Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
85785
View
50
Reply

Minyak itam bocor..dan kena bayar RM360 kalau repair...iye ke?

[Copy link]

Author: tondu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-10-2010 05:49 PM | Show all posts |Read mode
Anyway, dua tiga hari lalu saya terperasan ada minyak bocor dari bawah kereta saya..macam minyak itam tu je...

    saya pun pergi le kat bengkel baik kereta dan tunjuk kat diaorang masalah kebocoran itu...tauke tu kata kena ganti sesuatu...macam alat tahan bocor ke apa ntah...

    dia kata kena bukak enjin baru boleh letak alat tahan tu...saya tanya harganya berapa.."RM360." kata dia....betul kah ni?

    saya manatau hal gini ni....
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2010 06:26 PM | Show all posts
Keta ape

cari pomen lain, tanya betul2 apa yg bocor.. ada beberapa kemungkinan. kalu kuar diantara bell houseing gearbox ngan blok, tu yg bocor oil seal gearbox je... ni nk repair kena turun gearbox n beli oil seal

Kadang2 yg bocor cuma oil sump kat bawah tu disebabkan gasket dh tak elok.. yg ni lagi murah nk repair sbb cuma tukar gasket oil sump je.. kompem murah

kalu bocor2 belah tepi (dekat2 ngan pulley timing belt), yg ni oil seal kat crankshaft dh kaput.. nk tukar, mcm upah tukar timing belt campo harga oil seal

Judging dari cite TT, kedai tu mcm kuat kelentong je sampai nk pasang alat tahan bocor bagai... hahaha... gi la cari pomen lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2010 06:46 PM | Show all posts
oil sump, oil pan gasket?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2010 06:52 PM | Show all posts
kereta saya Perodua Kenari je...

saya rasa benda yang tauke tu tunjuk tu gasket la tu...ring getah warna itam

dia kata nak tukar kena angkut keluar enjin tu...baru boleh tukar...

ni bengkel sebelah Shell Stesen ni...kat Puchong nun...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2010 06:55 PM | Show all posts
maybe crankshalf oil seal, kne buka timing belt, cover, upah mmg mhl sbb pomen tu ckp kne cabut engine- bersedialah upah dlm rm300, kalu u bli brg sendiri,,
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2010 08:51 PM | Show all posts
aku tak rasa pomen tu nak kelentong.. mungkin pasai tt tak tau pasai kereta.. so bila sebut rm300 lebih mula terkejut beruk..

ye la.. oil seal tu berapa duit je.. cuma kerja dia tu menyeksakan..

hehe.. just my 2cent..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2010 08:55 PM | Show all posts
hantar jer kat Authorized service center....
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2010 09:03 PM | Show all posts
daned.. service centre tu pencekik darah terhormat.. hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2010 08:57 AM | Show all posts
nak tukar gasket, gasket tu murah jer.. upah dier jer mahal, kena bawak kuar enjin, bukak crank bagai... kurang-kurang 3-4 ari baru siap..

kalau RM360 tu, kira okay lar tu..

check dulu di mana leakingnyer... gi beli degreaser satu, kasi cuci  enjin sampai kilat.. pas tu drive sekejap.. pas tu tengok leaking kat maner.. kalau setakat oil sump, murah jer, keje pong dalam 2 jam dah siap dah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2010 09:05 AM | Show all posts
nak tukar gasket, gasket tu murah jer.. upah dier jer mahal, kena bawak kuar enjin, bukak crank baga ...
Fast-N-Furious Post at 13-10-2010 08:57



   tu kire top overhaul la kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-10-2010 09:26 AM | Show all posts
Memang aku tak tau apa-apa tentang enjin kereta...tu yang aku tanya ni...RM360 tu iye ke betul ke tak..??

Kalau memang patut, aku bayar lah...lagipun sabtu dah buat temujanji dengan bengkel tu nak tukar gasket ke apa...tauke tu kata dalam sejam siap...kata dialah....
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2010 11:01 AM | Show all posts
Memang aku tak tau apa-apa tentang enjin kereta...tu yang aku tanya ni...RM360 tu iye ke betul ke ta ...
tondu Post at 13-10-2010 09:26



    kalau sejam siap, haku rasa tu bukan crank, atau flywhell bocor.. mungkin oil sump.. kalau oil sump dier nak charge RM360, tu mahal nak mampus... charge dier tak sampai seratus pong..

macam haku tulis kat atas tu, cuci dulu enjin guna degreaser, pas tu  drive kejap, check balik maner punca leaking..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2010 08:04 PM | Show all posts
aritu, keta saya pun ada bocor minyak hitam jugak mulanya malas nak tukar sbb bocor sikit jer, tapi lokasi bocor yg agak bahaya, dia bocor dan berkumpul betul2 kat exhaust manifold, jadi bila enjin panas, minyak yg terkumpul tu jadi mcm minyak masak start buat bunyi minyak menggelegak , pastu keluar asap putih. jadi kene lah tukar vavle cover gasket.

total

valve cover gasket = Rm 130.00
upah                          Rm 60.00

total rm190
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2010 08:50 PM | Show all posts
encik batu keta ape ek? mahal bebenor gasket valve covernye.. V6 ek?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 08:42 AM | Show all posts
tuka myk itam skali ke?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 08:47 AM | Show all posts
tu kire top overhaul la kan
maleo Post at 13-10-2010 09:05



    bang.. takde sangkut ngan oberhol rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 08:56 AM | Show all posts
bang.. takde sangkut ngan oberhol rasanya..
Alt-F4 Post at 14-10-2010 08:47



   oo yeke igt dah tukar gasket tukar valve seal smua tu adalah top overhaul...tq betulkan
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 11:28 AM | Show all posts
oo yeke igt dah tukar gasket tukar valve seal smua tu adalah top overhaul...tq betulkan
maleo Post at 14-10-2010 08:56



    tak.. lar.. tukar gasket lain beb... top oberhol pong laing..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 11:29 AM | Show all posts
bro, naik kenari eh? betul la tu. kenari mmg mahal. kalau kereta lain murah je sbb bahagian enjin besar, boleh bukak terus, kenari lain, compact car.

oil seal bocor kalau nak repair kena angkat enjin. oil seal tu murah je, upah angkat enjin je mahal sbb enjin tu seketul kene keluar.

upah standard angkat enjin mmg 300

alang alang sediakan banyak duit dan repair mana yg rosak terus...

kenapa aku tau? sbb aku naik kenari... ha ha ha

p/s: kenari jarang rosak, tapi sekali rosak mmg masak. tapi kalo dah repair susah nak rosak balik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 12:35 PM | Show all posts
360 kira ok tu.. kalo kat benkel aku 250 ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.136675s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list