Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
54036
View
29
Reply

Penjagaan skuter yang betul

[Copy link]

Author: alifsue2020       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-10-2010 03:17 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by alifsue2020 at 1-10-2010 16:04

-Aku baru ada moto Nouvo S. Tapi aku kurang ilmu sikit pasal penjagaan motor @ skuter ni...sbb aku kurang ilmu sosial berkaitan kenderaan berenjin ni dengan kawan-kawan.
-Abg aku kata..nouvo ni kena tukar 2 minyak...satu minyak enjin (1000km @ sebulan sekali tukar) dan satu lagi minyak gearbox kalo tak silap (2000km @ 2 bulan sekali tukar). Betul ke?
-Nak tanya..mcm minyak enjin, kalo dalam sebulan tu, aku baru guna sekitar 250km (contohnya)...adakah aku patut juga ganti minyak enjin yg baru? Bagaimana pula dengan minyak gearbox?

p/s = untuk pengetahuan..aku masih seorang pelajar. Jd aku memang kalo boleh ingin berjimat selain memastikan motor tetap elok dan lancar beroperasi.

Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 03:49 AM | Show all posts
pandangan aku yg takde moto skuter ni.. tp reti la takat nak tuang air dlm radiator ni..

disebabkan ang student.. new bike selalu 1000km kena tukar minyak enjin dan bila milage cecah 2000km kena tukar myk gearbox.. tu utk beginning je.. lepas dah tukar minyak enjin.. lagi 3000km baru tukar myk enjin baru.. myk gearbox aku rasa lagi lama la.. maybe dlm 2-3 kali tukar myk enjin.. baru sekali minyak gearbox.

nak jaga scooter ni sebenarnya susah.. sebab skuter ni bukan motor lasak.. so kalo nak guna tu agak2 la.. jgn dok bwk berdesup mcm moto cab..

kalo aku ka.. aku tak rekemen org beli skuter utk daily usage.. motor kapcai adalah solution terbaik.. tp dah terbeli.. pakai je la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-10-2010 05:51 AM | Show all posts
Reply 2# Alt-F4
actually ni bukan skuter baru. Tp skuter ni abg aku bg pinjam sampai aku habis study (awal 2012)..memandangkan dia dah ade kereta. Nouvo ni kalo x silap aku di beli oleh dia dlm tahun 2007 @ 2008 camtu.

Apa-apa pun terima kasih ya. Sangat berguna.

Aku harap akan ade lg orang yg bagi pandangan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 07:41 AM | Show all posts
motif ckp scooter x lasak
ak bwa scooter ego drpda perak balik melaka
pastu hari3 ak bwa pergi kelas, x ada apa3 pun,
sccoter ak pun lama gak (JKC tahun bila yek)
ak biasa tukar minyak hitam dgn gear terus,
mcm ak balik melaka trs ak tukar minyak hitam dan gear,
msa ko servis ko ckp dgn tauke tu tgk kan yg lain mcm belting tu semua,
ak x pernah servis motor ikut brpa km, rsa nk jln jauh ak servislah xpun mcm dh lma x servis mcm dah 3 bulan
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 08:13 PM | Show all posts
motif ckp scooter x lasak
ak bwa scooter ego drpda perak balik melaka
pastu hari3 ak bwa pergi kel ...
B.K Post at 1-10-2010 07:41



    B.K.. masuk sini lagi 5 tahun.. tgk scooter tu boleh perform mcm skang tak.. thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 08:57 PM | Show all posts
Reply 5# Alt-F4


    ok lg 2 tahun cukuplah 5 tahun ak pkai
    btw ak ada ex5 tahun 2003 dan honda fame tahun 1985,
    ak rsa jika motor tu buatan jepun memg tahan,
    org selalu ckp scooter x cukup lasak sbb sesuai untk gurl jer kan,
    tpi dah pkai bukan susah sgt nk jaga....
    member ak pkai kapcai buatan tempatan bru lg dri ak, dh goyang bwa
    motor scooter tu ak dh eksiden 2 kali stii mantap
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2010 01:20 AM | Show all posts
okey B.K.. ur scooter win.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 08:22 PM | Show all posts
Relax2 jgn gocoh2 kat sini.. da kelebihan da kekurangan

tp bg nk pilih moto nie bek piley yg low maintenance

wasalam
cabooooooooottttttttt
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2010 12:32 PM | Show all posts
scooter nuovo kat rumah lama aku selalu rosak. tiub petrol tu selalu pecah/cabut. aku saspek takleh bawa laju kang nanti dia mesti timbul masalah. skuter tu aku bawa macam EX5 buatan jepun aku. aku memang takkan beli skuter. skuter tu pon orang tua aku beli.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2010 02:26 AM | Show all posts
aku takut nak pakai skuter, mcm rumit plak.
tapi jiran sebelah aku yg ada 2 biji skuter kata, jaga minyak enjin, minyak gear, tukar belting bila tiba masanya. kekadang masalah skuter ni dia punya injector (kot?) yg ada dua. satu utk pembakaran satu lagi utk sedut gas. aku pun tak arif sangat.
jiran aku tambah lagi, biasanya org servis injector utk pembakaran dan terlupa nak check yang satu lagi. jarum kat kedua-dua tempat tadi nak kene set bebetul.
3 bulan lepas dia dapat satu skuter yg owner dah fed up nak repair. umur skuter tu 4 tahun lebih. yg pakainya 2 tahun, lagi 2 tahun lebey tu tersadai. owner asal kata duit byk dah habis tapi takleh pakai gak.
jiran aku ni baraikan semua (aku tolong kaco2 je). hari pertama barai, kedua repair, hari ketiga dah boleh start. aku ternampak ada satu relay lama dalam kotak bwh seat. aku cakap dengan jiran aku, kita test relay ni kot2 relay ni tak rosak. so kami ganti relay baru dengan relay lama. PRENG! hidup cantek molek je skuter tu.
aku rasa owner asal kene sembelih dek mekanik, kata relay rosak kene ganti. padahal...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2012 01:57 PM | Show all posts
hai, sy baru bli sebijik skuter ego s,
masalahnya skg, sy xtau cara penjagaan nya la,
sape bole ajar? aku punya ilmu pengetahuan pasal motor ni memang "0"
huhuhu.. ajar aku ye, plisss....
minyak ape yg nak ditukar?
bape kali kene tukar?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2012 03:23 PM | Show all posts
hai, sy baru bli sebijik skuter ego s,
masalahnya skg, sy xtau cara penjagaan nya la,
sape bole a ...
cikfyza Post at 22-2-2012 13:57


apa kata tepek gambo moto satuppp.... pastu abe medang akan ajo...
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2012 11:58 AM | Show all posts
apa kata tepek gambo moto satuppp.... pastu abe medang akan ajo...
ryo_takahashi1 Post at 22-2-2012 15:23



   wahh... kene tepek ye??
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2012 12:20 PM | Show all posts
ada gak Noubo ni...dah sempot pas pakai dekat 5 tahun...banyak gak problem pas 3 tahun bis bayar mcm2 penyakit kluar...mmg guna utk daily use...dulu umah lama ke tmpat keje dlm 15km pergi 15km balik...skrg 40km pergi 40km balik...lagi la risau byk kali belt putus tgh jalan...kadang2 belt tu x smpai 10000k pun dah putus...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 03:00 PM | Show all posts
hmm aku pon pakai skuter dah dekat 3 tahun
pakai untuk daily commute dlm 15km sehari
bagi aku skuter untuk keselesaan sbab seat mcm sofa
motor ni mmg bole lenjan tapi ada kesan sampingan dia
masa servis 1000KM je dah hilang satu screw
pehtu masa servis 25000KM cover exhaust tercabut hahaha
tapi boleh rasa dah makin slow walaupon servis on time n etc
kesimpulan dia ikut ja schedule servis n jangan miss tukor minyak enjin/gear
n kalo nak laju sila beli sbk hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 04:09 PM | Show all posts
kalau skuter mcm Sym GTS200 tu mesti lagi sesak napas kalau rosak...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2012 10:20 PM | Show all posts
Kat rumah ada Suzuki V100 dengan Elit Sport 150, sudhnya V100 lebih lasak dan Elit Sport 150 tu banyak perangai. Risau gak nak bawak gi study. Tak jadi sambar cub haih...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 01:10 AM | Show all posts
mehacomp_91 posted on 18-6-2012 10:20 PM
Kat rumah ada Suzuki V100 dengan Elit Sport 150, sudhnya V100 lebih lasak dan Elit Sport 150 tu bany ...

elit sport aku dah 3 thun sadai kt umah, bnyak benor problem nyer...



Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 09:35 AM | Show all posts
oni313 posted on 9-11-2012 01:10 AM
elit sport aku dah 3 thun sadai kt umah, bnyak benor problem nyer...

motor elit sport tu hat yg besaukan?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 09:41 AM | Show all posts
dune1989 posted on 9-11-2012 09:35 AM
motor elit sport tu hat yg besaukan?

ha'ah, yg besor tu...beli time aku skolah dlu, tu pun ade misunderstanding, aku pesan kt ayah aku, beli elit biasa, skali dia terkonpius, beli elit sport..... spare part pun payah nak cari, tmbah lg service centre modenas kt tmpat aku pun dah katup 3 taun sudah...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.331826s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list