 keluarga yang ditempatkan di 34 Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

Dua sungai masing-masing Sungai Jenob di Tanah Merah dan Sungai Temangan di Machang masih mencatatkan bacaan melebihi paras bahaya.

Selain itu, Sungai Golok di Rantau Panjang masih lagi mencatatkan bacaan paras bahaya.

Hujan masih lagi turun di kebanyakan tempat pagi ini.

Situasi tambah membimbangkan apabila hujan lebat itu turut disertai dengan angin kuat sejak semalam.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2022 10:18 AM | Show all posts
                                                                BANJIR DI KELANTAN: JUMLAH MANGSA TERUS MENINGKAT                                                                                                                                        27 Februari 2022                                                               
                                                                                                                                                                               

       
       

Di KELANTAN, jumlah mangsa banjir terus menunjukkan peningkatan setakat jam 9.00 pagi ini 27 Februari 2022. Seramai 3739 orang mangsa melibatkan 1258 buah keluarga telah dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS).
Aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) memaklumkan sebanyak 35 PPS dibuka melibatkan  beberapa daerah iaitu di Jeli, Kuala Krai, Tanah Merah dan Pasir Mas.

Pemain Video00:00

00:18


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2022 10:19 AM | Show all posts
                                                                BANJIR KELANTAN BERTAMBAH BURUK: 48 PPS DIBUKA                                                                                                                                        27 Februari 2022                                                               
                                                                                                                                                                               

       
       

KOTA BHARU – Sehingga 1.30 tengah hari 27 Feb 2022, banjir di Kelantan bertambah buruk apabila mangsa yang dipindahkan bertambah sebanyak 4338 orang berbanding 3,656 mangsa dilaporkan pada jam 9.00 pagi tadi. Sebanyak 48 buah PPS juga dibuka di seluruh negeri Kelantan.

Laporan InfoBencanaBanjir Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), setakat jam 1.30 tengah hari ini, , jajahan paling ramai mencatatkan pemindahan mangsa banjir ialah Pasir Mas seramai 2,857 orang diikuti Kuala Krai (582), Tanah Merah (408), Jeli (268) dan Machang (42). Pasir Puteh menjadi jajahan terbaharu mangsa banjir dipindahkan apabila 6 buah PPS dibuka membabitkan 181 orang mangsa.

Penduduk setempat diminta untuk terus waspada dan patuhi arahan pihak berkuasa. Semoga dipermudahkan segala urusan mangsa-mangsa yang terjejas.

#BanjirKelantan2022Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2022 04:46 PM | Show all posts
Lalu Lintas - Laporan Lalu Lintas Yang Ditutup

Jajahan:                                 Semua Jajahan                                 Tanah MerahJeliGua MusangPasir PutehTumpatBachokKuala KraiMachangKota BharuPasir Mas                               
Pamer Gambar Jalan

Laporan Lalu Lintas Yang Ditutup
Kemaskini Pada : 21-12-2022 16:12

Jajahan
Jalan
Kilometer
Tempat
Tutup Pada
Nota
Laluan Altenatif
Buka Pada
Kuala Krai
Jalan Jirat
0.43
Jambatan Jirat
19-12-2022 08:30
Dibuka kepada semua kenderaan
21-12-2022 16:10
Kuala Krai
Jalan masuk ke Kg. Baru Pahi
0.6-0.7
Kg. Pahi
19-12-2022 09:00
Dibuka kepada semua kenderaan
Jalan Pekan Pahi
21-12-2022 16:10
Kuala Krai
Jalan Bukit Sireh/Kg. Bedal/Kuala Nal
6.0-6.3
Kg. Kuala Nal
20-12-2022 09:00
Dibuka kepada semua kenderaan
21-12-2022 16:00
Machang
Jalan Machang-Pkl Meleret-Wakaf Bata
9.0
Kg. Padang Kelupang
18-12-2022 11:00
Ditutup kepada semua kenderaan ringan
Laluan FT004, Jalan Machang - Jeli & Jalan Kelaweh/Kg Sat
Machang
Jalan Paloh Rawa - Belukar Panjang
1.8
Tapak Projek Solar
19-12-2022 08:30
Ditutup kepada semua kenderaan
Jalan Batu 30-Temangan
Pasir Mas
JALAN PENGKALAN RAKIT - BATU KARANG
3-3.7
JALAN PENGKALAN RAKIT - BATU KARANG
10-12-2022 08:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
JALAN RANTAU PANJANG PASIR MAS
Pasir Mas
JALAN SK GUAL TOK DEH
0.05-0.50
JALAN SK GUAL TOK DEH
10-12-2022 14:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
JALAN RANTAU PANJANG PASIR MAS
Pasir Mas
JALAN TOK DEH - GUAL PERIOK
0.6 - 1.1
KG. TOK DEH
18-12-2022 10:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
JALAN BAKAT - KUBANG KUAU
7.5 - 8.3
KLINIK KUBANG KUAU
18-12-2022 13:00
jalan ditutup kepada kenderaan ringan
TIADA
Pasir Mas
JALAN PANGLIMA BAYU - RANTAU PANJANG - JERAM PERDAH
32.3-33
KG. TERSANG
18-12-2022 14:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
JALAN KOTA BHARU - PASIR MAS - RANTAU PANJANG
740.5 - 740.8
CULVERT 5 RANTAU PANJANG
18-12-2022 19:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
JALAN BANGGOL KULIM RANTAU PANJANG
0-1.10
KASTAM GATE 2
18-12-2022 21:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
JALAN RANTAU PANJANG PASIR MAS
Pasir Mas
JALAN BUNGA RAYA
0-0.67
JALAN BUNGA RAYA
18-12-2022 21:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
JALAN RANTAU PANJANG PASIR MAS
Pasir Mas
JALAN LUBOK KIAT - KUBANG KUAU
6-6.9
PROJEK JALAN KEMAHANG - LUBOK KIAT
18-12-2022 21:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
Jalan Sekolah Cina
0-0.40
SJK Cina
18-12-2022 21:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
Jalan Sekeliling Pasar
Pasir Mas
JALAN TANAH MERAH - LUBOK JONG
24-25.9
AADK
19-12-2022 11:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
Jalan Bukit Tuku-Batu Hampar
9.1-10
GATE AIR BATU HAMPAR
19-12-2022 16:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
JALAN KOTA BHARU - PASIR MAS - RANTAU PANJANG
732.5-737.8
JAMBATAN LUBOK JONG
19-12-2022 17:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
Pasir Mas - Pohon Tanjung
8-10.5
SEKOLAH KEDAI TANJONG
20-12-2022 14:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
JALAN BANGGOL SETOL - BANGGOL KONG
3-5.2
KG. SIRAM
20-12-2022 20:00
jalan ditutup kepada kenderaan ringan
TIADA
Pasir Mas
JALAN PANGLIMA BAYU - RANTAU PANJANG - JERAM PERDAH
10-25
KG. KUBANG RAMBUTAN
20-12-2022 20:30
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
Jalan Meranti-Kg Jambu-Cabang Empat
4-4.5
Balai Polis Gelang Mas
21-12-2022 12:00
Jalan dibuka kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Mas
Jalan Tendong-Bunut Susu-Gelang Mas
10.9-12.48
CABANG 3 GELANG MAS
21-12-2022 12:00
jalan ditutup kepada kenderaan ringan
TIADA
Pasir Mas
MERANTI - POHON TANJUNG
0.50-4.2
KLINIK DESA POHON TANJONG
21-12-2022 12:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
TIADA
Pasir Puteh
Jalan Pasir Puteh - Semerak
7
Simpang Gong Kedak & Bukit Peraksi
21-12-2022 10:00
Ditutup kepada semua kenderaan ringan
Pasir Puteh
Jalan Selising - Kg. Tualang Tinggi
1.5
Masjid Mukim Tasek Pauh
21-12-2022 11:00
Ditutup kepada semua kenderaan ringan
Pasir Puteh
Jalan Gong Kulim - Gunong
0.5
Kg. Kulim
21-12-2022 11:15
Ditutup kepada semua kenderaan ringan
Tanah Merah
Jln ke Loji Membersih Air Bukit Remah
km 0.3 - km 0.75
LOJI AIR BUKIT REMEH - D194
18-12-2022 14:00
Papan tanda amaran telah dipasang. Jalan ditutup kepada kenderaan ringan
Tumpat
Jalan Cabang 4/Kg. Jambu/Meranti
0.25-0.35
Kampung Jambu
18-12-2022 17:00
Papan tanda amaran telah diletakkan.
Jalan Padang Mandol - Kenak
Tumpat
Jalan Kota Bharu-Pasir Mas-Rantau Panjang
710.80
Terowong Pasir Pekan
19-12-2022 13:00
Papan tanda amaran telah diletakkan.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 3012 Replies : 5
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 218164 Replies : 3941
Point Kumpul Tachang
evatasoPoint Kumpul Tachang
Views : 31677 Replies : 215
Update: Ada  yang menjumpai anak lipas dan rambut di dalam makanan yang dibeli di kantin sebaliknya Kiosk Lebih Murah Dan Bersih’ – Pelajar Pertahankan Cikgu Jual Pelbagai Makanan Di Sekolah
YgBenarUpdate: Ada yang menjumpai anak lipas d
Views : 28295 Replies : 85
Teka kerja apa
TomyamPutehTeka kerja apa
Views : 12573 Replies : 67
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92243 Replies : 874
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 20460 Replies : 339
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 29797 Replies : 237
K-VARIETY SHOW
RahahK-VARIETY SHOW
Views : 228021 Replies : 1342
“Saya menceraikan anda, saya menceraikan anda, dan saya menceraikan anda,”  Puteri Kerajaan Dubai Tenang Umum Ceraikan Suami Melalui Instagram
YgBenar“Saya menceraikan anda, saya menceraika
Views : 52173 Replies : 49

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 12:51 AM GMT+8 , Processed in 0.078437 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list