Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35347
View
136
Reply

[Bahasa] Mahir bahasa Inggeris dalam 6 bulan

[Copy link]

Author: cikgutuition       Show all posts   Read mode

Post time 27-4-2009 03:53 PM | Show all posts

Balas #19 stats\ catat

exactly correct!
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2009 01:34 AM | Show all posts
Hello cikgu tuition...aku ada satu soalan nak mintak tolong translatekan...tetiba lak aku terpikir ...
kalo org Islam kawin kat oversea contohnyer(di luar Malaysia)bagaimana penggunaan dan gaya ayat ketika proses akad nikah dilakukan dlm bahasa inggeris??

Tok Kadi: Aku nikah kan dikau Si Saiful bin Mamat dengan Siti bin Murad berwalikan atas aku dgn
              mas kahwin nyer USD80 tunai...
Pengantin: Aku terima nikah Siti bin Murad dengan mas kahwinnya USD80 tunai...
Saksi :Sah,Sah,sah.....

Ada sesaper yg terror boleh translatekan tak kalo nak cakap dlm bahasa inggeris...

Ada sesaper yg terror????Anyone??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2009 01:16 AM | Show all posts
Sorry guys..Saya agak busy sekarang sebab as at now ada dalam 60 students yang tengah belajar dengan saya so tak leh nak datang sini selalu sebab every week students saya hantar essay kepada saya untuk saya semak and edit to improve their  written English.. Lagipun next week 10hb dah nak start kelas baru saya so pelan2 saya akan check you all nya questions..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2009 01:20 AM | Show all posts
Originally posted by stats at 20-4-2009 09:22

cikgutuition.. minta tolong explain lagi pasal penggunaan "had" sebelum verb ini. kadang2 bole jadi confusing juga.. bila lagi masa yg sesuai untuk pakai had + verb? thanks...


Had + Verb dalam bentuk Past Participle ni digunakan dalam Past Perfect tense di mana ada dua perbuatan yang sudah berlaku di masa lepas e.g.

1. Perbuatan petama - sarapan pagi pada pukul 10 pagi tadi

2. Perbuatan kedua - pergi ke KL pada pukul 11.

Untuk perbuatan pertama tu kena gunakan Past Perfect dan perbuatan kedua gunakan Simple Past

i.e. I had eaten breakfast at 10 a.m. before I went to KL at 11 a.m.

Incorrect usage - I had eaten breakfast at 10 a.m. before I had gone to KL at 11 a.m.

Incorrect usage - I had ate breakfast at 10 a.m. before I had went to KL at 11 a.m.

Incorrect usage - I atebreakfast at 10 a.m. before I went to KL at 11 a.m.

[ Last edited by  cikgutuition at 2-5-2009 01:27 ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2009 01:24 AM | Show all posts
Originally posted by mat_krai at 21-4-2009 12:24



"Incorrect usage - I was worked yesterday"

kalau tukar - "I was working yesterday" - betul tak?


I was working yesterday pun Incorrect usage sebab 'was working' ialah dalam bentuk Past Progrssive dan mesti ada satu lagi perbuatan mencelah perbuatan 'was working' tu

e.g. I was working when Ali called me yesterday.

So dalam cth di atas, perbuatan pendek yang mencelah ialah 'called'

Perbuatan 'was working' tu boleh juga di celah oleh masa yang spesifik di masa lepas

e.g.

At 10 a.m. yesterday, I was working.

Perbuatan 'was working' tu boleh juga digunakan bersama dengan perbuatan lain yang berlaku serentak

e.g.

While I was working just now, Ali was watching the news.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2009 01:38 AM | Show all posts
Originally posted by secretsmile81 at 21-4-2009 15:35 oh, bestnya.....can improve my english better...... tapi apa bezanya ayat kalau ada 's' dibelakang contohnya.... 1. it makes 2. it make apa bezanya?? terima kasih


1. it makes digunakan dalam Simple Present tense

e.g. It makes no sense to continue with this project.
'make' ditambah 's' sebab 'it' ialah singular pronoun dan bila digunakan dalam ayat positif/ statement Verbs yang digunakan dengan Singular Nouns/Pronouns mesti di tambah samaada 's', 'es', 'ies' atau 'ves'

2. it make digunakan dalam Simple Present juga tapi cuma dalam ayat negative atau question

e.g. Negative - It does not make sense to continue with this project.

Question - Does it make sense to continue with this project.?

Dalam ayat negative atau question Verbs tidak di tambah samaada 's', 'es', 'ies' atau 'ves' kerana 'es' telah ditambah kepada 'do' i.e. do + -es = does

Sorry kalau sukar nak faham sebab ini kalau dalam kelas saya dah masuk dalam Intermediate English Grammar..Biasanya students saya akan belajar dalam Fundamentals Grammar dulu baru masuk kelas Intermediate ni. Kelas Fundamentals ni saya akan mulakan Ahad depan dan Alhamdulillah dah ada 12 students.

[ Last edited by  cikgutuition at 2-5-2009 01:40 ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2009 12:44 PM | Show all posts
cikgu, u still dont answer my Q..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2009 10:25 AM | Show all posts
okla lemme compile my Qs..

1. camne nk gunakan 'a lot of' dgn 'lots of' ... ?

2. what is the different between 'one' and ones'?

eg: there's only 2 types of people in the world, the ONES that entertain n the ONES that observe..

.. what does it mean?

tankYu cikgu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2009 10:27 AM | Show all posts
bagus info nie. ble blajar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2009 09:26 PM | Show all posts
Originally posted by hyie at 5-5-2009 10:25
okla lemme compile my Qs..

1. camne nk gunakan 'a lot of' dgn 'lots of' ... ?

2. what is the different between 'one' and ones'?



1.  'a lot of' dgn 'lots of' sama je maksudnya so boleh guna mana2 yang Hyie nak..

2. One -digunakan sebagai singular dan Ones digunakan sebagai Plural dan digunakan sebagai pronouns untuk mengantikan Nouns.

e.g. This one is expensive. - digunakan sebagai singular untuk mengantikan satu barang sahaja.

      These ones here are expensive. - digunakan sebagai Plural untuk mengantikan lebih daripada satu barang.  

Kelas Asas-asas tatabahasa bahasa Inggeris akan bermula Ahad ini10/5.Tinggal 2 kekosongan sahaja lagi.

[ Last edited by  cikgutuition at 5-5-2009 21:51 ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2009 09:58 AM | Show all posts
cekgu buat kelas kt mane meh?
via on9 or kene attend class mcm tuition..? mmm..
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2009 09:59 AM | Show all posts
Originally posted by cikgutuition at 5-5-2009 09:26 PM


1.  'a lot of' dgn 'lots of' sama je maksudnya so boleh guna mana2 yang Hyie nak..

2. One -digunakan sebagai singular dan Ones digunakan sebagai Plural dan digunakan sebagai pronouns untuk ...

tqvm 4 those explainations..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2009 12:04 PM | Show all posts
Originally posted by hyie at 6-5-2009 09:58
cekgu buat kelas kt mane meh?
via on9 or kene attend class mcm tuition..? mmm..


Hyie,

Kelas saya di Sunway depan Motorola,Pj tu. Sebelah Stesyen Komuter Setia Jaya. Kalau kelas Online pun ada. Leh Pm saya or email di cikgutuition@gmail.com
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2009 12:23 PM | Show all posts
owh okay   i prefer online kot sbb x duk PJ..thnx
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-5-2009 04:03 PM | Show all posts
Originally posted by hyie at 6-5-2009 12:23
owh okay   i prefer online kot sbb x duk PJ..thnx


Hyie,

Kalau berminat baik confirmkan cepat sebab yuran dah nak naik.

Untuk yg di Putrajaya saya akan mulakan kelas di precint 9 pd 5 Jun ni. kelas mingguan Jumaat kul 8-10 p.m.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 10:09 AM | Show all posts
i mean kelas kt forum ni je..

xpela i duk penang..thnx neway
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2009 11:32 AM | Show all posts
KPD yg tengah konpius...penambahan 'S' nih

ada 2 tempat je kita letak S nih.....sama ada d NOUN atau VERB, kita x letak S di Preposition,Adverb dan Adjective...jadi sentiasa kena ingat....noun n verb je..kita tambah S.....cth

Noun: pencil, house, car.....klaau kita tambah S pda word ni, pencils,houses, cars... maka jadilah dia...PLURAL(banyak)==> tapi ingat bukan semua noun bleh tambah S sewenang2 nya....ada jugak noun yg kita x tambah s....mcm water.....tak boleh jadi water, sebab? uncontable noun...x bloeh dikira, mcm kita kira guli...hehhehe

VERB: write, run, sings, buy......kalau kita tambah S pada word ni, writes,runs,sings, ... maka jadi lah SINGULAR==> dan ia termasuk dlm kategori...SIMPLE Present TENSE....

kesimpulan:
noun tambah S...jadi PLURAL tapi verb tambah S...jadi SINGULAR..........harap perbetulkan jika ada keslahan....
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2009 11:43 AM | Show all posts
ni ada penerangan ala2 kedai kopi..

it makes
it does make

2 2 ayat betul.....cuma does telah mencuri peranan dia dari segi TENSES dari make...hhehehe...sebab tu make x boleh amek S tu...kalau make tu..amek jugak...dia akan di hukum..hehhehe

word DO ni kenapa yek menyebok.....well....word do ni termasuk dlm kategori Auxiliaries verb (kata kerja membantu) banyak lagi tu...: verb to be, verb to have, verb to do n MODAL......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2009 02:37 PM | Show all posts
Originally posted by biosfree at 17-5-2009 11:43
ni ada penerangan ala2 kedai kopi..

it makes
it does make

2 2 ayat betul.....cuma does telah mencuri peranan dia dari segi TENSES dari make...hhehehe...sebab tu make x boleh amek S tu...ka ...


Good explanation..Cikgu BI gak ke? :handshake:
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2009 08:49 PM | Show all posts
interesting...tuition online...good job cikgu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087872s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list