Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
35356
View
298
Reply

kalau hubby sudah tiada, korang kawin lain tak?

  [Copy link]

Author: watie_na       Show all posts   Read mode

Post time 29-4-2011 04:47 PM | Show all posts
tidaaak, sbb sy nk setia....sbbkan ada hadis pnah bgtaw psl ni...kalau suami kita meninggal, n kita  ...
salma_masyal Post at 4-10-2010 09:06


mcm mak sy cakap..btul ke?
betapa wanita ni makhluk yg setia..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2011 12:35 PM | Show all posts
dan yang paling utama saya tak suka tuuuuttttt
watie_na Post at 4-10-2010 09:49



    Apasal pulak tak suka?
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2011 05:30 PM | Show all posts
saya tak akan kawin lagi andainya bercerai hidup atau mati..rasanya lah.  apatah lagi dua2 anak saya perempuan.  Kalau dapat bapak tiri yang perangai macam haruan..tak ke naya..eiii. Lagipun saya rasa dapat besarkan anak2 sendirian, tak kisahlah kalau terpaksa bersusah payah sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2011 04:07 PM | Show all posts
Reply 2# salma_masyal


    laki ada kosong 3 lagi ma.. he,,he,,
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2011 04:08 PM | Show all posts
Reply 103# JDT


    x apa .. bersabar dulu .. tunggu anak pompuan dah kahwin kelak .. bari cari la teman .. x salah pun ...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2011 10:38 AM | Show all posts
nope i wont remarry.

dah tua n menopause pun, sex is so insignificant at the moment.  i will travels n take care of my only child smpi mati.  nak cari companion takyah lelaki pun takper, ramai jer kawan2 pompuan yg senasib yg sudi menjadi teman gobek sirih.

nak beramal pun tak susah, kang ada laki risau lak dia asyik nak pau kita!:re:
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2011 10:39 AM | Show all posts
Reply  salma_masyal


    laki ada kosong 3 lagi ma.. he,,he,,
tuakang Post at 1-5-2011 16:07


hah...isi lah selagi boleh isi.  jangan tertumpah jer udah ler.  rugi n membazir bang!
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2011 10:43 AM | Show all posts
kalo yg dtg minang tu kayo rayooo x per laaa, boleh menumpang hidup....tp kalo sangap minta mahap.....tima kassseeeeyyyyyyyy..........
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 04:47 AM | Show all posts
Reply 107# minahsaudi


    he,,he,, so kena la cari yang dah berumur punya la.. dan bukan atas dasar nafsu itu la..  maybe sebab cinta juga kan blh ..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 12:49 PM | Show all posts

n

i umo 30, bercerai, anak 1 girl 7 yr. anak dibawah jagaan i 100%. i memang nak kawen lg, tp belom bertemu jodoh yang sesuai.

Memang pahit perkahwinan yang dulu, X hb malas kj, mementingkan diri sendiri, panas baran dan mcm2 lagi. Tp kenape tah i jenis yang tak serik, meby i masih percaya masih ade lelaki yang baik dan mampu menerima dan menyanyangi i serta jd ayah pd anak i.

Begelar janda ni memang agak sukar. Senang dpt kawan, tp semue nye nak menanggok di air yg keroh.

Pengalaman menjadikan i cpt sangat kesan tektik2 kotor lelaki ni, sbb tu sampai sekarang pon belom pernah jatuh cinta lagi.

Semoga masih ada jodoh yang baik untuk i suatu hr nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 04:41 PM | Show all posts
macam cemp pulak somi cemp da cakap awal2 kalo die mati jangan nk kawen lain die tak izinkan kalo kawen jugak malam2 die datang kacau tp bile cemp cakap kalo cemp mati die kawen tak dan2 cakap boleh laki tak per tak aci betol:@:@:@

tak taw la die cakap tu main2 ke betol2..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 08:01 AM | Show all posts
Reply  minahsaudi


    he,,he,, so kena la cari yang dah berumur punya la.. dan bukan atas dasa ...
tuakang Post at 3-5-2011 04:47


kalo cari berumor kang dia asyik sakit jer n kita jadi tak ikhlas nak jaga.  might as well single jer lah n kalo diri sendiri sakit boleh upah nurse jaga.  skang nie have money will travels!

takyah lah menyusahkan badan dah tua2 nie nak kawen lagi.  i dont think anak pun suka kalo kita kawen lagi!  sebenornya geli tengok jantan tak sedor diri dok menghimpit janda2 kertu yg berkedudukan tinggi n ada assets n cash lebih.

been there, done it n now over it!
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 07:31 AM | Show all posts
Reply 112# minahsaudi

on a serious note kak min....

i think org2 tua kahwin kekadang nakkan companionship....
boleh sesama pergi surau, sesama bekfas....

like my akak ipar, bila mak dia nak kahwin lagi....anak2 semua tak bantah
nak elak bergaduh, wasiat dia buat awal2...supaya both parties clear
perkahwinan ini bukan sebab harta dunia...

tapi tu lah khenn....harta nie memberatkan bila ia berlebihan
byk sgt bergaduh, takde lansung pun bergaduh....
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 08:17 AM | Show all posts
Reply  minahsaudi

on a serious note kak min....

i think org2 tua kahwin kekadang nakkan compa ...
my-alja Post at 6-5-2011 07:31


erm good point nie.  akak nak citerkan kisah my sister's fren yg tak kawen smpi skang.  so she is around 62 like that.  over 10yrs ago ada gurubesor pencen pinang dia but she tolak.  cikgu nie isteri dah meninggal dunia n menantu dia nie ada lah kena mengena dgn kita org.  so akak tanya lah dia apsal dia tak mau kawen.

she was working as a houe helper to a chinese family dari anak dara muda smpi jadi anak dara tua n nenek!  still strong n able lady masyaallah.  so akak tanya lah dia naper taknak.  akak nie bukan tanya 1 side jer tau, even keluarga masuk meminang pun akak tanya.  guess what her answer, takyah ler zaki, dia dah tua n sakit2, kawen dgn aku bukan nak temankan dia p nak soh jaga dia.  walau pun anak2 dia sumer dah dibagi harta n aku pun dah dijanjikan pencen n rumah tapi aku tak mau kawen gerk.  baik aku dok sendiri n tak menyusahkan diri sendiri!  nnt aku nak g tengok mak nko pun tak sempat sebab jaga org tua tu!  hahahaha...tudien jawapan kak semah pada ku!

then i asked the other family, they said erm.....naper lah dia taknak, bapak org kaya ada reta, dia nak teman berbual dihari2 tua ni.  anak2 semua dah setuju, kami akan sama2 bantu kak semah jaga bapak.  asal dia cerewet sangat nak berlaki?  terus akak senyap lah kan?

sampai arini akak tak lupa conversations tu.  kak semah, aku n keluarga cikgu .......

moral of the story kan, walau lelaki tu banyak duit ker apa n kebetulan jua kenalan my sis nie mmg anak dara tua, still dia tak mau kawen cos she believe tt perkahwinan tu bakal menyusahkan dia.  companionship in her golden age does not matter cos she is happy the way she is.

mungkin nie kisah terpencil but to be honest with you kalo akak pun in her shoe will do the same.  companionship nie kalo couple dah idup bersama begitu lama n terpisah dek kematian, then kalo nak kawen lagi kena pk lah banyak2.

senang ker nak bina semula communication, relationship etc at a later stage in our lives when we are so used to our beloved partner although as for my case i was divorced for a while.

for me kesunyian n kesusahan hanya diawal perpisahan, lama2 it is ok.  ala bisa tegal biasa!
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2011 08:25 AM | Show all posts
Reply 114# minahsaudi


senang ker nak bina semula communication, relationship etc at a laterstage in our lives when we are so used to our beloved partner althoughas for my case i was divorced for a while.


spot on kak min....

i was talking the same line as yours....bila citer pasal benda nie dgn hubby

i dun think i can find someone like him......and i dun have time to invest anymore
u know....ROI...is too short, not worth it!
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 05:26 PM | Show all posts
Reply  JDT


    x apa .. bersabar dulu .. tunggu anak pompuan dah kahwin kelak .. bari cari la  ...
tuakang Post at 1-5-2011 16:08



Sayang, kalau anak2 dah kawin, lagilah saya tak nak cari yang baru.  Selesai sudah tanggungjawab terhadap mereka, saya boleh bebas lakukan apa yang saya tak dapat dalam tempuh menjaga mereka.  Pergi jalan sana-sini, nak masak ke tak nak takde yang terasa, nak terbongkang baca buku dari pagi sampai ke subuh pun tak rungsing.  Layan diri je..tak yah jaga makan pakai orang lain...adakah saya selfish?...maybe tapi sekurang2nya saya hepi kan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2011 06:22 PM | Show all posts
Reply 116# JDT


    sekarang awal lagi .. karang ada orang melamar .. susah nak menolak .. he,,he,, jangan lupa cinta itu buta .. he,,he,,
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2011 12:11 AM | Show all posts
Reply 1# watie_na


    topik yg mmg wat aku touching lebih..huhuuu..
aku selalu pikir..apa akan jadi kalo ditakdirkan Allah ambik huby dulu sebelum aku..
bukan pikir dr bab cari pengganti..tidak sama sekali..sbab belah keturunan aku belum ada ppuan yg kawin lain lepas suami meninggal dunia..sama jugak macam mak aku..

memang org kata, apa2 jadik pun, hidup kena d teruskan jugak..tp cukuplah aku meneruskan sisa2 hidup dgn anak2 aku..itulah harta x ternilai jugak amanat dr suami..tp, harapan yg nyata n sebab musabab yg utama kenapa x nak kahwin lain, sebab aku nak itulah jugak suami aku d akhirat nnti..itulah jugak bapak pada anak2 aku..kasih syg mak bapak kandung mana nak sama ngan yg tiri..

smpai pernah aku ckp ngan huby, kalo d takdirkan aku yg pergi dulu, kalo bole, janganlah dia cari pengganti..aku x nak anak2 aku d asuh oleh ibu tiri..tp macam biasa, asal masuk topik mati, msti dia x bg aku teruskan cakap..ajal maut smua urusan Allah..Dia yg maha mengetahui..tp..aku selalu berdoa, agar kami suami isteri dipanjangkan usia, dapat tgk anak2 kami ada keluarga sndiri..bila nyawa kami d ambil pd masa tuh, sekurang2nya kami dpt pergi dgn tenang..

aduhaiii..masuk topik melibatkan family, huby n anak terutamanya..mmg aku lemah..dok kesat2 air mata smbil menaip..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2011 01:55 AM | Show all posts
tak snggup
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2011 02:09 AM | Show all posts
ala..masa depan kita x tau..skg ada yg ckp x mau kawin dh la kalo suami xda..apa la.suma statement kt sini boleh berubah sbb jodoh kt tgn tuhan..kita x tau.wlaupon kematian suami ka isteri..mana la tau tuhan nk jodohkan dgn sapa2 plak ka..duda ka janda ka..sapa tau kan?
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2011 07:53 AM | Show all posts
bekas kakak ipar slps cerai ngn abg aku masa tu umo dia muda lg br 30thn. anak 2 gurls. pastu x kawen dh sampai skang umo dia dh 38 thn. x tau la serik ke apa. kalo tgk orgnya lawa jgk, kulit putih melepak. mula dulu ada gak dgr dia nk kawen lg tp mak dia x bg. (anak sedara aku tu yg bgtau..hihii). apa yg aku tgk life dia pas cerai ngn abg aku jd lebih baik. kerjaya lebih bagus, blh beli umah & kereta. siap blh g melancong oversea lg. ntah kalo dia masih lg tgg abg aku yg jenis bkn somi bert/jwb @#%* apa agaknya jd.


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2011 03:30 PM | Show all posts
kalo hb meninggal dulu..mungkin x kawen lagi kot..almaklum lah..saham da turun pastu nak kena kenal hati budi pulak tu...mana tahu nanti terjumpa yang kaki mengikis harta @ yang menyusahkan lagi hidup aku..

kalo yg berkerjaya okey lar sbb ada omnthly income. tapi kesian pada yang menjadi surirumah sepenuh masa...life dorg totally changed biler hubby meninggal tiba-tiba. anak-anak kecil lagik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2011 08:40 AM | Show all posts
Jodoh pertemuan di tangan tuhan, tak leh nak menidakkan takdir Allah.

Walau ditolak macamana pun, kalau dah itu yang dinamakan jodoh kita, maka itulah dia.

Aku tak boleh nak cakap aku tak nak kawen bila suami aku dah meninggal nanti. Dimasa akan datang, tak tau siapa yang akan pergi dulu. entah2 aku yang pergi dulu, laki aku kawen lain, wahhhhhh.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 12:13 AM | Show all posts
Reply  JDT


    sekarang awal lagi .. karang ada orang melamar .. susah nak menolak .. he,,he,, ...
tuakang Post at 7-5-2011 18:22



    aduhai sayang, harap2 takde la orang sudi melamar...wakaka...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 10:12 AM | Show all posts
apa kan daya kita cuma mampu merancang...selebihnya Tuhan maha mengetahuii..orang kata setiap insan perlukan teman untuk bergantung dan inginkan perhatian, lebih2 lagi wanita...kalau muda2 lagi la...nak juga berpasangan untuk dia teruskan hidup...tapi kena pandai2 memilih la yek x gitu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077878s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list