Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
85810
View
50
Reply

Minyak itam bocor..dan kena bayar RM360 kalau repair...iye ke?

[Copy link]

Author: tondu       Show all posts   Read mode

Post time 14-10-2010 12:48 PM | Show all posts
Reply 19# TheOne


    terlanjur angkat enjin keluar, tukar sekali timing belt kalau dah dekat 80,000km. mounting enjin 3 biji. belting kat luar tu pon buat sekali.    sediakan  +- rm800.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 02:22 PM | Show all posts
Reply 14# nalis

ye keta 6 silinder, tapi bukan V6, dia I6
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 04:37 PM | Show all posts
Reply  TheOne


    terlanjur angkat enjin keluar, tukar sekali timing belt kalau dah dekat 80,0 ...
zorrro_03 Post at 14-10-2010 12:48


800? tak cukup bro...
timing belt (complete dgn bearing/all belt) ~ RM 300
mounting 3 bijik ~ RM 1000


jgn tekejut eh.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 05:04 PM | Show all posts
Reply  nalis

ye keta 6 silinder, tapi bukan V6, dia I6

batu_bergolek Post at 14-10-2010 14:22


bukan 16silinder punya keta ker???


Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 05:08 PM | Show all posts
Reply 1# tondu

Bro, kalo keta belum baiki lagi, aku ada satu bengkel kat KL ni yang upah paling murah...
Based on aku punye history, upah overhaul keta baru $250 je (wira/kancil),
Ni no hp pomen tu, 012-2078687(Ah Keat).
Workshop dia kat Jalan Lumut, dekat area Klinik Pusrawi, KL...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 05:30 PM | Show all posts
Reply 24# danedzya

hehe bestnyer kalo adar sebiji kenderaan 16 silinder malangnya Inline 6 silinder jer.




ps, kalo enjin 16 silinder tukar valve cover gasket agak2 berapalah agaknyer  hmy3:hmy3:
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 06:26 PM | Show all posts
800? tak cukup bro...
timing belt (complete dgn bearing/all belt) ~ RM 300
mounting 3 bijik ~ RM 1000


jgn tekejut eh.....
TheOne Post at 14-10-2010 16:37


tokojutttt hmy3:
mounting 3 bijik 1000? mak oiii... sadur emas ke?

mounting wira kalu tukar 4 bijik RM30 + RM30 + RM40 +RM40  (ni cap mitsu)
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 06:31 PM | Show all posts
Reply  nalis

ye keta 6 silinder, tapi bukan V6, dia I6
batu_bergolek Post at 14-10-2010 14:22


patut pon mahall.. bimmer ek? Bila dtg woksop je pomen tengok keta dah tau org ni byk duit.. kena caj lebey2.. hehehhhe
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 09:20 PM | Show all posts
first step, kawasan enjin tu dulu, then baru tahu betul betul bocor kat mana..
kalau stakat stitik dua menitik, tak urgent..
take your time utk survey kedai mana elok + murah..
sbb tu bengkel2 main letak harga tinggi pun orang hantar jugak..
gunakan kuasa pengguna anda..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2010 09:14 AM | Show all posts
Ahad ni nak p survey kat bengkel lain..semalam ada sorang kawan kepada kawan saya datang tolong cek kereta tu..dia kata ada le skru yang longgar kat bawah kereta tu sebab minyak menitik tu..dia kata tukar skru dan ketatkan je..tak sampai RM300 kata dialah...

eeii...ada kereta susah...takde kereta lagilah susah...cheiisss....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2010 09:20 AM | Show all posts
Reply 25# abey79

Tima Kaseh Encek Abey,

Nanti kalau tak jumpa gak bengkel yang lebih bagus kat area Puchong ni, nanti try la bengkel kat Jalan Lumut itu..

Thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2010 09:37 AM | Show all posts
Ahad ni nak p survey kat bengkel lain..semalam ada sorang kawan kepada kawan saya datang tolong cek  ...
tondu Post at 15-10-2010 09:14



    hahah..tu lar.. kenal pasti punca dulu.. takleh main agak jer sebab enjn leaking, banyak tempat basah ngan minyak jer
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2010 09:48 AM | Show all posts
hahah..tu lar.. kenal pasti punca dulu.. takleh main agak jer sebab enjn leaking, banyak t ...
Fast-N-Furious Post at 15-10-2010 09:37


ha'ah... ntah ntah ada budak nakal simbah minyak itam kat enjin tu.... alaaa mcm towing siram minyak kat highway la... pastu tunggu tepi jalan... tak pun sama dgn budak tabur paku, pastu tinggal no telepon, kasik repair
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2010 12:56 PM | Show all posts
bro, naik kenari eh? betul la tu. kenari mmg mahal. kalau kereta lain murah je sbb bahagian enjin be ...
TheOne Post at 14-10-2010 11:29



   Keto daihatsu ni brg sparepart mmg mahal tapi ada kualiti jadi dia tahan.Tapi upah 360 tu utk angkat enjin mmg mahal.Yg bagi no pomen tu ok gak upah 250 kira tu pomen nak cari makan jer tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2010 10:56 PM | Show all posts
Reply 28# nalis

hehe, kene pandai2 la, kalo ikut pomen yg kejam, kereta kancil pun kalo boleh diorang nak gi kekahnyer.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 12:39 AM | Show all posts
800? tak cukup bro...
timing belt (complete dgn bearing/all belt) ~ RM 300
mounting 3 bijik ~ ...
TheOne Post at 14-10-2010 16:37



    hish, nak kena seribu gak ke?  tp alang2 dah angkat enjin keluar baik buat terus je semua2 tu.  tak nanti nak kena upah keluar enjin lagi sekali utk tukar timing belt. masa lagi.  nak gak 1 2 hari utk siapkan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 03:22 PM | Show all posts
Reply  danedzya

hehe bestnyer kalo adar sebiji kenderaan 16 silinder  malangnya Inline ...
batu_bergolek Post at 14-10-2010 17:30


keta W16 ni dah tak blh ikut kadar kereta biasa dah abg batu......even nak compare dgn Perari pon malu2 gitu....
parts dgn upah tu "tak mahal"...tp prestige tu yg buat jadi pitam...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 09:38 PM | Show all posts
dia kata tukar skru dan ketatkan je..tak sampai RM300 kata dialah...

tondu Post at 15-10-2010 09:14

kalu ikut profesional punya ethic dlm automobile, ketatkan skru pkai torque wrench, bab2 keketatan skru ni agak subjektif, kerana lain tangan lain torque, kalu body builder pegang spanar mmg bnyak skru yg patah
based on manufactures speck
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2010 10:12 AM | Show all posts
aku baru service kancil aku, minyak hitam bocor gak ler.
kene rm360.
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2010 11:10 AM | Show all posts
Reply 39# Kambeng_Gurun

mbeekkk, teruk sangat ker bocor ? kalo sikit titik-titik jer takyah repair dulu pun takper. kete kakak saya rasanyer dah 3 tahun bocor, tak tukar2 lagi


kalo, bocor tapi sikit (tak sampai kene topup minyak hitam selalu) takpe, boleh tunggu duit bonus ASB dapat hujung tahun baru tukar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081825s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list