Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12
Return to list New
33649
View
49
Reply

Tutorial & Panduan Asas Forum CARI utk Newbies

 Close [Copy link]

Author: naen       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-10-2010 01:38 PM | Show all posts
FORUM NAGIVATOR+QUICK JUMP

rasa cam malas nak patah balik (tekan back) atau click index untuk pergi ke board lain? kadang2 index tu macam slow nak load kan? ok - kat sini, aku akan share beberapa cara yg membolehkan korang access ke board yg korang nak - tanpa perlu click index


quick jump @board

korang mesti perasan kotak "Back HOME" tu kan? kalau korang halakan mouse/cursor ke kotak tu, nanti akan ada dropdown senarai nama board yg korang dah visit sepanjang sesi korang login kat forum

so - click je kat nama board yg korang nak pegi balik melalui dropdown tu


forum menu (dropdown)

nampak tak bar kat atas tu? yg ada senarai nama board ikut kategori? halakan mouse/cursor korang kat mana2 kategori yg ada - nanti muncul dropdown senarai board yg ada kat dalam kategori tu ..

contohnya - kalau korang nak pegi ke board borak - halakan mouse/cursor kat ketegori "Hiburan" - dari dropdown tu, click kat "Borak" - korang akan dibawa terus ke board borak ..


column mode

- click kat "Colum Mode" kat navibar atas tu


- nanti kat bahagian kiri browser korang, akan muncul benda ni


- korang boleh click kat nama kategori tu - nama board akan muncul .. kalau click lagi kat nama board, sub board akan muncul (jika ada)

- korang boleh click arrow tu untuk hide/show column tu

- click kat "Flat Mode" kat navibar atas tu kalau korang dah tak nak guna "Column Mode" ni



navigator

- click kat "Navigator" yg ada kat navibar atas tu


- korang akan dibawa ke page navigator - rupanya macam ni :


- mulakan daripada bahagian kiri - pilih kategori forum .. lepas tu kat tengah - pilih board yg korang nak masuk .. kalau ada sub board - akan muncul di ruang kanan .. select board mana yg korang nak pegi - lepas tu click kat yg "ENTER" tu ..

- kalau korang tekan "NEW" lepas dah select board - korang akan dibawa automatik ke post editor advance mode - untuk bukak new thread .. kiranya - kalau korang tekan "NEW" tu - korang akan terus dapat bukak new thread kat board yg korang select tu aa

sekian tutorial untuk orang yg malas nak bukak page index
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2010 02:01 PM | Show all posts
Post Last Edit by naen at 7-10-2010 22:25

SEARCH

forum ni ada menyedian function search .. untuk memudahkan korang cari balik thread yg korang nak baca aa .. caranya? click kat "SEARCH" kat navibar atas tu



pastu .. korang akan dibawa ke page search ..

[NOTE] : dinasihatkan untuk click kat tu untuk lebih memudahkan/mengecilkan skop pencarian

ok .. now kat page search tu .. isikan macam kat dalam gambar bawah ni :



[NOTE] : korang boleh isikan salah satu ruang sahaja - either "Title" atau "Author" .. so - kalau korang cuma ingat nama thread - isi kat ruang "Title" sahaja .. kalau cuma ingat nama forumer yg bukak thread tu - isi kat ruang "Author" tu sahaja

[NOTE] : untuk ruang "Title" - biasakan diri untuk guna keyword yg berbeza .. kenapa? sbb mungkin perkataan2 dalam tajuk thread tu ejaan mungkin lain daripada yg kita biasa eja .. contohnya : kereta .. mungkin orang lain eja "kete" atau "keter" dalam tajuk thread tu kan? so - gunakan keyword yg berbeza kalau korang tak dapat cari thread yg korang nak tu

[NOTE] : untuk kecikkan skop pencarian - kalau korang ingat kat board mana thread tu dibukak, korang boleh pilih board tu melalui list dalam kotak "Search Range" kat bawah tu .. select aa board mana yg korang nak ..

kalau korang biarkan je kat "All Forum" - system akan listkan hits daripada semua board yg ada kat forum ni .. & itu mungkin akan memeningkan korang

- dah isikan keyword title/author & pilih board mana? tekan button .. search hits akan keluar kat bahagian bawah page tu ..

[NOTE] : kalau korang dah tersilap search ataupun thread yg korang cari tu takde dalam hits - korang terpaksa tunggu lagi 20 saat - baru aa korang dapat gunakan search lagi sekali .. so .. kalau dah tersilap/tak jumpa tu .. silakan aa menunggu dengan penuh kesabaran ek!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2010 02:48 PM | Show all posts
SHARE THREAD

korang boleh share thread yg korang nak kat laman2 social seperti facebook, myspace atau twitter .. camne caranya?

- click button "Share" yg ada kat atas thread tu


- lepas tu .. pilih laman social mana yg korang nak .. untuk tutorial ni, kita guna facebook aa ek

- kalau korang dah memang login facebook (guna browser yg sama) - korang tak perlu login lagi .. kalau korang belum login, korang akan diminta untuk login aa kan ..

- lepas dah login, korang akan dibawa ke page .. yg biasanya kalau kat facebook - akan ada popup untuk korang share link tu .. camni aa rupanya :


- isikan pape je yg korang nak kat ruang kosong tu .. pastu korang boleh pilih thumbnail (jika ada) atau tick je kat "No Thumbnail" tu kalau korang tak nak ada thumbnail .. lepas dah settle - tekan "Share" tu

- thread tu akan muncul di wall/feed korang bersama2 dgn link+description (yg ada kat 1st post) thread tu .. camni aa rupanya :


aku hanya cuba kat facebook je .. so untuk laman social yg lain tu - dipersilakan untuk cuba sendiri ek!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2010 03:19 PM | Show all posts
LIKE THREAD

korang mesti perasan benda ni kat 1st post setiap thread, kan ..


apa kebendanya ni? haa .. kalau korang click tu, apa yg akan jadi? jeng jeng jeng~

pastikan korang dah login facebook (browser yg sama - lain window pun takpe) untuk guna function ni, ok!

kalau korang click je "LIKE" tu, akan jadi camni :


kalau korang click kat "Add Comment" tu, nanti akan muncul ruang kosong yg korang boleh isi .. dah isi tu, leh click 'Post'


jeng jeng~ "comment" korang tadi tu akan muncul kat wall/feed facebook korang .. sama macam "Share Thread" tu tadi aa kan .. tapi kali ni "Like Thread" aa pulak


thread tu takkan muncul dalam senarai page yg korang "Like" kat facebook tu .. cuma akan muncul kat wall/feed je aa ..

pastu .. kat thread yg korang "Like" tu tadi, akan jadi camni :


yes .. akan muncul gambar profile korang & kalau click kat gambar tu, akan redirect ke profile facebook korang aa .. so, kalau korang jenis yg tak nak share profile facebook korang, boleh aa click balik "Unlike" tu .. gambar (link) profile korang akan diremove dari 1st post thread tu

rasanya .. cuma orang yg tekan "Like" tu je yg boleh nampak siapa orang lain yg "Like" thread tu .. so, korang tak payah aa risau pasal entah sape2 yg nak skodeng facebook korang tu, ok? kalau nak skodeng pun, dia kena tekan "Like" kat thread tu dulu aa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2010 03:45 PM | Show all posts
Post Last Edit by naen at 7-10-2010 15:47

PRINT THREAD

rasa tak puas baca thread tu? rasa nak baca selalu walaupun tengah offline? tak larat nak hadap pc lelama sangat bila rindu nak baca thread tu bebanyak kali sampai sakit mata+sakit belakang? aha! kami ada solutionnya .. iaitu : korang boleh 'PRINT THREAD'

camne caranya? kat 1st post thread tu, click kat icon printer tu :


[NOTE] : tak semua post akan muncul kat printable version ni .. rasanya kalau korang print pun, bukan keseluruhan thread aa kot .. entah, aku tak pernah lak try .. so korang cuba try test aa ek!

selamat print thread - pastu bukukan aa untuk ditunjukkan kepada anak2+cucu2 dimasa hadapan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2010 03:53 PM | Show all posts
Post Last Edit by naen at 7-10-2010 17:47

"TOP"

bayangkan : korang tengah baca 1 thread yg ada banyak page .. & kat page tu pulak ada banyak post .. pastu post nya pulak panjang2 (macam thread ni .. ahaha) .. tetengah korang baca post tu, tetiba je korang rasa nak baca kat page lain pulak dalam thread tu .. tapi - adeh! - tak laratnya nak scroll mouse ke atas balik

korang tak perlu susah2 scroll mouse atau gesek2 touch pad tu .. korang cuma perlu tekan "TOP" yg ada kat bahagian bawah setiap post dalam thread tu - tekan je tu - dan korang akan dibawa terus ke bahagian atas sekali page tu



tekan aa "TOP" tu & sayangi aa mouse/touch pad anda!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2010 04:06 PM | Show all posts
Post Last Edit by naen at 7-10-2010 16:07

SIZE : |T

korang ada masalah rabun dekat? sukar nak baca tulisan kecik2? jangan risau - forum ni ada menyediakan satu function untuk memudahkan korang .. korang boleh adjust saiz font kat dalam thread supaya jadi lebih besar .. caranya? pegi kat 1st post kat dalam thread :



untuk membesarkan saiz font kat dalam thread tu, korang click kat T - yg besar & berwarna biru tu ..
kalau korang nak kecikkan balik saiz font tu - click je kat T - yg kecik sikit & berwarna kelabu tu .. saiz font akan kembali ke saiz default

ni adalah perbezaan kedua2 saiz font tu ek ..

- default/T


- besar/T
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2010 04:20 PM | Show all posts
POST DESCENDING/ASCENDING

korang nak baca satu thread tu .. tapi macam banyak sangat replies/page nya .. tetiba rasa cam - eh eh, malasnya aku nak bukak page blakang skali pastu scroll pulak ke bawah untuk baca last post tu - pernah tak rasa gini? kalau pernah, kat sini ada satu solution untuk korang .. lebih kurang aa kot .. ahaha

pegi kat 1st post kat thread tu - usha kat bahagian atas post tu, ada ni :


korang tekan je yg "DESC" tu - turutan post kat dalam thread tu jadi terbalik .. 1st post tetap aa macam biasa, tapi 2nd post bukan lagi post #2, tapi last post kat thread tu .. mana perginya post #2? akan pegi ke page last sekali .. kiranya - turutan post jadi "descending" aa .. (macam countdown)

so - korang hanya perlu refresh2 kat page 1 tu - kalau ada last post2 - automatik akan jadi 2nd post kat thread tu .. so korang tak perlu aa scroll atau click jauh2 sangat untuk baca last post ..

kalau tukar fikiran & nak thread tu kembali ke yg asal dgn post yg "ascending", korang cuma perlu click kat bahagian atas 1st post thread tu


tekan je "ASC" tu - thread akan kembali ke turutan post yg biasa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:04 PM | Show all posts
Post Last Edit by naen at 15-10-2010 11:15

SERVER

korang pernah tak nampak forumer lain cakap pasal "server" atau "tukar server"? rasa cam blur? tak tau pape? server tu amende ek? camne nak tukar server?

kalau korang tak tau korang tengah guna server yg mana satu - korang leh tengok kat address bar kat bahagian atas browser korang tu :


bahagian yg dihighlight tu adalah server yg korang tengah guna sekarang (sila tengok address bar korang) .. ok - antara server2 yg available sekarang ni kat cari adalah mforum1 , mforum2 , mforum3 , mforum4 , mforum5 , mforum6 , eforum1 , eforum2 , eforum3 , eforum4 , eforum5 & eforum6 ..

biasakan diri untuk tukar2 server (gantikan bahagian yg dihighlight tu dgn mana2 server yg available) kalau korang rasa2 macam page slow nak load .. ada error bila nak load .. error bila nak post .. atau page slow/error bila nak guna UserCP
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:17 PM | Show all posts
Post Last Edit by naen at 8-10-2010 18:20

INDEX SIDEBAR

pernah nampak benda ni kat sidebar index korang? mesti pernah kan ..



kat section pertama sidebar ni korang akan dapat tengok jumlah credit korang & berapa credit lagi yg diperlukan untuk korang upgrade ke rank/group yg seterusnya (Upgrade: XX) .. pastu - ada "My Post" - kalau korang klik ni - akan dapat tengok semua thread yg korang pernah bukak & semua thread yg korang pernah reply (re : #14) .. yg "Favorite" - akan bawa korang ke page yg listkan thread yg korang click favorite/bookmark tu aa (re : #9) ..

kat section kedua : "Latest Thread" - list untuk thread2 yg baru dibukak kat forum ni .. korang leh klik kat situ untuk terus pegi ke thread2 tu .. halakan mouse/cursor kat tajuk thread tu untuk view tajuk yg penuh

kat section ketiga : "Latest Reply" - list untuk thread2 yg ada new reply kat forum ni .. sama gak macam tadi - korang leh klik kat situ untuk terus pegi ke thread2 tu .. halakan mouse/cursor kat tajuk thread tu untuk view tajuk yg penuh

kat section keempat : "Daily Hot Topic" - list thread2 yg paling banyak direply dalam hari ni

kat section bawah sekali : "Weekly Hot Topic" - list thread2 yg paing banyak direply dalam minggu ni

korang boleh close sidebar ni kalau rasa2 macam mengganggu - click je kat "X" yg berlabel close sidebar tu .. nanti kalau korang nak usha balik sidebar ni, click je "Open Sidebar" ()
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:26 PM | Show all posts
VIEW ONLINE MEMBER

tertanya2 samaada kawan korang ada online ke tidak? nak skodeng kot2 yg tak berapa nak kawan ngan korang tu pun ada online ke tidak? caranya mudah je - leh click kat index tu ..



click kat arrow yg aku dah tandakan kat gambar atas ni .. dan list forumer yg tengah online akan keluar aa ..



kalau masa tu ramai yg tengah online, korang terpaksa aa bertabah hati untuk belek 1 by 1 nama2 yg ada kat situ ..

kalau nak close balik senarai forumer yg tgh online ni, click balik kat bahagian yg aku tandakan tu ..

[TIPS] : nama2 yg tengah online tu disusun mengikut turutan uid & tarikh daftar .. so, kalau orang tu dah lama berdaftar kat forum ni, nama dia akan terletak kat bahagian bawah .. makin baru daftar, turutan nama makin ke atas aa .. so - kalau korang nak cari orang dgn cara ni, ingat aa uid atau bila orang tu daftar, korang boleh anggarkan nak cari kat atas ke, tengah2 ke, bawah2 ke .. ok?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:38 PM | Show all posts
HIDE/SHOW BOARD

rasa fenat nak scroll mouse kat index yg melondeh2 tu? korang hanya masuk board2 tertentu je? aaaa .. korang boleh hide kan memana kategori board yg korang tak masuk tu .. caranya?



click kat bahagian yg aku dah tandakan tu .. section kategori tu (board2 yg ter-list dalam kategori tu) akan di hide kan .. camni :



kalau korang nak section tu appear balik, cuma click je balik kat tempat yg aku tandakan tu .. mudah kan? tak payah fenat2 nak scroll mouse atau gesek2 touch pad sampai naik berdaki benda tu

korang boleh jugak hidekan sub-board bila korang view main board tu .. contoh macam board DG (digital games) atau board malaysian celebrities .. ni sekadar contoh aa ek (harap mod2 board+sub board tu tak kecik hati ngan aku aa .. ya hampon!) .. so - kalau korang nak view main board tu, & rasa fenat nak scroll down bila refresh mainboard tu - korang boleh hidekan sub-board tu terus .. caranya?



click kat tempat yg aku tandakan tu - subboard akan di hide kan .. camni aa rupanya :



mudah, kan? kalau nak sub board tu appear balik, click je balik kat tempat yg aku tandakan tu ..

selagi korang login & tak clear cookies, selagi itu aa section kategori & sub board tu akan dihidekan .. so, refresh je aa banyak kali tanpa perlu risau korang akan men-daki-kan mouse atau touchpad korang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:51 PM | Show all posts
VIEW THIS AUTHOR'S POSTS

korang tgh follow 1 thread ni .. contoh macam thread masalah peribadi ke apa .. pastu tertunggu2 aa pape update daripada pembuka thread pasal masalah dia .. ataupun korang follow thread pasal kes pembunuhan yg menggemparkan malaya - pastu korang tertunggu2 aa update daripada forumer2 yg ada info pasal kes tu .. tapi - alamak! page dah berpuluh2 .. tak larat aa nak belek page by page untuk cari post pembuka thread ataupun forumer2 tertentu tu .. dah tu malas pulak aa nak hadap reply2 lain yg mungkin banyak meroyan/berborak je kan?

ada satu cara yg membolehkan korang baca hanya post daripada orang2 tertentu .. caranya? click kat "View this author's posts" - yg ada kat bahagian atas post forumer tu - dalam thread tu ..



lepas je korang click ni - semua post forumer tu - dalam thread tu sahaja - akan keluar .. so - korang boleh aa baca post2 dari forumer tu je .. tapi mungkin akan rasa agak creepy sbb forumer tu macam cakap sorang2 dalam thread (macam yg aku tengah buat ni aa .. sangat creepy ok! ahahaha)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:54 PM | Show all posts
Post Last Edit by naen at 14-10-2010 18:56

VIEW THREAD OPTIONS [BOARD]

pernah tak rasa leceh bila nak view board tu untuk check latest post? rasa macam malas nak click page 2, page 3 & belek bila last post 1 by 1? kat sini aku nak share 1 function yg membolehkan/memudahkan korang untuk check bebenda tu ..



korang perhatikan - kat bahagian atas board (atas list thread) ada bar ni .. dalam keadaan biasa, "ALL" akan dihighlightkan .. tapi kalau korang click kat :

DIGEST : yg akan appear cuma thread digest yg ada kat board tu sahaja
TIME : 1 DAY : yg akan appear cuma thread yg ada reply dalam tempoh 1 hari sahaja
TIME : 2 DAYS : yg akan appear adalah thread yg ada new reply dalam tempoh 2 hari sahaja
TIME : WEEK : cuma thread yg ada new reply dalam seminggu tu sahaja yg akan appear
TIME : MONTH : thread yg ada new reply dalam masa sebulan sahaja yg akan appear
SEASON : aku pun tak sure .. sbb malaysia cuma ada musim tengkujuh je kan
HOTS : cuma thread yg ada banyak replies sahaja yg akan dilistkan .. kot? ahaha

so .. korang boleh cuba2 sendiri function ni, ok? tak payah aa beriya benar dok belek "last post by" yg font dah aa sangat mikroskopik, warna kelabu samar2 lak tu .. so - cuma tekan kat memana option tu je, akan keluar thread2 yg ada new reply berdasarkan tempoh mana yg korang click
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:54 PM | Show all posts
reserved
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:54 PM | Show all posts
reserved
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:55 PM | Show all posts
reserved
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:55 PM | Show all posts
reserved
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:55 PM | Show all posts
reserved
{:3_83:}
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:56 PM | Show all posts
reserved
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:56 PM | Show all posts
reserved
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:56 PM | Show all posts
reserved
{:3_84:}
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:57 PM | Show all posts
reserved
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2010 06:57 PM | Show all posts
reserved
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-10-2010 11:07 PM | Show all posts
reserved
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071771s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list