Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
34081
View
298
Reply

kalau hubby sudah tiada, korang kawin lain tak?

  [Copy link]

Author: watie_na       Show all posts   Read mode

Post time 21-10-2010 12:45 PM | Show all posts
itula..mcm ayah starz pun dah meninggal dlm 3 tahun..de jugak bg hint2 kat mak yang kitaorg xkisah kalau mak nak bteman pun sbb starz boleh nmpk yg mak nmpk kesunyian & ttekan sgt..mgkin pressure kena handle anak sesorg..any decision yg nak dbuat pun mcm xde org bincang sama2..tapi mak senyap jer..mgkin die xble lupakan arwah ayah lagi agaknyer..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2010 01:32 PM | Show all posts
kita org ppuan selalu setia, lelaki lak x blh nak urus anak2 sendiri. siapa kata ppuan lemah. my mom pun x kawin lain after my dad past away. mak sedara nak kenen juga lelaki utk my mom, tp my mom x nak. kami adik beradik pun kurang setuju, sebabnya tkt mak dpt laki x guna, maksud saya, my mom dpt pencen abah. boleh ke lelaki tu bagi kami adik beradik belanja bila pencen dah kena tarik balik. time tu kalau balu kawin lain, pencen suaminya kena tarik balik. lagipun adik dan saya tgh belajar. kejam ke....
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 04:12 PM | Show all posts
kalau xsilap skg ni wpun pompuan tu dah kwen lain pencen still lagi bjalan kan...maafla kalau tersilap..
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 04:17 PM | Show all posts
tidaaak, sbb sy nk setia....sbbkan ada hadis pnah bgtaw psl ni...kalau suami kita meninggal, n kita  ...
salma_masyal Post at 4-10-2010 09:06



    kiter hanya akan jumpa somi jika sesama masuk syurga...jika kita jer yg masuk syurga tapy dia tidak maka Allah kurniakan somi d kalangan org2 syurga....tuh yg ai bacer la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2010 04:29 PM | Show all posts
Reply 78# starz_gurl


    itu sekarang. time my father past away 1994. pencen kena bagi balik kat gomen kalau kawin lain. bayangkan mak kawin lain, dapat laki kederek, mesti kami adik beradik susah nak sambung belajar.....

tapi rezeki, jodoh tu Allah yang tentukan, maybe my mom pun dah tak ada jodoh, kalau ada walau macam mana kami halang, dia tetap akan kawin juga kot...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 04:57 PM | Show all posts
o..waktu tu mcm tu ek..mm btul jugak..kalau dpt pengganti yang kedekut susah jugak..mcm2 nak pk..tapi kiranyer mak u jenis kuat semangat la kan..sebenarnyer pompuan susah nak kwen lain klu husband meninggal ke pe..sbb mcm2 pk..terutama psal anak..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2010 01:36 PM | Show all posts
aku rasa keputusan nak kawin lain tu bergantung pada pengalaman dgn suami yg meninggal tu. Kalau arwah suami tu membahagiakan kita pastinya tak ada semangat nak kawin lain sebab tak boleh lupa memori. Sama juga kalau suami tu asyik dera, mungkin pompuan tu trauma tak mao kawin dah. Tapi kalau tak dera tapi kurang kasih sayang, maybe dia akan kawin lain untuk mencari kebahagiaan hakiki.

Lagipun ni semua soal perasaan. Cinta tu datang dan pergi. Cinta pada Allah saja yang kekal. Jadi teruskanlah hidup. Hal-hal syurga neraka serah pada Allah, Dia Maha Mengetahui yang terbaik untuk kita.

20 cents!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2010 02:14 PM | Show all posts
Reply 82# MissLibra


    memang betul juga. semua soal diri masing2.
but for sure myself, tak mungkin. dah puas menangis, ketawa, bahagia, duka dgn suami kini. tak mungkin nak ulangi lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2010 12:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by pisang_goreng at 27-10-2010 12:03

ada 2 pendapat ulama  mengatakan dlm hadisss

1) jika suami mati dia kawin baru...di syurga dia akan jumpa suami yg baru jer....

2)  dan ada pendapat ulama lain mengatakan jika is3 kawin baru setelah kematian suaminya

di akhirat dia akan diberi pilihan nak suami pertama atau yg baru....

begitu juga lelaki jika dia kawin baru dia diberi pilihan nak is3 lama ker atau baru...

hadis ni no 2 ni yg sahih byk pendapat ulamak mengatakan

tapi laki..kalu is3 pilih suami br...dia dah tentu ada is3(bidadari) yg menunggu...nghee~
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2010 08:31 PM | Show all posts
Bukan bersandar kan pasal mati boleh jumpa atau tak....Tapi Pasal keperluan diri...Samada kita lebih rela sendirian atau sebalik nya....Pasal nafsu yg sanggup kita tahan atau tidak...Arghhhh pasal macam2 la....Alasan nya....
For me....Rasanya tak...Sebab?Tiada Sebab...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2010 10:36 AM | Show all posts
mestilah kawin....buat apa nak seksa diri.... yang mati tu...dah tentu mati..yang hidup nie..kena teruskan hidup...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2010 05:29 PM | Show all posts
pahala yg sngat besar bg perempuan atau ibu tunggal yg x kawin tapi dapat membesarkan anak2 nya.. walahualam
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 02:42 PM | Show all posts
T tak berani nak ckp semua nie suratan jodoh.. cume kalau blh biarlah hubby T sekarang nie satu2 nya suami T di dunia dan di akhirat.. biarlah akad tu sekali jerk seumur hidup T..

dah kenal hubby dah lamer.. dari dia non muslim after that dia convert then kiter org kawin...susah senang dari we dont have anything until now alhamdulillah....  he the best men i ever seen..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2010 03:52 PM | Show all posts
cuba tanya soalan ni kat laki2,
"wei!! kalo bini korang mati, korang kawin lain ta?"
dan pastinya ramai yang jawab, "mestila"
silap2 tak sempat bth ranting pokok tu layu, dia dah kenyit mata kat pompuan lain.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 05:46 PM | Show all posts
kalo ikut hati dah tak mo lagi tapi kita merancang tuhan yg menentukan... tak nak la ckp besar kann ... berserah saja mengikut pilihan tuhan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2010 06:13 PM | Show all posts
aku sentiasa doakan jodoh bersama suami kekal hingga ke akhirat. Dialah satu-satunya suami aku di dunia dan akhirat, amin ya rabbil allamin.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2010 10:27 PM | Show all posts
kelakar juga soklan ni, masalahnya kalau pompuan tua dan menopos, endak ke orang lagi kat kita, kalau janda janda bergetah..tak ada anak..pulak berharta..berderet orang endak..ini janda dah menopos..jadi kuli ler..

tapi kata kawan aku yang janda...sunyi hidup tanpa teman...tapi aku gagah kan hati demi anak anak...

pulak bila ingat kan susah ketika bersuami dulu...makan hati..makan jantung..macam macam makan...

kalau kita endak pulak orang tak endak...keh keh keh...

namun jodoh..manalah kita tau kan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2010 10:31 AM | Show all posts
kalau bercerai idup... mmg % tuk aku kawin lain tu tinggi la kalau ade org nak...

tapi kalau bercerai mati... aku tataw nak jawab...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2010 11:15 AM | Show all posts
nak cerita pasal nenek aku...dia kawin cerai lebih dari 10 kali..tak nak lah sebut total berapa kali...somi dia masa tu hidup lagi..yang best tu mak aku pun tak tahu berapa atok yang kami ada..he he he..lost count on the way...

yang aku pernah tengok yang kawin lain selepas somi mati dan cerai mereka..alhamdulillah..dapat yang lebih baik ...hidup lebih teratur...kawan kawan aku menjadi bertambah tambah berakhlak...teratur kata teratur perbuatan...alhamdulillah lagi..so aku pun tak ada masalah kalau ada rezeki..tapi..bila aku tengok somi aku yang sekarang..rasanya tak ada sorang pun boleh gantikan dia...sebabnya kalau aku compare ngan ayah aku ni..somi aku sekarang ni selain perangai cemburu dia tu..macam malaikat..kerja rumah tolog, duit bagi, jaga anak, asuh anak, benda benda berat tak bagi aku bawak, aku nak kemana di hantarnya, kalau aku gi kelas, di tunggunya, kalau makan aku  masak apa pun tak di kesahnya, perangai aku yang tak elok di tegorya, segala gala macam dia aturkan, perangai baran aku pun dia handle ngan baik sangat..aik aku pulak sedih lum apa apa lagi..aku tah moh tak moh cari ganti...hu hu hu..ni waktu sekarang ler aku kata...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 01:53 PM | Show all posts
Cerai hidup ni...aku nak kena tengok dulu...kalau bercerai kerana aku pernah dipukul teruk..tragedi malang ...aku rasa tu ler perkahwinan pertama dan terakhir aku...kalau nk kahwin pun aku kena pastikan betul2 bakal suami tu jenis yg bagus dan terbaik.punyai ciri2 pemuda beriman..hahhaha aku terima .

tp kalau bercerai mati..aku tgk jugak parasnya..kalau time hidup dia layan aku baik..dan usia aku pun dh 38 ****.aku tak kahwin dh la..mcm dh tua..besarkan anak jer la....tp kalau bercerai aku pun baru 25-29thn...aku kahwin laa...ikut logik..jauh lagi perjalanan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 01:56 PM | Show all posts
Reply 94# Seriserodja


    bertuahnya seriserodja...alhamdulillah..
huhuhuhu...teringat pulak kat suami sendiri..dia terlalu cuba menjadi yg terbaik..tp takut hati ni utk terlalu menyintai dia..bimbang pemergiannya sukar diterima.Kalau aku yg mati dulu tak per ar...kekekeke...alhamdulillah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2010 02:10 PM | Show all posts
tidaaak, sbb sy nk setia....sbbkan ada hadis pnah bgtaw psl ni...kalau suami kita meninggal, n kita  ...
salma_masyal Post at 4-10-2010 09:06



    kalau ko x keje sape nak sara idup ko kalau bukan laki baru
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 12:18 PM | Show all posts
kawin je la baru
sian anak2 xde ayah
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2010 03:59 PM | Show all posts
wanita mmg setia pd suami apalagi kalu dpt suami baik.
tapi ramai jugak lelaki yg baik dan setia..isteri mati dah lama masih jugak tak kawin,
ada kawan acik ayahnya kematian ibunya usia 40 an..sampai akhir hayat 78 tahun pun tidak mahu cari pengganti..terharu..

jodoh nih macam rezeki jugak..kalau rezeki kita baik, baguslah jodoh kita. bahagia la kita dunia akhirat. Ditakdirkan pasangan kita pergi dulu, ketentuan Allah jua menentukan kehidupan kita. Jika takdirnya kita dipertemukan jodoh kali kedua yg sama baik..atau lebih baik ..tak salah kita menerimanya. tanyalah apa kata hati kan..

tapi perkara2 begini tak perlulah pikir sangat..selagi hayat masih ada, kita berusahalah untuk membina kebahagiaan keluarga dunia & akhirat. selebihnya adalah urusan Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2011 10:02 AM | Show all posts
entah.. tunggu dan lihat.. kalau ada sebaik dia okla.. kalau tak ada.. takla kot.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059056s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list