Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
20124
View
21
Reply

DIY- HIASAN DALAMAN MODEL RUMAH MINIATURE

[Copy link]

Author: lemak_masin       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-10-2010 08:27 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by lemak_masin at 14-10-2010 20:33


CHOO dan isteri, Siew menunjukkan sebuah model rumah menawarkan set perabot kompleks dan pelbagai aksesori sampingan.


PELBAGAI pilihan ruang boleh dicuba namun kreativiti menentukan keunikannya.


Pre-sen-te beri pilihan aksesori comel teknik DIY

MANIS dan menawan kamar tidur mahu pun sudut kediaman diserikan replika perabot mini dalam bingkai comel. Selain berciri tiga dimensi, ia menggamit tumpuan kerana menawarkan suasana ruang sebenar sebuah bilik seperti bilik kanak-kanak, ruang berdandan, bilik air serta ruang tamu.


Lebih menarik lagi, ia bukan hiasan biasa kerana memerlukan kreativiti dan kesabaran tinggi berikutan cirinya sebagai aksesori pasang sendiri atau DIY.


Tidak hairanlah, Pre-sen-te - kedai hiasan dalaman yang memperkenalkan produk dari China itu menerima sambutan hebat kerana mengetengahkan pilihan aksesori DIY berkenaan.

Namun, usah bimbang kerana seperti diakui pemiliknya, YT Choo, Pre-sen-te mengutarakan pelbagai rekaan dengan tahap kesukaran berperingkat iaitu permulaan set asas bilik sehingga cabaran menyiapkan sebuah rumah.

Bagi mereka pertama kali mencuba, elok memilih set asas yang menawarkan gaya penataan ringkas seperti bilik bayi, bilik mandi dan ruang sarapan. Jika set lebih menguji minda dengan perabot rekaan kompleks, mereka boleh mencuba aksesori tambahan bersaiz mikro selain cabaran pendawaian elektrik khususnya untuk pencahayaan, katanya yang mengusahakan kedainya itu bersama isteri, Serene Siew.

Apa yang menarik, setiap set asas dijual pada harga berpatutan iaitu RM30 dengan 18 pilihan tema penataan, antaranya; Happy Breakfast, Magic World, Fantasy Dressing Room dan bermacam lagi.
Setiap set menawarkan cabaran tersendiri dan memerlukan sehingga dua jam untuk disiapkan. Bahagian paling rumit membabitkan urusan menjahit misalnya, jahitan manik, tilam, gebar selesa dan langsir. Selebihnya, kesabaran diperlukan untuk mencantum dan melekat rangka perabot, kertas dinding serta lantai.

Jika diteliti, kebanyakan material digunakan untuk replika itu boleh didapati di sekeliling kita terutama papan serta bod yang membentuk perabotnya. Sebab itu, saya katakan, model ini berupaya membina kemahiran dan kreativiti bagi yang mahu berfikir, misalnya, gantikan fabrik cadar dengan kain sendiri, gambar dalam bingkai dengan potret peribadi malah sekecil-kecil perhiasan seperti selipar, terendak lampu boleh ditukar, katanya.

Bagi set yang tinggi tahap kesukarannya, boleh mencecah hingga ratusan ringgit bergantung skop ruang, luas pekan lantai, bilangan perabot serta aksesori termasuk struktur dan seni bina rumah.

Antara model boleh dicuba seperti kedai kek, kafe, studio muzik bahkan sebuah rumah dua atau tiga tingkat. Mereka yang berjaya menyiapkan model rumah setingkat, meminta saya carikan set kediaman dua dan tiga tingkat pula namun dilengkapi tangga, balkoni dan loteng, katanya.

Choo berkata, selain set model sedia ada, pelanggan berpeluang membuat tempahan reka bentuk rumah diingini berserta kelengkapan di dalamnya.

Ada pelanggan mencadangkan dijual set model rumah tradisional seperti rumah kampung, Cina Peranakan dan sebagainya berserta perabot, kemasan serta perhiasan sejajar konsep. Menerusi perunding dengan pembekal di China, mereka bersetuju mengadakannya namun mengisyaratkan kuantiti tempahan perlu lebih 300 unit. Justeru, bagi yang berminat, selain menyertakan kuantiti, perlu mengepilkan sekali gambar seni bina rumah, perabot, kemasan dan perhiasan kala membuat tempahan, katanya yang turut menjual replika serta aksesori tambahan secara berasingan.

Meskipun, baru sebulan membuka perniagaan berkaitan kraf di Ikano, Mutiara Damansara di Petaling Jaya, Selangor, Choo berkata, pelanggannya bukan setakat peminat kraf dan mereka yang ingin mencari ole-ole buat yang tersayang, bahkan turut menerima tempahan dari peserta sekolah seni.

Pre-sen-te turut mempunyai gerai di gedung beli-belah Midvalley dan Sri Hartamas, Kuala Lumpur. Sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada emel presentworldsb@gmail.com.


Lemak_masin:
FUHHHH!!! Macam best je hobi ni....NI mesti kene try ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2010 08:38 PM | Show all posts
Post Last Edit by lemak_masin at 14-10-2010 20:52








P/S: JGN MARAH YE MOMOD..ADA HARGA PULAK...  SAYA TAK JUAL BENDA NI YEE...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2010 08:40 PM | Show all posts
Post Last Edit by lemak_masin at 14-10-2010 20:59



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2010 08:50 PM | Show all posts






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2010 08:54 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-10-2010 09:34 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 11:00 AM | Show all posts
comel...n amat memerlukan tahap kesabaran dan ketelitian yg tinggi....aku tak sabar....
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 08:29 PM | Show all posts
wah bestnya.boleh buat sbg hobi baru ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 11:25 PM | Show all posts
wah... cantik tu kiut miut
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2010 11:34 AM | Show all posts
Reply 7# punchup

samalah kita....
x suka yg remeh-temeh ni.......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2010 03:59 PM | Show all posts
semalam dah pi ikano..memang teruje nak buat benda ni..memang impian waktu kecik-kecik dulu nak buat doll house....waktu tu mana ade benda ni.. selalu tengok dalam tv je cite omputih...

sempat gak ler cekau 2 set..bilik tido ngan dapo..habisler dalam RM38x 2 set... fuhh..(tamak tu..!! ahakss..)..nanti saya masukkan gambonyee...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 11:31 AM | Show all posts
nakkkkkkkkk gakkkkkkkkkkkkkkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 11:43 AM | Show all posts
midveli kat mane ? nape xde jumpe pon
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 03:24 PM | Show all posts
waduh..comelnya...anak2 aku suka benda2 camni..derang punye dollhouse gabak tu pun nak kena tukar furnitures...tapi tgk saiz kecik2 je..aish..geramlah aku tgk..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2010 04:16 PM | Show all posts
midveli kat mane ? nape xde jumpe pon
nanie Post at 18-10-2010 11:43



Midveli tu tak tau ler kat ne..kalu ikano tu kat level bawah..satu level ngan a&w ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 06:43 PM | Show all posts
kumpul bnyak2 best ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-10-2010 01:21 PM | Show all posts
Post Last Edit by lemak_masin at 19-10-2010 13:29

Ni yang saya beli..set bilik tido..




baru siap je ni dulu...terus simpan tempat berkunci sebab My daughter dah tak sabar2 nak main anak patung dia dengan set ni...
la ni tengah buat katil

asalnya dalam bentuk macam ni..

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2010 01:45 PM | Show all posts
cutenyeeeee
aku ske bende2 mcm nih masa kcik2 dulu tapi masa tu takde lagi..
cuma tgk dlm tv citer omputih...dak2 omputih kan ske mende2 camnih...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2010 11:10 PM | Show all posts
wat main ker wat hiasan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2010 12:28 AM | Show all posts
benda ni agak fragile ...tak leh buat main..kene wat hiasan jeee...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.277191s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list