Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
18512
View
20
Reply

Tips supaya battery tak weak /dead bila kereta ditinggalkan beberapa hari

[Copy link]

Author: remote       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-9-2010 09:35 AM | Show all posts |Read mode
Nak tanya ada tak tips cara2 utk elakkan battery weak atau mati langsung kalau kita tinggalkan beberapa hari. Mcm skrg musim raya or pergi holiday, kereta tinggal kat rumah, bila balik mesti kene beli bateri baru. kalau tiap2 raya mcm ini, kayalah kedai jual battery kete.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2010 10:09 AM | Show all posts
uiks, btol ka boleh mati bateri tu? sbb aku penah tinggalkan keter lebih 5 hari kot, ok je idup balek
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2010 10:13 AM | Show all posts
tengok la, masa tinggal kete tu, apa brg elektronik yg idup?

alarm tu ade vibration sensor ke tak? kang kucing naik atas bonet je dah tiittt tooottt alarm bunyik... abis la bteri tu...

suis dlm kete smua off ke?

mmber aku penah cabut relay n fuse yg tak penting macam redio, jam, etc masa nk g outstesen...
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2010 04:13 PM | Show all posts
dulu yg pernah aku buat cabut kepala +ve kat bateri, pastu lock kereta pakai manual jer.. takde alarm..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2010 03:29 AM | Show all posts
cabut terminal -ve bateri je.. setel problem.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2010 05:08 AM | Show all posts
setakat beberapa ari, takdenyer weak battery tu.. lain lar beberapa bulan..

setakat jam, radio, sensor tu, berapa sangat lar karan dier amik..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 11:51 AM | Show all posts
Jangan main cabut je terminal bateri. Ada sesetengah kereta kalau kau cabut bateri melebihi tempoh tertentu (aku tak pasti berapa lama), kau perlu setkan semula ECU, semua dah terkensel, kos set ECU mahal juga.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 12:04 PM | Show all posts
cabut je + - bateri tu,,,kereta skang sume leh set ecu kilang balek otomatik.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 10:41 PM | Show all posts
apa susah........kunci manual jek...jgn pakai alarm...makan bateri gak.......kalau setakat 2-3 minggu tu ok lagi apa.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 07:37 PM | Show all posts
Encik remote nie kampung kat obersi ker???Nak kena tinggal keta lama2...??
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2010 12:30 PM | Show all posts
ok lahh... aku malas nak bukak thread baru.  so numpang sini je la yer TT

masalah kete aku:

aku beri pinjam kete kat ayah aku.. kete dia masuk workshop
semlm waktu dia tunggu mak aku pegi beli brg dapur.. ayah aku tunggu dlm kete
dia bukak aircond tapi tak matikan enjin.  skrg ni kete aku dah wat hal
kete tak leh start... bila jump start ok... lepas tu bila mati kan enjin dan idup balik
dah tak jalan...
agak2nya sbb dia bukak aircond dan matikan enjin kot so battery jadi weak??? 
kete aku seblom ni mmg tak penah ada apa2 masalah...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2010 02:25 PM | Show all posts
ok lahh... aku malas nak bukak thread baru.  so numpang sini je la yer TT

masalah ke ...
linens Post at 23-9-2010 12:30



    memang lar bateri hancus.. sebab kalau ko matikan enjin, yg tak jalan cuma compressor, kipas blower aircond, aircond fan ngan ECU enjin kan pakai karan lagik..

ko start kete jalan sekejap sangat kot, sebab tu bateri tak sempat charge penuh. gi charge balik jer bateri tu, kalau ader charge sendrik, charge jer kat umah.. kalau takde, charge kat kedai..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2010 03:09 PM | Show all posts
keta aku penah tak start enjin & gerak selama 2 minggu.
tp msh ok lg ... dgn syarat, bateri msh dlm keadaan elok ...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2010 04:24 PM | Show all posts
memang lar bateri hancus.. sebab kalau ko matikan enjin, yg tak jalan cuma compressor, kip ...

Fast-N-Furious Post at 23-9-2010 14:25


kete aku skrg ni kat kg.  bapak aku pakai.  so dia semalam lepas jump start dah ok
lepas tu pagi tadi katanya tak leh start balik kete tu... 
agaknya batteri dah kong kot.  adehh laaa... bengang gak aku ngan bapak aku nih 
tapi nanti ckp byk2 kangggg... sentap pulakkk 
aku risau kot ada effect yg lain, enjin ke hapa ke... 
risau kot mekanik tk leh handle kete tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2010 05:28 PM | Show all posts
Post Last Edit by Fast-N-Furious at 23-9-2010 17:29
kete aku skrg ni kat kg.  bapak aku pakai.  so dia semalam lepas jump start dah ok
le ...
linens Post at 23-9-2010 16:24



    bateri habis power ngan bateri kong dua benda yg berbeza beb..

bateri habis power, cam lupe tutup lampu ker, atau kes on kipas aircond cam ko nieh, power jer habis, tapi bateri tu masih elok, charge jer. kalau guna alternator utk charge, kurang-kurang setengah jam kena run enjine.

kalau bateri kong, tu bateri yg dah rosak, charge pong tak guna, kena tukar baru..

ko toksah risau lar, setakat bateri kong/abis power, takde effect engine pong..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2010 07:53 PM | Show all posts
kalu bateri abis gi charge je.. RM3 ---- > RM10 bergantung pada kedai
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2010 08:59 AM | Show all posts
kalu bateri abis gi charge je.. RM3 ---- > RM10 bergantung pada kedai
nalis Post at 23-9-2010 19:53



    kalau rajin, ko gi jalan pudu tu, charger bateri kete tak sampai pong 30 hengget.. haku pong ader sebijik..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2010 09:23 AM | Show all posts
bateri habis power ngan bateri kong dua benda yg berbeza beb..

bateri habis power, cam  ...

Fast-N-Furious Post at 23-9-2010 17:28


lega sket baca explaination engko neh.  so hrp sbb bateri je la
semlm kol bapak aku.  katanya dia charge cabut bateri  1 hari dan cuba rechargedtapi tak jalan gak.  so aku rasa mmg nak kena tukor bateri baru la nibapak aku pon dah nak dtg KL dah.  so kete tu tinggal kat kg sebulan balik nanti baru dia tukar
cuma bila baca posting opocot kat atas tuaku cuak gak, risau kot2 kena setting balik semula apa2 yg patut btw, kete aku ni is a german car... bole ke cabut bateri dlm jangka masa yg lama?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2010 12:03 PM | Show all posts
fast,
benda ni ke ko beli rm30 jer?? bior betik?

Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2018 05:03 AM From the mobile phone | Show all posts
linens replied at 23-9-2010 12:30 PM
ok lahh... aku malas nak bukak thread baru.so numpang sini je la yer TT

masalah ke ...

Bateri kereta kamu dah Kong, kot.atau alternater ada masalah .
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.109290s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list